Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 069
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Невена, благодаря ти... Аз обаче съм доста слаба, дрехите ми висят вече и не желая да свалям, а да кача кг

# 106
  • Paris, France
Невена, благодаря ти... Аз обаче съм доста слаба, дрехите ми висят вече и не желая да свалям, а да кача кг

А защо питаш в тема за отслабване?

Колкото и да си слаба, ако имаш 1-2 излишни грама мазнина в панкреас или черен дроб ще си седиш с диабет или ИР.

Слабите също се повлияват добре от Нюкасълската и постене, но после трябва да качат мускулна маса. Без етапа махане на мазнина от вътрешните органи не става номера.

Може би ти липсва някакъв витамин.

Много индийци тежат 50 кила с мокри дрехи и са диабетици. И те правят глад и диета, но после започват силови упражнения за да качат мускулна маса. Проблемът е, че генетично не са направени да имат мускули и че като почнат да нагъват ВХ или мазнина пълнят пак дроба с мас. Затова има методи за качване на мускул с повече протеин, но по-малко мазнина и ВХ.

Другото е да увеличиш кардиото, но това ще те изморява и скапва.

# 107
Ами защото няма тема за ИР и напълняване.... Извинявам се, ако ви досаждам, но какво друго бих могла да направя след като лекари не ми казват как да процедирам без лекарство?! Освен това аз съм с Хашитоксикоза и четох, че ИР може да е резултат от това/имаше там някакво обяснение, за Т3 и Т4 и нивата на КЗ/. Започнала съм да правя упражнения с тежести, редуцира донякъде ВХ, но съвсем не мога във вида, в който вие. Не си позволявам абсолютно нищо сладко и честно казано цялото това нещо толкова много ме натоварва, че не знам как ще се кара занапред

# 108
the_demon, аз не съм отслабнала, така че спокойно, ако ядеш достатъчно, няма да свалиш тегло щом нямаш излишно. Даже може да качиш, ако си с поднормено.
Ти сама си го правиш да ти е трудно и натоварващо. Нищо сложно няма - наблягаш на животинските продукти + салати, щом не можеш без тях и толкова. Всичко друго е екстри, които може и да ти трябват, а може и да не ти. Това ще го установиш постепено в процеса на изчистване на храненето.

# 109
Здравейте, не съм сигурна въпроса ми дали е за тази група. На 28 години съм. Пия Л-тироксин за поддържане на TSH, защото имам хипофункция на щитовидната жлеза. Миналата седмица бях на контролен преглед и след като споделих на еднокриноложката ми, че съм започнала отново да ходя на спорт, а не съм свалила и грам, тя ми назначи изледване на гладно на инсулин и TSH-то за проследяване.
Моля за мнение за резултатите, тъй като попрочетох тук там и до колкото разбрах тази стойност на инсулин е малко висока. Ето ги и резултатите:
СУБСТРАТИ, МЕТАБОЛИТИ, ЕНЗИМИ - ОБЩИ
Кръвна захар    5.51   mmol/l   3.5 - 6.1   
ХОРМОНИ И ВИТАМИНИ
TSH    2.0   mU/l   0.35 - 5.1   
Инсулин-серум /еднократно/
Инсулин серум - 0 мин.   12.1   mIU/ml   2.2   - 25.0

# 110
Демон, тялото има вътрешен "термостат" за теглото- ако се храниш с достатъчно храна и слабееш, вероятно това е причината. Казваш, че искаш да напълнееш. Ама я си се представи с корем и  напълняла на места където не искаш. Това ли е по-добре или за известно време да си по-слаба? Все пак, най-важното е КАК ще са разпределени килограмите. Wink При спазване на подходящ режим (хранителен, на работа/почивка/сън/движение/малко стрес) вътрешният "термостат" за кг може след време да се пренастрои. Но ако ядеш малко и даваш сигнал на тялото ти, че гладува, то това едва ли ще стане.
Феноменът на зазоряване не е притеснителен, щом се спазва режим и ако КЗ през деня е с хубави, стабилни  нива и само сутрешната е малко по-висока. Така организмът се подготвя за да посрещне новия ден. Т. е. нормално е да има лека разлика в КЗ сутрин спрямо вечерната стойност. Ако обаче след всяко хранене КЗ скача и като цяло не са стабилни стойностите и сутрешната КЗ е височка- вероятно черният дроб нощем си бълва глюкоза. Аз например в такива моменти съм забелязала, че нощем много се потях и ми беше топло- будех се често "мокра" (без да съм се увила с дебели завивки/пижама). А на сутринта КЗ 6. Също така, имах често изтръпване или болка в стъпалата сутрин-изчезваше колкото повече ходех (вечер вместо изморена аз бях без болки Grinning ).
Мимито, според мен имаш ИР. Инсулинът е висок, трябва да е под около 5 на гладно, КЗ също може да е по-добре. Гликираният ти хемоглобин е близо до преддиабетните стойности (но в някои случаи може да е фалшиво завишен или понижен). Прочети първа стр.
Някой наскоро искаше менюта. Наденица с броколи, брюкселско зеле, моркови, карфиол, сол, зехтин и черен пипер. Слагам всичко в касерола- първо наденицата със зехтин и вода и след известно време добавям зеленчуците и солта. Слагам топла вода, че вадя надениците от фризера без да размразявам,  на бавен огън и забравям там за известно време. Много мързелива "манджа". Stuck Out Tongue Winking Eye Изядох 2 такива порции днес (рядко ям месо 2 пъти за един ден).

