COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 843
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 690
Главният епидемиолог на Норвегия: "Смятам, че няма да има голяма втора вълна в Норвегия".

В началото на март Норвегия беше готова да въведе в действие пандемичен план, доста подобен на този, който Швеция изпълнява през последните два месеца. Но на 12 март страната промени курса и наложи строги мерки. The Local попитаха държавния епидемиолог на Норвегия какво се случи.

Според Фроде Форланд, специализиран директор по инфекциозни болести и глобално здраве в Норвежкия институт за обществено здраве, норвежкия план за подготовка за пандемия, публикуван през 2014 г., се основава до голяма степен на случилото се през пандемията от свински грип през 2009 г.
"Той съдържаше някои от същите сценарии като пандемичните планове в останалия западноевропейски свят", обясни той в интервю за The Local.
„Тогава мислехме, че нова пандемия ще се разпространи като грипната епидемия: че 25 процента от населението ще се разболее сериозно и че разпространението в крайна сметка ще обхване може би 70 процента от населението, докато накрая не се достигне до стаден имунитет."
Но когато Китай наложи локдаун в Ухан и в последствие тази стратегия беше копирана от други азиатски страни, екипът на Форланд в Норвежкия институт за обществено здраве започнали да се съмняват.
„Помислихме си:„ това работи “. Те успяха да затворят обществата, първо в Китай, след това в Корея, след това в Сингапур, след това в Япония. Когато това знание се филтрира в нашите системи, трябваше да преразгледаме нашите модели. Помислихме си: „Има и други начини да се справим с това, освен да го оставим да се разпространи“.
Форланд и неговите колеги също започнали да обръщат внимание колко различно се държи коронавирусът от грипния вирус.
"Видяхме, че има редица неща, които се различават в тази епидемия от нормалната грипна пандемия: Беше много по-заразна и беше много по-сериозна - смъртността може би беше пет пъти по-висока, а инфекциозността беше може би три пъти по-висока."
Имало и все повече доказателства за асимптоматично предаване, което не е случаят с грипа, което означава, че просто да кажете на хората да останат вкъщи, ако са болни, както направи Швеция, няма да работи.
Тези дискусии се проведоха в началото на март между Норвежкия институт за обществено здраве, Дирекцията по здравеопазване, Министерството на здравеопазването и консултативния форум за готовност на страната.
Тогава обаче министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг - може би след като видя решителните действия, предприети от нейния датски колега Мете Фредериксен - взе решението за овладяване на епидемията, като постави Моника Меланд, министърът на правосъдието, която да отговаря за епидемията.
"Последва повдигане на целия въпрос на правителствено ниво и тогава те казаха:" Трябва да предприемем цялостен подход на правителството и да затворим обществото, използвайки предпазен принцип, за да поставим нещата под контрол. И това беше, защото видяхме това бързо увеличение на броя на случаите. "

Под контрол или просто отлагане?

През двата месеца и половина след 12 март, норвежките мерки за локдаун, които включваха затваряне на училища и детски градини, затваряне на граници, забрана на хората да остават в техните ваканционни домове, молба хората да работят от вкъщи и ограничаване на събиранията само до 5 човека се оказаха невероятно успешни.
Вече само 51 души се лекуват в болница с коронавирус, същият брой като през първата седмица от локдауна. Само 234 души са починали от коронавирус в Норвегия, в сравнение с 3831 в Швеция, страна с по-малко от двойно население.
Ако слушате Андерс Тегнел, държавен епидемиолог на Швеция, или неговия предшественик Йохан Гисеке, Норвегия само е отложила неизбежното. Те твърдят, че едва един процент от населението на Норвегия е било заразено с коронавирус и страната е уязвима на втора вълна.
Но Форланд не е толкова сигурен.
„Смятам, че несигурността тук е огромна и затова казах на Йохан Гисеке, че смятам, че той не трябва да бъде толкова сигурен в това, което казва, и че трябва да бъде малко по-внимателен, казвайки, че всички други стратегии са грешни освен шведската ", каза той.
Гисеке често се появява на първа страница в норвежките вестници, казвайки, че Норвегия греши, а Швеция е права.
Швеция, твърди Форланд, прекалено много баха заложи на плановете, които бяха изготвени много преди избухването на пандемията и не успяха да се приспособят към новата информация.
"Смятам, че Швеция може би се е придържала към подобен сценарий от твърде много време", каза той за грипния модел. "Те мислеха, доколкото разбирам, малко прекалено в съответствие с това, което се е случвало преди."

