COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 070
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 210
  • София
Националният оперативен щаб ще поиска отпадане на 14-дневната карантина от 1 юни, но за влизащите в България българи и гражданите на Европейския съюз (с няколко изключения) и Сърбия и Северна Македония. Това уточни държавният здравен инспектор, след като вчера анонсира, че щабът ще поиска отпадане на карантината за всички, които влизат в страната.
Щабът обаче ще поиска да остане карантината за осемте страни в Европа, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици. "Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14-дневна карантина при завръщане от тях", каза Кунчев.
  от ТУК
Все пак са решили да включат ограничения за страните с най-много заразени.

# 30 211
За Русия и страните извън ЕС обаче нищо не каза доц. Кунчев. Да се надяваме ли, че забраната за тях ще остане? Не вярвам, а ми се иска.

# 30 212
  • София
Последно излиза, че препоръките за отпадане са само за граждани от страни в ЕС, за други би трябвало да остане - има по света достатъчно с още голям брой нови случай. Комшиите ни в Турция, например, пак отчитат бум на заболели и затварят хората по къщите за уикенда.

# 30 213
  • София
Обаче Хърватска не са ни включили в списъка на отличниците. Язък за хвалбите ни. https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/hurvatiya-ot … ya-ne-e-sred-tyah

# 30 214
Новините са чудесни, няма спор.
8 положителни от 1700 проби е 0,47% което е рекорд.

Кунчев каза, че 14 дневната карантината ще отпадне за държавите от ЕС, но ще остане за следните държави:

Швеция, Великобритания, Ирландия, Белгия, Малта, Италия, Испания, Португалия

# 30 215
Много се радвам за вчерашните резултати 8 от 1700. Но ми направи впечатление това, че от Балканите всички, които имат да спасяват сезон- ние, Гърция, Хърватия- с под 10 случая..

# 30 216
А Нидерландия защо не е включена в страните, за които остава карантината?

# 30 217
Критерият по който са отсяли страните, в които да остане карантината, бил "висока заболеваемост за последните две седмици".
Чакаме, значи, нова Заповед от МЗ.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 09:14 от Анонимен

# 30 218
  • София
Обаче Хърватска не са ни включили в списъка на отличниците. Язък за хвалбите ни. https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/hurvatiya-ot … ya-ne-e-sred-tyah

Което само показва, че решението е икономическо с цел летния сезон и при тях Simple Smile
България е с далеч по-добри показатели от голяма част от "допуснатите" Wink

А Нидерландия защо не е включена в страните, за които остава карантината?
Да, ама Малта, с 616 случая общо, от които 501 оздравели, е там Simple Smile Сезонът и тук...

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 09:35 от rally

# 30 219
Кунчев удобно подмина и данните за Румъния....

# 30 220
Кунчев удобно подмина и данните за Румъния....
Какви са данните за Румъния?

Някой знае ли дали Румъния мисли да премахва 14 дневната карантина за хора, влизащи от България в Румъния?

# 30 221
Точно и мен ме интересува защо Нидерландия не е включена в списъка.Може да нямат толкова много нови случаи,но всички видяхме откъде си идват заразени сънародници.Освен това си знаем,че най-недисциплинираните са ромите.А техните "любими работни дестинации" са Германия,Нидерландия и Великобритания.Последната не ме притеснява,тъй като вече не са част от ЕС,но за другите хич не съм съгласна.Ама то пък някой точно мен ще ме пита🙂.

# 30 222
  • Mostly in my mind
150-200 нови случаи на ден в Румъния.

# 30 223
  • София
Междувременно Москва започва да коригира статистиките за смъртността и от 639 смъртните случаи вече са 1561. Властите казват, че вече са включили "дори и най-противоречивите" случаи в тази цифра.
Твърдят, че не друго, а програмата им за масово тестване дава тази невероятно ниска смъртност.

Инфо на английски - https://www.bbc.com/news/world-europe-52843976

# 30 224
Благодаря за този материал, прочетох, хареса ми, съгласна съм. Много подходящ термин: хигиенна диктатура.
Особено на фона на затихващата (доколкото изобщо е съществувала) пандемия, е много актуален.
Материалът е преведен от "Фигаро" и е интервю с Анри Гено, бивш съветник на Саркози:
Един цитат:
"Не подкрепям превръщането на правата на човека в религия, но има граници на поносимост при посегателството към основните свободи. Потъпкана е свободата да отиваме и да се връщаме, правото на нормален семеен живот, правото на личен живот, свободата на вероизповеданието, медицинската тайна, правото на труд, равенството пред публичните услуги, свободата на търговията и дори свободата да купуваме това, което искаме. Извънредното положение е законно, но то трябва да бъде пропоционално на целта и ограничено във времето. Там вече няма нито една от тези граници. Когато е издадена забрана да напускаме дома си в продължение на два месеца, за да се предотврати задръстването на болниците, и когато след това се размахва заплахата от втора вълна, на която може да се противодейства само чрез карантина, това вече е неприемливо. Трябва да спрат да говорят на гражданите като на деца или на роби. Гражданите трябва да бъдат убедени, възможно най-бързо трябва да спре царуването на инфантилизацията, произвола и изкушението от надзираващо общество."

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 09:51 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт