Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 070
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Елица, какъв метформин пиеш, XR ли? Аз се влияя чудесно от яйца или риба+салата- обаче салатата овкусена нормално със зехтин, а не само няколко капки.

# 466
В доста стара тема на НВ-ВМХ се обсъждаше как някои хора толерират въглехидрати добре, една потребителка спомена местен лекар (беше в Швеция), който е разделил хората горе-долу така: 25% не толерират захар и въглехидрати въобще, 25% ги толерират прекрасно през целия си живот и не им влияят на здравето, 50% се справят добре и според начина на живот по някое време нещата се прецакват, това са хората с ИР и диабет тип 2. Разбира се, още тогава беше споменато, че е заклюение, базирано на наблюдения, нищо сериозно, но съм склонна да му вярвам, може и съотношението да е различно. Затова и всеки трябва да се съобразява според собствените си характеристики за оптимално здраве.

# 467
  • Пловдив
И моя дядо беше пчелар и ядеше мед с лъжицата. И ракия и вино пиеше. Но цял ден копаше на двора. Не е развил ИР защото имал сериозно движение цял живот.  Почина на 92 , защото не можа да преживее смъртта на баба ми. Но защо   постваш такава статия в тема за хора  с ИР. Питам се, защо си решила да я постнеш точно в тази тема?  С какво би ни помогнала тя на нас болните с висок инсулин?

О, боже, Елица, извинявай, че я постнах, въобще извинявайте всички за това недоразумение. Патосът ти е заразяваш, затова ти отговарям, защото такава беше темата, ЗАТОВА. Защото Невена сподели за близките си и предвид недоверието, с което подходи Миоки,  аз реших да я подкрепя и да покажа, че да, има и такива примери, доживяли и в завидно здраве. Ама извинявайте, ако съм ви разстроила толкова много с моя пост, не съм искала, съжалявам. Simple Smile

Невена, писала си по-горе, че вече можеш да ядеш ориз и бобови. Би ли споделила как го установяваш това, ядеш и мериш с глюкомер или? Интересно ми е, защото например аз обожавам хумус, както и леща и искрено се надявам, един ден да мога да ги включа в менюто си, макар и рядко.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 16:39 от elsefi

# 468
  • Paris, France
elsefi, да, с глюгомер, но вече не го ползувам. Следя си само инсулина и КЗ на гладно в лаборатория и ако има проблем изключвам въглехидратите за известно време. Веднъж годишно гълтам 75гр глюкоза и ОГТТ на 0,1,2 час с трикратни инсулин и КЗ.

Пак повтарям - толерирам ги само и единствено в дни, в които ям много салата преди боб и ориз, бобът е сготвен с минимално количество мазнина и без месо, оризът е кафяв, по цял ден ям само цели зеленчуци, след изяждане на повече от 20-30 грама ВХ ходя бързо или правя нещо, което гори ВХ, не наддавам на тегло и съм на около 1200 калории на ден. Не прекалявам и с плодове. Ако на такова ядене надебелея ще стане много лошо. Ако искам кекс или торта ям гъби и салата и тогава кекса и веднага тръгвам да тичам. Така се храня заради това, че когато съм ВМ-НВХ ми спира цикъла. Не е лесно, защото при такова хранене я няма постоянната ситост.

Междинно положение като либерално ВМ-НВХ моят организъм не понася, по някакви причини.

Сега съм на строга кетогенна. Днес още не съм яла и съм доволна, сита и щастлива. Само дето цикълът ми не идва.

# 469
Ами да elsefi, скептична съм и тези частни примери са абсолютно безпредметни, особено в тази тема и не доказващи нищо в рамките на голямата картина, а тя е все по-болно човечество.

Група 1 - Хора без метаболитни заболявания, не трябва да ядат ежедневно захар и комерсиално произведени храни, и пожелателно никога комерсиални растителни олиа и маргарини, а храни разпадащи се до прости захари в организма да се ядат инцидентно. /Инцидентно е условно понятие и зависи кой колко толерира./

Група 2 - Хора с метаболитни заболявания, не трябва да ядат захар, растителни олиа и храни които се разпадат до прости захари в кръвта. След като оправят здравословното си сътояние, могат да се върнат към храненето на първата група, но с едно на ум.

