Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 829
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • Германия
Има ли търсене на апартаменти с парко места? С колко би се повишила цената заради осигурено парко място ( в центъра)

# 451
Аз да ви се похваля, че ни мина "инспекцията" от наемодателката.
Няма да боядисваме жилището, понеже сме на последен етаж и след нас ще правят голям ремонт на покрива.  Поради разни особености нашето 1,5-стайно жилище има 24 стени. Joy Голям кеф за нас - ще спестим хем пари, хем време.
Посочих и един счупен контакт и раздутото чекмедже, за което бях писала и тук, тя си ги снима и щяла да говори с брат си. Аз и казах, че ние ще си ги сменим и няма проблем.
Каза ни, че, ако имаме нужда и за да ни е по-спокойно, няма да има проблем да останем седмица-две повече, като платим само за тях, а не за цял месец.
Доволна съм и те са доволни от нас. Ако нямаше да се местим в България, щяхме може би да останем още няколко години тук.
Края на май почва приключението по продаване на мебели.

От цялата работа обаче мога да кажа, че ако трябваше да идва всеки месец да проверява как се държим с имота, щях да съм бутнала на акъл. Напрегнато ми беше някак. Имам спомен, че са влизали два пъти по-далеко от коридора без основателна причина: в началото ги поканих да видят как сме си боядисали и сега за уговарянето за ремонта.

# 452
  • Варна
Във Варна обикновено квартирите с паркомясто или гараж са в нови блокове, новообзаведени, и наемът им обикновено е с около 100 лв по-висок в сравнение с подобни имоти без паркомясто. 
Обяви за бюджетни квартири с частно паркомясто в момента не се сещам да съм виждала.

# 453
  • гр. Варна
С колко би се повишила цената заради осигурено парко място ( в центъра)
Във Варна, за паркомясто(на открито), за което имате документ - не повече от 50.00лв.
На охраняем паркинг месечният абонамент(център) е 80.00 лв.
Скрит текст:
А за паркомясто(на закрито), с контрол на достъп - 67.00лв
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 11:07 от pkol

# 454
Много се вдигнаха наемите през последните години. Преди 4-5 години 10 евро на квадрат до МА или в хубавата част на центъра беше добра цена за собственика, в края на миналата година такава цена вече отдавна нямаше. 10 лв. на квадрат за нормален необзаведен апартамент в Изток преди 4-5 години беше ок, миналата година вече нямаше. Позната е наемател на АДИС в блока на Ил. Йотова - не е истина какви суми успяваха да вземат от наеми в стари блокове, даже можеха да си позволят наддаване. Търсенето беше огромно и беше нормално цените да скачат.
Възможно е в най-най-ниския сегмент - от рода легла за нелегални бежанци, - да е имало застой или спад, като намаляха. Но всичко друго беше нагоре.

# 455
  • гр. Варна
Като основа може да се ползва "Методика за определяне на наемна цена за отдаване под наем на общински жилища" Има корекционни коефициенти спрямо:
- Местонахождение на жилищата според функционалния тип на населеното място и зоната, в която попадат
- Конструкция на сградите
- Разположение на жилищата във височина
- Преобладаващо изложение на жилищните (без сервизните) помещения
- Благоустройствено съоръжаване
https://varnacouncil.bg/wp-content/uploads/2017/02/%D0%BE%D0%BF% … BC-16.05.2006.pdf
За гр. София>Приложение № 1>РАЗДЕЛ І. Корекционни коефициенти>https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2135585786

# 456
Във Варна, за паркомясто(на открито), за което имате документ - не повече от 50.00лв.
Скрит текст:
На охраняем паркинг месечният абонамент(център) е 80.00 лв.
Скрит текст:

А за паркомясто(на закрито), с контрол на достъп - 67.00лв
pkol аз бих наела веднага паркомясто в център за 80 лв,
Не знам от къде са тези данни, нито къде са тези общински паркинги в зона център. Повечето въобще не предлагат месечен абонамент, или поне лятото. Паркингите зад ФК и зад х-л Одесос не дават тази опция със сигурност. Преди да влезе синята зона  и да започнат ремонта на х-л Черно море - паркинга там ( закрит ) беше 180 лв. И имаше опашка от записани да чакат да се освободи място.
Тази обява която си постнал ще я пратя на познати, точно в този район едвам намериха за 110 лв. ( с голяма 4х4 са ) Но това за мен не е център.  
Скрит текст:
Паркингът(гаражът) се намира в сграда на ул. ”Ангел Кънчев”, отсечката между ул. ”Братя Миладинови” и ул. ”Македония”.
Не съм на 100% сигурна, познат ми каза че в сградата с/у общината " Централ Пойнт " наем на подземно парко място е над 200 лв. в момента.

Според мен цената на апартамент ( Варна център/синя зона ) с парко място е плюс 100 -150 лв. Апартамента става по привлекателен и лесен за отдаване.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 20:10 от Casual

# 457
В София едни познати плащаха в центъра 100 лева за паркомясто в синя зона в паркинг, но беша остъпка за поне 10 места ако не и повече. Всичко е както се спазариш. Има и хора, които не ползват гаража си в блока в синя зона и гоотдават на доста разумна цена, дебнене и доза късмет.

# 458
  • гр. Варна
pkol аз бих наела веднага паркомясто в център за 80 лв,
Не знам от къде са тези данни, нито къде са тези общински паркинги в зона център.
Общински паркинги>https://www.varnaparking.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B … D0%B5%D1%82%D0%BE
Скрит текст:
НАРЕДБА на ОбС Варна за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Варна>https://varna.obshtini.bg/doc/372899
Има подземни гаражи, които се отдават под наем за 100лв(зад Общината), но въобще обявите "не стигат" до интернет платформи.

Написах предишния си пост, относно т.н. осигурено паркомясто.
Заграждат се прилежащи площи/градинки, които наричат паркоместа.

# 459
...Дойде рускинята пак при мен, идваше ми да отида да вдигна скандал в общината, че съм показала оригинала на акта на нотариуса, но реших че щом съм решила да пазя дистанция, ще се примиря, дадох й копие на акта, и й казах да не го дава, и да не разрешава да правят копие.
Не искате общината да има копие, а на рускинята сте дали...Странна работа.
Не бих си показала нотариалния акт на никой. И бих отишла лично.

# 460
За паркоместата единият пише за Варна, другият мечтае за София 😃

# 461
  • Варна
Е то принципът не е ли един и същ? Едва ли в София паркомястото вдига цената на квартирата с 300 лв...
Все пак не сравняваме София и Мездра.
Иначе да се дава за пример отделни обяви за паркомясто или гараж под наем не мисля, че е правилно, защото отделно много ясно, че ще са по-скъпи. Когато е комбинация квартира и паркомясто, излиза малко по-евтино според мен. Цените за общински паркинги също не са коректен пример. Да, някакъв ориентир е, но все пак частното място си е точно конкретно определено къде точно е, а не просто влизаш и спираш където е свободно. Съответно е и малко по-скъпо.

# 462
  • гр. Варна
rumka833, питащата nisilia не е уточнила. Да не би да пита за Германия!?
Отговаряме според региона, върху който имаме поглед и опит.
Didi168, когато сте на месечен абонамент в Общински паркинг имате конкретно място,
като един от плюсовете е, че е охраняем.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 10:34 от pkol

# 463
  • Варна
Не знаех, мерси за уточнението. Но все пак не е същото като да паркираш в подземието на сградата, в която живееш, и да се качиш с асансьора директно до вратата си, или да паркираш на частния паркинг, който е към самия блок, и да си виждаш колата от балкона. Simple Smile

# 464
Pkol,

Юрист ли сте или давате съвети  по повод промяната на адр. регистрация като хоби ?

Правите ли разлика между адресна регистрация, извършена в нарушение, и промяна на адресна регистрация на отпаднало основание ?

Общи условия

Активация на акаунт