COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 542
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 020
Имам един съвсем сериозен въпрос. От няколко дни си блъскам главата да си отговоря и не мога. Дано някой от вас може да ми обясни.
От вчера, затворените обществени пространства в държавата ни се разделиха на две групи.
В първата група са ресторанти, барове, заведения за хранене и фитнеси. В тях човек може да се разхожда и да стои БЕЗ МАСКА, съвсем легално.
Втората група затворени обществени пространства са магазините, кина, театри, библиотеки... В тях човек задължително трябва да е С МАСКА.
И тук е въпросът ми - на основание на какво здравните власти в страната прецениха, че в ресторанти, фитнеси и барове, вирусът е безопасен, няма никаква опасност за посетителите и те могат спокойно да махнат маските, а в същото време в библиотеките, магазините, кина и театри, вирусът е безпощаден и там трябва задължително да сме с маски за да спасим живота си.
Има ли някакви изследвания някъде, на основание на които да се предположи, че в ресторантите опасност за хората няма, там вирусът не вирее и хората могат спокойно да си махнат маските, а в магазините и кината, вирусът е изключително концентриран и там е много опасно и хората задължително трябва да са с маски.
Въз основа на какви изследвания, здравните власти в страната ни разделиха затворените обществени пространства на две - такива в които може да се стои без маска и такива в които маските са задължителни?

# 31 021
  • Варна
Имам един съвсем сериозен въпрос. От няколко дни си блъскам главата да си отговоря и не мога. Дано някой от вас може да ми обясни.
От вчера, затворените обществени пространства в държавата ни се разделиха на две групи.
В първата група са ресторанти, барове, заведения за хранене и фитнеси. В тях човек може да се разхожда и да стои БЕЗ МАСКА, съвсем легално.
Втората група затворени обществени пространства са магазините, кина, театри, библиотеки... В тях човек задължително трябва да е С МАСКА.
И тук е въпросът ми - на основание на какво здравните власти в страната прецениха, че в ресторанти, фитнеси и барове, вирусът е безопасен, няма никаква опасност за посетителите и те могат спокойно да махнат маските, а в същото време в библиотеките, магазините, кина и театри, вирусът е безпощаден и там трябва задължително да сме с маски за да спасим живота си.
В барове и ресторанти се консумира - през маската не може. Във фитнесите се диша учестено, ако са с маски сигурно ще почнат да припадат.

# 31 022
  • При семейството си
В барове и ресторанти се консумира - през маската не може. Във фитнесите се диша учестено, ако са с маски сигурно ще почнат да припадат.

Хубаво, де, но това какво значение има за разпространението, респективно предпазването от вируса, той се предава по един и същи начин.

# 31 023
Става дума за риск. Рискът почти навсякъде в затворените пространства е по-голям, но има такива, в които да се носи маска не представлява проблем като библиотека и такива, в които е проблем - на маса в ресторант. Затова за едните се прави компромис и се поема риск. За другите няма основателна причина да се поема допълнителен риск.

# 31 024
Във фитнесите се диша учестено, ако са с маски сигурно ще почнат да припадат.

В Германия във фитнесите трябва да си с маска. Мъжът ми пробва два пъти и се отказа, аз даже не искам да пробвам, но абонамента си плащаме чинно. И баните са затворени във фитнесите. Има групи по аеробика и подобни и дошли от Орднунгсамт да разпитват кое килимче чие е. Целта е да хванат някой, че е с килимче собственост на клуба и да глобят и него, и клуба. Днес Орднунгсамт дойдоха на работа да проверят дали спазваме разстояние. Ние не сме спирали да работим, те днес чак дойдоха.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 00:13 от Анонимен

# 31 025
  • Варна
Скрит текст:
Хубаво, де, но това какво значение има за разпространението, респективно предпазването от вируса, той се предава по един и същи начин.
В кръга на шегата - да подпомогнем естествения подбор Simple Smile да запазим по-извисените личности, тези дето посещават библиотеките и театрите. А тези на които са им важни хапката, пийката и мускулите да се проепидемичват.
А сериозно... трябва навсякъде в обществените места на закрито да се ползват маски, но това е невъзможно за споменатите по-горе разрешени места. Няма как да работят ако и там е забранено.

# 31 026
Просто приемаме, че в ресторанта, бара е по-рисковано и това е. Не може да накараме хората да са с противогази докато си сърбат уискито, но може да се разредят някак телата или пък да се ползват плексигласови прегради и да се проветрява редовно. Да припомня само наскоро в Ю.Корея имаха огромен бум на новозаразени в гей-бар ... иначе принципно знаем там добре се пазят. Във Франкфурт пък бяха към 70 от църковна литургия ... неведоми са пътищата вирусови.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 00:04 от pehoko

# 31 027
Първото серологично изследване от Бразилия.

В най-засегнатите квартали на Сао Пауло около 5% от хората са имали среща с вируса.

https://www1.folha.uol.com.br/amp/equilibrioesaude/2020/05/nos-b … r_impression=true

# 31 028
1000+ пъти повече от нас по официални данни 🌬

# 31 029
Има много информация в мрежата, ето последното, което гледах по темата във фб...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2893439984027178& … d=205346392836564

Това е видеото, което Фейсбук сваля включително заради недостоверна и потенциално вредна информация за носенето на маски, ако не се лъжа.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-tech-video-idUSKBN22K077
https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-plandemic-video/fal … -19-idUSKBN22R2ZC
Фб сваля наред, на мен редовно ми трие материали, които не са удобни (не само във връзка с вируса).
Какво значи "недостоверна информация", когато специалисти изказват позиция?!?
Тръмп ги е погнал по този въпрос и фб, и туитър, и ютюб.

Трият се постове съдържащи невярна информация. Тръмп беше пуснал публикация с невярна информация и Туитър направи factcheck.  

Жената във видеото, което сте пуснали, не е никакъв специалист. Катрин Монтгомъри, която е истински специалист, е направила factcheck на Джуди Миковиц. В този линк се показва истината за нея. Ето една част от пибликуваното от д-р Монтгомъри.

"Factcheck на твърденията на д-р Джуди Миковиц (която наскоро издаде книга, която продава):
Първо, предистория: Аз съм лекар (по-специално борд-сертифициран патолог, което включва микробиология и лабораторна медицина) с магистърска степен по епидемиология.
В последния ден или два няколко приятели споделиха или публикуваха видеоклип „документален филм“, наречен „Plandemic“. Филмът изобразява вече дискредитираната бивша изследователка Джуди Миковиц, която споделя правдоподобно разказ за настоящата пандемия. Проблемът тук е, че почти всички нейни научни твърдения са демонстративно неверни. Ако имате още какво да добавите към този списък или достоверни данни за обратното, моля, започнете дискусия. Подозирам, че има още много неверни твърдения в това видео, но това са само тези, които се залепиха за мен като лекар с обучение по епидемиология.
• Тя заявява, че "няма ваксина за нито един РНК вирус, която да работи." Неправилно: Полиомиелит, хепатит А, морбили, да назовем само няколко. (Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763971/)
• Нейното оттеглено научно изследване всъщност не се отнасяше до ваксините, макар да инсинуира, че е така. (Ето статията: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19815723)
• Тя заявява, че Ебола не е могла да зарази хората, докато не е проектирано да направи това в нейната лаборатория. Това е невярно. (Ето статия, описваща епидемия от Ебола през 1976 г., много преди д-р Миковиц да проведе изследвания: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27357339)
• По същия начин е показано, че много други зоонозни вируси придобиват мутации, които им позволяват да заразят хората. Това не би било някаква нова, луда идея. Всъщност го предвидихме преди години: просто не знаехме кой точно вирус или кога ще се появи. (Ето статия от 2015 г., която обсъжда вероятната поява на бъдещи пандемии от коронавирус: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687304/)
• Тя заявява, че САЩ преди години са работили с Ухан, за да изучават коронавирусите, все едно е момент на "хванах те": да, разбира се, че правехме това - Ухан е гореща коронавирусна точка и има смисъл да изучаваме това семейство от вируси, където възникват естествено. (Същата статия, както по-горе: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687304/)
• Тя заявява, че белите дробове на ХОББ са идентични с белите дробове при COVID-19. Като патолог това е нелепо - всеки практикуващ лекар би могъл да различи ХОББ от COVID-19, както клинично, така и хистологично. (Една статия, обсъждаща преглед на начините за диагностициране на COVID19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144809/, една за CT конкретно https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144809/, и една за хистологията специално https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7184436/)
• Тя заявява, че хидроксихлорохинът е „широко проучен в това семейство от вируси“ - всъщност той не е проучен добре при коронавирусите. Той е изследван при малария, която не е вирус. (Ето едно проучване, което беше направено, което хората обичат да цитират, и то е in vitro изследване (не при хора), на SARS (не COVID-19) и хлорохин (не хидроксихлорохин): https: // www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1232869/).
И да, счита се за основно лекарство за лечение на малария. Не е за коронавирусите.
• Тя твърди, че има недостиг на хидроксихлорохин в резултат на намаленото производство. Всъщност недостигът е резултат от увеличаване на търсенето: хората, които приемат това лекарство редовно, пишат разширени рецепти и защото лекарите го използват за пациенти с COVID19, защото нямат какво друго да опитат. (https://Https://jamanetwork.com/c.../health-forum/fullarticle/2764607...).
• „Всички грипни ваксини съдържат коронавируси“. Не, абсолютно невярно. (Всъщност това е толкова невярно, основано на начина, по който се правят ваксини, че няма проучвания, конкретно заявяващи това твърдение. Би било като опит да се проведе проучване, за да се проучи дали хората могат да живеят с нулев кислород. Не, не можем. Не е необходимо проучване.)
• Идеите, че подслонът на място по някакъв начин вреди на имунната ви система или че можете да активирате отново вирус в себе си, като носите маска, бяха подробно развенчани в други публикации и няма да вляза в подробности тук. И двете национални общества за спешна медицина осъдиха изявленията на тези лекари, единият от които не е сертифициран. (Моля, вижте публикацията на д-р Кастен и други за тях)
• И накрая, частните компании, които премахват невярна информация от своите платформи, не представлява репресия или насърчаване на пропаганда. Помага за насърчаване на разпространението на здрава научна информация. Ако смятате, че трябва да бъде позволено на лъжите да се разпространяват свободно заедно с истината с намерение да достигнете до хора, които няма да могат да ги различат, вие сте част от проблема ."