Мед, плодове,  картофи, ориз, зърнени са храни които се разпадат в организма до прости захари и категорично трябва да се изключат за хората от група 2 докато не достигнат нивото на група 1, ако не желаят да протакат оздравяването си с години или никога да не го достигнат.

Растителна храна не е нужна за добро здраве, но е допустима за оцеляване и за хора, които я обичат и търсят за разнообразавяне на менюто.
Животинските продукти и мазнини са жизнено необходими и задължителни за добро здраве и дълголетие. Колко, какъв вид и колко често е индивидуално и всеки трябва да намери своето съотношение. 

Бели лястовици ще има винаги.
В тази тема пишещите са от втората група или минали от втора в първа, за това примери със сто годишни ядящи мед и бисквитки са меко казанf неумесни.

Не ангажирам никого с мението си и не държа да се споделя от други. То е мое, направено на базата проучвания и личен опит и имам право на него. Не карам никого да де храни според моите разбирания, но препоръчвам да се опита. За 3 месеца експеримент, няма да убие никого, а може да се окаже неподозиран начин за решение на редица проблеми.
Не виждам на кого кривя шапката с това. Всеки има глава на раменете си и свободна воля да приложи или не прочетеното. Не съм седнала да пиша ЛС на всеки и да го навивам, да се храни само с животински продукти.

# 470
elsefi за мен успешно троли и идва само да се заяжда, а после да се прави на жертва. То не бяха вегани-културисти, то не бяха стогодишни медоядци. Направи се друга тема за хора с ИР, които предпочитат да търсят по-вегетариански начини за лечение - темата стои празна. Но тук поне получава вниманието, за което тъй жадува. От мен игнор.

# 471
  • Пловдив
Невена, аз, ако ям боб, салата не мога да ям, защото по принцип се засищам бързо, не ми трябва много да ям. В момента, разбира се съм го изключила тотално, заедно с картофите, ориза и плодовете. Защо трябва задължително салата да се яде преди него? извинявай, ако вече си отговаряла на този въпрос. Вече месец се храня само вечер, през деня изпивам по два литра чай - джинджифил, канела, лимон и какаови стърготини. И честно казано, чувствам се много добре. Като се прибера вкъщи, защото още работя, правя един час йога, след което хапвам, обикновено салата и зеленчуци на пара. Но сега съм решила, че ще те послушам и няма да ходя до магазина преди да се прибера вкъщи, а след като съм вечеряла. Иначе да ям и да правя йога след това няма как да стане. И кълновете нещо беше почнало да ме премързява да ги правя, но сега ме мотивира и почвам Simple Smile

# 472
Елсефи, салатата мисля, че е заради фибрите. Месо не ядеш, а яйца или риба?

# 473
Долче , ХР 500 пия. Но като почнах да го пия на обяд, сутрешната КЗ стана по ниска от вечерната. От няколко дни смених приема от вечер на обяд, засега съм доволна от резултата.

# 474
  • Paris, France
Невена, аз, ако ям боб, салата не мога да ям, защото по принцип се засищам бързо, не ми трябва много да ям. В момента, разбира се съм го изключила тотално, заедно с картофите, ориза и плодовете. Защо трябва задължително салата да се яде преди него? извинявай, ако вече си отговаряла на този въпрос.

Отдавна ти писах, че високо въглехидратната храна вдига и инсулин, но и захар когато голямо количество ВХ нахлуят от стомаха в червата. Задействането на инсулиновия отговор започва от червата. Там е проблема при хората с ИР и диабет и затова бариатричната хирургия работи.

