Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 837
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
Е, как ще да не е кяр, ако покрива кредит? Да не би да отиват в канала тези пари?
Споровете относно препинателните знаци не са за тази тема. Но да, аз съм съгласна с Гал, че е малко странно някой, който използва по пет-шест удивителни знака в текст от десет изречения, да говори на друг колко емоционален бил.

# 436
  • София
Човек може да се има за бизнесмен, когато бизнесът му е негова собственост, а не на банката...
Каква хвалба колко потребителски и ипотечни кредити имаме...

# 437
  • София
Е, как ще да не е кяр, ако покрива кредит? Да не би да отиват в канала тези пари?
Споровете относно препинателните знаци не са за тази тема. Но да, аз съм съгласна с Гал, че е малко странно някой, който използва по пет-шест удивителни знака в текст от десет изречения, да говори на друг колко емоционален бил.
Абе уж си на кяр ама не баш, понеже се изплаща твое жилище, ама ти не го ползваш. Та хем се изплаща, хем някой ден ще е твое (след пълно изплащане) , ама хем трябва да живееш другаде и не ползваш жилището си. 50/50 или така излиза. Отделно имаш и други харчове по жилището, ремонти, повреди от наематели, данъци, захабяване, остаряване и общи ремонти по сградата, риск с банки и лихви и дали ще успееш да изплатиш накрая. Ако имаш и самоучастие с кеш по закупуването в началото и това трябва да калкулираш. Та кяр, ама хипотеза е, докато не се изплати жилището от наеми напълно.

# 438
  • София
Точно, де, тъкмо и аз се зачудих къде ми е кярът Rolling Eyes

# 439
Никой не ви кара да отдавате, ако сте на минус от тази дейност.
Тая работа ми звучи малко като разни бизнесмени, дето са аха пред фалит и декларират 500 лв доход на месец, колкото да платят 400 лв минимални осигуровки и да имат за хляб и кисело мляко. А пък някак успяват вече 10та година да си платят и заемите, и ремонтите, и почивките, и новите дрехи.

# 440
  • София
Човек прави едни сметки, пък често друго излиза. Ето сега корона кризата, кой можеше изобщо да предположи? Хоп и си без наемател, понеже са го съкратили от работа и той си заминава за провинцията. Това имам предвид. И други рискове има...

# 441
Короната е чрезвичайна ситуация. Говоря за стандартно отдаване на апартамент в продължение на години. Има потребители тук, които не са излезли на плюс ни с пари, ни с нерви, и са се отказали. Но повечето продължавате. Явно има кяр.
А да не говорим за покупките с цел инвестиция И да остане за детето след 20 години, дето се отдават. И там е преценено.
Аман от жалене вече. И на мен не ми стигат парите. За яхта.

# 442
  • София
Какво значи никой не ви кара да отдавате? Имам имот за отдаване, отдавам го. Да няма да го крия, брех. Към момента може да съм на минус, ама мисля за след години.

# 443
Буквално значи. Ако не ти е изгодно, полезно, плюсово или в който и да е друг смисъл позитивно - не се занимаваш. А като се занимаваш, не мрънкаш от разходите. Няма бизнес, който е на минус и само проблеми носи, а да го държат. Просто няма.

# 444
  • София
О, има бизнеси на минус. Сега са много. Но и в обичайна ситуация, ивестираш доста, пари и усилия и докато излезеш на плюс доста време минава. Уви.

# 445
Ами, кярът е, че влагаш 30 000-40 000 да речем, а в края на преживяването, колкото и да е далечен, си успял да изплатиш жилище без да си вадиш всеки месец цялата вноска от джоба.
Ако няма никакъв кяр, защо ви е жилището, защо са ви наемателите, ипотеката, разкарването? Дръжте го под ключ.
Не омаловажавам вашите усилия, ама с такива изказвания излиза, че сте го купили, та да има покрив над главата на наемателите.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 17:23 от Welt

# 446
Ама аз не го казвам това, наемодателите го казват. Аз само им напомних как са си купили този имот и да не мрънкат, че имало разходи по него. Ами има. Ама наистина все едно аз да ревна, че трябва да купувам дрехи, да зареждам карта за ГТ и да си платя топлата вода, за да стигна до работа и да съм изкъпана и представителна. Нали съм 'калкулирала' тези разходи, като съм избрала Софията. Като не ми изнесе и почна да харча повече, отколкото изкарвам, ще сменя попрището, квартирата, начина на отопление и прочее или просто ще се прибера на село.

