Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 847
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Точно заради нагласа като тази на Танграта не бих питала. На мен ще ми стане обидно да получа такъв отговор. Затова щях просто да напусна, че да не се чувствам крива за ипотеката, за банката, за апартамента, за вноските. Вярвам, че празното жилище по-добре ще ги плаща.

# 421
На леля ми й бях намалили вноската по ипотеката като паднаха лихвите, при това далеч преди тази криза. Банките могат да проявяват гъвкавост и коректност.
Любимите ми доводи в тази тема са банките с ипотеките и сиренето в магазина. И за двете има контри.

# 422
  • София
Аз това го пиша тук, за да се видят всички гледни точки, и да е обективно.
На живо такива подробности няма да коментирам. Освен ако някой не ме изнерви. И то пак е малко вероятно.

Както казах, склонен съм на компромиси, до някакъв лимит. Особено към лоялни наематели. Примерно 1година+.
На всичкото отгоре, съм поемал много булшит, лъжи и мошеничества през годините, но се старая да не ми влияе и продължавам да подхождам с доверие към новите хора.

От друга страна, едни от наемателите, дето редовно закъсняват с 20дена вноската за наема, като дойде ИП на 13, а датата им е 1ви, и първата работа им беше да кажат, че не могат да си плащат наема.
А парите трябваше да ги имат приговтвени и дадени още преди ИП + някакви резерви.
Ами казах им, че няма да стане дългосрочно по този начин, и поне половината наем да си плащат.
Щом те нямат никаква резерва, то след 6 месеца как ще съберат накуп 6 наема да ми платят назад?
По-вероятното е да завлекат, колкото завлекат и да си бият камшика.
И колкото повече се случва това в София, толкова повече хора ще се изкушават да го правят!
Колкото повече пари накуп дължи някой, толкова повече ще се изкуши да те завлече.
Т.е. трябва да има някакво самоучастие и намаляне на риска.

А иначе съм съгласен само на 1 депозит, щото съм човек и мисля за другата страна. Нищо, че рискът е 100% за мен.

На леля ми й бях намалили вноската по ипотеката като паднаха лихвите, при това далеч преди тази криза. Банките могат да проявяват гъвкавост и коректност.
Любимите ми доводи в тази тема са банките с ипотеките и сиренето в магазина. И за двете има контри.
Вноската от лихвата е паднала с 15%. И това не е на всички заеми. Аз имам и доста потребителски заеми на 6%. И там никаква вноска не е падала.

А утре ако се удвои лихвата, това ще ми даде ли право да си удвоя наема!?
В крайна сметка наемателят не е съдружник, че да дели рисковете и ползите от бизнеса ми.

Освен това, падането на лихвите, автоматично покачва и цените на имотите.
По-голяма цена, по-голям наем! Нали като ми се амортизира апартамента след 25години (счетоводно признато), ще трябва да си купя друг.

Не е коректно да правите чужда сметка!
Но ако искате, правете го!
Аргументи и аз си имам! Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 12:37 от Танграта

# 423
  • София
Наемателя не се интересува от нашите банки и отношенията ни с банката. Аз ако имам затруднения да ида да си предоговоря кредита, отделно и банките предложиха  разни варианти, за който е на ръба. Наемателя гледа собствената си заплата и като има намаление или забавяне, като отвори един сайт,  с доста обяви по100-150 лева под нивата от миналата година, какво ще направи?  Едва ли ще ми зввънне да ме пита как плащам на банката. Дреме му. Пък аз ще търся нови наематели сега, в море от предложения и ще отдам 100-150 лева под нивата миналата година. Това със сигурност.

# 424
Танграта, когато аргументите ти са свързани с твоите плащания и разходи, не би трябвало да се изненадваш, че хората почват да смятат.
Смятам, че наемодателите, които в началото проявиха инициатива за компромис, сега ще берат по-вкусни плодове от тези, които изредиха всичките си плащания, сметки и разходи като аргумент, че те наем не намаляват.

# 425
Сметката в момента я правиш само ти. Мен не ме вълнува, че имаш заеми и наемът ти трябва, за да ги покриваш. Аз моите заеми (ок. 15% от дохода ми) ги изплатих още миналата година. Останали са ми 2 вноски по лизинг в размер от 6 (шест) лева месечно за телефона. Наемодателката ми няма да я стоплят 6 лв.

# 426
  • София
Сметката в момента я правиш само ти. Мен не ме вълнува, че имаш заеми и наемът ти трябва, за да ги покриваш. Аз моите заеми (ок. 15% от дохода ми) ги изплатих още миналата година. Останали са ми 2 вноски по лизинг в размер от 6 (шест) лева месечно за телефона. Наемодателката ми няма да я стоплят 6 лв.
Ами именно в това е проблема!
Че вас "не ви вълнува"!
Ама иначе искате другите да ги "вълнува"! Simple Smile

Често ми се случва, влиза някой, обещава да стои 2 години, плащам комисионна на брокер, а той имал намерение след 3 месеца да се изнася! Е, на мен не ми излиза да плащам 1/24та от дохода си (4.2%, на всеки 3 месеца). Имам и други разходи, и това ме събаря.
И това са много случаи!

Да, ама сега, като има ИП, идват кандидати и започват да се пазарят, дали ще е 100% сигурно наемът да е 100% непроменен, 2 години напред.

