Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 25 574
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Може би в началото сме имали нужда да заменим някои храни като добавим други (дори и съвсем други по вид) храни, за да нямаме чувството, че "ядем едно и също" или че "почти няма какво да ядем", да не ни е "еднообразно" менюто. Stuck Out Tongue Winking Eye И няма нищо лошо в това да опитаме и нещо ново- може да ни хареса, а може и да се окаже, че не е незаменимо или направо не ни  допада. Няма лошо. Докато човек търси варианти, а не пречки всичко е наред. Придобива опит. Едно нещо не работи- пробваш друго, и трето, и четвърто. Неслучайно постигналите най-голямо отслабване и подобряване на показатели спрямо началните...в началото да се хранели по един начин, а сега по друг. Ако прочете човек назад ще го види- и Елора, и Бледолилава, и Франсоаз, и други са си променили доста хранителния режим. Даже мисля, че и Елица доста време твърдеше, че вгх не пречели (извинявам се, ако бъркам с друга потребителка). Всички са имали колебания, притеснения, недоверие към режима отначало. На никой не му е било лесно да се "пречупи". И аз, много ясно, дълги години съм била облъчена с полезността на зърнените, варивата, пълнозърнестите, огромните салати почти без мазнина и сравнително малко протеин (щото нали животинското го пишат за много вредно), ниските калории...Даже не мислех, че ям малко протеин- мислех, че е нормално 1-2 пъти седмично месо/риба и 1-2 пъти яйца. Считах и бобовите за протеин. Не протеин чак като месото, но нали поне за бобов и зърнен "протеин" забрани нямаше, тях ги ядях по-често без угризения, че "надвишавам  количествата позволен протеин" седмично... Joy

# 391
  • Пловдив
Христос Воскреке, момичета! Радвам се, че Невена се е завърнала във форума - много полезни мнения, много. Това, че сме в изолация не е причина да намалим двигателната си активност - напротив. В момента има толкова онлайн безплатни тренировки, йога, пилатес, каквото пожелаете. Хвърляйте постелките и почвайте - време бол Simple Smile

# 392
  • Paris, France
За кафето - понеже обичам вкуса и непрекъснато подпийвам, си наливам малки кафенца от не повече от 100мл. В кафена или водна чаша от Дуралекс да е пълно до половината. Около 500мл съм изпитвала максимум, но много по-малко в нормални дни. Това го пиша, защото 5 или 10 кафета нищо не означават ако не се знаят милилитрите и начина на приготвяне не може да се сравни. Двама души ме питаха как изпивам по 2.5 литра кафе, защото са прочели, че съм пила 500мл за да тествам инсулин. Тогава ги изпих за съпоставимост, защото всички от групата изпиха по толкова. Не пия по 500 ми всеки път. Аз толкова вода не изпивам.

За късното и ранно ядене - всеки е различен. Средиземноморската диета е с кафе за закуска и голяма вечеря, други са обратното. Не мога да заспя ако не съм Сите и ако ще ям в малък прозорец ям от 15 до 21ч. Успявам и да намаля прозореца до 16-20ч. Това в началото не ми беше възможно. Днес още не съм яла, само кафе пих. И още едно кафе. Не ми се яде никак, а снощи ометох доста гъби и малко червено цвекло.

Да, всеки е различен, но не може да проучваме диети и да се въртим в порочен кръг 10-15 години, че и да дебелеем през това време и ме става дума за 15-30кг излишна мас, а в пъти повече.

Аз нищо не замених и нищо изчанчено не купих. Зная за полезността на чията, лененото семе, евтини са, има ги навсякъде, но кето хляб, кето пица няма да тръгна да правя. Просто спрях да ям хляб, ориз, картофи, бобови, плодове и така. Сега мога да ям ориз и бобови редовно, картофи и плодове не.

Не е супер трудно да се яде някакъв протеин със салата и малко зехтин и това ям в момента. С гъби и яйца даже е подходящо за вегетарианци.

За тези, които искат овесени ядки - има овесени трици. Вкусът не е същия, но засищат. Не ги ям заради това, че ме запълват с празни трици, но са идея за закуска с кисело мляко понякога, като нямаме време.

