СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 16

• 29 753
  • 782
  •   1
Отговори
# 495
Моето дете казва, че напредъкът му по английски се дължи най-вече на това, че непрекъснато чете и слуша на езика. А и бил с усещането, че е много лесен език. Често е казвал, че преди да разбере някои граматични конструкции как се казват, вече е знаел как да ги употребява. Рядко и научавал нови думи в школата или в училище.
По БЕЛ също в училище пишат само ОЛВ, но аз не виждам напредък при преразказите от школата. От пети клас, когато почнаха да пишат сериозно, винаги си ги е правил за отлично. Почти никога не е правил и правописни грешки. Граматиката трябва да се учи и затова там прави грешки. Никой не може да му налее знание в главата, а той не отделя повече от час на ден за учене. Но поне  докарва 80 и нагоре точки, което ме устройва. По математика положението не е така.  
На математика, както и на БЕЛ,  тръгна от седми клас и не виждам особен напредък- както се справи на първия ПИ, така се представи и на всички останали. Прави предимно грешки от разсеяност в първи модул, а на това никоя школа не може да повлияе. Във втори решава две задачи, а едната не я и пробва да я реши никога докрая. Просто си е решил, че последната е за математици , а той не е такъв.
Освен това никоя школа не може да мотивира дете, да му създаде нагласа, че НВО не трябва да се неглижира.
Освен това понякога НВО съвпада с много ярко изявен пубертет и дори и на  учители и ангажирани родители да случи детето, нищо не може да се направи. Но пък е добре да си се успокояваме, че сме направили нужното ..

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 17:35 от Amanda.D

# 496
Didia, надявам се да четеш,  имаш ли вече оформено впечатление за 32-ро училище ?
                 Естествено! Нашият младеж се чувства много добре там въпреки,че според мнението им се е паднала церберка по английски.Не знам какво разбират под церберка,но жената си знае работата и преди и сега с ДО! Влизам по няколко пъти у тях и той седи пред компа в час по английски - 4 часа и то без междучасие с изпитване,тестове,разговор,отговори на въпроси и т.н.Той,дето освен японския ,хич не се интересуваше от езиците сега ме изненада.Преди въвеждането на ИП бяхме на състезание в Солун и той спокойно разговаряше с другите състезатели на английски и честно казано не очаквах да прояви такава инициатива.Особен е и когато го питаме как е в у-ще отговаря ,че всичко е добре и няма претенции.Доволен е , а и като ,че ли обстановката там е по-спокойна отколкото при братовчедка му във 2АЕГ.Така,че мнението ми за у-щето в момента е по-скоро свързано с учителите,които му преподават,а не с имиджа на същото.До сега няма оплаквания нито от него,нито от преподавателите. Yum За сега проблеми няма.

# 497
Добронамерено да възразя срещу примерите ви Simple Smile Разбира се, че има деца, които могат да постигнат всичко без школа или курс. Имам приятелка, която знае говоримо 3-4 езика, без да ходи на курс. Това изобщо не значи, че всички могат да го постигнат. На един му се отдават езиците, на друг математиката, на трети да пише, а има и такива които имат нужда някой да им помогне и те ако са отговорни, ще се справят.

# 498
Да, имат смисъл за трудолюбиви деца. За мързеливи нищо не помага. Даже бих казала. че за определен тип деца допълнителното записване по школи и натискане, съвсем може да доведе до отхвърляне и протест.
Аз вече се отказах да му давам допълнителни тестове. И се върна предишното общуване-говори с мен за нещата, които го вълнуват, днес ми разказва много за приятелите си, защо всеки от тях му липсва. Показа ми някакви рисунки- карикатури за сегашното положение, в което живеем  Предпочитам така, а не само да го питам за задачи и тестове. И той да се мръщи и мърмори.

