COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 617
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 855
Доколкото разбирам проблемът на Швеция са старческите домове. Някой писа, че в началото персоналът не е имал на разположение предпазни средства. Самата шведска стратегия не е грешна, проблемът е, че не опазиха старческите домове. Нещо, което не успяха да направят и други държави със строги мерки.

Само половината от смъртните случаи са в старческите домове. На Тенгеле му беше зададен въпрос "Защо не успяхме да защитим възрастните в домовете?", а той отговори, че "Само с един къс хартия с инструкции не можеш да ги защитиш". Или казано по нашенски “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.”

Когато имаш дифузно разпространение на инфекцията в обществото е много трудно да предпазиш рисковите групи, колкото и добри намерения да имаш.

505 души са загинали под 69 до 20 годишна възраст. Това са хора в трудоспособна възраст, които са нямали шанса да работят от вкъщи, измежду̀ тях автобусни шофьори, таксиметрови шофьори, учители, касиери и т.н.

17 деца са получили интензивно лечение поради ковид-19.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 13:07 от Анонимен

# 30 856
Че повечето през всичкото време си работихме, кой хоум офис, кой реално. Хората с хоум офис се скъсаха да бачкат, въпреки, че им взеха и от отпуските разни работодатели тарикати, макар че са работили през това време и ползваха и 60/40 .  Хората, които ходеха ежедневно на работа мисля, че не е необходимо да ги изреждаме, други бяха с графици.

Май са търкали диваните без работа само определени хора, и то те най недоволни излязоха.

# 30 857
Чудя се- сега, когато цирка свърши и завесите са пуснати, къде ще си крият опашките всички тези  "отговорни хора "
Абсолютно нищо не е свършило, нещата тепърва има да се случват.
По-интересно ми е, когато вече ще е абсолютно невъзможно да се отрича, че вирусът е точно толкова сериозен, колкото си мислехме преди 3 месеца, дали тези от вас, които се скъсаха да го сравняват с "грипче", ще се извинят на близките на починалите и на инвалидизираните.

# 30 858
Пак ще повтаря: Дано да не стане реалност приказката с лъжливото овчарче. Защото дойде ли някоя истинска чума например в България, ние всички, чакали пика "до две седмици" в продължение на три месеца, масово ще покажем един среден пръст. И тогава ще стане Ад, ама истински вече.
Същото си мисля и аз. Изгърмяха си масово патроните в Европа, като изсипаха голямата кошница със заплахите за няма нищо. И сега ако наистина дойде опасен вирус, никой няма да им върже. Дано не става така, засега съм оптимист.
А обществото (не само в БГ) не издържа теста за разум, мисъл и баланс. Доказахме, че сме лесно манипулируемо стадо. За съжаление.
Мангъров говореше за стаден имунитет в началото, когато навсякъде се тръбеше, че вирусът е страшно зарАзен, че се хваща от повърхности и бла-бла. После, като се видя, че не е точно така, май повече не го спомена.

Наричам ги - хора с лесна активация по команда. За огромно мое съжаление, такива се оказаха голяма част от народа на България. Здрави, прави, работоспособни се скриха в домовете си като мишки,  убедени, че така са в полза на каузата. Чудя се- сега, когато цирка свърши и завесите са пуснати, къде ще си крият опашките всички тези  "отговорни хора "

В началото всички отговорни хора с образование и интелект реагирахме така - като истински европейци решихме да се приберем, да сме солидарни, да приемаме заповедите в името на бързото минаване през ад-а с минимални човешки жертви.

И когато видяхме как загрижените за нашето здраве джиткат из цялата страна без маски или с подбрадници, как журналистите седят на 50 см. един от друг, все едно няма никакъв проблем, как "огнищата" затихват с по 3-4 безсимптомни случая, и доста неща ни се изясниха.

Аз съм много доволен от поведението си и от поведението на моите близки и приятели - ограничихме се, подчинихме се, излязохме в доброволен хоум офис и прочее. Мои роднини си затвориха доброволно и магазина.

Просто в момента, в който усетихме, че "КоронавирусЪТ" е нещо доста по-голямо от респираторния вирус Covid-19, започнахме да изискваме връщане към нормалния живот и търсене на отговорност от строителите на Ноевия ковчег.

Защото нямаше тридневен потоп, а просто силен порой.

