Отговори
# 690
  • София
Едно нещо ми прави впечатление. Влезе ли някой нов, и изкаже мнение различно от мнозинството, му се скача веднага. Е как така сте специалисти по всички училища, та децата ви учат в едно или две училища? На други пък децата отдавна са в извънучилищна възраст или никога не са били в ЧУ, ама те пък са най-големите специалисти по ЧУ.

Може по-конкретно. Ето конкретно.
Хубаво, записани сте, но все още не сте изкарали нищо, доколкото зная, все един учебен час не е имало детето ти в новото училище. Поне това помня последно, не се интересувам специално. Ха, още повече, не били 4 хиляди а 10 хиляди. Сега и за това ли ще се заяждаш?
Колкото до мен, по професионална линия имам много тесни контакти с цялата образователна система, също и със социалната система, а в образователната се включват и ЧДГ и ЧУ. Все пак имам деца, с които съм работила и са влезли в ЧУ вече няколко години. На мен това ми е едно от най-приятните неща, защото ми допада и като характер и възгледи - както съм амбициозна за моите деца, така съм амбициозна и за децата, с които работя, обичам и с отличници да работя, състезателният елемент. Достатъчно ли е?

# 691
  • Пловдив/София
Някой пита за Фюжън нагоре, да се присъединя и аз- има ли родители с деца там и какви са отзивите?
Има ли добра подготовка по бел и мат за предучилищна, как е учителката, набляга ли се на танци и спорт наистина и има ли план за нормален двор? Отношението и подготовката основно ме вълнуват, храна и база преглъщам.
Също има ли някой, който е бил в Прогресивно Симеоново- ние се колебаехме, ама като написаха да облечем децата топло, че нямало отопление, реших да го спестим засега.
Но все повече си мисля, че не бива да оставаме в градината и се ослушвам за училища поне за ПУК, колкото и да не искам после смяна за първи клас.
По темата квартали, толкоа се промени София, че ако трябваше сега да избирам жилище, наистина не знам къде щеше да е..: Много харесвям София парк, но цените са солени и предлагане няма отдавна. Друго освен къщи не ме е грабвало скоро...

# 692
  • София
Пипи, като имам предвид от колко време им се чудиш на ЧУ, направо ще ми скриеш шапката, ако избереш някое точно по време на ИП. Simple Smile

Лейка, а ти имаш ли яснота как точно ще организират онлайн изпитите в ПЧМГ, че ми стана интересно как са го организирали?

# 693
  • Пловдив/София
Пипи, като имам предвид от колко време им се чудиш на ЧУ, направо ще ми скриеш шапката, ако избереш някое точно по време на ИП. Simple Smile

Лейка, а ти имаш ли яснота как точно ще организират онлайн изпитите в ПЧМГ, че ми стана интересно как са го организирали?
хаха, не, не, няма как по време на ИП, но след това ако чаканият отговор е отрицателен ще е добре да имаме резервен вариант, а то ще е вече юни месец... предпочитам отсега да знам кое става за план Б и кое- съвсем не.
Супер странно почнаха да трият, тука с дни говорехме за готвене и болести, а сега по-имаше връзка с ЧУ... може пък да е знак, че ИП е на приключване- завърна се цензурата в бг мама Simple Smile)

# 694
За да се премести някой в АК не трябва ли първо да бъде приет?
Или в АК приемат вече по документи?
И аз очаквам онлайн изпита в пчмг с нетърпение. Жалко, че няма да мога да разполагам с инфо от първа ръка.

# 695
Фран, на Санака момичето беше прието в АК, доколкото помня, но избра испанската. Затова Уоруик пита нея.

# 696
По мои спомени не беше приета, но нека Санака каже.
Извинявам се, ако е била приета и са избрали Испанската пред АК.

# 697
Фран, на Санака момичето беше прието в АК, доколкото помня, но избра испанската. Затова Уоруик пита нея.

Не прието, а поканено. Разликата е, че поканата вече не важи.

# 698
  • София

Супер странно почнаха да трият, тука с дни говорехме за готвене и болести, а сега по-имаше връзка с ЧУ... може пък да е знак, че ИП е на приключване- завърна се цензурата в бг мама Simple Smile)
А може и да е обратното, скоро няма да свърши, затова ни намекват, че няма смисъл да обсъждаме ЧУ Joy

За местенето някъде и аз да се изкажа, не че някой ме пита Joy - ако детето ми се чувства добре някъде и му се отразява добре, вкл. и в ДУ, не бих го местила, само защото ще ми се покрие таксата някъде другаде. Ако имам проблеми, тогава бих търсила варианти.