Втора вълна

Това не означава, че фактът, че много по-малък процент норвежци са били заразени с коронавирус, отколкото в Швеция, не ги прави по-уязвими.
"Мисля, че сме може би малко по-уязвими", призна той.
Но той каза, че е все по-уверен, че Норвегия така или иначе може да предотврати втора вълна.
"Вярвам, че няма да имаме голяма втора вълна, защото показахме, че тези мерки, които сме предприели, са много ефективни. Но ако загубим контрола, ако вирусът се промени и стане по-вирулентен, по-заразен, може да има по-голяма вълна ".
„Надеждата ни е, че сега по-скоро ще имаме малки вълнички, които ще можем да овладеем отново чрез много активно тестване, контактно проследяване и изолация, което е надеждата през останалата част от годината, докато не получим лекарство или ваксина ."
Форланд казва, че макар това да е предизвикателство, той е скептично настроен към възможността за достигане на стаден имунитет без неприемливо висок брой смъртни случаи.
Той казва, че изглежда, че прогнозата на Швеция за стаден имунитет в Стокхолм до май няма да се сбъдне.
"Вече сме в края на май и мисля, че предварителните резултати от различни проучвания на шведската популация показват, че броят на преболедувалите всъщност е много нисък", казва той.
Първите тестове за антитела в Швеция, взети в Стокхолм през седмицата, приключваща на 3 май, показаха, че само 7,3% от пробите са били порожителни, съобщи в сряда Агенцията за обществено здраве в Швеция.
Дори в Испания, една от най-тежко засегнатите страни в Европа, посочи Форланд, само около пет процента от населението изглежда е било заразено.
"Това е изключително далеч от нещо, което може да се нарече стаден имунитет. Мисля, че опасността да го оставим да продължи бавно, докато стигнем до стаден имунитет, е, че много хора ще умрат."

Ваксина

Форланд също така е по-голям оптимист по отношение на разработката на ваксина от неговите шведски колеги.
„Смятаме, че има добри перспективи за това, тъй като сега виждаме развитието с поне около 10 кандидати, които са тествани върху хора и още сто в процес на разработка. Така че целият свят работи за ваксина."
Той каза, че успехът на стратегиите за потискане в Норвегия и на други места също е повишил увереността му, че е възможно да се поддържа вирусът под контрол.
"Видяхме, че по-лесните мерки за контрол и превенцията на инфекцията са били супер ефективни: миене на ръцете, спазване на дистанция, добър етикет за кашлица и кихане и това е нещо, което може да продължи."

Може ли Норвегия да отвори границата със Швеция?

Големият въпрос тази седмица беше дали при различните проценти на разпространение в Швеция и Норвегия е възможно да отпаднат ограниченията по границите. Това е нещо, за което Форланд  не иска да дава много подробности.
"Мисля, че има епидемиологична логика в това да има затваряне на граници, стига да има голяма разлика в процента на инфекция между страните. Тя ще се изравни след известно време, но за момента има известна разлика между Швеция и Норвегия ."
Според него решението в крайна сметка е политическо.

Пилците се броят наесен

Въпреки всичките му критики към негъвкавия подход на Швеция, Форланд не желаеше да постъпва като Гисеке и да твърди, че стратегията на Норвегия вече е правилната. Той признава, че Швеция все още може да се окаже права.
"Те все още мислят и се надяват, че това е стратегията, която ще доведе до най-ниския брой на смъртните случаи и до най-малкия брой на затворени магазини и фабрики в перспектива от една до две години и това все още трябва да бъде доказано", каза той ,
"Напълно съм съгласен с тях, когато казват, че трябва да броим в края на епидемията, а не сега"

https://www.thelocal.no/20200520/interview-my-belief-is-that-we- … a-big-second-wave

# 30 691
Доброволците, върху които тестват ваксините, трябва ли да се заразяват след това, какъв е протокола? Или се оставят в среда "наситена" с коронавирус?
Помня някаква българка в Англия, още в началото на епидемията, се беше записала доброволка, но имам спомен, че ги заразяваха?
Няма такова нещо като заразяване, от къде ви хрумва?! Кампанията беше да се набират доброволци, но не можеш просто да кандидатстваш, а кандидатите се подбираха по преценка на лекарите - те предлагат на пациенти които смятат че биха били подходящи, а те решават дали да участват или не.
Имат/имаха обаче трудности с набавянето на участници за тези тестове по една или друга причина. Някои от съобщенията бяха, че не могат да намерят толова подходящи заразени пациенти...
Кандидатите се подбират по преценка на СЗО. Кампанията е част от стратегията на СЗО при грипна пандемия.. Кой да ги чете тези неща...

