Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вечния спор между поп фолка и класическата музика

 • 10 104
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Поради това че винаги поп фолка бива смятан за низова музика, реших да оформя нещо наподобяващо есе. В него представям позицията си и излагам неуспорими факти от историята. Дано Ви хареса. НЕ Е НАПИСАНО С ЦЕЛ ДА ОБИДИ НЯКОГО ИЛИ ДА НАЛАГАМ СОБСТВЕНОТО СИ МНЕНИЕ.

 От векове насам музиката е съпровождала човечеството, още от първите ритмични удари и звуци, до шумните нощни заведения. В днешно време музиката е навсякъде, тя ни заобикаля и често е нашият “изход” от реалността. Музиката е начин за изразяване на вътрешното състояние на човека. През годините различни течения на музиката биват оформени и някои от тях присъстват и до ден днешен сред любимите ни плейлисти. Всеки ден изгрява някоя нова “звезда”, която иска да покаже вътрешния си свят на другите.
  През 18 век валсът се заформя в аристократичните среди на Виена. За първообраз на валсът може да бъде считан танцът “Volta”. Бил изпълняван от селяни от провинциалната част на Франция. Самата дума “Волта” произлиза от италиански и означава основното движение на валса – завъртането. Баловете по цял свят биват прекарани под звуците на такта ¾, изпълняван най-често от цигулки. Велики композитори създават произведения в това темпо. Европа е пленена от нежността на валсът. Валсът е нежен, галантен и интимен танц. Грациозното изпълнение на този танц кара и до ден днешен хората да гледат хипнотизирано танцуващата двойка и да бъдат завладяни от нежната музика, която кара душата да танцува.
   Често приеман като контрапункт е известният стил сред българското общество - поп фолка и съпровождащия го танц – кючек. “Поп фолк” идва от смесицата на балканската народна музика с ориенталските ритми от Изтока. Самата дума поп фолк означава популярен фолк(в днешно време този жанр се радва на много любители сред младото поколение, което прекарва вечерите си в нощните клубове). Думата чалга съществува още от епохата на Българското възраждане, когато чалга(идващо от арабската дума шалга) се свирела от градските цигани, които заменили традиционнате гайди и гъдулки с цигулки и кларинети. Някои хора свързват поп фолка с липсата на културни ценности и простотия, равняваща се на байганьовската. Текстовете на песните често биват отхвърлени от представители на интелигенцията, поради липсата на смисъл и неспазване на моралните норми. Танцът, свързан с поп фолка, е така наречения кючек – идващ от турски. Първоначално този танц е с персийски произход (наричал се кучак) и неравномерно 9/8 такт. Това неравноделно темпо е характерно за индийските мелодии. Често през XVI-XVII век кючекът бил изпълняван от млади момчета(самата дума “кючек” означава млад). Тяхното обучение започвало от ранни години. Бързо набиращия популярност танц станал типичен елемент на сватби, фестивали, а и за развлечение на аристокрацията. В днешно време се познава и под наименованието ракс шарки(ориенталски танц) и се изпълнява под формата на Бели денс в много арабски страни.
   Моето мнение по съпоставката на валса и поп фолка е, че те не подлежат на сравнение. Двата танца показват различни направления в музиката, съответно и различни култури. Чрез наложилите се предразсъдъци в обществото, хората биват ограничени в избора си на музика. “Чалгата е непристойна, не я слушайте!” са често чувани думи. Но нима музиката не е за всички? Трябва ли да бъдем крайно консервативни към някой жанр само заради публиката, слушаща го? По мое мнение музикалните предпочитания трябва да те карат да се чувстваш щастлив и жизнерадостен без да се налага да спазваш общественото мнение.
   Като любител на почти всички направление в музиката, мога да кажа, че за мен текстът не е важен стига мелодията да ми носи удоволствие. За мен чалгата и класическата музика не стоят на едно ниво и това не е защото едното е по-нискостоящо, а защото те са прекалено различни, за да бъдат сравнявани. Публиката на чалгата не винаги е такава каквато изглежда или за каквато хората я мислят. Не съдете за книгата по корицата и не оставяйте да бъдете заслепени от предразсъдъците.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 14:24 от literatura_maistor

# 1
 • София
 • Мнения: 2 167
Никога не съм била фен на "лекия жанр".
Ще изкажа личното си мнение, знам, че много хора може да се обидят, но...
Евтина музика, за евтини девойки и глупави момченца. Сега имахме стажанти във фирмата, студенти, трагедия. Капацитет - 0, сравнимо с маймуна. Само се чудеха как да отидат и да се напият в някоя чалготека в студентски град, но ако ги попиташ колко е 2 и 2 те гледат като извънземно. А пък като видя някой мъж как си върти з*дника в ритъма на див кючек...  ще повърна. Такъв не бих пипала и с пръчка

# 2
 • София
 • Мнения: 6 844
Няма как да се абстрахирам от текста на песен, комбинирана и с диви ориенталски ритми за разкош. Има и чалга на английски, което е все тая - долнопробна музика.