Мазно какао- какао 20-22%, вода, ч. л. кокосово масло и 2 препълнени  ч. л. кокосово мляко, тук има и малко сметана 12%. Същото правя и с кафе. Не са ми всичките кафета мазни, а с какао е много, много приятно. Разбивам с миксер за фрапе Сапир, на снимката не съм разбила много добре, че бях понапълнила чашата Grinning

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 22:02 от dolce miele

# 111
  • пак там
Имам въпрос.

Ядох дроб, свински, задушен в сметана с моркови и тиквички - една купичка, около 300 мл. Разказа ми се играта от болка, предполагам в жлъчката или в горната част на стомаха.

И преди ми се е случвало с дроб, но пилешки, и в доста по-малка степен.

Обаче сега... Дайте идеи от какво може да е, защото хем го обичам, хем, доколкото разбрах, е и нужен.

# 112
Ако не е от дроба- може да е от сметаната (карагена) или зеленчуците (ако не ти понасят). Може и да е бил твърде мазен?

# 113
  • Paris, France
Ами защото няма тема за ИР и напълняване.... Извинявам се, ако ви досаждам, но какво друго бих могла да направя след като лекари не ми казват как да процедирам без лекарство?! Освен това аз съм с Хашитоксикоза и четох, че ИР може да е резултат от това/имаше там някакво обяснение, за Т3 и Т4 и нивата на КЗ/. Започнала съм да правя упражнения с тежести, редуцира донякъде ВХ, но съвсем не мога във вида, в който вие. Не си позволявам абсолютно нищо сладко и честно казано цялото това нещо толкова много ме натоварва, че не знам как ще се кара занапред

Изчакай Елора да пише. Тя е имала Хашимото и е успяла да си вкара ТАТ и МАТ в норма със селен, добавки и НВ-ВМХ. Селенът ти как е?

Не знам какво е Хашитоксикоза и не разбирам от щитовидна.

За мене намаляване на ВХ и едновременно увеличаване на мазнини е грешен метод. Ако работи за някого - добре.

Вит Д, магнезий и Б12 как са ти?

Рися, свинския дроб не е добър избор, защото прасетата ги хранят с боклуци, а черния дроб чисти боклуците. Ям само агнешки и овчи, защото овцете ги пасат на трева. Даже телешки не си позволявам.

Моркови не е добре да ядеш готвени, а само сурови.

Не знам от какво си се почувствала зле, но кафето помага да не се правят жлъчни камъни и за ИР също. Голямо черно кафе и много вода биха помогнали, мисля. Ако виждаш, че от нещо не се чувстваш добре можеш да го ядеш по малко и на 2 пъти или да го спреш. Салата някаква към сготвеното?

# 114
Е то какво да пиша.
Аз сто пъти съм писала на какъв режим съм.
Иначе Еутирокс все още приемам.
Ама сега не мога да се тествам, че да видя как са нивата.
Иначе не съм запозната с Хашитоксикозата. Аз съм с Хашимото и хипофункция.
Като цяло от режима добре ми бяха нивата. Само като влязох в болница беше скочило тсх-то.
Възможно е от отказа на цигарите + силния стрес, който имах преди това.

# 115
На мен лично изобщо не ми пречи свински черен дроб. Нито пилешкият. А телешкият още докато го ям усещам прилив на енергия. В Италия не беше и скъп, беше на цената на мазното свинско и далеч под цената на телешко/говеждо, т. е. по-евтин от "постното" свинско- там  свинското с видими мазнини е по-евтино понеже го считат за нездравословно Grinning
Елора, ТСХ съм чела, че се повишава през студеното време също, не само при стрес.  Било нормално...

# 116
И аз нямам проблем с дробчетата, обаче 300гр не е ли много? Дроб със сметана си е сериозна храна. Аз толкова не мога да изям на едно ядене.

# 117
300 грама е много, но не се знае в купичката колко дроб е имало и колко моркови и тиквички...нито пък колко е била сметаната. Аз не помня да съм яла дроб със сметана- може и от комбинацията да е...

# 118
Да, права си, но пак ми се струва много. Аз повече от три пилешки дробчета не изяждам на веднъж - такива двойни, ако се сещате колко са големи с каквато и да е "гарнитура". Казвам го за ориентир в количеството.

# 119
Зависи от пилето май Grinning Веднъж ми бяха купили някакви гигантски дробчета Joy Иначе от малките пилешки дробчета мога да изям около 100-150 гр+някакви зеленчуци. Пилешките обикновено правя с лук, чушки, гъби, понякога доматен сос. Сметана обаче не слагам. Какво значи "задушени дробчета в сметана" не дава инфо за грамажите. Сметаната може да е много или малко.

Общи условия

Активация на акаунт