# 30 692
  • София
Доброволците, върху които тестват ваксините, трябва ли да се заразяват след това, какъв е протокола? Или се оставят в среда "наситена" с коронавирус?
Помня някаква българка в Англия, още в началото на епидемията, се беше записала доброволка, но имам спомен, че ги заразяваха?
Няма такова нещо като заразяване, от къде ви хрумва?! Кампанията беше да се набират доброволци, но не можеш просто да кандидатстваш, а кандидатите се подбираха по преценка на лекарите - те предлагат на пациенти които смятат че биха били подходящи, а те решават дали да участват или не.
Имат/имаха обаче трудности с набавянето на участници за тези тестове по една или друга причина. Някои от съобщенията бяха, че не могат да намерят толова подходящи заразени пациенти...
Да, Миоки, това не мога да разбера - на какъв принцип е теста на ваксината? Хубаво, 100 доброволци или 50 хиляди, слагат им ваксина, и? Как ще разберат успешна ли е или не? Не е хуманно да се заразяват, но пък иначе могат въобще да не срещнат вируса. Може само 1/10 част от хората да "срещне" вируса. Те и сега много хора срещат вируса, но не се заразяват, т.е. - няма да е ясно на ваксината ли се дължи или на имунната система.

Бях останал с впечатлението, че по едно време в Англия набираха доброволци за тест на ваксина - за странични ефекти и пр., и същевременно ги "заразяваха", за да разберат ефективна ли е в крайна сметка ваксината, но може грешно да съм разбрал.

# 30 693
Скрит текст:
Някой тук беше писал, че в момента е под карантина. Ще го помоля да каже каква е процедурата на летището със самата декларация.  Интересуваме кой точно ви дава да подпишете въпросната декларация и питат ли ви откъде пристигате? Имат ли някакви списъци коя е началната ви точка на тръгване?

Питам, защото сега чета в две групи във Фейсбук как българите, живеещи в Швеция смятат да лъжат, че не пристигат от Швеция. Едни ще пътуват с влак до Копенхаген и оттам ще се качат на самолет. В България ще кажат, че пристигат от Дания.

Тъй като няма директни полети от Швеция до България, всички ще пътуваме с прекачване. Аз гледам, че LOT са пуснали билети от 15 юни - полет Стокхолм-Варшава, Варшава-София. Та някои смятат да лъжат, че пристигат от Варшава и нямало кой да ги разбере, че всъщност идват от Швеция. Да не казвам какви псувни се леят по "мизерната България" и "тъпите ѝ карантини".

Аз съм под карантина с детето. Летяхме от Дортмунд. Още на летището в Дортмунд ни дадоха декларация на български, която да попълним в самолета. После на нашето летище преди паспортна проверка е РЗИ. Даваш им декларацията и те ти попълват предписанието за карантина. После е паспортна проверка. Това беше при мен. Нямам никаква идея как ще процедират от утре и как ще разберат кой къде живее. Но най-вероятно никак.

В декларацията пишеш и номер на полет. Ако си купят отделно двата билета,  според мен ще могат да минат.
Аз също ще ходя на круиз края на август в Италия и Испания, после оттам в Германия. И от Германия в България. И не, няма да стоя под карантина в България. Най-малкото защото 2 дни ще съм в Германия, преди да летя за България.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 13:01 от Не се сърди, човече

# 30 694
Мисля само в армейски условия може да се случи подобно "контролирано заразяване". В щатите със сигурност си имат и контролиран вирусен щам, у нас такъв няма затова и с нашата ваксина е още по-сложно,т.е. няма как да се тества на хора дори и на животни не можем. Доц. Чорбанов това го каза в едно интервю - процесът е много дълъг а и мишките са "много специални".

# 30 695
  • София
Любопитна информация за тестването на българската ваксина:
Къде ще се тества българската ваксина срещу коронавирус?
Разработваната в БАН ваксина ще е универсална за всички коронавируси.
Български учени от БАН са все по-близо до ваксина срещу коронавируса. Първите тестове могат да бъдат до година и три месеца и то първо върху животни. Лабораторно отглежданите мишки ще помогнат на българските учени в създаването на  ваксина срещу COVID-19. Тя ще е насочена специално към българското население и ще е под формата на инжекция и спрей за гърло.
Илян Манойлов е сред малкото в България дипломирани дизайнери на експерименти с лабораторни животни от вида зайцевидни и гризачи. Работи в института вече 12 години и полага ежедневни грижи за мишките там.
„Взимаме клетки от здрави донори, хора като мен и вас, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства“, обяснява Илян.
 Една такава мишка струва между 60 и 200 долара. Някои са без имунна система, затова учените влизат в помещението при специален режим. Тестът на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да има достоверен резултат, тестовете се повторят, а процесът може да трае години.

