Отговори
# 645
  • София
Sadlady, ние пък като толкова избирахме квартал с много детски градини, училища, инфраструктура и магазини - сега пак сме в ЧДГ и ЧУ, дето са на къра - както казва Попеа.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:29 от bubanka

# 646
  • София
Ами именно, Аш, същия случай като на моите познати. Сигурно няма, колкото и да си избирал жилище или не.
Но, пък и Попеа е права, че да си избереш жилище (особено ако е на кредит), като разчиташ изначално и единствено на ЧУ, освен ако не си много добре осигурен в бъдеще е малко неразумно, защото нищо не се знае. Застраховка е един вид.

# 647
  • София
Ние сме в позицията на недоволни от нашето ЧУ, обсъждащи всички възможни варианти за преместване от тук нататък. За съжаление в двете добри ДУ, граничещи с района ни, паралелките са сформирани в 1 клас, и свободни места няма. Места обикновено се освобождават след 4 клас. Интересно е дали при кандидатстване в клас, различен от първи, районирането важи. От едното ДУ ми казаха да, в другото - не. ДУпо район е от "непрестижните". В няколко ЧУ места има. ИП обърка всички срокове. Затова попитах в кои училища вече са изпратени договори, защото едва след подписването им ще има яснота дали ще се освободят места.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:40 от bamboo.ag

# 648
  • София
Bamboo, в ДУ също ще става ясно дали имат места по-късно. Обаждайте се пак и към края на май. От позната,  директор на ДУ, знам че движение на деца между ДУ си има непрекъснато. Просто това ИП наистина обърка всичко. Миналата година позната си премести детето в трети клас от едно елитно ДУ в друго по средата на годината. Дали, обаче не са ползвали и втория начин няма как да съм сигурна. Тя твърдеше, че е имало места.

# 649
Аз познавам такива хора - твърдят, че имат само едно дете и не искат ЧУ, защото пестят за висше образование. Изобщо не разбирам този начин на мислене. Но нека пестят ....

какво има да му разбираш? ако човек определи /или има/ една крайна сума средства, които да се инвестират в образование, може да я разпредели за 12 години начално и средно образование в ЧУ или за 4-6 години висше образование; едната група хора ще изберат първата опция, другата - втората, не е нужно да се разбират взаимно, защото просто имат различни очаквания, стратегии и визии кое е по-смислено за семействата им

За мен изборът не е ЧУ или добро висше образование. Изборът не е даже ДУ или ЧУ. Аз търся добро училище. Ясно е, че има амбициозни родители с възпитани деца. Те ще се борят и за двете - добро основно образование и добър университет. Независимо дали основното образование е в ЧУ или ДУ. А ми е непонятно такова тънко смятане на финансите. Изобщо не говоря за родители, които нямат средства, а за тези които имат, но казват - не искам повече деца, защото пестя за висше образование (детето е на 3-4-5 години). А в същото време купуват коли, ходят по екзотични екскурзии и какво ли не. Родителите се борят за добра среда на децата си, за възпитание и знание. Тези родители после ще искат и добър университет за децата си. Всички го постигат с много труд и внимание към децата.

