COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 491
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 140
  • Другата България
А, за прегръдките.
В събота се прибра детето ми, което не си беше идвало от Коледа заради ИП, вирус, мерки и т.н.
5 месеца. Дали не съм го прегръщала? Или целувала?
Това да ми е проблема.
Нищо не разбрах, извинявай, целува и прегръща ли го или не?! И кое ти е проблемът, ако това да не можеш да се прегърнеш с най-близките си хора, не е?
Скрит текст:
Недоволна, реално у нас мерките са разпуснати на нивата на Македония от 6 май насам. Не се забелязва някакъв бум. Все повече си мисля, че е напълно достатъчно да няма масови събирания на хора и да се носят маски в обществени помещения, големи хранителни супермаркети и градски транспорт, където реално има струпване на хора за време, по-дълго от 15-20 минути.
Именно, понеже за мен това да не можеш да си прегърнеш детето е проблем, и го прегръщах, и го целувах.
Правилно си ме разбрала, извинявам се ако има двусмислие, ама аз като се разбирам, мисля ,че всички ме разбират. Под "това да ми е проблем" имах предвид, че всички мерки падат, всички виждаме какво се случва, "мешанията" е пълна и е навсякъде, та на този фон това да си прегърна детето хич не ми е проблем.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 19:22 от Merri_An

# 31 141
Какво точно се случва в Македония? На какво се дължи този бум в толкова много градове едновременно?

# 31 142
NumLock, Тенгеле сутринта е давал интервю за Ekot и е споделил първото. После в 14.00 часа на пресконференцията се извъртя като фурнаджийска лопата и каза, че сутрешното му интервю е интерпретирано неправилно от медиите. Та последно, застава си зад шведската стратегия, въпреки че някои неща биха могли да се направят по-добре, казва той пред DN.

На ежедневната пресконференция на властите Тегнел поясни, че Агенцията за обществено здраве не вярва, че стратегията на Швеция трябва да бъде променена по драстичен начин.

https://omni.se/tegnell-om-sjalvkritiken-intervjun-blev-vinklad/a/JozjO6

# 31 143
  • Bulgaria
В Македония случаите за 2 млн. население наистина са им доста. И това увеличение на заразените не е добре. Дано го овладеят бързо.

# 31 144
  • София
Аз така разбрах паденето на всички забрани от 15 юни - правете каквото искате,омръзна ми все с мен и щаба да се оправдавате,знаете че трябва да спазвате дистанция,да носите маски на закрито и да си миете и дезинфекцирате
ръцете по - често,но ви е неприятно,затова действайте както ви се иска ,ние бяхме до тук..
И според мен е така. И ако се пренатовари здравната система и дръпнат пак ръчната, ще кажат - ето, на, видяхте ли, да си знаете следващия път като отпуснем мерките как да се държите.

Кой е казал, че ще намалят тестуването, по цял свят се увеличава?

# 31 145
  • София
Какво точно се случва в Македония? На какво се дължи този бум в толкова много градове едновременно?
Четох в македонски сайтове - пише, че са изскочили много нови заразени  - служителка в детска градина, персонал в сладкарница, полицай, служители в шивашка фабрика, служител на администрацията в  съда в Скопие, даже един унгарски полицай от тези, които охраняват границата с Гърция - сега тествали всички останали. Предложили са въвеждане на полицейски час и заваряне на градове, защото предстои Задушница и се очаква много щъкане.

Мерси, PURE - и аз така предположих.

# 31 146
Сега вече когато поведението на вируса се познава много по-добре, както и начина на предаване - основно чрез суперзаразители на закрито или в близък контакт на открито можем лесно да се предпазим и потушим инфекцията чрез минимално ограничаване - маски на закрито и без близки контакти на открито.

На фона на нови вълни в Македония, Южна Корея и страните, отпуснали по-смело ограниченията идва новината за прекратяване на всякакви предпазни мерки и нас.
Досега извадихме късмет, че нямаше суперзаразители или бяха в сравнително ограничен кръг (болници, ма’алата, роднински сбирки), от друга страна дойде и пролетта и денят нарастна, УВ лъчите помагат за ограничаване на заразата навън.

Сега обаче сме се впуснали смело по пътя на Швеция. Очаквам следващата заповед да бъде задължително прегръщане на всеки срещнат...

# 31 147
Имахме и завод Мизия, Костал -Пазарджик, Бобов Дол, разни болници. Но тези са по-лесни за овладяване от да речем като в Корея - няколко бара и нощни клубове със случайни хора, градския транспорт и т.н.