Споко, няма да сме ние опитните мишки - имали си били такива...

# 30 696
  • София
Според мен е напълно логично да се съобразява ваксината с особеностите на местното население.  Дано да станат нещата.

# 30 697
Между другото, във връзка с ваксините, излязоха новини, че Оксфордската се е провалила при тестовете с маймуни. Всички са се изпозаразили.
Напр. тук - на английски е: Има я новината и в други сайтове.
https://www.business-standard.com/article/international/oxford-u … 0052000978_1.html

# 30 698
Аз съм под карантина с детето. Летяхме от Дортмунд. Още на летището в Дортмунд ни дадоха декларация на български, която да попълним в самолета. После на нашето летище преди паспортна проверка е РЗИ. Даваш им декларацията и те ти попълват предписанието за карантина. После е паспортна проверка. Това беше при мен. Нямам никаква идея как ще процедират от утре и как ще разберат кой къде живее. Но най-вероятно никак.

Благодаря за информацията!

Само че ти си летяла директно до България и по време, когато имаше карантина за всички пристигащи. Сега ние се качваме от Стокхолм, пристигаме във Варшава. Във Варшава се качваме за България, в който самолет ще има пътници и от други държави, които ще пътуват за България. Пътници, за които може би не важи карантината. Всички ще пристигнем в София от Варшава. Та на кое летище (шведското или полското) ще ги попълваме тези декларации за идващите от Швеция не ми е ясно. Явно някои сънародници ще излъжат в България, че пристигат от Варшава дори да им дадат декларациите на шведското летище. Освен ако на полското летище няма някаква проверка на тези декларации дали са вярно попълнени, но пък декларациите са на български език, та нещо не ми се вярва. Май наистина ще им мине номерът.

# 30 699
Великобритания може да изследва вече по 200 000 души дневно за коронавирус

Великобритания достигна целта си да изгради капацитет за изследване на 200 000 души дневно за новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече това "важен етап от нашия път към поставяне под контрол на разпространението на вируса, спасяването на животи и постепенно облекчение на карантината".
Премиерът Борис Джонсън постави за цел да се достигнат 200 000 теста на ден до края на месеца.
Този капацитет е бил достигнат още вчера, посочи в комюнике Ханкок.

https://dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-mozhe-da-izsledva-veche-po-200-000-dushi-dnevno-za-koronavirus-2227667

# 30 700
Не съм напоследък много с крак в новините за вируса , но да попитам сега в заведенията на закрито всички маси ли ще се ползват с "дистанция" или ще е като при кината и театрите на закрито  т.е 30% от максималните места.

# 30 701
Според мен е напълно логично да се съобразява ваксината с особеностите на местното население.  Дано да станат нещата.
Тия особености са важни, примерно разбрах че донор на кръв китаец с антитела не става за нашия генотип. А в института по заразни болести у нас сефте правят секвенция на вируса който "циркулира" у нас, дано  има смисъл.

# 30 702
  • Буркина Фасо
Не съм напоследък много с крак в новините за вируса , но да попитам сега в заведенията на закрито всички маси ли ще се ползват с "дистанция" или ще е като при кината и театрите на закрито  т.е 30% от максималните места.
в кръчмите масите могат да се местят и за това там изискването е за дистанция м/у масите.
в кината и театрите столовете не могат да се местят и за това изискването при тях е в %.
поне така го мисля.

# 30 703
Цитат
Една такава мишка струва между 60 и 200 долара.
Споко, няма да сме ние опитните мишки - имали си били такива...
А,не се знае.Тия мишки струват по-скъпо от нас.Може да намерят някой начин да експериментират с хора.

# 30 704
В общината по постоянен адрес в България, не само може, но и сте длъжни да заявите, че настоящият ви адрес е в   чужбина.

Направо не мога да повярвам, че някой си мисли, че няма как да го хванат откъде идва. Още повече ако се е чекирал за полет. Пък самата идея да излъжеш в писмен документ няма даже да я коментирам. Такива проблеми могат да си докарат тези хитреци....Нали се подписваш, че гарантираш за верността?
То вярно, че Българските власти не са супер организирани, ама все пак не пасат трева. Достатъчно е някой услужлив съсед параноик да изпорти работата.

Общи условия

Активация на акаунт