За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 973
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 9 444
И мен ме усъмни лука. Аз пък взех че го и врътнах в блендъра, че не ми се режеше. Но пък тестото ми не беше водно преди пържене. После излезе тая вода. Като се затопли.
винаги ги правя с лук.  Кога нарязан, кога настърган. От картофите ти ще е. Случвало ми се е няколко пъти с купени и единственият опит с пресни картофи.  Като видя, че сместа не става, правя картофено руло http://pep-4o.blogspot.com/2009/11/1-3-12.html

# 706
  • Мнения: 8 390
Здравейте, миналата година за първи път правих сладко с желираща захар. На една доза реших да не спазвам точно времето за варене описано на пакета и точно тази доза се получи най-добре - с повече сок, а не гъста като мармалад. Не мога да си спомня обаче дали варих повече или по-малко време. Някой може ли да помогне
И аз слагам по-малко от указаното количество желираща захар. Варя, колкото пише, правя проба на чинийка, ако трябва още малко варя, но общо взето спазвам максималното време, което е посочено.

# 707
  • Мнения: 646
Аз често правя картофени кюфтета и то пържени и Никога не са ми се разпадали. Това, което правя аз: обелвам картофите и без да ги нарязвам, ги сварявам. Когато са готови, изсипвам горещата вода от тях  и ги намачквам с пресата за картофи, но не се старая да стане гладко, а отгоре отгоре. След това прибавям всичко което съм приготвила, лук ( задължително слагам), копър, малко сол, сирене, 2 яйца и 2 супени лъжици брашно. Обърквам хубаво с една лъжица, изчаквам малко да изстине сместа, за да мога да ги оформям. След това ги овалвам Само в брашно ама хубаво и пържа в загрята мазнина. С тези кюфтета съм посрещала гости и винаги ги поръчват за следващия път. Към тях правя и чеснов сос. Ако искате опитайте Blush

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 09:08 от Velinova85

# 708
  • Мнения: 1 341
RelaxedFlushedКато разчиствах шкафа намерих една пудра кафява захар. Срока ѝ е изтекъл... преди 4 години Rolling Eyes Дали мога да я ползвам за едни макарони на фурна?

# 709
  • София
  • Мнения: 12 213
RelaxedFlushedКато разчиствах шкафа намерих една пудра кафява захар. Срока ѝ е изтекъл... преди 4 години Rolling Eyes Дали мога да я ползвам за едни макарони на фурна?
Можеш, на захарта и няма нищо.

# 710
  • Мнения: 22 867
Аз често правя картофени кюфтета и то пържени и Никога не са ми се разпадали.
Скрит текст:
Това, което правя аз: обелвам картофите и без да ги нарязвам, ги сварявам. Когато са готови, изсипвам горещата вода от тях  и ги намачквам с пресата за картофи, но не се старая да стане гладко, а отгоре отгоре. След това прибавям всичко което съм приготвила, лук ( задължително слагам), копър, малко сол, сирене, 2 яйца и 2 супени лъжици брашно. Обърквам хубаво с една лъжица, изчаквам малко да изстине сместа, за да мога да ги оформям. След това ги овалвам Само в брашно ама хубаво и пържа в загрята мазнина. С тези кюфтета съм посрещала гости и винаги ги поръчват за следващия път. Към тях правя и чеснов сос. Ако искате опитайте Blush

Velinova85, тези две яйца и останалите продукти на какво количество картофи ги слагаш, приблизително? Аз вече не се ядосвам на картофените кюфтета, като станат - станат, като видя, че не става с пърженето, слагам в тава, поливам с олио и пека. Мисля, че най-вероятно от картофите е всичко, купувам каквито има и много рядко съм виждала да пише за какво са, сигурно два пъти ми се е случвало. И от обелени, нарязани на дребно и така варени  картофи са ми ставали хубави кюфтета, и от варени с кората, оставени да изстинат според указанията от рецептата, пак не са ми се получавали. Но ги обичам и от време на време правя.

# 711
  • Мнения: 4 859
Картофени кюфтенца в патафри
Варени картофи се намачкват на пюре и се разбъркват с настърган лук и сирене,сол ,копър магданоз или каквото обичате.Оформят се кръглички и не много големи и се слагат за час в хладилник.
Две яйца се разбиват и се добавя чаша и половина брашно ,сол и стотина милилитра бира,гъсто трябва да се получи ,понякога ми отива повече брашно или бира.Потапят се кюфтенцата и се пържат в загрята мазнина .

