Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 686
  • 753
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Е, ако ти не виждаш какво има да се вниква в логиката на добрия пример, в който обяснявам, че си има предизвестия и при добри взаимоотношения няма драма, а продължаваш да тропаш с крак "Какво ме интересува, аз съм подписала за 1, 3, 5 години"... То нямам какво повече да кажа по темата. Всеки има право на лично мнение, разбира се.
Ако моите наематели ми пуснат предизвестие, няма да им се разсърдя. Даже депозит ще върна, ако всичко е точно. Нищо, че не са останали до края. Ако пък се изнесат от днес за утре, просто няма да си видят депозита. Бих се разсърдила само ако с него не успея да покрия неплатени сметки или има материални щети в имота. Иначе мога да се разсърдя, щото нали договорът е за 2 години примерно, ама какъв е смисълът?
Щом отдавам имот, значи във всеки един момент мога да се изправя отново пред задачата да търся наново други наематели. И щом живея под наем, значи във всеки един момент  мога да се изправя пред необходимостта от търсене на нова квартира. То да не е бойлер, да му сложиш 5 години гаранция? Живот е...

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 17:34 от Didi168

# 31
От темата оставам с впечатление, че хазяите си връзват гащите да няма нанасям се-изнасям се и слагат клауза в договора, че ако наемателите се изнесат през първите 12 месеца, няма да си получат депозита. В този случай предизвестието от наемател към наемодател не виждам каква сила има. Обратното, за да е равностойно, трябва да означава, че наемодателят дължи неустойка, ако прекрати договора преди изтичанато на годината. После си караш с предизвестието.
Аз не мога да разбера, кое е странното да си в една квартира 2-3-5 години и не разбрам каква е причината някой за три години да смени пет-шест жилища. Пари, време, разправии, цял кошмар.

# 32
Как да ти обясня, че нямам нужда от помощ за вникване в логиката, а не приемам определени случаи?
Иначе всеки си има логика. В това число онзи твой хазяин с проблемното табло. Сигурна съм, че си вникнала в логиката му, но не си я приела, иначе нямаше да се изнесеш и да го даваш като грозен пример.
Да, за мен най-нормалното нещо е да не сменям квартира. Разход на всякакъв ресурс е - от пари през време до нерви. Ок, наричай го тропане с краче, но както хазяите си имат проблеми, така проимам и аз. На тях не им дреме, ако не намеря квартира в срока на предизвестието, въпреки че и този риск и 'случва се' го има.

# 33
За наемателите ако някой има интерес.
Скрит текст:
Моя приятелка ми каза, че дава 3-стаен апартамент в Изгрев до Жюлио Кюри доста изгодно (не съм я разпитвала точно каква е сумата). Ако някой се интересува ще ви дам контакт на лични.

# 34
  • Варна
От темата оставам с впечатление, че хазяите си връзват гащите да няма нанасям се-изнасям се и слагат клауза в договора, че ако наемателите се изнесат през първите 12 месеца, няма да си получат депозита. В този случай предизвестието от наемател към наемодател не виждам каква сила има. Обратното, за да е равностойно, трябва да означава, че наемодателят дължи неустойка, ако прекрати договора преди изтичанато на годината. После си караш с предизвестието.
Аз не мога да разбера, кое е странното да си в една квартира 2-3-5 години и не разбрам каква е причината някой за три години да смени пет-шест жилища. Пари, време, разправии, цял кошмар.

В последният ми договор  този срок беше 3 или 4 месеца. 1 година ми се вижда много и не бих го изисквала или приела. Аз пък не мога да разбера какво странно има в това да проумееш, че всичко може да се случи в живота на хората и някой си се разсърдил, че след 3 години трябва да освободи квартирата. Аз лично съм сменила 6 жилища за 10 години. За някой може да е много. Причините са били както у мен, така и у наемодателите ми. Скарване със съквартиранти, продажба на жилището, проблемът с ел таблото, раздяла с гаджето, намиране на много по-добра оферта....

