Име Хубавена, или?

• 13 072
  • 224
  •   1
Отговори
# 150
  • Най-красивата страна
Не се знае до къде ще стигне българския родител.
Четох,че в Русия например са се върнали на мода старите славянски имена.
Милана беше едно от най-популярните.

Разглеждам и немските сайтове-там нищо ново.
Все класически имена.

При нас всякаш отмина модата на Памела и Майкъл.

# 151
  • Terra incognita
И слава Богу, че отмина модата на Памела, Майкъл и Ванеса.
Моите наблюдения са, че все по- рядко вече се използват изкелифинчрни имена, повече се залага на класиката.

# 152
  • Най-красивата страна
Сега рядко срещани имена са -Албена,Бистра,Бояна,Гергана,Десислава,Дияна,Евдокия,Звезда,
Зорница,Иглика,Илияна,Красимира,Людмила,Миглена,Надежда,
Огняна,Павлина,Руслана,Росица,Силвия,Татяна,Юлия,на.

# 153
  • София
Предлагам ти Аблена.

Ливия ми допадна от предложените.
Йована
Хелена
Елисавета

# 154
  • SF
И слава Богу, че отмина модата на Памела, Майкъл и Ванеса.
Моите наблюдения са, че все по- рядко вече се използват изкелифинчрни имена, повече се залага на класиката.

Да, след като се народиха масово Клаудия, Анабел, Памела, Даная, НИКОЛ (имам чувството, че всяка втора 20-годишна в момента е Никол, а другата след нея Анабел), сега се започна с измишьлотините Амая, Камеа или Камея, Дария, Далия, Ариа или Ария - не знам как се пише, Омая, Теа, Кая, Ия, Ая и момчета Кай, Тео, Ариен.

# 155
Далия е цвете, не е измишльотина според мен.
Иначе Никол колкото и да ми харесва, е протъркано от употреба.

# 156
  • SF
Да, Далия е цвете и звучи приятно, като име, но напоследък започва много да залива.

# 157
Като стана дума за Далия, вместо Хубавена - може Невена.

# 158
Чувала съм за име Гроздена. Та, в този ред на мисли защо да няма и Хубавена. 🤣

# 159
  • Terra incognita
Даная ми е в топ 3 на най- противните имена.
А като чуя някоя майка да нарича дъщеря си Ванеска...бррр
Родните "звезди" и те не падат по- долу с неадкватни имена- Амая, Ариел, Куин, Ивая, Агуая ( да си изкълчиш езика).
Напоследък популярно е Христиана. Не разбирам какво му е на класическото Христина.

# 160
  • София
Даная ми е в топ 3 на най- противните имена.
А като чуя някоя майка да нарича дъщеря си Ванеска...бррр
Родните "звезди" и те не падат по- долу с неадкватни имена- Амая, Ариел, Куин, Ивая, Агуая ( да си изкълчиш езика).
Напоследък популярно е Христиана. Не разбирам какво му е на класическото Христина.

Ние отдавна не спазваме звателния падеж, въпреки че официално той все още е в действие. Това са обръщенията Иване, Веселине, Александре в мъжки род и Веселино, Ивано (за Ивана), Александро в женски род. Първо са отпаднали женските, може би защото звучат малко грубо. Но гледам, че напоследък и при мъжете отпада. (Кажете, Иван, вие как стигнахте до тук?)
Обаче ако си спазим нормата, тези точно имена стават... олелеле
Куино, подай ми олиото!
Амайо, Ариело,  Агуайо! Хахах
Не че ще се върнат тия звателни горми. Ама всеки път ми е смешно.
Защото, пак ще напомня, преживях на плажа крещенето “Майкъъълеееее, къде са ти джапанкитееее!!!”

# 161
  • Terra incognita
Най- редовно си ползвам звателния падеж към сина си, особено ако е сгафил нещо 😀
Но той има българско име и звучи съвсем естествено.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 10:27 от VickyTaylor

# 162
Имаме си достатъчно хубави традиционни, утвърдени имена. Аз не виждам никаква оригиналност в това да се напънеш да измислиш нечувано име.
Щом някой го смята за оригинално, да се напъва.
От оригинален става смешен, ама негов си е проблема.

# 163
  • Най-красивата страна
Даная е име на героиня от старогръцката митология,която има тежка съдба.
Преди години една бивша мис си кръсти така детето и името излезе на мода.
Далия е латинското име на цветето гергина.
Омая е много старо славянско име.
Четох един списък със стари славянски имена ,има много странни между тях.Мислех да ги пусна в другата тема.
Християна ми харесва повече от Христея,Хрисия и подобни.

# 164
  • SF
Най- редовно си ползвам звателния падеж към сина ми, особено ако е сгафил нещо 😀
Но той има българско име и звучи съвсем естествено.

Е, да, точно това е проблемът. Че ползваш този звучащ строго, да не кажа грубо, падеж, когато е сгафил. У човека винаги ще остане усещането, че нещо е сгафил, ако се обърнат към него така.
Ако е сгафил е "Валентине, идвай веднага", ако не е, е "Валче (пак звателен падеж), ела за малко."
Няма да ми е приятно, в работата да ми казват "Марияно, пусна ли си отпуската?", "Албено, обади се на клиентите" - и съответно аз на шефката в отговор: "Добре, Лилио!" - съвсем обикновени, популярни български имена в падежна форма.
Айде, моля ви се, не ми припомняйте този подходящ за употреба звателен падеж. С право отпада.
Звучи добре само в песни: Йовано, Йованке.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 10:54 от Esmee

Общи условия

Активация на акаунт