COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 361
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 895
Всеки трябва да си прецени дали определен бизнес е рентабилен и дали си струва да се бута. Никой не работи безплатно.
Toчно това и правят розопроизводителите, а и не само те.. Най-малко загуба имат ако зарежат продукцията да изгние на полето...Държавата обмисля подпомагане на есен евентуално, то хубаво ама малко ще е късно и продукцията ще е провалена.
Гражданите ще ядат вносна стока и ще си пръскат парфюм с китайско розово масло.. Циганите вместо да работят 3-4 месеца и да добавят някой лев към помощите, ще искат все по-големи помощи, щото не се живее.. Обаче най-важното е , че земеделецът вече няма да е земеделец или ако е ентусиаст ще е сменил розите с картофи и лук

# 29 896
  • София
Трябва да чуем мнението на независими експерти. За три месеца доходите на докторите паднаха значително, особено на тези с 50-60 000 месечна заплата. За това сега ни приканват, да заповядаме пак в болниците, за болежки които сме неглежирали.
Или Мангъров, чиято жена е получател на субсидии от ЕС.
Тези от БАН и те на хранилка.

# 29 897
Циганите вместо да работят 3-4 месеца и да добавят някой лев към помощите, ще искат все по-големи помощи, щото не се живее.

Нали отварят зелени коридори за сезонните работници. Вероятно ще продължат да си изработват 3-4-те месеца, просто не тук. Едва ли някой чака само на помощите, които май са 75 /?/ лева месечно.

# 29 898
  • Deutschland/HE
Германия затегна мерките на 13.03, затвориха училища, детски градини, магазини, църкви... Работеха само магазини за хранителни стоки, градински центрове и магазини тип Практикер/Мосю Бликолаж и аптеките (като се спазваха правила за дистанция). Повечето лекарски практики не работеха, при личен лекар се ходи след записан час и какви са симптомите, имаха разрешение да издават рецепти и болнични без преглед (вече не е така) и да ги изпратят по пощата или да се оставят в аптеката.

# 29 899
  • София
Как изгарят "сухите съчки" или каква е цената на отворените ресторанти и живот за младите така, все едно няма пандемия - информация за размишление:
"Казаха ни, че не трябва да изпращаме никого в болница, дори ако са на 65 г. и могат да живеят още доста време. Казаха ни да не ги изпращаме“, разказва Латифа Льовенберг - медицинска сестра, която в началото на пандемията е работила в няколко старчески домове около Йевле, северно от Стокхолм. "На някои обитатели може да им остават много години, за да живеят с близките си, но не получават такъв шанс ... защото никога не стигат до болницата", казва тя. "Те се задушават до смърт. Това предизвиква голяма паника, много е трудно просто да стоиш и да гледаш."
"Ако имате нужда от грижи и можете да получите кислород, то трябва да го получите. Както всяка друга възрастова група от населението“, казва Фиалид, който е крайнодесен критик на лявоцентристко правителство. "Ако има над 20%, които оцеляват без нищо, то бихте могли да предположите, че същият процент или същият дял би оцелял с допълнителен кислород."
През април 10 485 души са починали в Швеция и това е най-смъртоносният месец в страната от 1993 г. насам, когато в страната има бум на заразени със сезонен грип, отчитат държавната статистическа служба.

от ТУК

# 29 900
Германия затегна мерките на 13.03, затвориха училища, детски градини, магазини, църкви... Работеха само магазини за хранителни стоки, градински центрове и магазини тип Практикер/Мосю Бликолаж и аптеките (като се спазваха правила за дистанция). Повечето лекарски практики не работеха, при личен лекар се ходи след записан час и какви са симптомите, имаха разрешение да издават рецепти и болнични без преглед (вече не е така) и да ги изпратят по пощата или да се оставят в аптеката.

Значи мерките в Германия са били по-строги от тези в България, но тук ще продължи да се твърди, че в България всичко било пресилено. По мое мнение България си беше с едни от най-либералните мерки е Европа.

# 29 901
Трябва да чуем мнението на независими експерти. За три месеца доходите на докторите паднаха значително, особено на тези с 50-60 000 месечна заплата. За това сега ни приканват, да заповядаме пак в болниците, за болежки които сме неглежирали.
aninica Привет!
Прощавай не разбирам мнението ти.  Експертното мнение на Мангъров не е независимо ли казваш? И как ще чуем  независими експерти, след като удряме дъното в категория свобода на словото и корупция в световен стат..