# 650
  • софия
Амели, в много държавни училища (не само в 20-то) има предостатъчно деца, чиито родители нямат нужда някой да им даде 20К, за да запишат детето си в ЧУ. Имат си ги, че и в излишък... Ето, виж колко хубав отговор. И Нико можеше да ми отговори (не задължително така, а както си иска) И преди Ежко да е казал, имат ги, ама си ги стискат за себе си, за да карат тузарски коли, да купуват имоти у нас и в чужбина, да носят маркови парцалки и да ходят на екзотични екскурзии  (което е толкова изтъркано, колкото и твърдението, че пред ЧУ спирата само супер, мега луксозните автомобили) вместо да инвестират в образованието на детето си, ще кажа, че са всъщност изключително заинтересовани доста от тях (не всички) от второто, но просто по схема, различна от тази на избралите ЧУ....Инвестират много и в допълнително обучение, ама не за училищна подготовка, а за надграждаща, и в тясно специализирани спортни занимания,  и в такива по изкуства, в курсове по езици с нейтив, в езикови ваканции.. Това не ги прави непременно лоши родители с погрешен избор и обречени на незнание деца.. Някой да твърди друго? Практиката показва, че не е така. И честно казано, малко е гадно, поне за мен,  това изхвърляне с изречението ти, че човекът пише в тема, в която всички плащали за ЧУ и нямало съответно да им направи никакакво впечатление  способността му да покрие  таксата на Британика сборно за учене, храна и транспорт.. Ами, лъжеш се, както в ДУ има хора, които могат да си позволят с лекота ЧУ, но по свои съображения са избрали ДУ, така и сред избралите  ЧУ има хора с доста ограничени възможности, които скърпват някак положението с таксата, но покачването й до такава на Британика, че и отгоре, ще им е абсолютно непосилно. Особено, ако имат и второ/трето дете после. Последно  - искаш или не искаш да ръкопляскам на някой задето има пари и се фука? Ако кажеш веднага започвам да ръкопляскам, въпреки че за мен това е глупаво. Днес ги имаш утре ги нямаш. Даже се сещам за няколко души в тази тема, които са го споделяли..И съответно точно по тази причина започват да се чуват в пространството и мнения на хора, които заради Ковид19, намалелите значително приходи и невъзможността  съответно да събират таксата ще се откажат от услугите на ЧУ. Нищо не е само черно или само бяло, че да нападаме едната страна, че е избрала принудително ДУ ( и аз това го твърдя къде?),  само защото няма пари и  веднага с мръсна газ би поела към ЧУ, ако имаше,  или съответно  другата, че не си е правила добре сметките и като явно няма достатъчно заделени настрана средства за  извънредни ситуации като сегашната,  да не се е хващала на хорото, понеже негативите от смяната сега ще са за детето.... Колкото хора, толкова различни житейски ситуации, толкова възгледи и съображения, няма как да говорим обобщаващо за това какво би или не би направил човек, дори и да има тези 20 К..Едни вероятно  ще останат в 20-то, други може би ще се колебаят, трети пък ще изберат ЧУ. И това няма как да го предвиди/знае със сигурност нито жената на НикоТ, нито който и да  било друг, включително и ти..
Съгласна съм, Русалке, с последния ти абзац - колкото хора, толкова и решения. С една поправка - аз не искам верен отговор на въпроса, защото такъв няма, аз исках просто какъвто и да е тговор. мнение се нарича. Ето, ти ми го даде в началото. Що не ми каза- плащам си, кво искаш от мене... Пък аз просто искам диалог, конструктивен, с мнения.
Обаче, да твърдиш че плащаш 15К за нещо, с което правиш компромис... И да не искаш да дадеш по-доброто на сина си (да го оставиш в 20-то)  Ми знам ли, добре, може. Малко честността ми се губи но добре, мир да има.

И между другото отдавна искам да попитам нещо Антеа,   просто много ми харесва какво споделя в студентската тема и ми е хрумвало като гледна точка -Антеа,  ако сега, след като имаш опит с АУБГ, се върнем на въпроса дали при достатъчно средства ( не ти се налага да пестиш) би избрала ЧУ, което ти предлага това, което наблюдаваш в студентския опит на сина си или би останала в ДУ?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:03 от bubanka

# 651
  • София
Амели, няма да навлизам в разяснения, понеже така или иначе пак ще се изтрие. Само ще кажа ОТНОВО, че аз НикоТ не защитавам, още по-малко подкрепям идеята някой да се пъчи с такива неща, а околните да му ръкопляскат.. Ако ми покажеш къде съм поискала такова нещо, ще съм ти много благодарна. Стана ясно, че много хора не са прочели тези  хвалби, ок.. На мен обаче не ми харесва намекът ти, че  само човек да има 20 К, моментално хуква към ЧУ. Това няма много общо с Нико и жена му....На Нико постът  беше за мен лично само едно опиране на конкретно ДУ за пример, нищо повече. Детето на хората над нас е баш в 20 ОУ първи клас (над нас са бабата и дядото, де, но все тая). Повярвай ми, имат много повече от цитираните от теб пари двамата млади, ама то е пак там..Така са преценили, така са направили, а не са въобще някакви безхаберници, питаха, проучваха,  разглеждаха, имат и педагог сред  двете баби..

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:07 от пенсионирана русалка

# 652
На мен обаче не ми харесва намекът ти, че  само човек да има 20 К моментално хуква към ЧУ.
Мисля, че беше истински въпрос, а не намек.

Детето на хората над нас е баш в 20 ОУ първи клас. Повярвай ми, имат много повече от цитираните от теб пари, ама то е пак там..Така са преценили, така са направили, а не са някакви безхаберници, питаха, проучваха,  разглеждаха, имат педагог сред бабите...
Последното вероятно дава обяснение защо.

