Отговори
# 555
  • София

Титина,
Щом толкова се чудиш за четирите години ще ти обясня - разликата между тях и нас беше, че те вземаха "средно специално". Разрядът е на изпит, а на този изпит се явяват всички, без значение дали са УПК или 4-годишен техникум. Изпитите се провеждат в завода на практическата част, заставаш на машината и каквото покажеш.
В техникумите учат общообразователни предмети плюс специални, но тези предмети са разпределени през целия курс. Ние в УПК учихме само специалните предмети, не сме имали нищо общообразователно. Просто те за 4 години имаха по-голям хорариум, затова и накрая в дипломите им пишеше "средно специално", а на нас "средно". Ние имахме отделна притурка за предметите от УПК с държавните изпити и специалните предмети. Да, кофти беше за хората от техникума, чувстваха се прецакани.

# 556
  • София
Лейка, отверТки, не отверки Joy

Извинявам се за отклонението от УПК-а 4 Simple Smile Много е сладурско иначе Simple Smile

# 557
  • софия
И сз нвмам никакъв разряд, но пък имам много заряд за бъдеща среща Simple Smile

# 558
Не знам защо да се чувстват прецакани от техникумите, като и те си кандидатстваха и влизаха във ВУЗ, по-малко като бройка от езиковите и МГ, но все пак от добрите техникуми си влизаха в инженерни специалности всякакви. Анди е права за изпита за разряд, УПК-то беше направено за тези от гимназиите, които не могат да влязат да учат в университет (тогава влизането беше трудно, голяма конкуренция), да вземат някакъв занаят и да го работят.  И какъвто разряд си защитиш, такъв получаваш, но не повече от 4-ти.

# 559
  • в страната на чудесата
Лейка, отверТки, не отверки Joy

Извинявам се за отклонението от УПК-а 4 Simple Smile Много е сладурско иначе Simple Smile
Хронично досадни с мецан.
Благодаря ти Simple Smile Simple Smile Wink
Хубаво че гладя гащи по-добре отколкото пиша отверТка

# 560
Анди е права, и Попеа е права.
Не виждам защо трябва да си разваляме настроението с наистина много арогантни хора, които твърдят откровени глупости, макар и да живеят в Хюстън или може би тъкмо затова. Че това не им е за първи път!

Лейка, би ли се пояснила?

Това, че си зле с правописа, отдавна всички сме го забелязали.
Колкото до гащите, стана ясно, че в повечето семейства всеки сам си ги глади, а ти щом гладиш чужди, е твой личен избор и не виждам какво общо има с темата.

# 561
И аз нямам разряд, че и за срам ходих да търся какво е упк, а не съм толкова млада.

# 562
  • София
Аз се пошегувах - отвертка е една от думите с най-абсурден правопис в българския.

# 563
  • София
Добре, че станах логопед, за да разбера, че било одеЯло. Цял живот си мислех, че е одеАло. Ама не върви да се излагам пред децата, затова речникът е пръв приятел и другар.

# 564
Ама Лейка знае какво е зеге, пък аз не знам. Що се карате за глупости и си мерите УПК-тата. Аз пък правих бидони и легени😀 в 12 клас. И медал не ми дадоха, за 5,73 не даваха.

# 565
И сега да попитам, редно ли е при толкова пари, дето ги плащаме, да излизат децата ни от ЧУ без никакъв разряд?

# 566
Е това е съвсем неадекватно, да ме прощаваш, Ежко. Сега ситуацията е съвсем друга и няма никакви разряди.

Шарки, аз гладя, щото не съм милионер като теб и дори нямам понятие за какви устройства ми говориш. Гладя си с ютия, и друг начин даже не знам. И ми е зор де. Каква сушилня? Нашата пералня за 1000 лв. има вградена сушилня, която прави дрехите дармадан. Така че аз простирам и после си гладя. На ръка. С ютия.

Ако има устройство, което прави това, първо, може би, то струва 10 бона. И не мога да си го позволя. Второ, аз не съм го чувал. Може би щото не живея в Хюстън. Може би щото не прескачам до САЩ както до съседното село. Знам ли? Но нямам такива устройства. Явно много съм изостанал. Гладя с ютия, на ръка. Не знам друг начин!

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 22:33 от Татко Мецан

# 567
Анди е права за изпита за разряд, УПК-то беше направено за тези от гимназиите, които не могат да влязат да учат в университет (тогава влизането беше трудно, голяма конкуренция), да вземат някакъв занаят и да го работят.  И какъвто разряд си защитиш, такъв получаваш, но не повече от 4-ти.
Не ме карайте да се смея:
Ето ги изискванията за това какво образование трянбва да има човек, за да вземе съответния разряд:
(3) За съответните степени на професионална квалификация се изисква:
3. за трета степен - придобити професионални компетенции за упражняване на професии, включващи дейности с комплексен характер, извършвани при изменящи се условия, както и поемане на отговорности за работата на други лица;
 4. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2002 г.) за четвърта степен - придобити професионални компетенции за упражняване на професии, включващи широк кръг дейности с комплексен характер, извършвани при изменящи се условия, както и поемане на управленски отговорности за работата на други лица и за разпределяне на ресурси.
(4) Входящото минимално образователно равнище за придобиване на съответните степени на професионална квалификация е:
2. за втора и трета степен - завършени VII клас или основно образование;

3. за четвърта степен - завършено средно образование.

(5) Изходящото образователно равнище за придобиване на съответните степени на професионална квалификация е:
3. (доп. - ДВ, бр. 103 от 2002 г.) за трета степен - средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити за завършване на средно образование и се определя с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии.

При започване на УПК, никой няма средно образование, както и при завършването на УПК.
Така, че 4-ти разряд през крив макарон. Ако не си приет нямаше искам, не искам да работя - имаш си договор. Който не иска, си плаща неустойката ( курса на обучение). Справка ЗПОО.

Татко мецан, за втори път те моля днес да си мериш думите. Дали съм арогантна не можеш да прецениш, както и аз не мога да преценя дали си глупав или инфантилен.

# 568
Някой сушилни са на газ. При сушене остава остатъчна влага ( дрехите са сухи на пипане) и прането не е намачкано. Препоръчвам.

Разряди не съществуват вече, сега са ги свели до степени на професионална квалификация. Изискванията не са променени от времето на съществуване на разрядите. Подшушнаха ми го от НОИ.

# 569

Имате ли познати, които ще се откажат от ЧУ заради сегашната икономическа криза?
Аз имам за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт