За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 993
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 225
Случвало ли ви се е като правите лед на кубчета, да се образува нещо бяло при стапянето му? Правя лед в пликчета за лед и наливам вода директно от чешмата. Иначе ползвам кана с филтър. Нашата вода по принцип не е супер варовита. Това ми се случва за втори път, определено не е всеки път. Чудя се какво е това?...
Преварена вода и няма да имате този проблем, повече занимавка е, но си в друго да си пийнеш аперетива без да плуват парцали вътре

# 691
  • Мнения: 2 654
Имам около 2 кг ягоди които не са много сладки и децата не искат да ги ядат , на какво мога да ги направя? Без много занимавка обаче.

# 692
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Имам около 2 кг ягоди които не са много сладки и децата не искат да ги ядат , на какво мога да ги направя? Без много занимавка обаче.
Страхотна вкусотия - https://morrennaa.blogspot.com/2020/02/blog-post_17.html Simple Smile
Или слагаш на огъня част от ягодите, намачкваш леко +  малко захар - става сос с ягоди.  И разбита сметана и целувкки (натрошаваш ги) ако имаш - забъркваш Итънска бъркотия заедно с останалите ягоди - и това е много вкусно.  
Или с някакви бисквити и/ или целувки,  сладлолед или пък от кремовете на Йоткер без варене, или цедено мляко/сметана/маскарпоне - подладени - в чаша.  От сорта
Скрит текст:
Или ползваш цели целувки с бита сметана или пък с лимонов крем и си правиш Павлова.
Или сладки палачинки  с ягоди.
Или пък ягодов киш.

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 15:33 от Morena

# 693
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Ягодова лимонада
https://inthebeniskitchen.com/2020/05/04/ягодова-лимонада/

# 694
  • Мнения: 10 688
Дайте рецепта за картофени кюфтета или ми кажете къде сгреших моята Simple Smile 
Сварих си картофите 1кг, намачках ги с преса за картофи, изчаках да изстинат, добавих 2 яйца, глава лук, 100гр сирене (като тебешир сухо), подправки. Оформих кюфтета и ги сложих в хладилника за 2 часа. После панировката ми беше галета + белтък. Изглеждаха чудесно - стегнати, идеално оформени, като за снимка. В момента в който ги наслагах да се пържат пълен провал. Сгорещено ми беше олиото, не е било топло. Направо картофите така се размекнаха, на вода станаха. Всичко на попара стана в тигана. Много се ядосах.

# 695
  • София
  • Мнения: 12 655
Дайте рецепта за картофени кюфтета или ми кажете къде сгреших моята Simple Smile 
Сварих си картофите 1кг, намачках ги с преса за картофи, изчаках да изстинат, добавих 2 яйца, глава лук, 100гр сирене (като тебешир сухо), подправки. Оформих кюфтета и ги сложих в хладилника за 2 часа. После панировката ми беше галета + белтък. Изглеждаха чудесно - стегнати, идеално оформени, като за снимка. В момента в който ги наслагах да се пържат пълен провал. Сгорещено ми беше олиото, не е било топло. Направо картофите така се размекнаха, на вода станаха. Всичко на попара стана в тигана. Много се ядосах.

Така приготвям аз Богати картофени кюфтета и умирам за тях. Yum Ако искаш ги пробвай.

Имам около 2 кг ягоди които не са много сладки и децата не искат да ги ядат , на какво мога да ги направя? Без много занимавка обаче.

Кисело мляко с плодове и корнфлейкс

Плодов пирог със сметанова заливка

# 696
  • Мнения: 1 451
Дайте рецепта за картофени кюфтета или ми кажете къде сгреших моята Simple Smile 
Сварих си картофите 1кг, намачках ги с преса за картофи, изчаках да изстинат, добавих 2 яйца, глава лук, 100гр сирене (като тебешир сухо), подправки. Оформих кюфтета и ги сложих в хладилника за 2 часа. После панировката ми беше галета + белтък. Изглеждаха чудесно - стегнати, идеално оформени, като за снимка. В момента в който ги наслагах да се пържат пълен провал. Сгорещено ми беше олиото, не е било топло. Направо картофите така се размекнаха, на вода станаха. Всичко на попара стана в тигана. Много се ядосах.
Не съм от много знаещите, но разбрах, че за да не ми се разпаднат моите, трябва картофите да са ми престоели навън поне 4 часа(след сваряването ги заливам със схудина вода, изваждам и оставам да изстинат в тава).Аз ги овалвам в брашно преди пърженето, слагам и чубрица, но въпрос на вкус.