Секрецията и очистването на инсулина не са едни и същи при поемането през устата и при инжектиране във вена. Тоест, в червата нещо реагира и предизвиква хиперинсулинемия. Иначе не би трябвало инжектираната глюкоза да вдига по-малко инсулина.

https://diabetes.diabetesjournals.org/content/36/12/1365

Точно. Като хапнеш салата ще ядеш по-малко боб и ориз, гликемичният индекс на стомашното съдържимо ще е значително по-нисък, ще има фибри, които ще пречат на бързото усвояване на ВХ.

А, не може да се тъпчеш с боб и ориз докато се наситиш. Насищането идва от салатата и малко боб и ориз за украса.

Сега се засищаш от малко и бързо, но ако ядеш само растителна храна и много ВХ няма да е така. Аз днес още не съм яла и мога да не ям и до утре. И май няма да ям, че много ме мързи. Това е невъзможно на WFPB хранене. Няма я засищащата мазнина.

elsefi за мен успешно троли и идва само да се заяжда, а после да се прави на жертва. То не бяха вегани-културисти, то не бяха стогодишни медоядци. Направи се друга тема за хора с ИР, които предпочитат да търсят по-вегетариански начини за лечение - темата стои празна. Но тук поне получава вниманието, за което тъй жадува. От мен игнор.
Е, всички сме писали не по темата, хаха. Темата е за отслабване при ИР, предполага се, че е независимо как. Има тема, конкретна, за НВ-ВМХ, за безвъглеходратно хранене и за вегетарианство при ИР.

Много хора, в началото, мислят, че ще успеят да се справят с проблема без махане на ВХ и малка част успяват. Ето, Елица пробва, но не се оказа подходящо за нея. Като видя, че не става смени режима. Мисля, че човек трябва да е убеден, че това, което прави е морално, ефективно, възможно и тогава да започне. Всеки има право на избор.

# 475

Елора, нямам намерение да ти доказвам каквото и да било, това ще е борба с вятърните мелници. Що се отнася до неразбирането за поста ми, ами и аз не разбирам защо много неща се постват, но не критикувам. Само не разбирам, защо така удобно мълчиш на примерите на Невена в семейството  й, а се дразниш на примера, който давам аз, не мисля, че по нещо се различават. Защото другата причина да сложа статията е, за да я подкрепя в това, което твърди. И не, не е същото, ако покажеш съседката с тортата, освен ако и тя не е на над 100 години. Това, че теб с нищо не те обогатява моят пост, може да не е валидно за други. Не се чудете, че все оставате едни и същи тук да нищите здравето си, много хора просто не смеят да изкажат мнението си.

Контекста е различен при Невена и при теб.
Статията нищо не подкрепя, нито пък доказва.
И не ми е удобно да слагам снимка на здрава 80 годишна жена.
Не мисля, че имам право да слагам нечии снимки където и да е било без разрешение.
Второ, нямам и снимка.
Трето - бих могла да изнамеря снимка на 108 годишния ми прадядо, който почина здрав, прав и корав, а е пиел, пушил и ял като разпран.
Мога и на другия ми дядо да дам. Който беше пчелар, никога не е пушил и пиел, ял е винаги нормално. Но умира от тумор в мозъка.
Мисля, че дядо ми оспорва каквото и да се твърди в твоята статия.
Но дали е мястото на тези примери в тази тема?
Жалко, че все още не можеш да си отговориш на този въпрос.
Тая тема я приключвам, че стана смешно.

Да, помня някакъв списък на вегани.
Щеше да е  по-сериозно, ако им беше описала подробно първо с какво се хранят и второ беше публикувала пълните им кръвни изследвания.
Тогава вече щеше да звучи сериозно.
И да, другата тема замря. Защо ли.
Имаше там една заядливка, която така и не благоволи да си покаже изследванията.