# 653
  • София
Ох, Ежко, всичко винаги знаеш....Бабата е преподавател на хонорар, да, ама в ЧУ... Ами сега?

# 654
Е, Попеа, хора всякакви и случаи също. Аз пък имам познати, с които сме си говорили, че при избора на жилище са гледали точно да имат близко добро ДУ, пък им се наложи да ползват ЧУ (не  останаха доволни от държавните опции в крайна сметка) и сега са в СС. За мен е ясно, че ако човек има възможност така или иначе би си купил жилище в славещ се като добър квартал, а не където и да е колкото да има жилище, та да чака някой да го съветва за училищата. Но знам ли, хора всякакви. За мен са странни по-скоро избори за жилище в нови квартали където изобщо няма никакви градини и училища, но ако не е първо жилище, защо пък не? Не знам ситуацията на всички.
Да, но сега, ако им се наложи, ще имат опция за добро ДУ (коригирам е, добро ДУ по район, защото "наблизо" е доста широко понятие), а в случай че нямаха наблизо, такава опция нямаше да имат. А и от ЧУ има недоволни, всякакви случаи има, но все пак не е все едно да си в района на 120-то или на училището в Красна поляна, нали?
Районирането важи за основните училища, не е само за първи клас. И ако кажат, че нямат места, защото може и да кажат така, човек си търси правата, защото са длъжни да вземат детето, ако е в района. Редактирам се, на Бамбуу въпросът е за училище извън района им, тогава не са длъжни да го вземат.
Ами не, не всички гледат, имала съм реплики "Е, сега и това ли да гледам?!" - ами то първо това гледаш, ако имаш или планираш деца.
Е, как - нали гледат да е непременно НС, а НС в добрите райони не им е по джоба, и затова жертват  инфраструктурата, вкл. училищата, заради това.
Ние сме в позицията на недоволни от нашето ЧУ, обсъждащи всички възможни варианти за преместване от тук нататък. За съжаление в двете добри ДУ, граничещи с района ни, паралелките са сформирани в 1 клас, и свободни места няма. Места обикновено се освобождават след 4 клас. Интересно е дали при кандидатстване в клас, различен от първи, районирането важи. От едното ДУ ми казаха да, в другото - не. ДУпо район е от "непрестижните". В няколко ЧУ места има. ИП обърка всички срокове. Затова попитах в кои училища вече са изпратени договори, защото едва след подписването им ще има яснота дали ще се освободят места.
Районирането важи за основното образование. Ако вие не сте в района на тези ДУ, а явно не сте, не са длъжни да го вземат, само при наличие на възможност ще го вземат. Какво значи "граничи с района", или е в района, или не е. Това ми звучи като "парцел ДО регулация", което си е всъщност извън регулация.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:23 от Анонимен

# 655
Ох, Ежко, всичко винаги знаеш....Бабата е преподавател на хонорар, да, ама в ЧУ... Ами сега?
Няма ами сега. Точно такъв вариант очаквах. Бабата сравнява ДУ отпреди с ЧУ сега, смята че е грехота да се хвърлят такива пари на вятъра, а и тя нали е на разположение... Виждал съм го на живо примера. Една друга култура от едно друго поколение.

# 656
  • софия
Русалке, ако и след подробното ми обяснение не си схванала защо и как се е изкривила важността и тежестта на въпроса, не знам какво да кажа Sad  Какъв намек, въпрос зададох!
Понеже получих предупреждение от модератор спирам с темата.
Просто искам да ви помоля да сте малко по-обективни когато четете и когато изобщо взимате отношение.
Интересното е, че аз не ви деля. Има неща с които се съгласявам и такива с които не се, но то не е заради това къде учат децата ви.
И аз съм последния човек, който пламенно да оборвате на тема ЧУ/ДУ
И двете ми деца са имали достатъчен опит с ДУ и не съм страдала непремнно от фанатизма да бъдат в ЧУ, точно затова смятам себе си за достатъчно честна когато коментирам темата. Вероятно и затова толкова ме боли, когато се извърта и откровенно манипулира! И когато ме пратят наказана в ъгъла.

И когато се получи изкривен телефон, смятам, че темата все пак търпи и уточняване на мнения, защото иначе остава грешна информация, особено след като се трие неправилно!