Значи това е 2ен аршин отвсякъде! На запад като сключиш договор за 1 година, ако щеш живей, ако щеш се изнасяй, наемът го плащаш до края на периода.
А с бг законодателство, скимне ти, и след 2 месеца си вън, без задължения.
Ама сега като се обърна палачинката, и влиза 2ния аршин (само у някои хора), и започват да искат гаранции за години напред. Без законодателството да ги покрива.
Е, как да стане!

На мен пък ми харесва да имам заеми! Моите също са 15-20% от дохода. Искам повече, ама банката не дава! Случаи всякакви!

Наемателя не се интересува от нашите банки и отношенията ни с банката. Аз ако имам затруднения да ида да си предоговоря кредита, отделно и банките предложиха  разни варианти, за който е на ръба. Наемателя гледа собствената си заплата и като има намаление или забавяне, като отвори един сайт,  с доста обяви по100-150 лева под нивата от миналата година, какво ще направи?  Едва ли ще ми зввънне да ме пита как плащам на банката. Дреме му. Пък аз ще търся нови наематели сега, в море от предложения и ще отдам 100-150 лева под нивата миналата година. Това със сигурност.
Напълно вярно!
Баш 100-150 лева, са може би само 3стайните.
Аз виждам около 10% спад. Макс 15%.
Вместо 500, наем 450. (Е, напоследък бяха 550 едностайните, така че ако от това ниво броим, ще е около 20%)
2ст - Вместо 800, наем 700.
А и тези нива са, заради Airbnb имотите, а не заради доходи, банки, вноски и тн.
Аз съм готов да свия лакти!

Въпросът е, тия, които мрънкат сега, готови ли са, като тръгне Airbnb-то, те да свият лактите?
Говорим си абстрактно, разбира се, надявам се, не се вживявате много.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 13:13 от Танграта

# 427
Те са ги свивали до преди два месеца, какво значи дали сега са готови?
И сега намаляването на наемите не е, за да могат наемателите да си осъществят мечтаната почивка на Малдивите.

# 428
  • Варна
Както мен като наемател не ме е вълнувало колко кредити има да плаща хазяина, така и като наемодател след време няма да ме вълнува плащат ли му от работа на наемателя ми. Смятам, че така е редно - всеки да го вълнува само правата и задълженията му, описани в договора за наем. В чужди паници не надничам.

# 429
Да, не ме вълнува. Аз съм си направила сметката. Бавели ти по 20 дни наема всеки месец? Ами изгони ги!
И какви са тези сметки на моите пари какво съм била длъжна да имам, че да платя, дето ги правиш? От каква позиция точно ми обясняваш какви буфери трябва да имам? Ти имаш ли буфери за заемите и ипотеката?
Между другото, преди месец преподписах по-евтин план за телефона - 38 на 21, и то преди да ми изтече договорът. Вече бяхме в ИП.
Та, като има желание, има начини, но на някои хора им е по-лесно да се жалват. Моля?! Купил си апартамент и се жалваш, че си със заеми и в затруднено положение?! Пич, аз давам точно 40% от дохода си само за наем, абсолютно невъзвратими разходи, разкажи ми повече за затрудненото си положение, моля.

# 430
  • София
Ти имаш ли буфери за заемите и ипотеката?
Ти как мислиш!?
На теб сметката не правя!
Но мои наематели, които трябва да ми платят наем, а не го правят, и лъжат, че нямат пари, а всъщност имат, ти как мислиш, дали няма да направя сметка и да се усетя, че ме ПЪРЗАЛЯТ!

Доста са неприятни хора, които си мислят, че наемодателите са някакви кръвопийци, които са им се залепили и всичко им се случва даром!
И се чувстват задължени да те изпързалят, и го приемат като служебно задължение, за да възтържествува справедливостта.
Simple Smile
Тъжното е, че не се усещат, че с тази нагласа реално изпързалват себе си и целия си живот. Докато търсят все вината и отговорността в другия.

# 431
  • София
В нормални времена и мен няма да ме интересува плащат ли на наемателя. Но ситуацията е извънредна сега. Проблема е първо, че всички знаете, свестни дългосрочни наематели се намират трудно и второ, в момента има голямо предлагане на цени под тези от миналата година. Загубиш ли си наемателя ще видиш зор за нов. Та затова разсъждавам как се постъпва в тези условия със свестни наематели.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 13:52 от Wooden Cuckoo Clocks

# 432
  • Варна
Гал, сравняването на мобилен план и ипотечен кредит или наем е безпочвено.

Освен това вероятно си минала на друг план с различни условия. Няма как да си останала на абсолютно същите условия, тъй като за 2 години дори плановете, които се предлагат от мобилните оператори се изменят, променят се количествата минути, мегабайти и т.н. А повечето планове дори спират да се предлагат и се измислят нови.
Ако решиш да си прекратиш договора предсрочно (което не виждам какво общо има с темата) няма да платиш само 3 редовни месечни такси, а и разликата на всички такси, които си платила до сега, получени от редовния им размер, до промоционалния размер, който си платила, плюс отстъпката, която са ти наравили, ако си купила телефон или друго устройство от тях. Тези неща не ти ги казват, дори като питаш изрично. Лично изпитано.

# 433
  • София
Аз от моя наем не съм била на кяр. Покриваше ми месечната вноска по кредита. Сега като го намалих ще давам и аз някой лев по този кредит.

# 434
Съвсем разводнихте темата с тез запетаи.....

Истината е, че всеки гледа собствения си интерес. Наемодателят и наемателят са в противоположни позиции, нормално е вижданията им да се разминават.  Не е нужно да се нарушава добрия тон в мненията....

Общи условия

Активация на акаунт