# 699
  • софия
Titina, сина ти и като започне да учи в България, пак няма да имаш много общо и да можеш да сравняваш, поради простата причина, че училището, което сте избрали е насочено към американски и британски граждани, семействата на такива работещи за обслужването на въпросните посолства и общности и като такова е разработено да покрива потребностите на образование по стандартите на  тези държави. Може да е хубаво (вероятно е много хубаво), но ти лична база за сравнение спрямо останалите също няма да имаш.
Да го кажа по друг начин - всички в тази тема са по-наясно с образованието в БГ от теб, да не говорим за хора работещи с деца.

Което предизвиква веднага въпроса:
Амели, имайки предвид опита си с АК, би ли преразгледана предишни ваши решения, свързани с частни/държавни основни и средни училища? И защо?
Ежко, чудя се как да отговоря без да бъда заклеймена. В кратце отговора ми е -Да, категорично.
Скрит текст:
Малко ми неудобно да говоря в тема, в която всички потребители изгеждат толкова наясно с училищата, правили са си проучвания, активно се интересуват и т.н, Аз, признавам си, съм била по-скоро в категорията родители, които са се самопоставяли в групата "ЧУ не са за нас". Бързам в моя защита да кажа, че тогава с още по-голяма сила битуваше онова мнение на провалените ЧУ, които са само за  разглезените нагли тъпи деца на хората с пари, с мнооого пари. (Както обичам да казвам, никой не може да ти сложи по здрави окови от теб самия! ) Но така или иначе, погледа ми е бил ограничен. Имам няколко епични разпри с директора на едно от силните училища в София. Толкова епични, че се е обръщал по комнада "кръгом" в коридора като ме видеше случайно докато си прибирам децата. Не си мислете, че истерично съм крещяла. Не, задавах въпроси. Неудобни. Взъпитано. Но чиновниците в училищната администрация имат черен колан в усещането на собствената си власт, величие и "казах". Малко като разговора ми с Нико вчера и днес - Аз ги питам "извинете, Г-н Директора, кога мога да го намеря? кога ще бъде на работа? Те ти отговарят "Ама вижте какво, не ми дръжте такъв тон, Г-н Директора е много зает. Добре де, питам аз, това какво ще рече -след една седмица,пет, три месеца? Аз не ви питам колко е зает, аз ви питам кога. Та чисто и просто ми отговорете, например, след 1 година. Не е трудно.
Тази нотка на командно подинение ме побъркваше.
Изпитвах огромен респект към учителката от 1-4 клас на голямата ми дъщеря. Има потребител тук, който сигурно помни как купихме тв с двд и мултимедийни дискове. Представяте ли си. После и принтер и купихме. Еми това нормално ли е. Щкафчета купихме. Егати неплатеното училище. Не мога да кажа същото за тази на малката. Бррррр, тръпки ме побиват. Да не говорим за интригата при записването на малката в първи клас. Боже, каква глупост беше. Госпожата, която три години поред прегръщаше малката ми шерка и се усмихваше и радваше как ще бъде в нейния клас (между другото съвсем ненарочно действие от моя страна- просто малката много се радваше като я среща, когато прибирахме каката).
изведнъж се оказа, че не е доволна от това какво пише в графата професии на родителите и някак си не бяхме разпределени при нея - за тия дето пе тръгнат да спорят, че не зависи от нея - точно от нея си зависеше - влязох да ги търся докато разпределяха класовете! та...Огромно разочарование. Огромно. Не за мен, за детето. Аз тая попара я знам от времената на моите ученически години. Е нормално ли е да не са се променили много нещата от тогава?
Второто училише на децата ми не беше зле. Всъщност беше много зле, но някои от учителите бяха разкошни, което направи нещата хубави. Други учители, обратно, не понасях и се стигна до мега скандал, в който забраних на детето ми да стъпва в часовете. за съжаение не стегната и оптимизирана система  в ДУ позволява пагубни абсурди. По-лошото е, че хората нямат против, вдигат рамене и казват "ми така е, какво да се прави". да се мисли, да се търсят алтернативи?!
В гимназиален етап проблема се реши с ЧУ за едната и специализирано за другата шерка. За специализираното училише не искате да знаете. Съвършенно различна тема, с много много много място за критика!