# 697
  • here and now
  • Мнения: 5 441
Имам около 2 кг ягоди които не са много сладки и децата не искат да ги ядат , на какво мога да ги направя? Без много занимавка обаче.
Ягодово тирамису от блога на Марчева.
И от мен глас за ягодовата лимонада, която bilqna_69 е предложила.

# 698
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 519
Независимо каква рецепта ползвам за картофени кюфтета, при пърженето винаги ми се разпадат. Това е едно от нещата, които не мога да готвя. т.е. мога, но ги пека във фурната, не ги пържа.

# 699
  • Мнения: 225
Здравейте, миналата година за първи път правих сладко с желираща захар. На една доза реших да не спазвам точно времето за варене описано на пакета и точно тази доза се получи най-добре - с повече сок, а не гъста като мармалад. Не мога да си спомня обаче дали варих повече или по-малко време. Някой може ли да помогне

# 700
  • Мнения: 24 530
Дайте рецепта за картофени кюфтета или ми кажете къде сгреших моята Simple Smile 
Сварих си картофите 1кг, намачках ги с преса за картофи, изчаках да изстинат, добавих 2 яйца, глава лук, 100гр сирене (като тебешир сухо), подправки. Оформих кюфтета и ги сложих в хладилника за 2 часа. После панировката ми беше галета + белтък. Изглеждаха чудесно - стегнати, идеално оформени, като за снимка. В момента в който ги наслагах да се пържат пълен провал. Сгорещено ми беше олиото, не е било топло. Направо картофите така се размекнаха, на вода станаха. Всичко на попара стана в тигана. Много се ядосах.
Има значение и какви са картофите, за картофените кюфтета. Стари ли са или от новата реколта? Един опит имам с млади картофи дето нямаха явно достатъчно нишесте... е такава кочина друг път никога не съм сътворявала, навсякъде парчета от тях и ни едно цяло кюфте нямаше. Не че по принцип съм им майстор, то и рядко пробвам, ама чаааак такъв провал друг път не бях имала.
Печени наистина са вариант, ако не държите да са пържени. Поне шансът да се разпаднат е малък.

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 23:31 от natka

# 701
  • Мнения: 10 688
Стари, стари мойте бяха, и изстинаха, и студени ги оформях и после оформени пак стояха няколко часа че и в хладилник. Всичко си им беше наред като цяло. Обаче като почнах да ги пържа, буквално "тестото" ми се втечни. Не знам от лука ли да е било....От къде се разводни тая смес. Гледам на Ванчето рецептата за Богатите кюфтета, лук няма в тях. В събота ще пробвам. Само не знам тоя кашкавал да ми прецака сместа нещо.

# 702
  • Варна
  • Мнения: 1 518
Vici, според мен е било от лука. Правя картофените кюфтета по начина който си описала, само накрая брашно вместо галета и завършвам с белтък. Лук не слагам, само сухи подправки и сирене. Никога не са ми се разпадали, нито някога съм съблюдавала някакво време да престояват някъде (хладилник или др.места). С пресни картофи не съм пробвала наистина, и както казва natka, може при тях да има някакво различно поведение, но ти така или иначе си ползвала стари.....та не е бил в тях проблема.

# 703
  • Мнения: 10 688
И мен ме усъмни лука. Аз пък взех че го и врътнах в блендъра, че не ми се режеше. Но пък тестото ми не беше водно преди пържене. После излезе тая вода. Като се затопли.

# 704
  • тук и там
  • Мнения: 13 494
Моите и те се разкапаха миналият път и на нищо не станаха.Мисля че зависи от картофите.Тук има  доста видове картофи-едни не стават за варене,други за пържене-та най-вероятно не съм взела подходящият сорт.

Общи условия

Активация на акаунт