# 657
  • София
Е, да де, Попеа, нали същото казвам?
Тези примери, които даваш са за хора, които по твои думи просто не могат да си позволят жилище в кварталите, които за теб са добри. Съответно и нормално е разчитането само на ЧУ да е риск в тези случаи от финансова гледна точка. Видяхме как взеха да скачат таксите. Но всеки си преценява все пак какъв риск да поеме.
Мен ме съмнява някой с възможности за хубаво жилище в Изток, Лозенец и т.н. да си купи такова в Красна поляна, дори и изобщо да не му предстои избор на училище. Така че, за такива хора показаната от теб дилема не важи. Те така или иначе биха се уредили с добро ДУ по район и ако въпреки това се спрат на ЧУ пак ще е осъзнат избор.

# 658
Тук май е трито?
Русалка, недей! Знаеш позицията на всички ни по темата. Точно Нико не заслужава защитата ти.
В начален етап всички сме наясно в лично качество каква е ситуацията ДУ/ЧУ. Доста е смешно това за 20-то като квалификация за топ училище. И да, има много заможни и заинтересовани родители, които не са напълно наясно със ситуацията и смятат, че инвестицията не си заслужава. Аз лично познавам доста такива, защото изведнъж във втори клас се усещат, че нещо не е наред в топ ДУ-то им и започват да ме разпитват за ЧУ.
И наистина няма логика да си удовлетворен от топ ДУ-то на детето ти, но въпреки това да го бухнеш в ново училище с топ такса и влошаващи се отзиви. Парадирайки с финансови възможности, да не можеш да решиш транспортния проблем. Wink
Май темата за имоти в Лозенец периодично се прехвърля тук?!?!

А пък 18-то е в квартал, който Нико сигурно не знае, че е в София. Хахахаха.
Намекът на Нико, че квартал със струпване на заможни собственици задължително предполага добра среда в училищата е смехотворен. А и всички сме наясно до миналата година как се влизаше във всички ДУ от началото на класацията на НВО като 32-ро, 133-то и т.н. Училищата в Лозенец се посещават от деца от цяла София. А след районирането, като отпаднат "амбициозните" ще видим средата и успеваемостта как ще се движи в "топ" ДУ.
Явно не се чете с разбиране. Жалко. Много жалко. Все пак е важно темата да е полезна. Нали затова стотици хиляди четат бг мама. За да намерят нещо полезно по въпросите, които ги интересуват. В случая аз проучих и споделих как стоят реално нещата с Британика и защо има недоволни родители. Както се видя недоволството е основно заради по-високите такси и заприличването на училището на другите частни училища, което определено не е плюс. Просто на някои хора им липсва семейната среда. Както вече написах училището е с много добри преподаватели. П.П. В предишния ми пост забравих да спомена за наистина страхотната база, което също е сериозен плюс. П.П.2 Жалко е, че не разбираш защо човек когато обича близките си хора би направил нещо хубаво за тях. Защо е нужно всекидневно да крада от съня на детето ми когато мога да не го правя? Логично е когато живеех основно до НДК и там има много добро училище детето ми да учи там и да не губи сума ти време в път. Също така е логично когато се преместих в Драгалевци и тук също има доста добро училище детето ми да учи в него. Нали затова в цял свят хората искат да живеят в хубави квартали, защото едно от предимствата на хубавите квартали са хубавите училища в тях. И последно относно средата ще дам пример с 41-во училище, в което ходят основно децата от квартала и училището е сред немногото добри училища в София.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:51 от Анонимен

# 659
Нико, ти не четеш. Написаното от мен за Британика изобщо не се базира на това, което ти си написал за училището. Обсъждано е и има мнения далеч преди ти да се включиш. А и твоето мнение е последното, което ми е меродавно.
Кои други ЧУ имаш предвид, като казваш, че става като другите? Защото Дрита/Британика назад във времето са доста посредствени. Въпреки уж семейното и почти индивидуално обучение.

Имахме възможности и за Лозенец, и за Изток. Не харесвахме нито един от двата квартала. В Иван Вазов нямаше такова каквото търсим. Вече и Иван Вазов не харесваме. Купихме наскоро още едно жилище където сме и в дългосрочен план, след като детето стане голямо, работим за постоянно живеене в къща. До тогава студените месеци апартамент, лятната ваканция къща. Та Попеа теорията ти за "елитните" квартали е тъпичка в БГ условия. Не сме Щатите за зло или добро.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:51 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт