COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 762
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 885
Чудя се- сега, когато цирка свърши и завесите са пуснати, къде ще си крият опашките всички тези  "отговорни хора "
Абсолютно нищо не е свършило, нещата тепърва има да се случват.
По-интересно ми е, когато вече ще е абсолютно невъзможно да се отрича, че вирусът е точно толкова сериозен, колкото си мислехме преди 3 месеца, дали тези от вас, които се скъсаха да го сравняват с "грипче", ще се извинят на близките на починалите и на инвалидизираните.
Какво ще се случва тепърва? Ще мрем яко, ще чакаме да мрем или какво? Айде, кажете ни нас непосветените, какво още ни чака. Аман от черни пророчици.

Yovanka,
Тук могат само да те подведат с мнения.. най-разумно е да си прегледаш  споразумението на България със СЗО 2019-2023 и 13ата програма на СЗО, които наложиха (безумни) поправки в закона за Здравето.
България се придържа към стратегията на СЗО (от 2019) при грипна пандемия, и като страна със проблеми в здравната система се придържа стриктно към новата работна програма на СЗО, която ще подпомага бъдещето ни здравословно развитие. Мога да помогна с препратки, пиши ми съобщение, ако желаеш да не се случва спам в темата.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 13:44 от Анонимен

# 30 886
  • София
.....
Иначе не знам защо мислите, че китайците правят "глупости" - много държави може само да се поучат от тях как се преборва епидемия в толкова гъсто населена държава.
Е, и как се подпалва цял свят - също Wink Освен това - не им вярвайте толкова сляпо, точно пък на китайците...

# 30 887
Не съм имала предвид, че китайците правят глупости, а че не са тествали 11 милиона според мен.

# 30 888
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Аз пък си мисля, че ако тази напаст беше възникнала на друго място едва ли щеше да е много по-различно. Никой не може да ме убеди, че само китайците са прикрити.

# 30 889
Скрит текст:
Чудя се- сега, когато цирка свърши и завесите са пуснати, къде ще си крият опашките всички тези  "отговорни хора "
Абсолютно нищо не е свършило, нещата тепърва има да се случват.
По-интересно ми е, когато вече ще е абсолютно невъзможно да се отрича, че вирусът е точно толкова сериозен, колкото си мислехме преди 3 месеца, дали тези от вас, които се скъсаха да го сравняват с "грипче", ще се извинят на близките на починалите и на инвалидизираните.

Не, защото инфлуенцата е сериозно заболяване и също убива много хора.

# 30 890

Много ми е интересно пред точно какъв избор са били изправени тези 65-70 годишни жени...
Никой не е бил ограничаван до степен да не може да функционира сравнително пълноценно при тези условия.
Това как всеки индивид интерпретира ситуацията си е негов избор - и ако някой се е почувствал така, че трябва тотално да се затвори със своя си избор той не вреди на другите, за разлика от съдниците с гъвкавите правила по тяхна преценка, за които другите са мишки.
Дават се .указания, които се прилагат почти навсякъде по света

Отоварям веднага - пред избора да идват на работа,  или да си останат по домовете. Жените са пенсионерки, работят не толкова заради парите, които са символични, а заради социалните контакти и възможноста да са сред повече хора. Всеки ден  те са в офиса, контактуват с нас и посетителите. Ежедневно контактуват и със семействата си. Странно, при нормалено активен начин на живот свързан с ежедневни контакти с много хора , работеща в не малък колектив... нямам среща с вируса. Нито пряка, нито косвена.  Не съм и чула за заболял  или преполедувал познат. А вие?

# 30 891
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
А Мангъров непрекъснато говореше срещу мерките - видя се неговите идеи как се реализираха в Швеция. Безкрайно неуважително се отнесе към своите колеги в момент когата изпитваха големи трудности да реорганизират работата си заради вируса. Затова всички са му сърдити не само Кантарджиев.
ами то се вижда и че откакто разхлабиха мерките заразяваните намаляват.
дали ако нямаше мерки щяхме да се заразим толкова или просто вирусът след 2 мес. изчезва постепенно независимо имало ли е мерки ли не ?

Защо в Швеция не изчезна, при техните либерални мерки /почти без мерки в сравнение с други/!
а защо при нас, а и при много други, намалява след разпускане на каиша? сега сме с много малко заразени при почти пълна свобода.

# 30 892
  • София
И да са тествали 11 млн. - вас какво ви топли? Изтърваха положението, подпалиха целия свят, сега - бели и добрички. Пък хилядите урни, изчезналите мобилни телефони, мистериозно "изпарените" граждани - това са други теми, за тях не говорим. Теглиха чертата на 4600 умрели и оставиха светът да се оправя, да се карантинира, да се локдаунва, да се ънлокдаунва и прочее.
А докато Гебрейесус вече беше дошъл на песента за "агресивното" тестване, тук в България още бяхме на фазата "невиждана ярост" (някои сънародници не са мръднали от онова положение). И каква стана тя - можем спокойно да проследяваме, да тестваме и да държим заразата на огнища, а останалите да си живеят живота. Чудесно откритие, ама малко закъсняло.

