COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 216
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 305
  • София
Защо се разхлабват така мерките - отговорът не се крие в черните статистики, в които повечето са вторачени. 116 излекувани за 24 часа - страхотно число, на което явно никой не е обърнал внимание. Явно не е интересно...
Един бърз поглед в Worldometer показва, че кривата на активните случаи върви категорично надолу и това е защото обърнахме баланса заболели-излекувани. Ежедневна тенденция вече е излекуваните да надвишават новите случаи - това обръща статистиката най-сигурно. Това дава и увереност, че дори и да се заразиш - вече има лекари с опит, със знания за коронавируса, с пряко наблюдение, които ще те поемат и ще знаят как да се справят. Затова щабът действа самоуверено (за ужас на някои изплашени люде).
Ако трябва да вляза в реториката на някои от потребителите в темата - на едно дете, останало без майка, вече се падат поне няколко, на които майка им се е прибрала вкъщи жива и здрава. Но, както казах, това явно не е интересно...

П.П.: Мутафчийски можеше бързо и лесно парира словесните атаки. Слава Богу, че го отърваха от мъката да говори ежедневно пред хора!

# 31 306
Армения са разпуснали някакви мерки преди един месец , когато са имали по около 100 случая на ден и тенденция за нарастване. Сега имат към 700 случая на ден. Под 3 милиона население.
А как и какви са мерките там сега, знае ли се?
Статистиката тук показва обаче само възходяща линия новозаразени, не са имали намаляване на кривата и после увеличаване: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/armenia/
Доколкото разбирам на 4 май са отворили кафенета и ресторанти на открито, фабрики, магазини без молове, фризьорки, без градски транспорт. Но дали от тогава има още охлабване , не знам. Интересно че техния ПМ е говорил подобни неща като тук  каквито се говорят - че не може цяла година да са затворени и че всеки гражданин вече сам поема отговорностите по  борбата с пандемията.  Наскоро той и семейството му са се заразили. Това от нета го чета.

# 31 307
Тоя от 7/8 е отвратителен. Много се изкефих как една журналистка хубаво го постави на място.
Отвратителен е меко казано,прост и нагъл до N-та степен..да се извини щаба начело с Мутафчийски
че няма хиляди трупове, хладилни камиони натоварени с чували,масови гробове и претъпкани болници със заразени болни, включени на апаратно дишане..само едно ми идва на устата но съдбата си знае работата,
бави но не забравя..
Направо не мога да повярвам! Колко трябва да си "наивен" или нещо повече, за да вярваш, че Мутафчийски ни е спасил... Чак и благодарност изпитват... Напротив въпроса е много резонен - може ли някой, който не може да си сдържи нервите, да взема решения в условия на пандемия?
Мутафчийски е железен* затова е шеф и на Щаба и на ВМА,който е гледал цялото видео
разбра как пуснаха манипулацията, удобна за тези които направиха монтажа..
и въпреки всичко Мутафчийски продължава да изпълнява задълженията си с достойнство..
и ДА,БЛАГОДАРНА СЪМ,че каза истината и какво да правим, за да се предпазим от заразяване..
нека съм наивна,но здрава ..на Мангъров щях да повярвам, ако се беше заразил доброволно
и после се включваше онлайн за да показва и доказва, как леко кара грипчето,оздравява
и продължава да обикаля студията с доказан имунитет,вече с личен пример..ама така "дайте да дадеТЕ"..
не,благодаря,шведите са ми достатъчни..и Борис Джонсън също!

# 31 308
Съншайн, едно нещо само пропускаш- че достъпа до лечение е силно зависим от мащаба на епидемията . Едно е сега , друго ще е ако се изпуснат нещата.

# 31 309
  • Немция
За Армения на руски има информация, че имат голямо нарастване на заразени, болниците не можели да поемат всички нуждаещи се от ковид, 59 души са в тежко състояние.

До 13 юни са в извънредно положение, но без някакви специални мерки.

# 31 310
  • София
Съншайн, едно нещо само пропускаш- че достъпа до лечение е силно зависим от мащаба на епидемията . Едно е сега , друго ще е ако се изпуснат нещата.

