COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 577
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 32 130
Проблеми, с които задължително трябва да бъде ангажиран лично премиерът - от ТУК:
Фитнес индустрията в България се намира в тежка ситуация, заради пандемията с Коронавирус, алармират от Българска асоциация за здраве и фитнес. Те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и остават в протестна готовност.
“Преди всяко едно занятие залата се дезинфекцира. Маските не са задължителни, но вентилацията трябва да работи изключително, което увеличава разхода. На входа трябва да има допълнителен персонал, който да мери температура, да подрежда по някакъв начин хората на групи, да спазват разстоянието”, смята Явор Кунчев.
Според него разширяването на графика намалява приходите за залите и увеличава разходите. В момента танцуването по двойки е забранено, защото трябва да се спазва разстояние от 1,5 м и всеки да има по 4 кв. м.

Всички индустрии са в тежка ситуация в момента, но защо не вземат да попитат как се справят колегите им по света, не е невъзможно. За какви отделни занятия говорят при положение, че са забранени в момента? Че и температури мерят, задължени са по закон ли?? Това е леко безумно.
Най-вероятно страдат, не от някакви мерки, а от това, че хората не се чувстват сигурни и в безопасност и просто са им намалели приходите, както на всички останали.

# 32 131
Д-р Ангел Кунчев: Ще срещаме коронавируса, но с по-ниска интензивност

„Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“.
„2-3 огнища вдигнаха бройката иначе е спокойно. Трябва да предотвратим разрастването им. Все още не трябва да считаме, че всичко е отминало и да спазваме превантивните мерки. 43 са положителните случаи днес, но 32 от тях са в двете огнища Сърница и Сливен.
Има бърза реакция на всяко нововъзникнало огнище. Готовността ни ще продължи още 2-3 месеца“, каза той.
„Внимателен съм в прогнозите дали ще има втора вълна от коронавирус, следя внимателно публикациите, от оптимистични до песимистични са. Ще продължим да срещаме вируса, но с по-ниска интензивност. Вероятно през есента, септември-октомври.

https://www.actualno.com/healthy/d-r-angel-kunchev-shte-sreshtam … news_1469577.html

# 32 132
Тия с бизнесите ще ме уморят направо.
Искаха да работят, ето позволиха им.
Ама сега искат допълнително пари.
И аз искам тогава, защото бизнесите се свиха и поръчките за копирайт понамаляха.
Смешници.
На всеки му е важен неговия хляб, абсолютно вярно. Обаче в пазарна икономика оцеляват само някои. По време на кризи още по-малко.
Всеки ще се спрви както може и колкото може.
Чакам включване от оперните певци и музикантите. Те са най-ощетени. Пеят и свирят в зали, а не си спомням концертна зала да има прозорец....Хората са вложили много повече време и средства, за да станат това, което са, отколкото фитнес батките.
Защо ти е маска навън на разходка ли?
Ако си излязъл за половин час да вземеш въздух само, не ти трябва. Ако ще се отбиеш в магазин или кафене, както обикновено става, затова ти е маската.
Тези огнища не ми харесват. Не ми харесва идеята да живея с постоянната мисъл къде утре може да се отвори дупка.

# 32 133
Д-р Ангел Кунчев: Ще срещаме коронавируса, но с по-ниска интензивност

„Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“.
„2-3 огнища вдигнаха бройката иначе е спокойно. Трябва да предотвратим разрастването им. Все още не трябва да считаме, че всичко е отминало и да спазваме превантивните мерки. 43 са положителните случаи днес, но 32 от тях са в двете огнища Сърница и Сливен.
Има бърза реакция на всяко нововъзникнало огнище. Готовността ни ще продължи още 2-3 месеца“, каза той.
„Внимателен съм в прогнозите дали ще има втора вълна от коронавирус, следя внимателно публикациите, от оптимистични до песимистични са. Ще продължим да срещаме вируса, но с по-ниска интензивност. Вероятно през есента, септември-октомври.

https://www.actualno.com/healthy/d-r-angel-kunchev-shte-sreshtam … news_1469577.html

Добре звучи предпазливостта на Кунчев, обаче съфорумка писа как балове ще се провеждат в края на месеца, отделно масови мероприятия разрешени - стадиони и пр., маските на закрито щели да отпадат  - в този смисъл сценарият едва ли ще бъде малки локални огнища, които лесно потушаваме.