# 30 893
Все още не е напълно разпуснато всичко и събиранията на големи групи от хора в закрити пространства, без дистанция и маски са редки. А малкото случаи, които в момента се въртят са по огнищата, като дори и да има някакви извън тях, не всяка искра на ковид реално може да запали огнище, повечето искри изгасват от самосебе си.
1-10% от хората осъществяват 80% от разпространението. Повечето хора не заразяват никого. В момента, в който разберете това, всички "странности" около вируса стават по-ясни. Става ясно също така и как можем да го контролираме по-добре.

# 30 894
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Скрит текст:

Много ми е интересно пред точно какъв избор са били изправени тези 65-70 годишни жени...
Никой не е бил ограничаван до степен да не може да функционира сравнително пълноценно при тези условия.
Това как всеки индивид интерпретира ситуацията си е негов избор - и ако някой се е почувствал така, че трябва тотално да се затвори със своя си избор той не вреди на другите, за разлика от съдниците с гъвкавите правила по тяхна преценка, за които другите са мишки.
Дават се .указания, които се прилагат почти навсякъде по света

Отоварям веднага - пред избора да идват на работа,  или да си останат по домовете. Жените са пенсионерки, работят не толкова заради парите, които са символични, а заради социалните контакти и възможноста да са сред повече хора. Всеки ден  те са в офиса, контактуват с нас и посетителите. Ежедневно контактуват и със семействата си. Странно, при нормалено активен начин на живот свързан с ежедневни контакти с много хора , работеща в не малък колектив... нямам среща с вируса. Нито пряка, нито косвена.  Не съм и чула за заболял  или преполедувал познат. А вие?
Един от младите хора, починали в София с помощта на вируса е приятел на мой приятел.
Лекар от ВМА, познат на мъжа ми му каза за негов колега, прекарал го е доста тежко. 
Това са най-близките до мен случаи, слава Богу.
Радвам се, че възрастните жени, работещи във Вашия колектив са останали незасегнати.
Това обаче означава ли, че вирус няма, и нищо не се е случило на не малко хора по света, и слава Богу на сравнително малко у нас?

ПП За пенсионерите и символичните пари не са символични... това, разбира се, не означава, че не са имали нужда и от социални контакти. Дано поне е имало усилия за намаляване на рисковете, защото иначе си е... ами просто си е неразумно и неуместно.

# 30 895
Моя позната лекар във ВМА се зарази докато лекуваше болни от вируса. Носехме й храна, семейството й беше в друго населено място за известно време. През цялото време аз пък се притеснявах ако се гътнем всички вкъщи едновременно кой ще се грижи за кучето ни....Повярвайте, яко се бях филмирала, защото престоят в болница може и месец да продължи.

# 30 896
  • София
Аз пък си мисля, че ако тази напаст беше възникнала на друго място едва ли щеше да е много по-различно. Никой не може да ме убеди, че само китайците са прикрити.

Не са само те, тазбира се Simple Smile Но им беше от особена, изключителна важност да се омешат хубаво по китайската им нова година, а след това да се завърнат коронясани по цял свят. Да не говорим за цензурата, която прилагаха по време на цялата тяхна епидемия в Ухан.
СЗО също имаше главна роля - от декември 2019 до края на февруари 2020 минаха 2 месеца Wink
И целият останал свят, който се изплаши да не го обвинят в расизъм и хомофобия, ако не ги допуска (точно в Италия се снимаха с китайци масово, защото не били ходещи вируси Simple Smile ; точно там наказаха ректора на Миланската музикална академия, че беше издал заповед, че няма да допуска връщащи се след тяхната нова година китайски студенти... и т.н.)
(Не отричам наличието на вирус, даже ми се наложи да се сблъскам изключително изненадващо и неприятно, почти челно, в Италия през февруари още...)

# 30 897
Каква ръка сме отрязали, това е твоя изключително невярна интерпретация. Предвид обстоятелствата, предвид това колко неподготвени бяхме, реакцията беше навременна и адекватна. Дори и прекалилите с мерките според твоите представи Италия и Испания (въпреки че техният проблем беше закъснялата, а не прекалената реакция) ще се оправят по-бързо от "балансиращата" Швеция. А и виждаме какво се случва, ако отхлабиш мерките преди да поставиш епидемията под контрол.

Има голямо противоречие при твоето мнение по темата и моля за разяснение:

Преди два месеца настояваше за мерките като в Югоизточна Азия. Ти и съмишлениците ти бяха в последователни паники - от разходките на Витоша, от Цветница, от Великден, от отварянето на ресторантите, от отварянето на парковете. След като стана нищо и половина, минахме на "Добре, че бяха мерките...".

След като нашите мерки са по-леки от на други държави, но достатъчни, това означавали, че другите са предобрили със затварянето на хората?
Ако не, това означава ли, че нашите мерки са били твърде леки и все пак ни спасява БЦЖ, ген или ниската продължителност на живота?

