Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 877
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Не съм съгласна. Може би има сектори, в които не са се вдигнали, но например в морския транспорт има повишение.

Без претенции за точност, бърза справка за случйно избран двустаен в широк център във Варна в имот.бг показва, че сега апартаментът е на цена 70 000 евро, а през 2011та "същият" е бил 48 000.  Или средно за района 974 евро на квадрат срещу 788 евро на квадрат преди 10 години.
През 2011та първата ми заплата беше минимална в размер 360 лв бруто. Сега 10 години по-късно минималната заплата е 610 лв.

Като цяло не харесвам статистиката като дисциплина. Учила съм я в университета и това е едно от най-лесно манипулируемите неща. Винаги можеш да покажеш резултати, каквито на теб ти се иска, и то без да лъжеш и да грешиш в сметките. Има най-различни способи за изчисление. Онзи виц за картофите, месото и средно всички ядат мусака, всъщност изобщо не е виц, а реалност. И когато някой ми цитира данни от НСИ, автоматично спирам да го слушам. Каква статистика в държава с 60% сива икономика? И то 60 според статистиката. Grinning

# 346
Вдигна се МРЗ. Знам за държавните служители, че имат повишаване от 10%/годишно.
Всички останали надали имат ръст повече от 2-3%.
Вероятно не всички фирми са така, което би било добре, но повечето хора, които познавам казват, че не им се вдига често заплатата или най-много с по 20-30 лв, което е нищожно.

# 347
Отдавам и необзаведен. Звънят и питат за обзаведен. Отговорих, че ще го обзаведа в пожелан от тях срок (1-2 седмици) след като уточним параметри ( спалня или отделни легла и пр. конкретика) и след подписване на договор  с наем и депозит два наема. Имот на нисък наем в идеален център, ремонтиран.  Не се обаждат повече. Останах с идеята, че не се търсят необзаведени, или поне на мен такива не ми се обаждат.

# 348
  • Германия
Отдавам и необзаведен. Звънят и питат за обзаведен. Отговорих, че ще го обзаведа в пожелан от тях срок (1-2 седмици) след като уточним параметри ( спалня или отделни легла и пр. конкретика) и след подписване на договор  с наем и депозит два наема. Имот на нисък наем в идеален център, ремонтиран.  Не се обаждат повече. Останах с идеята, че не се търсят необзаведени, или поне на мен такива не ми се обаждат.

Защо е на нисък наем след като е в идеален център?

# 349
Деборана, ако е удобно, може ли да кажеш квадратура/разпределение и желания наем?

Защо е на нисък наем след като е в идеален център?
На мен ми се ще да знам как може да се иска наем над 200 лв за абсолютно непипано поне 30 години жилище, без оглед къде е и колко е голямо, но...

# 350
  • Варна
За 200 лв бих наела самостоятелна квартира в София на мига, пък ако ще да не е пипана и от 130 години. Ще си я стегна и ще я направя уютна за сума, която ще си "избия" още на третия смешно нисък наем.

# 351
За 200 лв. в София само стая в краен квартал.
Гледам във фейсбук един човечец вече трети месец търси по групите самостоятелно жилище за 300 лв.....че и пише, че на лично чака оферти.

# 352
София все пак е столица на държава в ЕС. Не виждам как може да има наем за 200 лева на жилище. Даже си мисля, че и западния принцип на споделена квартира (WG) пак трудно ще го докара на по 200 лева на човек.
Хубаво или лошо, това е положението.
Аз обаче съм скептична към реновиране на жилище срещу приспадане от наема освен ако не е много ясно и конкретно описано в договора. Не помня къде бях чела за подобна уговорка, три месеца ремонтни дейности от страна на наемателите и след приключването на ремонта, последвало значително увеличаване на наема като за освежено жилище или едномесечно предизвестие. Много некоректна постъпка от страна на наемодателя.

# 353
  • Варна
А, не, аз говорех за хипотетично подобрение за моя сметка и по моя инициатива, със знанието на собственика, разбира се. Иначе тия долни номера за вдигане на наема непосредствено след ремонта, би ги направил само някой изключително тъп човек, който не може да се сети, че така ще ядоса наемателите си, че много бързо могат да си "вземат" ремонтираното и да му докарат апартамента в още по-окаян вид от колкото преди ремонта.

# 354
Едно момиче тук ги разправяше тези за ремонта. Ама при нея беше по-зле. Накрая се счупил хладилникът и като говорила с хазяйката, последната й казала, че няма да купува хладилник и й показала вратата.
Евтин наем и кофти жилище сме коментирали много пъти, че не привличат платежоспособни и особено пазещи наематели. Аз и Диди сме изключение Simple Smile

# 355
Гал, спомням си го сега този случай, той е доста скорошен.
Но аз имам предвид подобен, който ми е останал от доста отдавна в спомените.

# 356
  • In the land of Never Never
Наемателката ми, рускиня, ме помоли да й помогна да се регистрира на настоящ адрес в апартамента. Семейството имат постоянен адрес по лична карта на морето, където имат собствен апартамент. Опасяваше се, че ако отиде да закара детето на морето, където е мъжа й, полицаите после може да не я пуснат обратно в София.
Видях в нета какви са изискванията, че трябва или лично да отида с нея в общината с нотариален акт и договор за наем, или да попълня декларация с нотариално заверен подпис, че съм съгласна. Предпочетох второто, за да не се мотам излишно в общината, беше в края на април, когато се плащат данъците, и обикновено има доста хора. При нотариуса, разбира се, показах договора за наем, и нотариалния акт на апартамента.
Рускинята отишла с декларацията с нотариално заверения ми подпис и договора, но чиновничката й казала да донесе копие на нотариалния акт. Дойде рускинята пак при мен, идваше ми да отида да вдигна скандал в общината, че съм показала оригинала на акта на нотариуса, но реших че щом съм решила да пазя дистанция, ще се примиря, дадох й копие на акта, и й казах да не го дава, и да не разрешава да правят копие. Дръжки от чушки. Направила си копие чиновничката, и при възражението на рускинята, сложила на копието си едно Z, демек не е валидно, и си прибрала копието. Рускинята си получила все пак бележката за настоящ адрес.
Та въпросът ми е, имат ли право общинарите да си правят копие от нотариалния акт? И за какво им е нужен изобщо? На попълнената декларация имат моите данни по лична карта, имат ЕГНто, могат да влязат и да видят кой им плаща всяка година купища данъци за въпросния апартамент.
Бясна съм, не знам дали да се жалвам на районния кмет, в нета не мога да намеря никаква читава информация кой може да ти иска нотариален акт и още повече да си задържа копие от него, и защо по дяволите им е нужен този нотариален акт на общинарите, като ни имат и данните за майчиното мляко при тях?

# 357
Опитай, пусни жалба, но вероятно няма да има полза.
Ще ти кажат, че такива са вътрешните правила и документацията е защитена по GDPR и до там.

Пускала съм жалби до КЗП, нищо и половина....

# 358
Гликоза - да, копие от нотар. акт остава в общината. Когато регистрирахме и ние наематели по тяхно искане, си направиха копие.
Бумащината е все още много голяма.

# 359
Нот акт не си показвам на никой, камоли копие да дам.
Между другото, единия ми наемател ми пусна предизвестие че ще се мести. Другия месец съм пак във филма.

Общи условия

Активация на акаунт