По мнение на Кунчев между 20 и 30 нови заразени на ден означава, че нещата са под контрол и разпространението е на огнища. 50 нови - зле. Оттам нагоре - много зле. Аз на него му имам повече доверие, отколкото на когото и да било друг от този щаб.
Смятам, че българските лекари научиха много за тези три месеца, изградиха си алгоритми за действие при коронавирус, имат опит със заболяването - нещо, което масово се подценява. Видя се, че все пак немалка част от заболелите карат леко болестта - не бива да се лъжем, че всеки с коронавирус се е тръшнал и е пътник към апаратите за обдишване или директно към отвъдното. Тези 116 души не са всичките изписани от болници - немалка част от тях са амбулаторни.
При цялото ми уважение към други държави, но смятам, че здравеопазването в България е по-добро от това в Армения. Също така мисля, че това сравнение все с някоя държава (и то държави, в които положението е зле, никога не се сравняваме с тези, които са добре) играе лоша шега, защото трябва да се взимат предвид социокултурни особености, демография, генетика и куп други фактори, за да са коректни сравненията. А ние просто хващаме някоя държава - Италия ли ще е, Армения ли ще е, Македония ли ще е - и почваме сметките ан гро. Не става така.

# 31 311
Мернах днес въпроси защо е сложен Мутафчийски точно. Аз имам една теза, и тя е, че ББ средата на февруари се е поогледал около себе си, видял е Ананиев и другите в МЗ, надзърнал е в големите софийски болници, преслушал е няколко шефове от там и от други места вероятно, претеглил е опциите, знам ли, може дори зам. министъра на отбраната да му е подшушнал че във ВМА от януари се готвят за епидемия (както му е споделил Мутафчийски) и е взел това решение. Много епидемиолози, вирусолози, инфекционисти, лекари с други специалности и капацитети без специалности видяхме по тв и слушахме по радио три месеца. Вероятно те можеха да са начело на щаба и никога да не дадат онова интервю и да си изпуснат нервите. Да се изложат според някои. Макар, че е нормално човек да изпуши по някое време от стрес, но все пак ние нашите "водачи" ги държим отговорни пред някакви неясни критерии откакто дойде демокрацията. С две думи - не знаем какво желаем. Ние, като общество не знаем какъв водач искаме, на изборите се лутаме редовно, а заради армията от негласуващи става и по-зле всеки път с новопръкналите се политици, та на един генерал-хирург (на който едва ли мечтата на живота му е била на дава брифинги ежедневно по 2 пъти), ли няма да намерим кусур? Натоварихме го с някакви свръхчовешки качества и когато ни показа, че и той е от плът и кръв, няма как, поискахме му главата. Но и това е нормално, ако не се беше случило, щеше да е по-учудващо..

# 31 312
Ако трябва да вляза в реториката на някои от потребителите в темата - на едно дете, останало без майка, вече се падат поне няколко, на които майка им се е прибрала вкъщи жива и здрава. Но, както казах, това явно не е интересно...

А на тези деца се падат още повече деца, на които майките им изобщо не е трябвало да се прибират от никъде и през цялото време са били заедно с тях, живи и здрави. Ама така съвсем не е интересно. Иначе това нещо се нарича превенция.

# 31 313
Не знам за "пострадалите" от думите на Мутафчийски, обаче аз от интервютата на Мангъров, в които твърдеше убедено, че 70% ще го изкараме, иначе няма друг вариант не съм спала доста нощи, защото виждам, че както някой си кара короната, на седмия ден да кажем внезапно има нужда от обдишване, та си представих такъв процент да се разболеят и ми стана зле направо. А, и на "компетентните" му мнения, че няма никакъв начин да се предпазим, короната ни чака зад ъгъла и това е единствения вариант. Искам сега той да се извини на хората, на които причини този стрес. Забавлявал се бил по телевизионните студия. Много яко!

# 31 314
Важи ли още времевият прозорец за пазаруване от 08:30 до 10:30ч?

И ,аз да попитам , важи ли още това ?
Доколкото разбрах след 15.06 всичко пада. Остават на съвестта и възпитанието на народа. Stuck Out Tongue Winking Eye
Т.е на някой горе-останалото липсва в 80% както е видно и преди 15.06.А иначе думи нямам за възмущението си от днешния брифинг-от решенията им и от Б.Б .

