За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 011
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
И аз май съм от бъгнатите, но взема ли да пържа кайма или месо някакво, ами мирише ми на всякакви смърд....., но не така вкусно както помня отпреди, когато пържех/запържвах и заради вкусния аромат все опитвах, та само дето не преполовявах. Купувам месо от веригите, от частни магазинчета, месарница, не ми се получава. После, вече сготвено, не ми е лошо, но докато го правя, все нещо не е оня моя аромат.
Пробвах кипване в алкохол, домашна ракия и след извирането му/изпаряването продължавам по рецептата. Чела съм за изваряване с активен въглен, отнемал миризмите, но не съм го правила. Единствено в повече ароматни подправки, тях пък ги харесвам и слагам от всичко по много, мариноване в бира, вино, оцет също.
Същата работа ми е с печурките, на белина ми смърдят, на нещо непознато, но не приятно, само не и на гъби. А помня какъв аромат се разнасяше, когато майка ги пържеше, но ги купувахме от съседи, имаха гъбарник, направо ни ги режеше жената от "лехата". Съвсем друг аромат.

# 586
Имам странно питане - от селския пазар си купих тиквички , но нали съм "градско чедо расло в саксия" се чудя - сорта ли им е такъв ( по форма приличат на чушки/пиперки) или са ги обрали преди да попораснат ?
Скрит текст:

# 587
Labrex, вие с него да не сте израснали на едно място Simple Smile Все едно, че него чета. Мазоли ми излязоха на ушите да слушам за онова ароматно месо и за зеленчуците, но не знам дали някога ще намерим нещо подобно. Освен, ако не  си отгледам в апартамента прасенце. Отивам да чета за активния въглен Flowers Hibiscus

# 588
Имам странно питане - от селския пазар си купих тиквички , но нали съм "градско чедо расло в саксия" се чудя - сорта ли им е такъв ( по форма приличат на чушки/пиперки) или са ги обрали преди да попораснат ?
Скрит текст:

Би ли раьрязала една да видим дали има семки. Ако е гладко е декоративните.
На мен само дръжките са ми съмнителни, тиквите си изглеждат добре.
Но веднъж ми подариха декоративна...
И беше мнооого дълга, не помня дали дръжката беше така усукана.

# 589
Това,което виждам на снимката са тиквички,които е трябвало да се откъснат
по-рано.Отглеждам няколко сорта тиквички от години и за това си мисляе не бъркам.Допускам ,разбира се да са някакъв сорт,който не ми е известен.

# 590
  • София-Младост
Дано не са декоративни...тук намирам подобни, но сайта е нескопосано преведе от руски. Явно е някакъв сорт, пригоден за засаждане на открито.
https://toplifehacker.com/gradina/16608.html

# 591
Благодаря , че отговорихте на невежото ми любопитство ! Дано не се окаже , че са декоративни ( мислех утре да ги пържа ).
Снимките са лоши , но ...имат семки...
Стават да ги готвя , нали ? Много благодаря за отзивчивостта ви !
Скрит текст:

# 592
  • под тепетата
Стават, нищо им няма. Ако те притесняват семките, издълбай ги и ги напълни.

# 593
Благодаря , че отговорихте на невежото ми любопитство ! Дано не се окаже , че са декоративни ( мислех утре да ги пържа ).
Снимките са лоши , но ...имат семки...
Стават да ги готвя , нали ? Много благодаря за отзивчивостта ви !
Скрит текст:

Да, стават. Явно са някакъв сорт, заострен, 😂 както беше писал някой по напред.
Смело напред!

# 594
според мен са недополяти и леко закъсняло откъсване ,но с тази карантина продажбите са намалели и  производителите изчакват с брането и поливките ,иначе какво да ги правят, освен да хвърлят,надяват се хората.Да не са омекнали само, щом са твърди и  сочни са ок

# 595
Твърди са, изглеждат си крехки , утре ще кажа как са били и на вкус.
Отново благодаря на всички  !

# 596
Може ли изпитана рецепта за печени понички? ММ иска понички с крем, а аз предпочитам да не ги пържа. Ако няма сполучлива рецепта за печени ще пържа.

# 597
  • Sofia
Може ли изпитана рецепта за печени понички? ММ иска понички с крем, а аз предпочитам да не ги пържа. Ако няма сполучлива рецепта за печени ще пържа.
Козуначени бухти от мен - https://morrennaa.blogspot.com/2019/03/blog-post.html
Но иначе може да ползваш и това тесто, като увеличиш захарта - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html

# 598
  • София
Чета една рецепта за чийзкейк и пише: "200 мл. течна сметана(аз сложих животинска) вие сложете каквато имате"... Не е ли съществена разликата между животинска и растителна? И кои сметани са животински? /имам предвид кои марки знаете?/ Аз например досега съм ползвала само на "Халта".
......и правилно си постъпила, чийзкейк се приготвя само със сметана 30 - 35 % и ще ти кажа каква е разликата, едната е изкуствена, растителна, и няма нищо общо с истинската сметана, дет` се казва няма такова животно, другата си е истинска сметана, такава каквото можеш и с лъжичка да изядеш. При растителната няма читави съставки, тя не държи  и спада много бързо, нищо че много бързо се разбива и става на разкошен пух, така също  както са сметаните -спрей, това е изкуствена  сметана, или казано не е изобщо сметана. При растителната, за да има нещо повече вкусно се добавя и захар, докато при истинската сметана захар няма. И не на последно място са съставките от които е направена сметаната, въпреки, че и при истинската сметана се добавят консерванти , но това е за може да издържи във времето на годност, но все пак се вкисва в един момент, докато растителната ти е вечна на годност, то в нея няма нищо истинско, всичко е  химия. При една добра истинска сметана съставките са : високи мазнини 35.1% и млечен протеин , и нищо повече,  разбира се,  както казах по горе има и  консервант - Е 407. Хубави сметани има в руските магазини, също( и разкошно масло, което го няма никъде другаде не Президент, не някакво друго италианско, - просто това е истинско масло), те са направо удоволствие да се работи с тях, от едно-две врътвания с миксер стават разкошни, + хубав аромат, а и са по 250 мл , примерно мен това количество много ме устройва, също "Президен", както са ти казали и още една хубава сметана , която често ползвам е  "ELLE & VIRE". Всичко друго е химия, то затова има и голяма разлика в цената, едната е 200 мл/ 4.80 лв, а "Халта" ти е около 2 лв и нищо не правиш с нея. Но това гореизписаното е моето мнение. Този който е публикувал рецептата, която си прочела нещо......аз бих го отствирила на момента, това звучи несериозно..

# 599
За месото и аз да напиша. На мен, също като на Лабрекс ми мирише месото, докато го готвя. Аз му казвам "миризма на прасе", не мога да го определя по-точно. Особено, ако задушавам кайма за мусака. След това, когато го ям, като че ли я няма тази миризма.
Майка ми също мариноваше пържолките с олио, оцет, сол и черен пипер. Въобще не се усеща миризмата на оцета при ядене. Аз мариновам с каквото ми падне - например с червено вино, горчица, чесън на прах и соев сос - мисля, че съставките са достатъчно миризливи, за да убият миризмата на месото. Можеш да сложиш и някаква подправка на прах - къри, чубрица или мащерка. Като пека така мариновано месо, не усещам миризма.

Общи условия

Активация на акаунт