А бобовите, като се направят на кълнове, са идеален протеин и витамини. Ама само на кълнове.

А храната няма нужда да е разнообразна. 10-15 вида растящ наблизо зеленчук, 2-3 вида качествено, по-диво или падано на трева месо и/или риба, някакви мазнини като зехтин и омега 3 и ако ядете млечни някакви сирена и кисело мляко, редовно ако ви понасят, никак ако не и диетата е готова.

Елора, благодаря.

А за хокането - с право е. За това е темета. И мене Елора ме нахока като дойдох да о ясня преди 6 месеца, че съм яла боклуци и съм лежала с навехнат крак на стероиди и съм си докарала инсулин 18. Е, какво? Да ме потупа по рамото и да ми каже "Браво, Невенче, продължавай в този дух. 6 кила са нищо, 18 не е висок инсулин. Торти ядеш ли?"

Семействата ни често не ни разбират, лекарите и те, ако и тук не се стягаме няма смисъл да драскаме.

И най-отворения за всякакви диети човек (аз съм) ако чете отдавна, е забелязал, че при ИР, за 80% от жените, работят само махане на ВХ, намаляване на калории и повече движение.

# 393
При мен не беше дори нужда да заменям, ама пък съм си любопитна и обичам експериментите. Що пък да не пробвам едно-друго. Някои неща ми останаха в менюто, други не и така. Колкото да е по-шарено там. А яйца и кИфтета ясно че са редовни, то без тях за къде? Grinning

# 394
Нали знаете страха на някои нови в темата- "ама аз като махна хляба, картофите, ориза, бобовите- какво ще ям???" Wink На повечето от нас като ни се махне една категория храни и в началото си представяме точно това- кюфтета/пържола, яйца и марули Laughing А всъщност и тези неща могат да се сготвят по различен начин. В началото е нормално да има фаза на експериментиране, после с времето като че ли повече се изчиства храненето. Аз откога се каня да си направя режимен чийзкейк, ако знаете...и все си казвам "не сега, по-нататък" Laughing И си правя салата,  месо, яйца или дори супа. Просто знам, че чийзкейкът няма да ми е основна храна, ами още едно "готвене" Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 18:02 от dolce miele

# 395
Нали знаете страха на някои нови в темата- "ама аз като махна хляба, картофите, ориза, бобовите- какво ще ям???" Wink На повечето от нас като ни се махне една категория храни и в началото си представяме точно това- кюфтета/пържола, яйца и марули Laughing А всъщност и тези неща могат да се сготвят по различен ден. В началото е нормално да има фаза на експериментиране, после с времето като че ли повече се изчиства храненето. Аз откога се каня да си направя режимен чийзкейк, ако знаете...и все си казвам "не сега, по-нататък" Laughing И си правя салата,  месо, яйца или дори супа. Просто знам, че чийзкейкът няма да ми е основна храна, ами още едно "готвене" Stuck Out Tongue Winking Eye
О, за яйцата вече съм обект на шеги. Даже и приятелят ми научи безброй начини да се приготвят. Станах свидетел веднъж на разговор с баща му, нашия споменава че сме яли омлет, пак, много хубав бил. Баща му съответно пита не му ли е писнало от яйца... на което се отговаря че няма как да му писне щото те са всеки път различни Grinning Посмяхме се дружно тогава.
Другото - сега по Великден много яйца ядяли всички. Да бе, много - аз в нормално време ям по толкова и повече.
Хеле пък сега както излизат и зеленийките, супер се комбинират и те в омлета, колежката ми хвали да пробвам яйца и аспержи в тигана, трябва да се опита и това. Ядене има в достатъчно варианти, само малко да се понастрои човек кое е храна и кое са залъгалки само.

# 396
  • София
На агнешката глава най-обичам небцето.

# 397
Шарки, аз също обожавам небце. Първите ми свекъри, като колеха агнета и ярета, хвърляха небцето и очите. После в моя чест, ги отделяха в отделна чинийка и ми ги поднасяха с леко намигане....Майка и тя се чуди какво съм го захрускала, това чудо.....Ми ям го. За тях мозъци и езици, за мен небца, очи и хрущялчета......