Някой може ли да ми обясни логиката, че щом в ресторант си без маска, значи и на другите закрити места трябва без маска?
 Първо човек по собствен избор отива на ресторант, второ може да избере да отиде на открито на ресторант или в такъв, където има дистанция, докато в градски транспорт, чакалня  в поликлиника, банка или магазин човек отива, защото му се налага - та какво пречи там да си останат маските?

# 32 134
Както изглежда, Сърница е пламнала от шивашкия цех в Доспат - 12 от вчерашно установените са работили там, останалите са техни контактни. Това от обедните новини на БНТ.
Най-вероятно сега ще пламнат и Доспатските села.
Заразата, ако е тръгнала от жената от Любча, работела в цеха и сега в болницата в Гоце Делчев, най-вероятно е дошла от някой прибрал се гастарбайтер. Там поминък няма, освен тютюн и картофи, които никой не изкупува, и мъжете масово работят в чужбина.

# 32 135
  • Street of Dreams
Следя много повърхностно, но имам чувството, че ББ е чорбаджията, а селяните ходят с чували и менци да им сипва - "Криза е, Бат Бойко, децата нямат какво да ядат". И той сипва.

# 32 136
  • Немция
Все повече училища в Израел затварят, хиляди ученици са в карантина.
При 330 ученици и учители е открит ковид, около 100 училища и детски градини са затворени.

https://www.rnd.de/gesundheit/corona-infektionen-in-israel-immer … 3XWVEU7FO37A.html

# 32 137
Призивите всички частници да си затворят бизнеса, който са създавали десетки години и с който изхранват своите и други семейства, за да почнат да шият маски и да стават куриери, са умилителни, но са тотално неприложими в реалността.

Колко производители на маски, производители на дезинфектанти, куриери и онлайн доставчици на храни може да имат работа в България?

Нали са давате сметка, че във всеки бранш си има добри професионалисти, инвестирали десетилетия в това да станат това, което са.

Уважавайте чуждия труд.
Не се знае дали вашия шеф няма да дойде утре и да каже "Преквалифицирайте се!".

И от ресторанти има нужда, и от фитнеси, и от зали за танци, и от детски занимални, и от хотели, и от кафенета.

Ако нямаше, пазарната икономика щеше да ги е погубила отдавна.

# 32 138
  • Street of Dreams

Уважавайте чуждия труд.

В моята фирма ни преквалифицираха още в началото на кризата, като спадна работата с 90%. Дадоха ни материали да се самообучаваме и ни хвърлиха в студената вода, защото няма начин. Никой не рева. Хората са благодарни, че има гъркавост и си запазиха работните места, приеха го като предизвикателство, през което трябва да се мине и дори благодариха. Въпрос на осъзнаване на ситуацията и живеене в RL, а не инфантилно мрънкане и тропане, което до никъде не води.

# 32 139
И от ресторанти има нужда, и от фитнеси, и от зали за танци, и от детски занимални, и от хотели, и от кафенета.

Има нужда във времена, когато няма пандемия.
Сега са вредни. Трябва да бъдат затворени, ако трябва, да фалират, и когато отново "проима нужда" от тях, ще се намери кой да инвестира в такъв тип бизнеси.

# 32 140
Както изглежда, Сърница е пламнала от шивашкия цех в Доспат - 12 от вчерашно установените са работили там, останалите са техни контактни. Това от обедните новини на БНТ.
Най-вероятно сега ще пламнат и Доспатските села.
Заразата, ако е тръгнала от жената от Любча, работела в цеха и сега в болницата в Гоце Делчев, най-вероятно е дошла от някой прибрал се гастарбайтер. Там поминък няма, освен тютюн и картофи, които никой не изкупува, и мъжете масово работят в чужбина.