# 29 902
Тенгеле днес на пресконференцията:

+ 95 мъртви
+ 15 по IVA (интензивното)
+ 649 нови случаи

Тенгеле повтори осем пъти думата "стабилно", например "ситуацията е стабилна". Confounded

Накрая все пак каза, че е "много тъжно, че толкова много хора загубиха живота си по време на пандемията в Швеция". Weary

Не виждам как ще се овладее инфекцията тук в Швеция...

# 29 903
Може ли източник за жената на Мангъров.
Задавам този въпрос не с цел заяждане. И не съм му фен, да отбележа.

# 29 904
  • София
Ето едно наблюдение по държави и региони, с опит да се обясни защо едни държави са пощадени, други не. Ама накрая става ясно, че нищо не е ясно. 😂
https://m.24chasa.bg/novini/article/8627289

# 29 905
  • Варна

Значи мерките в Германия са били по-строги от тези в България, но тук ще продължи да се твърди, че в България всичко било пресилено. По мое мнение България си беше с едни от най-либералните мерки е Европа.

Мерките в България не бяха толково строги, колкото в Италия или Испания, но не бих казала, че бяха от най-либералните. Най-точното определение за по-голямата част от въведените мерки е "неадекватни".

Вярно е, че повечето магазини бяха оставени да работят официално, но същевременно от всички телевизии се лееха приказки за смърт, чували за трупове и всякакви ужасии, които въздействаха сериозно на голяма част от населението и през март и април почти никой не е посещавал магазини, които да не са хранителни, аптеки или дрогерии. Много хора дори си мислеха, че нищо друго не работи, така бяха преплитани (умишлено, според мен!) истории от Италия, Испания, Сърбия и Турция с картината в България, че оставиха у тях погрешни впечатления.

Като изключим това, че магазините официално работеха, в сравнение с Германия, Австрия, Исландия, повечето скандинавски страни (където, смятам, че мерките бяха адекватни), тук:
- забраниха посещенията в парковете и сложиха КПП-та на областните градове (с което ограничиха достъпа до природата на хората, живеещи в тези градове), а същевременно всички, извън областните градове спокойно можеха да си щъкат и разхождат навсякъде. После ги махнаха изведнъж (когато случаите бяха доста повече от времето, в което ги поътавиха) и всякакви ограничения паднаха.
- въведоха и налагаха глоби в размер на 5000 лв. за неносене на маски, сядане на пейки и минаване през паркове. После намалиха размера десетократно. Междувременно имат да ъбират милиони от вече наложените глоби...
- първо приказваха, че маски не трябва да се носят, после ги въведоха за една нощ, а на другия ден отмениха заповедта. После пак ги въведоха, при това - на закрито и открито (без да има нужда от второто). После отмениха носенето на маски на открито, остана задължението за носенето им само на закрито, но и това така странно беше комуникирано, че голяма част от хората решиха, че вече изобщо не трябва да се носят маски.
- разрешиха посещение на откритите части на заведенията, като първо трябваше да има отстояние между масите от по 2,5 м., което, под натиск на съответните бизнеси, още на следващия ден, се намали на 1,5 м.
- без изчакване, за да се види ефектът от свалянето на определени рестрикции, в един момент започнаха поголовно да отварят всичко, за да спасяват сезона, бизнеса и не знам още какво. Де факто, от 1 юни нататък единствено посещенията в училища, университети, нощни барове и дискотеките остават.

Продължавам да смятам, че неадекватните мерки не бяха тези, дето ни помагат да преминем по-леко през медицинската част на кризата. Дали е ген, БЦЖ, по-лека мутация на вируса или друга причината, не знам. Но не са и действията на отговорните органи, ни най-малко. Ако ни се беше стоварило това, което се случи в Италия, Испания, Англия или САЩ, щяхме да сме в пъти по-зле, точно поради неадекватността на мерките.

# 29 906
Аз пък не искам да мисля как се живее, ако определяме забраната за използване на парковете като "взривяване на къщата" и  как бихме живели ако бяха затворили всички магазини и дребни бизнеси като фризьорския,  а бяха останали да работят само хранителните и аптеките. Много лесно ни се взривява къщата, ако може да ни разклатят 20 /?/ дни носене на маски на открито.

Съгласна съм обаче, че държавите, които преди са били по-добре от нас икономически ще продължат да бъдат по-добре икономически, макар ние да не сме затваряли административно почти никакви отрасли. Няма логика епидемията изведнъж да пренареди нещата и да станем по-желана туристическа дестинация от Италия и Испания или да вземем да развием производство. Икономическите ни мерки са близо до несъществуващи или са с потенциал за обратен знак, това вероятно също ще допринесе за по-лошите икономически последствия в така или иначе бедна страна.