Няма да се отплесвам повече. Но ако знаех достатъчно навреме, ако се бях интересувала навреме, най-вероятно щаха да са други изборите.
Но пък веднага се сещам за разни ЧУ, за които също до мен са стигали този тип отношения на власт и "аз командвам".  Та трябва да се чете, мисли информира и тогава да се действа.

Вижте сега, никак не ми се иска да звучи, както ше прозвучи, но откакто детето ми учи в АК никога, никога, никога не мога да си представя да е обратно в ДУ. Съжалявам!

warwik, за разлика от теб  sanaka успя да хване дискусията в час и шегите и бяха готини, да.
А ако ти беше на изпит с преразказ щеше да получиш двойка защото вкарваш измислени елементи и невярно съдържание.

Фран, беше приета, но се отказаха. не виждам на  Warwik  откъде идва непременното желание за скандал, та дърпа  санака.

# 700

Не прието, а поканено. Разликата е, че поканата вече не важи.
Човече, мисля, че е ясно, че я питат какво би направила тогава, когато е имала възможност за избор. Ако е нямала тази възможност, е напълно ясно, че няма защо да я питат.
Фран, беше прието детето.
Амели,  Уоруик пита нещо, Санака ако иска, ще отговори, ако не, няма. Къде виждаш скандал в това?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 21:41 от Анонимен

# 701
Titina, сина ти и като започне да учи в България, пак няма да имаш много общо и да можеш да сравняваш, поради простата причина, че училището, което сте избрали е насочено към американски и британски граждани, семействата на такива работещи за обслужването на въпросните посолства и общности и като такова е разработено да покрива потребностите на образование по стандартите на  тези държави. Може да е хубаво (вероятно е много хубаво), но ти лична база за сравнение спрямо останалите също няма да имаш.
Да го кажа по друг начин - всички в тази тема са по-наясно с образованието в БГ от теб, да не говорим за хора работещи с деца.
С малката подробмост, че Титина е дипломиран учител в България и поддържа връзки с колегите си. А те като се съберат говорят само за училище и проблемите на българското образование. Пък и като се движиш в среди където децата им са част от българската образователна система, се предполага, че познанията ми са колкото вашите...да не кажа и повече, все пак това съм го учила 6 години в университета.

# 702
  • софия
Titina, сина ти и като започне да учи в България, пак няма да имаш много общо и да можеш да сравняваш, поради простата причина, че училището, което сте избрали е насочено към американски и британски граждани, семействата на такива работещи за обслужването на въпросните посолства и общности и като такова е разработено да покрива потребностите на образование по стандартите на  тези държави. Може да е хубаво (вероятно е много хубаво), но ти лична база за сравнение спрямо останалите също няма да имаш.
С малката подробмост, че Титина е дипломиран учител в България и поддържа връзки с колегите си. А те като се съберат говорят само за училище и проблемите на българското образование. Пък и като се движиш в среди където децата им са част от българската образователна система, се предполага, че познанията ми са колкото вашите...да не кажа и повече, все пак това съм го учила 6 години в университета.
бавно казвам ха ха ха. Тоест ти си чула, казали са ти. Учила си преди незнам си колко години. Предполагам си наясно, че практиката е нещо съвършено различно. По времето, което ти си учила за учител Анди е изпитвала системата на Бг образованието с нейните деца. Сега пък работи с други.
Абе защо е това непременно отричане на нейния поглед? Какво те дразни?
Сподели, моля те кой университет си завъшила? Преподавател по?

# 703
Фран, беше прието детето.
Вероятно е била сред резрвите:
https://bg-mam.ma/p/1026302/36511948

# 704
За да се премести някой в АК не трябва ли първо да бъде приет?
Или в АК приемат вече по документи?
И аз очаквам онлайн изпита в пчмг с нетърпение. Жалко, че няма да мога да разполагам с инфо от първа ръка.
Въпросът беше чисто хипотетичен - то и 20к никой няма да ти даде, за да си запишеш детето някъде, ама такъв беше въпроса 😉

Общи условия

Активация на акаунт