https://yellowscene.com/2020/05/09/factcheck-plandemic-is-disinformation/

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 02:53 от Анонимен

# 31 030
Има ги всякакви "експерти", някои от тях се опитват да трупат актив с изопачени данни или направо измислици само и само да "блеснат" пред публиката. И у нас имаме такива.

# 31 031
  • София
В много офиси е трудно да се спазва метър дистанция ( предвид помещението), а работата с маска 8 часа на ден, и то в затворено помещение, е почти невъзможно да се осъществи.
Мисля, че затова продължиха, след ИП, с  препоръките ( а и вписани в заповед) за дистанционна работа, където е възможно.
След 14 юни очаквам и тези препоръки да отпаднат.
В крайна сметка, в България има маса хора, които НЕ вярват във ковид. Какво ли са си рекли управляващите - няма да сдаваме властта, бунтове, протести, като не вярват хората - пускаме ги, пък ...сами да се убедят, ако ще става нещо. Само да не запеят друга песен, че не сме ги били пазили.

По въпроса на Кура Булгура - маските в ресторантите са задължителни, Ако ставаш от маса и ходиш до тоалетна, бар и пр. Иначе - затова е разрешено (все още) до четирима човека на една маса и да има отстояние. В театри и кина няма възможност за проветрение, стоиш между час и половина и два на едно място, има отстояния, но все пак не е същото.

# 31 032
  • София
На БНТ1 един имунолог за имунитета, вълната и т.н-

Покрай темата за протестите при американците ще е интересно какво ще се случи със заразяемостта там - толкова се омангъриха с тези протести, че е естествен експеримент относно разпространението на вируса.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 08:32 от Andariel

# 31 033
  • Mostly in my mind
22 нови от над 1300 проби, като 9 от тях са огнище на медицински персонал в едно и също отделение на болница в Сливен. Дано намерят и тестват контактите им. Sad  Над 80 оздравели!

# 31 034
  • София
22 нови от над 1300 проби, като 9 от тях са огнище на медицински персонал в едно и също отделение на болница в Сливен. Дано намерят и тестват контактите им. Sad  Над 80 оздравели!
С по едночко, по двечки тенденцията е възходяща последните дни, уви. Преди време ви бях казал, че ще има дни с по 100 оздравели.
Казаха ли в София колко са?

Общи условия

Активация на акаунт