ПП Към всичко това вероятно трябва да добавя, че телевизия не гледам, затова вероятно приказките за смърт и трупове са ме подминали, така че не мога да оценя дали е имало нагнетяване на страх и доколко е било не/целесъобразно. Радвам се, че заради ракия, ген, Бог, БЦЖ, наплашване и естествено противоепидемични мерки не стигнахме до Италия, Испания, САЩ, защото здравната ни система по-скоро никаква я няма и наистина щяхме да сме в пъти по зле. А и за това предполагам, че някой се е сетил.

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 18:12 от Tatti

# 29 907
На мен пък ми е интересно дали има друга държава, пострадала от Ковид, която така да си плюе правителството, което е избрала.
Да, тази пандемия направо срути представите ни за обществен ред, социално общуване, труд и продукт от него, но е едно напомняне за истински важните неща- нашето здраве и това на близките ни. Даде ни урок за солидарност.
Оказваме се държава , която говори вече за пандемията в минало време, а се насаждат внушения как пак сме били неадекватни. При резултат, който няма какво да се критикува, мисля аз.
Защо в темата влизат хора, които са само критикари, без да си посочат лидера.

Много е отвратително в условия на пандемия да се плюе правителство, което се е справило.
Никога не съм гласувала  за ББ, но сега одобрявам мерките, които наложи. Не и разпускането им хаотично.
Но досега нещата вървят добре. Какви са тези простотии , че правителството е било неадекватно при толкова малко жертви на фона са световна пандемия. Всеки вижда числата.
Един път да сме в първенците, и пак насаждане на недоволство. Алтернатива ?

# 29 908
  • Street of Dreams
В Щатите цифрата на загубилите битката вече е шестцифрена. Нещо там мега много се изпорти. Което е срамота за такава държава, чието мнение за мнозина е меродавно и от тях зависи огромна част от световната икономика и важни решения.
Да не говорим за икономическите последици там и повишаващата се престъпност. Някой тук написа, че по магазините са свършили патроните. Що за живот?

Общо взето, който си позволи гръмки фрази и "нас не ни е страх" и смяташе, че е прозрял нещата, много се излъга и повлече огромна трагедия. Някои грешки са енормни и непростими, въпреки изцяло новата ситуация.

България от своя страна не направи кой знае какъв подвиг, но й стигаше да гледа другите какво правят и къде грешат. Което се оказа най-вярната стратегия. Просто се ориентира правилно и бързо в ситуацията, организира се малкия ресурс на макс, имаше гъвкавост и всеки ден някакви нови решения - през цялото време се мислеше и работеше, дори милееше, бих казала. И когато на едни държави не им пукаше за ненужни никому възрастни хора, захвърлени в домове, тук се говореше за "родителите, които са ни отгледали". Аз горе-долу в манталитета намирам основната разлика - изгуби ли се човешкото като ценност, човек си губи разсъдъка.

Пък може и Господ да е българин - както някой беше написал в първата тема. Какво значение има?

Снощи по темата една приятелка ми разказа, че когато преди години по кошмарни метеорологични причини самолетът й не е могъл да кацне на летището-цел и е тръгнало към друго, пак е имало хора, които са врещели и са заплашвали да съдят компанията. Ако ме разбирате.

# 29 909
Продължавам да смятам, че неадекватните мерки не бяха тези, дето ни помагат да преминем по-леко през медицинската част на кризата. Дали е ген, БЦЖ, по-лека мутация на вируса или друга причината, не знам. Но не са и действията на отговорните органи, ни най-малко.
Абсолютно съм съгласна с цялото ти мнение. Единствено съм резервирана относно т.нар. ковид катастрофа в Италия, Испания, САЩ и др. държави. Според мен там кризата до голяма степен се дължи и на фактори, които не са свързани с вируса: частно здравеопазване и недостъпност на лечението (САЩ), застаряващо население и свит капацитет на лечебни заведения (Италия) и т.н. Да не забравяме и безумния начин, по който се броят починалите, със, а не от ковид. Аз на техните статистики просто не вярвам. Предпочитам тези на Беларус.
Множеството старчески домове са другия фактор, който при нас го няма.
Тоест, тяхната криза трудно би могла да ни достигне. И то като се има предвид, че ние напълно съзнателно си блокирахме (от чиста паника и некомпетентност на управляващите) лечебната грижа за времето на ИП.

Общи условия

Активация на акаунт