# 398
  • София
Очи така и не опитах, обаче хрущялчета от всякакво животно Simple Smile, аммммм. Но небцата са ми "топ". Уви, и големите ми деца се научиха на моите "мурафети" и те предпочитат небце.

# 399
  • пак там
Яжте си ги тия агнета Simple Smile аз не обичам, предпочитам по-мазна свинска пържола, отколкото агнешко. Още не са ми го сипали в чинията ,и то се залоило... Брррр!

Алина, хайде се върни няколко страници назад, прочети и се кротни малко. Не ми харесва начинът, по който ми говориш. Аз приключих с теб. Помогнах с каквото можах, оттам нататък - здраве да е.

# 400
Миоки може и простотии да пише, но това може да го каже човек, който разбира повече, отколкото високо компетентната "дама", която квалифицира писанията ѝ като "простотии". Да не говорим, че Миоки е успяла с простотиите си да оправи собственото си здравословно състояние, за разлика от въпросната "дама" която явно разбира повече, но все още не е успяла да адресира своите плоблеми. А също е редно, когато се отправят обвинения, те да бъдат аргументирани, иначе са просто заяждане от страна на дребнава душица.

# 401
  • София
Агнешкото го пека с краве масло, шпиковано с розмарин и чесън, и два-три листа дафинов лист. Не мирише, и студено също е много вкусно.

# 402
И аз предпочитам свинското. Но може и да не съм нацелила досега свястно агнешко, знам ли. Агнешка главичка за мен е много ужасна, дъхне ми на нещо. Но въпрос на вкус, разбира се.
Миоки, моята интелигентност не се определя от това кой какво е казал/помислил за мен. Stuck Out Tongue Winking Eye Аз лично изпитвам облекчение, нека си повтаря кой чете и кой не- всички вече разбрахме, пределно ясно ни е... Grinning Като няма по-интересно за правене. Аз имам. Но като гледам, на доста потребители започва да им става досадно от това постоянно (заядливо) повтаряне...Нямам нужда всички да ме четат и на всяка цена да се обръщат персонално към мен.
Рися, ти как си, скоро май не си споделяла?

# 403
Да, права си, Долче. Това беше единственият ми отговор, повече няма да се занимавам с тази личност и да адресирам каквото и да било от писанията ѝ и да спамя темата.

На мен агнешкото ми мирише и рядко ям. Всъщност, не мирише агнешкото, а шилешкото. Ако месото е от младо животно, миризмата е почти незабележима. Иначе основно ям свинско.
Принципно казват, че не е оптимално, защото хранят прасетата със зърно и е за предпочитане месото от пасищни животни, но аз просто не обичам телешко. Прекалено ми е "сухо". ЗА сега, свинското ми е достатъчно добро.
Между другото, забелязвам значителна разлика между яйцата от "свободни" кокошки и такива гледани в клетки. На първите жълтъците са значително по-оранжеви. Сега купуваме каквито намерим де, но когато имам избор, винаги взимам Free range.

# 404
  • here, there, everywhere
Невена, това за семействата е много верно. Половинкатае много активен и много фит. Яде много хляб, паста, плодове (ако купя) и конфитюр от ягоди почти всеки ден. Здрав е и дано е все така. Обаче понеже е здрав му е трудно да ме разбере като се опитвам да се ограничавам от определени храни. Знам, че е загрижен и винаги е много деликатен като ми казва да ям повече и да се наслаждавам на храната. Обаче ако ям това, което обичам напълнявам. А и леко повишен инсулин имам,който трябва да вкарам в релси. Отделно перименопаузата ми разказва играта.

А не е като да не се движа, нали помага. Сутринта 30 минути спининг, докато говорих с приятелка после на пътечка 20 минути бърз ход, следобед 30 минути силова. Домакинстването идва отгоре.

Това, което всъщност исках да кажа е, че вече не споделям какво и защо ще ям. Казвам това ми е вкусно и ми се яде и така.

Общи условия

Активация на акаунт