# 30 859
Чудя се- сега, когато цирка свърши и завесите са пуснати, къде ще си крият опашките всички тези  "отговорни хора "
Абсолютно нищо не е свършило, нещата тепърва има да се случват.
По-интересно ми е, когато вече ще е абсолютно невъзможно да се отрича, че вирусът е точно толкова сериозен, колкото си мислехме преди 3 месеца, дали тези от вас, които се скъсаха да го сравняват с "грипче", ще се извинят на близките на починалите и на инвалидизираните.
И аз така мисля-всички са като разпасани...маски,дезинфекция-няма.Аз специално ще гледам края на юни и месец юли..Тъкмо да се довлачат отвсякъде  "курортистите" ..за съжаление...

# 30 860
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Какво точно значи да се скриеш в дома си като мишка?
Какво трябваше да правим, за да излезем смели в очите ... на кого?
Лекарите, които си рискуват живота в тази ситуация, призоваваха за адекватно отношение, обаче за някакви псевдореволюционери това е мишкуване. Не приемам, че удобно свит зад клавиатурата си индивид, несблъскал се пряко с нещата е редно да дава такива квалификации.

# 30 861
В С.Македония има 89 нови случая и 7 починали, катерят нов пик - така, че може и ние да се готвим.
У нас ямболското огнище е активно - 9 нови случая там.

# 30 862
Какво ще се случва тепърва? Ще мрем яко, ще чакаме да мрем или какво? Айде, кажете ни нас непосветените, какво още ни чака. Аман от черни пророчици.
Чакат ни още разболели се хора, като бройката им ще зависи от това какви мерки се предприемат, за да се ограничава разпространението.

# 30 863
  • sofia
А в момента...не се спазват никакви мерки...

# 30 864
Аз лично се надявам, следващия път като се появи такава напаст веднага да я локнат още там, където е, без да допускат да се разнесе по целия свят. Това ще е перфектно, ако е поуката и резултата от всички стратегии и тактики.

Иначе, ако се получи същото,  най много отново и отново да настъпваме мотиката. Пък този, дето щял да си показва пръстите какво ще направи не знам...   Освен да нахлуе силом във фитнеса, или да сяда в знак на протест от пейка на пейка...

# 30 865
Тоест ще търсиш отговорност за това, че мерките, които сме предприели проработиха? Че дори проработиха по-добре, отколкото очаквахме? Страхотна  логика.

И да, нещата с коронавируса реално не са приключили, почти приключи епидемията при нас, засега, но трябва да знаем, че във всеки един момент може да се подпали нов клъстър и трябва да сме готови за бърза реакция.
Втора голяма вълна в Европа аз лично не очаквам. И то не защото е невъзможна по някакви природни и естествени причини, а защото смятам, че сега сме на съвсем друго ниво откъм подготовка спрямо първия път. Това е важно уточнение, да се знае, че тези неща не идват даром и като не правиш нищо и си заравяш главата в пясъка, а изискват труд, усилия и подготовка.

# 30 866
В С.Македония има 89 нови случая и 7 починали, катерят нов пик - така, че може и ние да се готвим.
Дано имаме късмет и се разминаваме успешно.
Трудно е да се прецени, като прогнозта за времето е.Аз също гледам към Македония, какво става днес, какво стана вчера.Как ще се контролира заразата?дали ще продължаваме да контролираме успешно?
Имам добро усещане, но нещата са в развитие.

# 30 867
  • София
Само че "локването" от там, от където идва вирусът, би могло да се случи само на добра воля. При този вирус такава липсваше от страна на Хубей.
Какво ни чака не могат да предположат някои от най-изтъкнатите специалисти в областта, но за сметка на това тук вече има хора, на които кристалното кълбо им го говори...

# 30 868
А Мангъров непрекъснато говореше срещу мерките - видя се неговите идеи как се реализираха в Швеция. Безкрайно неуважително се отнесе към своите колеги в момент когата изпитваха големи трудности да реорганизират работата си заради вируса. Затова всички са му сърдити не само Кантарджиев.

# 30 869
Какво точно значи да се скриеш в дома си като мишка?
Какво трябваше да правим, за да излезем смели в очите ... на кого?
Да не се криеш на дивана като мишка за мрънкащите тук значи да извършваш смели постъпки като да ходиш на мола, по ресторанти, на танци и веселби Laughing Все пак това са важни ценности в живота на един смел човек, който няма току така да се даде на един непознат за никого досега вирус.
Много пъти на такива смели хора им беше препоръчано да се запишат като доброволци в болниците за Ковид, но това не беше достатъчно ценна постъпка за тях и предпочетоха да продължат да редят лелеяни мисли по затворените молове и ресторанти.

Общи условия

Активация на акаунт