# 31 315
Основно от темата ще продължавам да се информирам и наблюдавам.Ще коментираме и ще правим сметки.Надявам се да не скочат рязко заразените.Нещата вече са на самотек.Да останем разумни, да бъдем обективни и все така информативни.

# 31 316
Не да се извини че няма трупове, а да се извини, че преувеличаваше заплахата. И то я преувеличаваше умишлено от един момент нататък. Да, аз смятам, че трябва да се извини. Ама няма да го направи, разбира се.
Въпросът на 7/8 си беше съвсем основателен. Вместо да генерираме гняв към управляващите кризата, които са неадекватни на моменти, ние се гневим на журналистите, че задават критични въпроси. Без думи съм просто...Scream
На кого да се извини? Аз съм от "паникьорите" и нямам нужда да ми се извинява. Смятам, че нищо не е приключило и че с разпускането на мерките вероятността прогнозата му да се сбъдне расте. На вас за които вируса не е нещо страшно за какво да ви се извинява, нали сте смели и не би трябвало да сте се стресирали?

# 31 317

Мутафчийски е железен* затова е шеф и на Щаба и на ВМА,който е гледал цялото видео
разбра как пуснаха манипулацията, удобна за тези които направиха монтажа..
и въпреки всичко Мутафчийски продължава да изпълнява задълженията си с достойнство..
и ДА,БЛАГОДАРНА СЪМ,че каза истината и какво да правим, за да се предпазим от заразяване..
нека съм наивна,но здрава ..на Мангъров щях да повярвам, ако се беше заразил доброволно
и после се включваше онлайн за да показва и доказва, как леко кара грипчето,оздравява
и продължава да обикаля студията с доказан имунитет,
вече с личен пример..ама така "дайте да дадеТЕ"..
не,благодаря,шведите са ми достатъчни..и Борис Джонсън също!

Тия простотии докога ще ги повтаряте? Намерили сте чии простотии да повтаряте - на оня престъпник с ваксините Москов. Нещо от себе си не можахте ли да измислите, докато коленопреклонно благодарите на Iron Man?

Ами не мога да измисля,слушам и повтарям думите на един, който не е престъпник..
и говореше умно на един връх в началото на Март пък после се скри..та чак за 6 Май се появи

# 31 318
UK
Асимптомните медицински и социални работници несъзнателно разпространяват коронавирус.
MHA е най-големият доставчик на благотворителни грижи във Великобритания, предлагащ домове с медицинска грижа.
Данните на MHA показват, че 42% от служителите му, които са тествани положително, не проявяват симптоми.
Близо 45% от резидентите, които са имали положителен тест, също са били безсимптомни.
Общо 7% от персонала на MHA и 13% от резидентите са с положителен резултат от теста.
MHA работи в Англия, Шотландия и Уелс и е тествал изцяло персонал и жители в 86 от 90-те си домове досега,
а последната статистика показва, че над 60% от домовете за грижи изобщо не са имали огнище.
Правителството създаде обширен пакет за поддръжка на резидентите и персонала, включително фонд за контрол на инфекцията в размер на £600мил, тестване независимо от това дали имате симптоми и посочена клинична насока, която да поддържа всеки дом за грижи. Предоставиха на разположение на местните власти £3,2 милиарда за справяне с допълнителния натиск от коронавирус.

"Не е трудно да си представим, че много хора може да не са починали, ако имахме по рано тестове и следователно бихме били по-способни да управляваме контрола на инфекцията в домовете с медицинска грижа."
https://www.bbc.co.uk/news/health-52912538

# 31 319
Шведският премиер преди време излезна и каза: Ще броим труповете с хиляди.
Е, за Швеция това се оказа вярно. Сега някои се ядосват, че в България не се е случило същото нещо.

В Швеция по новините ни показаха и контейнерите за трупове, които бяха наредили пред всяка стокхолмска болница, която лекува пациенти с ковид-19. Към средата на април тези контейнери вече преливаха от трупове, затова на 14 април шведската национална телевизия ни информира, че е започнало извозване на трупове към закритата арена „Ериксон Глоуб“ и  вече съхранявала 300 трупа.

„Ериксон Глоуб“ е най-голямата сферична сграда в света. Залата е място за концерти и спортни мероприятия, от април месец e и морга.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kroppar-i

Общи условия

Активация на акаунт