В обедните новини казаха, че тези новите положителни проби не са от шивашкия цех, а от цеха за играчки. Демек и двата цеха са пламнали или...???

17 положителни проби, от които 12 на жени, работещи в цеха за играчки, останалите пет (3-ма мъже и две жени от Сърница са техни контактни).

https://bntnews.bg/news/17-novi-sluchaya-na-koronavirus-v-sarnic … -1058659news.html

# 32 141
  • София
Призивите всички частници да си затворят бизнеса, който са създавали десетки години и с който изхранват своите и други семейства, за да почнат да шият маски и да стават куриери, са умилителни, но са тотално неприложими в реалността.

Колко производители на маски, производители на дезинфектанти, куриери и онлайн доставчици на храни може да имат работа в България?

Нали са давате сметка, че във всеки бранш си има добри професионалисти, инвестирали десетилетия в това да станат това, което са.

Уважавайте чуждия труд.

Ако нямаше, пазарната икономика щеше да ги е погубила отдавна.

Даваме си сметка, но си и даваме сметка, че нещата не са застопорени и колкото и важен и вложил да се смята някой, винаги идва момент на избор - или продължава да затъва, или се преквалифицира. Това е. Не казвам, че е приятно, но понякога е наложително. Не може всеки да търчи и да казва "дай, защото аз съм най-важният на света, правил съм го този бизнес 10 години и съм много добър специалист". Сори, може да си много добър и много важен, но или намираш начин да се пренастроиш в бизнеса или си заминаваш от пазара и се преквалифицираш.

Сега се сетих за една история с такъв тип бизнес - навремето, през Възраждането, когато нашенци са били производители на гайтани. Е, в един момент станало така, че този бизнес и тази професия тотално отпадат, защото вече не е имало нужда- вече не са имали достъп до необятния пазар на Османската империя и съответно не са "обзавеждали" облеклото на войската с тези гайтани. Сори, такъв е бизнесът.

# 32 142

Има нужда във времена, когато няма пандемия.
Сега са вредни. Трябва да бъдат затворени, ако трябва, да фалират, и когато отново "проима нужда" от тях, ще се намери кой да инвестира в такъв тип бизнеси.

Както виждаме, във времена на пандемия са вредни основно шивашките цехове, а не например ресторантите.

"Витоша" е фраш всяка вечер от един месец и случаите в София са единични.
Фитнесите са отворени от две седмици и нищо.

Но знам ли аз, може десетките фитнеси в Сърница и в махалата на Самоков да са проблема.

# 32 143
  • София
Защо пренасочваш нещата към шивашките цехове, нали си говорим за фитнеси, танци и подобни?

# 32 144
  • София
А някой има ли идея като останат толкова хора без работа, кой точно ще ги изхранва? Защото Бюрото по труда не е с безкраен капацитет...
Не знам откъде идва митът, че в българското селско стопанство страдат от някаква невероятна липса на работна ръка. Познавам собственик на фабрика за пилета и пилешки продукти, както и мениджър на фабрика за лютеници, консерви и подобни - нито един от двамата не е закъсал за хора. Та не е толкова лесна преквалификацията, защото в повечето браншове просто ще си ненужен.
Ресторантите никъде не са затваряли напълно - нито в България, нито в Европа, почти всички работеха с доставки и оцеляха. Абсурд е да се каже, че са излишни и че трябва напълно да затворят. Знам, че мисълта е неприятна за мнозина, но кръчмите са пълни и на много непретенциозни иначе места се изискват резервации. Ако това е излишен бизнес - здраве му кажи.
Против съм обаче държавни дотации за когото му скимне. Последно слушах Веселин Маринов, който гОрко плачеше, че има нужда от помощ. Преди него - Алибегов с неговите рафита... Сега фитнесите... Представям си Лейди Гага да плаче за държавна помощ и ме напушва на смях.

Общи условия

Активация на акаунт