# 476
Елица, XR  значи, като мен. Аз от известно време започнах да приемам едното хапче на вечеря (18-21 ч, различно), а другото след полунощ или направо когато лягам. Рядко ако забравя на вечеря хапчето, пия и двете преди лягане. Това си е изцяло мой експеримент, подчертавам- на мен не ми  се отразяват зле хапчетата и на гладно, но за друг може да не е никак добра идея да ги приема по този начин (особено метформин с бързо действие)! Бях започнала да виждам най-ниска КЗ вечер след 23 ч- до 1-2 ч така и след това започваше да се покачва на всеки час еднакво. На мен пък не ми се спеше, кукуряк бях...Не ме устройваше това. Въпреки, че виждах наистина чудесни, рекордни стойности на КЗ. Сега определено е по-добре, макар да не знам как е КЗ сутрин или вечер (свършиха ми лентичките). Склонна съм да мисля, че вече сутрешната КЗ си е пак добре- будя се много свежа, дори и при малко часове сън. Blush

# 477
Долче, защо приемаш едно хапче вечер, а другото след полунощ. Аз го изместих по към обяд, защото реших, че глюкофажа като свали КЗ и черния дроб бълва глюкоза, за да я вдигне. Сега го пия през деня и да падне КЗ имам още едно хранене, което я вдига. Освен това след хапчето много ожаднявам и така пия много вода през деня, а не през ноща. Второ хапче не пия, желанието за сладко много ми се вдига ако  увелича дозата.

# 478

Елора, нямам намерение да ти доказвам каквото и да било, това ще е борба с вятърните мелници. Що се отнася до неразбирането за поста ми, ами и аз не разбирам защо много неща се постват, но не критикувам. Само не разбирам, защо така удобно мълчиш на примерите на Невена в семейството  й, а се дразниш на примера, който давам аз, не мисля, че по нещо се различават. Защото другата причина да сложа статията е, за да я подкрепя в това, което твърди. И не, не е същото, ако покажеш съседката с тортата, освен ако и тя не е на над 100 години. Това, че теб с нищо не те обогатява моят пост, може да не е валидно за други. Не се чудете, че все оставате едни и същи тук да нищите здравето си, много хора просто не смеят да изкажат мнението си.

Контекста е различен при Невена и при теб.
Статията нищо не подкрепя, нито пък доказва.
И не ми е удобно да слагам снимка на здрава 80 годишна жена.
Не мисля, че имам право да слагам нечии снимки където и да е било без разрешение.
Второ, нямам и снимка.
Трето - бих могла да изнамеря снимка на 108 годишния ми прадядо, който почина здрав, прав и корав, а е пиел, пушил и ял като разпран.
Мога и на другия ми дядо да дам. Който беше пчелар, никога не е пушил и пиел, ял е винаги нормално. Но умира от тумор в мозъка.
Мисля, че дядо ми оспорва каквото и да се твърди в твоята статия.
Но дали е мястото на тези примери в тази тема?
Жалко, че все още не можеш да си отговориш на този въпрос.
Тая тема я приключвам, че стана смешно.

Да, помня някакъв списък на вегани.
Щеше да е  по-сериозно, ако им беше описала подробно първо с какво се хранят и второ беше публикувала пълните им кръвни изследвания.
Тогава вече щеше да звучи сериозно.
И да, другата тема замря. Защо ли.
Имаше там една заядливка, която така и не благоволи да си покаже изследванията.
Хм, замря, защото не се спряхте, докато не направихте атмосферата същата като тук. Задай си същия въпрос защо няма никой с различено от Вашето мнение тук.
Аз така или иначе се отказах да споря  както казаха "вятърни мелници"
За какво да си показвам изследванията, нещо ще се промени ли? Някаква си там отслабнала и оправила инсулин и кз с веганство и то за много кратко време. И съм сигурна, че има още като мен, които не виждат смисъл да доказват нещо на някой, който не вижда по далече от носа си. Излей си сега злобата, както направи на лични. По грозно не може и да бъде.

# 479
  • пак там
Я дайте линк да я видя тази тема за веганско ИР. Що толкова реват?

Редактирам. Намерих я. Отивам да я чета. Обещавам, че няма да пиша, честно! Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 23:08 от Рися

Общи условия

Активация на акаунт