Истината, LillyM, е че в местата, където никой не спазваше никаква карантина (ромските махали), маската е непознат аксесоар, а прибирането на някой от огнище в Западна Европа бе повод единствено за тридневни трапези с родата и пълен оборот на дискографията на Софи Маринова и Ориент Експрес, не стана нищо сериозно.

Не стана нищо сериозно и в малките областни и общински центрове, където по принцип хората не вярват на властта, живеят много задружно и общуват много, дори и в мини-огнищата Смолян и Видин не стана нищо.

Констатацията, която все повече де набива на очи е, че ако България се раздели на три: спазващи стриктно, спазващи по български и неспазващи мерките, районите от втората и третата група не са по-пострадали от първата.

И това беше ясно, след като десетките хиляди гастербайтери от Испания, Италия и Германия не заразиха почти никой.

И няма сила на Земята, която да ме убеди, че НОЩ не са имали тази информация още в началото на април.

# 30 898
Скрит текст:
Скрит текст:
А Мангъров непрекъснато говореше срещу мерките - видя се неговите идеи как се реализираха в Швеция. Безкрайно неуважително се отнесе към своите колеги в момент когата изпитваха големи трудности да реорганизират работата си заради вируса. Затова всички са му сърдити не само Кантарджиев.
ами то се вижда и че откакто разхлабиха мерките заразяваните намаляват.
дали ако нямаше мерки щяхме да се заразим толкова или просто вирусът след 2 мес. изчезва постепенно независимо имало ли е мерки ли не ?

Защо в Швеция не изчезна, при техните либерални мерки /почти без мерки в сравнение с други/!
а защо при нас, а и при много други, намалява след разпускане на каиша? сега сме с много малко заразени при почти пълна свобода.
Имахме късмета, че разпространението беше на огнища. Мерките, които бяха взети не позволиха да се пръсне из цялата страна. Все още се налагат мерки и за влизащите. Нека започнат да влизат свободно хора отвън, да се движат без ограничения и тогава ще видим какво ще се случи.  
Надявам се РЗИ да не си затварят очите, но знае ли човек. Не съм песимист, но не съм и оптимист, при положение, че хората не са отговорни, нито към близките си, нито към себе си.
Това, че се слага край на пандемията, не значи край за вируса. Топлото време, на което разчитахме се вижда, че не е фактор, който да го спира или ограничава. Освен дистанция, хигиена и ограничение не виждам друго да е проработило.

Скрит текст:
Каква ръка сме отрязали, това е твоя изключително невярна интерпретация. Предвид обстоятелствата, предвид това колко неподготвени бяхме, реакцията беше навременна и адекватна. Дори и прекалилите с мерките според твоите представи Италия и Испания (въпреки че техният проблем беше закъснялата, а не прекалената реакция) ще се оправят по-бързо от "балансиращата" Швеция. А и виждаме какво се случва, ако отхлабиш мерките преди да поставиш епидемията под контрол.

Има голямо противоречие при твоето мнение по темата и моля за разяснение:

Преди два месеца настояваше за мерките като в Югоизточна Азия. Ти и съмишлениците ти бяха в последователни паники - от разходките на Витоша, от Цветница, от Великден, от отварянето на ресторантите, от отварянето на парковете. След като стана нищо и половина, минахме на "Добре, че бяха мерките...".

След като нашите мерки са по-леки от на други държави, но достатъчни, това означавали, че другите са предобрили със затварянето на хората?
Ако не, това означава ли, че нашите мерки са били твърде леки и все пак ни спасява БЦЖ, ген или ниската продължителност на живота?

Истината, LillyM, е че в местата, където никой не спазваше никаква карантина (ромските махали), маската е непознат аксесоар, а прибирането на някой от огнище в Западна Европа бе повод единствено за тридневни трапези с родата и пълен оборот на дискографията на Софи Маринова и Ориент Експрес, не стана нищо сериозно.

Не стана нищо сериозно и в малките областни и общински центрове, където по принцип хората не вярват на властта, живеят много задружно и общуват много, дори и в мини-огнищата Смолян и Видин не стана нищо.

Констатацията, която все повече де набива на очи е, че ако България се раздели на три: спазващи стриктно, спазващи по български и неспазващи мерките, районите от втората и третата група не са по-пострадали от първата.

И това беше ясно, след като десетките хиляди гастербайтери от Испания, Италия и Германия не заразиха почти никой.

И няма сила на Земята, която да ме убеди, че НОЩ не са имали тази информация още в началото на април.
Можеш ли да обясниш тогава защо ни се размина до момента леко?! Само заради БЦЖ, заради някакъв невероятен късмет или Господ е българин.

# 30 899
Потретвам: Да отрежеш изгорената с олио ръка също ще проработи срещу болката от изгарянето.
Примера е неудачен. Изгорения участък не се разпространява с времето. С гангрена е по-удачен пример.

Общи условия

Активация на акаунт