# 35
Ами не, няма как да стане.
Преди 3 години като търсех жилище, споделих тук-там и познат ми предложи неговата гарсониера в ОК на съвсем пазарен наем от 400 лв. Нямаше хладилник. Питах го защо я предлага - живеел при гаджето си. Казах добре... и настана тишина. След 2 седмици с половин уста ми каза, че малко нещо се скарали с неговата дългогодишна половинка и той се прибрал.
Малко след това намерих фамозната квартирка с мома-англичанка. Работела си девойката в УК и нямало да се връща преди Брекзит (който се падаше след година и повече). Та баба й даваше стая и кухня от апартамент с уговорката, че девойката се прибира 2 пъти годишно за по 3 дни да спи в заключената  втора спалня, а бабата много рядко, но се налага понякога да влиза в заключената стая за туй-онуй. Допълнихме уговорката, че като/ако след година се прибере момичето, ще се изнеса в рамките на месец, изрично казах, че не живея със съквартиранти заради препатени истории. Първо, бабата се оказа, че влиза през 3 дни, не чука, не звъни, а мома-англичанка се прибра след 2 месеца окончателно. Бабата ми заяви, че ще трябва да живеем двете, аз пък й казах, че съм я предупредила за съквартирантите. И се изнесох.
Мисълта ми е, ок, да приемем, че се случва, но в случая са си подготвени и обмислени неща, крити до последно и разчитане, че ще проявя разбиране и ще кротувам при свършен факт. Айде познатът как да е, там няма как да имам претенции, обаче английската авантюра, като премислих после, си беше известна месец по-рано и бабата ме подготвяше с половинчати изречения. Та не, няма да проявя разбиране. Внезапните форсмажорни обстоятелства, които изискват реакция под месец, са изключително малко като варианти. Повечето хора се опитват да гушат до последно, че и отвъд.

# 36
  • Варна
Къде ги намираш такива, ужас... Като магнит за кофти квартири си. Grinning Една хубава история не съм чула от теб.

# 37
Как бе, сегашната я хваля Simple Smile Но като няма лошо, май ням смисъл да се споделя много. Лично аз намирам полезно да кажа тук какви проблеми съм имала и как са протичали - все някой в аналогична ситуация ще ги прочете и ще се подготви за кофти развитие. Аз не бях никак подготвена.

# 38
На Гал историите са класика във форума. Всичко най, най лошо го е гледала от първия ред.

# 39
Гал ми е симпатична и не мога да не ѝ съчувствам с преживените от нея истории. Не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не казвам, че тя си е виновна, обаче ми е направило впечатление, че когато човек е настроен негативно и мнително към света, някак си неосъзнато и неволно привлича негативни емоции. Знам, че може да ме оборите с лични примери и т.н, затова пак обърнете внимание, че това е мое ЛИЧНО убеждение.

# 40
Гал е симпатяга.

Аз пък имам друго обяснение за неволите й, по-прагматично и не толкова трансцендентно като на Kölsches - просто момичето е съвестно и понеже не е разполагала с много пари, е търсила евтини жилища, което е напълно нормално за почтен човек в тази ситуация. Лошото е, че евтините жилища обикновено вървят с проблеми от всякакъв характер. Затова са й се паднали все такива нефелни хазяи и жилища. И когато си е стъпила на краката, чак тогава е намерила нещо по-прилично и без проблеми.

# 41
Наистина ли не сте чували, че законът изрично предвижда какво става с:
 мълчаливо продължен срочен договор,
 * какъв е срокът, в който при писмен договор оставаш наемател * дори собствениците да се сменят,
* при вписан договор за наем каква е съдбата на наемателя
* че вариантите са при взаимно съгласие и без съгласие и пр.

както и
* че ако си подробен до досаден  (и с адвокат) при сключването на договора си спестяваш доста непроятни изненади впоследствие, но не изглеждаш модерен и динамичен и пр. и пр.
* че едно е да си продъжиш мълчаливо договора, а съвсем друго да подпишеш нов срочен при същите условия.

# 42
Не мисля, че е въпрос на негативно или позитивно мислене, а просто когато наемът е по-нисък има доста уловки, които не ги усещаш отначало. Аз например съм се ориентирала към хазаи познати или роднини.Питам тоя, оня в мрежата от познати и все някой изкачаше.  Попаднахме веднъж на непознат и так се появи мухъла и теча от тавана.

# 43
Наистина ли не сте чували, че законът изрично предвижда какво става с:

* че едно е да си продъжиш мълчаливо договора, а съвсем друго да подпишеш нов срочен при същите условия.

Деборана, стана ми интересно. Би ли споделила каква е разликата? Благодаря!

# 44
  • Варна
Да не си помисли някой, че твърдя, че Гал сама си е виновна за неволите? Напротив. Мъчно ми е, че само неприятности се случват на коректни хора като нея. Сегашната квартира си я хвали, дано няма промени когато дойде ден да я освободи. Много пъти съм я защитавала в старите теми, преди години само наемодатели писаха тук, а единствените наематели бяхме аз и тя. Но въпреки че съм съпреживяла част от проблемите й, не мога да си затворя очите за твърдения, които считам за грешни по ред причини.
Тя не била виждала "върховни изпълнения" и затова си мисли, че всички собственици си обзавеждат жилищата в промоционални боклуци. Ок, да си мисли, ама да не се чуди после защо хазяите си мислят, че всички наематели са мърльовци и мошеници.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 23:27 от Didi168

Общи условия

Активация на акаунт