Мен друго сега ме притеснява. Да не са решили, че вирусът е сезонен, за което няма категорични доказателства и да го дават малко по-отпуснато, отколкото трябва. Скоро ще се види, де.

# 31 148
  • София
На мен ми прави впечатление, че в нито един друг магазин освен в хранителните, и то от големите хранителни вериги само и единствено, има параван. Плексигласов, стъклен, пластмасов - какъвто и да е. Няма. В магазините за дрехи продавачките дори не са с маски, в повечето от тях. Книжарници, магазинчета за кинкалерия, дреболиийки, левчетата, за козметика - само маски, никакъв параван. Ако отпадне носенето на маски на закрито, тези хора няма да са защитени по никакъв начин, освен ако те сами не го направят.
Скрит текст:
В заведенията отстояние между масите няма, или поне не навсякъде. Сервитьорите са с маски, но дезинфектанти не навсякъде има. И смешните възглавнички по столовете....напълно излишен "аксесоар".
В определени институции обаче влизането се осъществява все още с пропусквателен режим, за да се избегне струпването на хора. Това изнервя, но дали ще чакаш вътре на опашка и ще дишаш във врата на този пред теб, а на теб ще ти диша друг поне аз разлика не виждам. За мен това е по-добрия вариант.
[/spoiler]
Точно така, който смята, че е необходимо да носи маска, ще носи и без да е задължително.

# 31 149
В Скопие е въведен полицейски час до понеделник.

# 31 150
  • Mostly in my mind
Не  е само за Скопие. https://m.24chasa.bg/region/article/8659257

# 31 151
Имам едно питане към Мутафчийките:

Какво от подготовката ви за "новата реалност" ще трябва да изоставите при връщането към старата, смятате ли, че има неща, които все пак могат да се заемат като добра практика и смятате ли, че поне за бъдещата подготовка на здравните системи ще има позитив на база последните месеци?

Малко станаха три въпроса в един, но вярвам, че ще разберете.

# 31 152
Не гледай толкова черногледо. Хората са предпазливи, надявам се, поне повечето. Не виждам да е толкова рязка промяната, както я описваш.
В Северна Македония казаха ,че не отпускане не мерките е довело до увеличение.
От няколко дни се чувам с мои познати в Македония - там заразата е дошла от мюсулманския празник Рамазан ли, Байрам ли е. Но е имало масово събиране в махалата Чаир в Скопие, в Тетово, Гостивар. И ей го резултата.
Но македонския Мутафчийски се бил изцепил, че "утрепали ковида" преди това...

# 31 153
Имам едно питане към Мутафчийките:

Какво от подготовката ви за "новата реалност" ще трябва да изоставите при връщането към старата, смятате ли, че има неща, които все пак могат да се заемат като добра практика и смятате ли, че поне за бъдещата подготовка на здравните системи ще има позитив на база последните месеци?

Малко станаха три въпроса в един, но вярвам, че ще разберете.
Не знам дали попадам към числото на Мутафчийките,но ще ти отговоря:
1.Начина си на мислене.И най-вече бях решила да огранича контактите си с баба ми и дядо ми до Коледа🙈,но няма да стане.Техните рождени дни ги пропуснах,но моя е този месец и ще използвам случая да отида.
2.Хоум офисът е добра практика.Вдигането на хигиенното ниво при някои хора-също.Носенето на маски по време на грипната епидемия догодина.Мисля и че ИП може да покаже на някои хора,че има по-важни неща от заведения,купони,дискотеки,молове и пр.И че и без тях се живее.
3.Иска ми се пропуските,които не лъснаха,а направо ни се набиха в очите(още повече "благодарение")на вируса,да се оправят.Но едва ли.Това не е първата епидемия/пандемия,но състоянието на здравната ни система не върви в оптимистична насока.

# 31 154
  • В заешката дупка
В исландската преса тия дни също пишеше за Швеция и някои от грешките, за които Тегнел говори. Ето тази шведска статия визираха тук: Tegnell bekräftar missen: Borde testat fler resenärer . Вероятно ѝ обрънаха по-специално внимание, защото пише за Исландия в нея. Как Исландия рано заподозира, че австрийските ски курорти са огнища и първа определя Ишгъл като рискова зона, поставяйки я наравно с Италия, Южна Корея и Иран. Докато грешката на Швеция според Тегнел била, че са се съсредоточили основно върху пристигащите от Италия и не са обърнали внимание на австрийксите случаи в Исландия, на подобни случаи в другите северни страни, дори и на местни случаи, пристигащи от австрийкисте курорти и така са допуснали зарзата да влиза необезпокоявана в страната.

Общи условия

Активация на акаунт