# 447
Доколкото разбрах от дискусията, наемодателите казват, че не са склонни да намаляват цената, защото имат разходи, които не са намалели.
Не мога да разбера защо е този спор....?!

Ако работодателят ми ми каже, че не може да ми плаща, може да се съглася на намалена заплата за месец-два, но не и за постоянно. Ако не е съгласен, търся си нова работа, а той - нов служител.

Подобно е с наемите. Само дето в работата ти носиш принадена стойност с труда си, който зависи от умения и квалификация, а на наемодателят му е почти все тая дали ще взема наема от теб или от някой друг. Вярно, че е разправия по търсене на нов, ама и за наемателят не е приятно да се мести в нова квартира. Да не говорим, че разходите, с които е свързано това преместване, може да покрият два наема /първи наем, депозит, понякога в двоен размер, комисионна за брокера, разходи по преместване на багаж/.

# 448
  • София
Аз засега съм вътре като тегля чертата. Разходите ми по жилището, което отдавам са повече от приходите. И изобщо не смятам разправиите ми и загубеното лично време. Това е истината. Не знам защо някой го приема за вайкане и оплакване. Просто са факти, за които говоря. Не съм го купила жилището с идеята да печеля или да съм на кяр. Просто го давам под наем, за да не ми се наложи да го продам. Така и се стече животът, че се омъжих и не живея там. Проста сметка обаче показва, ремонти, инвестиции, банки и разправии, че разхода е повече от прохода. Засега. След 5-6години пак ще кажа, може друго да излезе. Но засега така. Ако изчезнат наемателите покрай кризата още по - вътре ще съм.. Ама не се оплаквам. Просто понеже уж било големия кяр наема, та затова само да кажа при мен как е. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 449
  • София
Доколкото разбрах от дискусията, наемодателите казват, че не са склонни да намаляват цената, защото имат разходи, които не са намалели.
Не мога да разбера защо е този спор....?!

Ако работодателят ми ми каже, че не може да ми плаща, може да се съглася на намалена заплата за месец-два, но не и за постоянно. Ако не е съгласен, търся си нова работа, а той - нов служител.

Подобно е с наемите. Само дето в работата ти носиш принадена стойност с труда си, който зависи от умения и квалификация, а на наемодателят му е почти все тая дали ще взема наема от теб или от някой друг. Вярно, че е разправия по търсене на нов, ама и за наемателят не е приятно да се мести в нова квартира. Да не говорим, че разходите, с които е свързано това преместване, може да покрият два наема /първи наем, депозит, понякога в двоен размер, комисионна за брокера, разходи по преместване на багаж/.
За другото съм съгласен. Но не ми е все тая кой наемател ще взема.
Аз искам позитивни хора, които се радват на апартамента, на сделката, че живеят там, че ме познават.
Като се видим са усмихнати, питат ме как съм, и то искрено.
Аз все пак влагам нещо от себе си, и очаквам то да бъде оценено. Това е човешко.
Нямам нужда от излишна драма, злоба и лакърдии. Все пак нервите ми не са от желязо. И ще ми трябват за следващите десетки години (живот и здраве). Аз си имам и други ангажименти. Не съм направен само да давам под наем. Ходя си на работа, имам и личен живот и тн.
Представи си, че давам 20 апартамента и всичките са като колежката Галинор. Все нещо им е крив света, и аз съм най-подходящата мишена да си изливат негативизма.
Ми аз ще перкулясам!
С многото години опит, такива гледам да ги разпознавам още от огледите. И хич не ми трябват. По-добре празен да стои апартамента. Не че стои. Но ако се наложи, и празен ще стои. Но с такива хора не искам да имам вземане даване. Искам хората, на които дам, да са щастливи и да се радват, че са при мен.
Това не е като да продаваш цигари на будката. Индивидуално е. И цялата отговорност за имота и риск, остава у теб. А и бъдещите отношения също трябва да са минимално натоварващи. Всеки си има други проблеми, и си планира нервите и времето за деня, седмицата, месеца и годината. Както аз си гледам моята си работа, така наемателите да си гледат тяхната, и да не създават проблеми там, където ги няма.

Общи условия

Активация на акаунт