# 499
  • София
Точно това имам и аз предвид. Ако тези, които искат, полагат достатъчно усилие в училище( и ако имат съвестен преподавател) ще постигнат същото или сходно ниво.
Amanda.D, естествено, че е по-добре да си говорите. Моят, малкият, тийн не можеш нищо да му измъкнеш от устата почти. Толкова е станал темерутест, а толкова  усмихнато и слънчево хлапе беше. Disappointed

# 500
  • София
Двамата с мъжа ми излизахме днес. После се поразходихме, като някак се озовахме около училището на дъщеря ми. И... просто ме сви гърлото. Сякаш на тези деца някой им ограби последните месеци заедно. Sad

# 501
Цял ден меся козунаци, боядисвам яйца, чистя, мъжете чистят двата двора, както правим всяка година на  Велика Събота.... и ми се пълнят очите. За първи път ще сме сами вкъщи, много ми е мъчно....
Red, последните месеци в гимназията ми бяха любимите!

# 502
  • София
Алиена, и аз съм някак тъжна цял ден. Може би е предвеликденско...

# 503
  • София
Аз пък се чувствам добре днес. За пръв път от доста години насам не сме на село при баба, а и майка от 2 години вече се премести там. Няма да се съберем навън на слънце със зелени салатки, агнешко, козунаци, да боядисаме заедно яйца. Да се видим.
Но пък си пуснах днес народна музика (както когато сме при баба), боядисахме си яйца у дома, замесих козунаци (за втори път в живота си), бяхме заедно и се почувствах много добре. Живи сме, здрави сме. И това ще мине.
Децата пак ще са заедно. Ще се съберем пак с роднините и близките.
Освен това си дадох сметка тези дни, че прекарваме много време заедно напоследък у домя, без непрекъснатото търчане на работа и училище и съпътстващите умора и нерви. И когато отмине, тези моменти ще ми липсват.

# 504
  • София
Явно всеки си има добри и лоши моменти в тази ситуация.
На мене днес ми прищрака в главата онова "...свободата, Санчо..." и хич не ми е добре. Simple Smile
Ей така навремето като се роди дъщеря ми, се почувствах като в затвор в болницата. На едно свиждане хванах мъжа ми да ме натовари в колата и два часа обикаляхме София. До Бояна чак стигнахме. После месеци не исках да оказвам в радиус от километър около Майчин дом. Екзистенциални терзания разни...

# 505
И аз точно днес се чувствам добре, нямах работа, бях с близките. Но при мен нищо не се е променило откъм посрещане на празника-живеем в две долепени къщи моето семейство, семейството на сестра ми, родителите ми и двете ми баби. Пълен ужас при евентуална зараза с коронавирус, но пък иначе е хубаво.

# 506
Едно хубаво каране на колелета си направихме пак днес из гората. Този път малкият се омята на последните метри  на последното спускане. Като се изключи това търкала си изкарахме един чудесен празничен ден.
В нормална ситуация от 17-и до 20-и щеше да се провежда Купа "Великден", състезания по ориентиране и щяхме да участваме в тях.
Яйцата ги боядисахме в четвъртък, днес опекохме един козунак.
От празниците точно софрите най не ми липсват. Радвам се на срещите с близките, но предпочитам  да не е на маса. То е ясно, че трябва и да се яде, но предпочитам това да го свърша за 30 минути и после да се занимаваме с по-интересни неща. Например да си направим поход, разходка и така да си говорим. Ама другите не са луди като нас и си искат софрата. А аз наистина ненавиждам това стоене с часове край масата. И за банкети не ставам.

# 507
И ние покарахме, уви, в градска среда, и все пак се заредихме с енергия и хубави емоции Simple Smile

# 508
Едно време не беше школа, а беше кръжок по математика и нямаше искам- не искам, бяхме записани целия клас на него. И по Бел имаше, и също ни подготвяха точно за изпитите след 7 клас. Разликата е само в това кой го плаща сега.
За мен парите, дадени за обучение, са смислено похарчени пари. Особено ако и детето признае, че има полза.

# 509
Христос Воскресе! Така, както Христос възкръсна нека и нашите надежди възкръснат за един по-добър свят изпълнен с любов и правда!

Общи условия

Активация на акаунт