Винаги се получават ,не съм имала фал ,а 'нормалните' картофени кюфтета са ме докарвали до рев буквално ,колко рецепти пробвах ,накрая всичко отиваше на боклука Flushed

# 712
  • Мнения: 1 464
И моите все се разпадаха, докато не ми препоръчаха тази рецепта:

Картофени кюфтета на фурна
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2136.90

Ние ги харесваме със сирене. Приготвени на фурна никога не ми се разпадат. Когато се запекат от едната страна,  ги обръщам.
Така правя тиквени кюфтета и други подобни.

Ето резултата:
Скрит текст:
Картофени


С нахут и червено цвекло


Кюфтета на фурна са здравословни, не се вмирисва цялата къща на готвено и много бързо са готови, без толкова мазнина.

Още една хубава рецепта:
https://ilrai.blogspot.com/2008/07/blog-post_29.html
Опитвай, докато намериш своя вариант! Hands Plus1

# 713
  • Мнения: 646
labrex Винаги използвам една и съща тенджера и съответно колкото се хванат на дъното толкова варя. Ще ти дам пример с едно изображение от нета, прилича ми на килограм картофи горе долу. И да уточня купувала съм абсолютно всякакви картофи та даже и розови, и винаги са ставали. Може би яйцата и брашното правят хубава спойка. Със джоджен вместо копър също стават много вкусни.

# 714
  • Мнения: 22 867
Velinova85, благодаря! Flowers Hibiscus Аз ги правя по тая рецепта, като тя ми е базова, имам предвид картофената смес. Не я правя точно по рецептата, когато пържа, слагам цялото яйце в сместа и подправки вече всякакви, защото май във всичко слагам по повече от тях. Почти винаги в пържените стържа сирене, кашкавал съм слагала, лук задължително, също настърган. И общо-взето повечето пъти стават, но се случва и да не се получат. Имам предвид само пържените кюфтета. Ще пробвам и с твоите пропорции, като реша да правя. Така, като чета, едно яйце разлика има и варенето на картофите - цели обелени.
Мисля, че и това е много важно - как се намачкват варените картофи, т.е. да не се прави гладко картофено пюре, а точно, както си написала, отгоре-отгоре, просто да се размачкат. Иначе става направо "водна" смес, няма оформяне, каквото и да се добавя.

С паста патафри панирам печени чушки, понякога със сирене вътре, чудесни стават, и на вид, и на вкус.

# 715
  • тук и там
  • Мнения: 13 477
lady _gothic,аз миналият път -половината ги направих по твоята препоръка(патафри).Те наистина не се разпаднаха,ама пък някак твърда стана обвивката(панировката).Не знам къде сбърках..Нито едните станаха добре,нито другите..

Галета и брашно не съм слагава в сместа,другият път ще опитам с брашно..А,също и само едно яйце сложих в сместа,а не -две.

Днес пак ще се пробвам -дано станат този път.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 11:40 от Kaisia

# 716
  • Мнения: 4 859
Кайсия,да не си ги препържила?Мекички ми стават на мен,тя панировката е по-скоро хлебна,дори и да съм изпуснала някое,защото стават бързо,после като постои си омеква ,и студени са вкусни ,ето ги  картофените кюфтенца във вид хапки

# 717
  • тук и там
  • Мнения: 13 477
Твоите изглеждат супер! Моите не станаха така,като ги слагах да се пържат се разтичаше панировката и хич не изглеждаха добре-отстрани на капки и накъдрени стояха-от разтеклата се и после втвърдила се панировка.
Нещо с брашното най-вероятно съм  объркала..
А, и моите кюфтета бяха доста по-големи като размер..

# 718
  • Мнения: 842
Здравейте, мисля, че току-що си прецаках блендера. Той е слаб, от Лидл (предназначен за смути) и го ползвам само за дресинги. Но днес реших да му сложа и малко червено зеле... Знам, грешка. Замъчи се той и видимо не се справяше, затопли се, и го спрях. Дъх на изгоряло ми подсказа, че хич не е окей.
Дали изгоря завинаги, според вас?

# 719
  • враца
  • Мнения: 16
Здравейте!Донесоха ми 10 литра мляко.Половината заквасих,но доста остана и не ми ражда главата освен крем карамел и мляко с ориз какво друго мога да направя с него.Освен да го прибера във фризера?

Общи условия

Активация на акаунт