СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 16

• 29 764
  • 782
  •   1
Отговори
# 480
  • гр.София
Да,не биваше да казвам "  отличен резултат". По-точно е-да се извлече максимума от детето.
Всеки резултат над 75 точки си е повече от достоен. А над 85 си е отличен / в моите представи/ Но ей на-борим се за всяка една точица отгоре. А в школите научават някои врътки и тънкости,които им осигуряват тези точки.

# 481
Обучението е двустранен процес.И с частен учител и без него зависи от детето.Винаги е имало частни уроци и винаги ще има.Един ходи по математика друг по английски.Че и по Тошово време учителите даваха уроци.Но не беше такава масова истерия като сега.Какви ли не курсове и школи за 4,7,12 кл.сега има.

# 482
  • София
Всъщност идеята за частните уроци изцяло принадлежи на соца. Всички, които искаха да кандидатстват, задължително ходеха на уроци.
Разликата спрямо днес е в две неща:
- много повече са желаещите да кандидатстват в добри училища (защото много станаха и лошите такива; и то не е само заради упадък в образователната система, а заради специфични особености на днешното общество изобщо);
- наистина се появиха множество форми на тези частни уроци, но то пак е следствие и от търсенето, и от закономерната промяна на концепцията за предлагане на услуги по принцип.

Та в крайна сметка просто са се доразвили порочните практики.

# 483
  • гр.София
защото много станаха и лошите такива;
!!!  А синеочката ангелогласна отчита успех след успех. Че и благодарствено писмо ни разпратиха -потупаха се/ни  по рамото,колко добре сме/се справяли.

За соца-май моят соц е различен /по-стар/от вашия,но тази тема не ми се подхваща.А и нямаше социални мрежи,та да  знаем със сигурност,къде какво е ставало.

ПП.  Не ми се свиди,че преподавателите си докарват допълнителни средства-аз бих давала на учителите и 3.000 лв заплата.  Но системата е крайно порочна.
 Спирам се.  Ако някой има инфо за други страни,наистина ще ми е интересно да прочета.  
 По-добре да си говорим за боядисване на яйца-).

# 484
Инфо за други страни има, но защо да се ядосваме
При моя син уроците по английски и по бел позволиха да навакса някакви ниво, иначе беше кръгла 0. Не желае да учи с мен, парите за тези уроци са ми добре инвестирани. За съжаление в момента съм го спряла, не смея да го пращам, вършели че учителката приема в дома си...no comment за което

# 485
Всъщност идеята за частните уроци изцяло принадлежи на соца. Всички, които искаха да кандидатстват, задължително ходеха на уроци.
                   Идеята за частните уроци не е нито на соца,нито на демокрацията,а на факта,че има учители,които изобщо не си знаят работата,не коментирам ,че и като специалисти са с посредствени възможности.Разликата е в това,че преди /когато аз учех/ имаше учители,които ни учеха и не се налагаше да ни укротяват по 35 мин в часа и на въпрос "остава ли ви време за преподаване" отговорът да е "понякога"!И това по математика.Е,как да не ходи детето на частни уроци или школи.Когато споменах ,че нашата госпожица ходи на уроци и мястото ,където ходи веднага ме попитаха "При Х ли ходи?" Е,как така нейното име се знае,а на тази,дето преподава в у-ще в момента никой не разчита.Като не получаваш необходимото в час го търсиш на друго място.

# 486
За нас парите инвестирани в курсове, определено са добре инвестирани. Справях се добре навремето с математиката и ако сега бях започнала от началото да си припомням материала, предполагам, че щях да се справям да помагам, но щяхме да сме се изнервили до краен предел до сега. Най-много обича да е на противоположното мнение от мен. С учителите не е така. Ходи на математика от 2 клас. По желание, не се е налагало за да се справя в училище. Харесва му, обича математиката, дори и да не е наи-добрия математик...До тази година математиката на школата беше много по различна от училишната. Българския и Англииския са нещо по което не мога да помогна и школата е задължителна. Благодарение на нея се справя много прилично сега. Нашите деца приемат времето в къщи като почивка и трудно мога да ги накарам да учат нещо допълнително, пък и нямам нерви за това.

# 487
  • София
Аз смятам, че уроците и школите са необходими, когато детето има затруднения по даден предмет и има нужда от допълнително обясняване или както е било замислено за след 7клас да се решават задачи от втори модул, които на се решават и упражняват в училище. В сегашния им формат са просто масова истерия и само натоварват излишно детето. Пример- съученици на сина ми, които ходят на школи и уроци продължават да се представят зле в училище, защото просто не се съсредоточават върху ученето, независимо дали учат само в училище или на щкола, ако не полагат усилия второто е просто загуба на време и средства. Отделно в школите са различни деца с различно ниво и различни методи на учене и ако е полезно за едно, то със сигурност ще е безполезно за друго. Мое мнение, разбира се, съставено на база лично убеждение и характеристика на моите деца. Големият ми отказа категорично школи в седми клас, защото само щели да го дърпат назад, но имаше нужда от учител по литература, за тези и преразкази, защото тяхната не се чуваше изобщо в час и изобщо не им даваше.
Някой питаше за Михайлова, дали нейните ученици ще имат висок бал по БЕЛ, няма гаранция. Баткото беше много доволен от частната си учителката, но съседче, на което тя преподаваше в училище, също споменаваше, че в час трудно се чува и дисциплината е лоша. Та отново разликата идва от мотивацията на обучаващите се.
Дребното следва примера на брат си и той отказа школи и уроци и просто решава сам допълнително вкъщи. Проблем са само оценяването на тезите и преразказите, но брат му играе тази роля, донякъде.

# 488
Аз записах синковеца на школа по математика есента, защото си мислех, че там ще са събрани мотивирани деца, които искат да получат по-задълбочени знания. Действителността се оказа различна. Там бяха деца с пропуски в материала, изпратени от родителите им да наваксат. Съответно много бързо спрях моя син, защото ми беше безсмислено да плащам за нещо такова. Аз се надявах на конкурентна среда, състезателна атмосфера, не ми трябваше група, в която да е пръв без да си мръдне пръста.
Какво се наблюдава тази година в неговия клас, според думите на детето. На уроци ходят като цяло тези, които не се справят. И другото, което мен ме изумява. Тези, които ходят на уроци изобщо не внимават и не работят в съответните часове. Не казвам, че това е общовалидно навсякъде, но в неговия клас е така.

# 489
  • София
При нас в училище обучението и по двата предмета е на много високо ниво. Въпреки това го записах на школа по БЕЛ, защото гони почти максимален резултат, за да продължи в същото училище. А все пак на школата подготовката е насочена към НВО. В училище правят много отговори на литературен въпрос тази година, а на школата - преразкази. Просто фокусът си е върху НВО там.

# 490
  • гр.София
Didia, надявам се да четеш,  имаш ли вече оформено впечатление за 32-ро училище ?

# 491
Аз също съм на мнение, че нуждата от уроци са комплекс от късмет да попаднеш на учител и характер на дете. Никога нито аз, нито брат ми сме ходели на уроци, а сме живели в соца. И двамата ни приеха в смг, не съм кандидатствала в АЕГ, НЕГ или ФЕГ, защото ми беше мечта СМГ, но по волята на нашите кандидатствах ужким за всеки случай в кварталното 18-то за източен език и после с оправданието, че смг не е за момичета ме записаха там. Никога няма да причиня на детето си да не си следва мечтите. После и за уасг не съм ходила на уроци и от тъпото квартално си ме приеха в най-високобаловата инженерна специалност и в УАСГ, и в ТУ, а УАСГ го завърших 4-та по успех на випуска, та не е да съм попаднала там по случайност.
Детето ми е с 33 други деца в клас, но някои от тях ходят дори на математика на уроци, а мисля, че всички други ходят и на бел. Убедена съм, че е от презастраховане, защото учителите колкото обръщат внимание на моето, толкова и на другите 32. А моето дете хич не е като мен - да посегне само да си решава допълнителни задачи - никога, нито пък е от най-добре справящите се по който и да е от двата предмета. Просто си учи съвестно и регулярно и за училищно ниво, каквото изискват за НВО се справя. И като добавим, че има късмет да попадне на учители по бел и по математика, не виждам смисъл от уроци. Език, естествено учи на външна школа - кварталната. Не зная нещо да е научила от училище, но тя върви и доста напред от преподаването в училище.

# 492
От класа на нашия седмокласник до миналата година той май беше единствния който ходи на школа. Тази година масово се втурнаха към школи или частни уроци. Десциплината не се променя от това, че е записано детето на школа. Ние отдавна спряхме да разчитаме на дисциплина в час, няма как да накараме другите да не пречат и за това набляга на уроците извън училище.
п.п И в трите школи децата са подбрани в групите по ниво.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 12:39 от MollyBy

# 493
  • у дома
Аз не виждам смисъл и от лудите пари за шклите по АЕ,освен вече за сертификатните нива,но това си е мое мнение-имам си личен пример у дома с дете,ткоето от 2ри(забележете не от 1ви) до началото на 9ти си е учил само училищен ае.В 9ти  и 10ти. ходи на школа по негово желание и покри почги с максимум С1,а в края на 10ти -С2,като мнението му беше че за С1 е щял да се справи и без школа,но не с толкова висок резултат,но за С2 абсурд без школа.Сега е 11 кл на нищо не ходи по езика допълнително -учи в МГ с малко часове по език и съответно никакъв предмет никога не е учил на ае ,но е едно от 24те деца  от цялата страна,класирано за националния кръг на олимпиадата по ае,който по подразбиране е отменен. Обаче уточнявам,че става въпрос за съвестно и отговорно дете,което просто има късмета да попадне на също съвестни и отговорни учители в училище.Аз не знам ае и съответно никога не съм му помагала по този предмет. Наборът е друга бира,но всъщност вътрешно съм сигурна,че в живота ще бъде по-добре от трудолюбивото ми дете,въпреки нехайството,мързела и безотговорността си. Малкият притежава нещо,наречено амбиция да постига ,каквото иска и то с минимум усилия.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 10:35 от svetlaem

# 494
Тези дни не смогвам да ви изчета. Ето ги и моите 5 стотинки по темите.
И аз залагам за старт около средата на май. И матури на 13 и 15 юни. След като при обявяване на удължаването на ИП до 13 май изстискаха 4 дни отлагане, явно не са си отменили още летните резервации от министерството.
Четох, че в Австрия (не знам още дали е актуално или и сте са променили първоначалната идея) ще тръгнат в началото на май само завършващите. Нашите, както преписват, нищо чудно да върнат само седмокласници и дванадесетокласници. Което не е лишено от смисъл, де, щом явно не искат да отлагат.
Иначе аз не виждам проблем да отлагат максимално НВО, според ситуацията с пандемията, ако трябва до средата на август.
По математика за мен без уроци не може, ако няма разбиращ родител вкъщи. Ама не обвинявам за това липсата на време за упражнения. Изрових стар сборник и материалът си е бил същият за 6 и 7 клас, даже за Декартова система от 6 клас, явно е било по-задълбано. Темата е много дълга.

Дописвам се. Беше ми попаднала статия за изпитите във Великобритания. След техния 6 клас. Масово уроци, като при тях май непопадането в така наречениете grammar schools, има още по-определящи за бъдещето последствия, от нашето попадане/непопадане в "елитни" училища по градове след 7 клас.

Общи условия

Активация на акаунт