# 3
 • Мнения: 7
Никога не съм била фен на "лекия жанр".
Ще изкажа личното си мнение, знам, че много хора може да се обидят, но...
Евтина музика, за евтини девойки и глупави момченца. Сега имахме стажанти във фирмата, студенти, трагедия. Капацитет - 0, сравнимо с маймуна. Само се чудеха как да отидат и да се напият в някоя чалготека в студентски град, но ако ги попиташ колко е 2 и 2 те гледат като извънземно. А пък като видя някой мъж как си върти з*дника в ритъма на див кючек...  ще повърна. Такъв не бих пипала и с пръчка
Напълно разбираемо във Вашата ситуация. Просто споделям, че не всички, слущаши чалга да с капацитет -0. Любител съм на стила "рап", чийто текст също е безсмислен, празен и изпълнен с цинизми. Не съм фен на чалготеките и тем подобни публични "събирания" с цел напиване.

Няма как да се абстрахирам от текста на песен, комбинирана и с диви ориенталски ритми за разкош. Има и чалга на английски, което е все тая - долнопробна музика.
Разбирам. Както казах, лично аз не се заслушвам в текста и затова не ми пречи. Същите текстове се откриват и в толкова популярните латино песни известни като "регетон". Но пак казвам, това е моето мнение. Не се опитвам да го налагам

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 13:57 от Не се сърди, човече

# 4
 • София
 • Мнения: 19 918
Има спор между чалгата и класическата музика?!? Откога? Те даже не са в една вселена.

П.П. Претендиращ за литературен майстор не би трябвало да бърка пълен/кратък член и да пише "неУспорим".

# 5
 • София
 • Мнения: 3 721
За мен основният проблем не е кой какво харесва - хора всякакви, свят шарен. Проблемът е в манталитета на слушащите чалга. Смятат, че всички са длъжни да слушат заедно с тях. Интелигентният човек не налага по такъв начин вкусовете си.

# 6
 • Мнения: 9 518
Смятам,че чалгата е любима музика на някои малцинства.

# 7
 • Мнения: 5 252
Не мисля, че има спор между класическата музика и поп фолка, нито пък между кючек и валс. Не знам някъде да се танцува масово валс, та той да е танцът на образованите, а кючекът - на простите.

Историческата част не мога да коментирам, не ме и интересува. Имам само забележка, че 9/8 е такт, не темпо. Темпото се описва с думи като Largo, Andante, Alegro. Tактът се обозначава в началото на петолинието, след нотния ключ и диезите/ бемолите (ако има такива), а темпото - в самото начало, след заглавието и над петолинието.

Не знам чалга дали се е казвало по време на Възраждането - от къде идва тази информация? Ще ми е инересно да видя източника.

А по същество, всеки да харесва каквото иска, да пее и танцува, както му е приятно, стига да не ми дъни в моите уши. Който пее (и танцува), зло не мисли. Музиката и танцът са радост, всеки има право да се радва.

# 8
 • Мнения: 7
Има спор между чалгата и класическата музика?!? Откога? Те даже не са в една вселена.

П.П. Претендиращ за литературен майстор не би трябвало да бърка пълен/кратък член и да пише "неУспорим".
Относно спора между двата жанр. Нямах предвид точно спор, по-скоро противопоставянето на публиката им. Интелигенцията, мислеща, че чалгата не заслужава да бъде слушана, и "простите" хора слушащи чалга. Колкото до правописните грешни. Постарах се да коригирам всички възможни, но явно не съм успял. "Човешко е да се греши, божествено е да се прощава". Името ми е в кръга на шегата и не носи много смисъл. :Д

За мен основният проблем не е кой какво харесва - хора всякакви, свят шарен. Проблемът е в манталитета на слушащите чалга. Смятат, че всички са длъжни да слушат заедно с тях. Интелигентният човек не налага по такъв начин вкусовете си.
Напълни съм съгласен с Вас. В опита си да не бъда припознат в този аудитория на чалгата, опитваща се да наложи мнението си, повечето хора като че ли останаха с впечателние, че се опитвам да наложа мнение. Напротив. По-скоро целя да обясня, че човек е свободен да слуша най-различна музика и няма нужда да го е срам от това.(разбира се да я пуска само когато е уместно)

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 14:12 от Не се сърди, човече

# 9
 • София
 • Мнения: 3 721
Съмнявам се, че чалгарите ги е срам. Ценностна система, която допуска да се кефиш на текстовете на тези песни, едва ли предполага, че би те било срам. Музиката не коментирам. Сама по себе си тя не е пошла. Но текстовете са пълен потрес.
Направи ми впечатление и аналогията, която се прави в есето между чалга и рап. Слушала съм рап с доста смислени и добри текстове, но чалга с такива - не. Така че не смятам сравнението за уместно.

# 10
 • Мнения: 7
Не мисля, че има спор между класическата музика и поп фолка, нито пък между кючек и валс. Не знам някъде да се танцува масово валс, та той да е танцът на образованите, а кючекът - на простите.

Историческата част не мога да коментирам, не ме и интересува. Имам само забележка, че 9/8 е такт, не темпо. Темпото се описва с думи като Largo, Andante, Alegro. Tактът се обозначава в началото на петолинието, след нотния ключ и диезите/ бемолите (ако има такива), а темпото - в самото начало, след заглавието и над петолинието.

Не знам чалга дали се е казвало по време на Възраждането - от къде идва тази информация? Ще ми е инересно да видя източника.

А по същество, всеки да харесва каквото иска, да пее и танцува, както му е приятно, стига да не ми дъни в моите уши. Който пее (и танцува), зло не мисли. Музиката и танцът са радост, всеки има право да се радва.


Пиша за втори път отговор към Вашия коментар, поради това че миналият не се показва(не знам защо).
Искрено Ви благодаря за забележката относно 9/8. Редактирана е вече. Главен източник на моето "проучване" беше Уикипедия. Извън моите възможностти е да гарантирам, че тази информация е напълно вярна. Ако Ви е интересно можете да потърсите "поп фолк" в Уикипедия и да се запознаете с малката по обем статия.

Съмнявам се, че чалгарите ги е срам. Ценностна система, която допуска да се кефиш на текстовете на тези песни, едва ли предполага, че би те било срам. Музиката не коментирам. Сама по себе си тя не е пошла. Но текстовете са пълен потрес.
Направи ми впечатление и аналогията, която се прави в есето между чалга и рап. Слушала съм рап с доста смислени и добри текстове, но чалга с такива - не. Така че не смятам сравнението за уместно.

Ами при мен случаят е следният - имам добре изграденна ценностна система. (поне така мисля), но въпреки това не се заслушвам в текстовете на песните. Наистина за мен в повечето случаи те не оказват влияние върху избора ми на музика. Съгласен съм с твърдението, че някои рапове са със смислени и добри текстове. Аз съм фен на по-известния рап в днешни дни или така наречения "mumble rap". Изпълнители като Smokepurpp, Migos, Future и принадлежат към него или имат песни в този тип рап.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 17:54 от bubanka

# 11
 • Мнения: 5 810
Има тук там някоя свястна песен, с хубав текст, предимно на Преслава се сещам. Разбира се, всичките са балади, но все пак се отнасят към жанра поп фолк и т.нар. чалга. Обаче бързите парчета са пълен потрес откъм текст. Понякога така информативно си разцъквам музикалните канали и се спирам на Планета. Порно клиповете са едно на ръка, дивите ритми на второ място, не на последно - тъпи, безсмислени текстове. Цяла песен се повтаря але, алей, але алей... И не ти прави впечатление това?
Ходила съм на чалга дискотеки, в студентските години, предимно опиянена от алкохол и съм си изкарвала весело.. Но седна в нас, да слушам тази музика и да се кефя - няма шанс просто... И също ми е несериозно голям, въразстен човек , с някакви претенции за интелигентност да се прибере у дома и да си пусне песен ала „щи скъсам задника, налей ми догоре”...

# 12
 • Мнения: 7
Има тук там някоя свястна песен, с хубав текст, предимно на Преслава се сещам. Разбира се, всичките са балади, но все пак се отнасят към жанра поп фолк и т.нар. чалга. Обаче бързите парчета са пълен потрес откъм текст. Понякога така информативно си разцъквам музикалните канали и се спирам на Планета. Порно клиповете са едно на ръка, дивите ритми на второ място, не на последно - тъпи, безсмислени текстове. Цяла песен се повтаря але, алей, але алей... И не ти прави впечатление това?
Ходила съм на чалга дискотеки, в студентските години, предимно опиянена от алкохол и съм си изкарвала весело.. Но седна в нас, да слушам тази музика и да се кефя - няма шанс просто... И също ми е несериозно голям, въразстен човек , с някакви претенции за интелигентност да се прибере у дома и да си пусне песен ала „щи скъсам задника, налей ми догоре”...
Напълно уместно се изказахте. Съгласен съм с Вас до някаква степен. Главното при моята позиция е, че текстът за мен не играе главна роля. Вижте примерно популярни рап песни на Migos - същият безсмислен текст, но на английски.

# 13
 • Мнения: 276
И в Сърбия , Албания, Румъния и Гърция се водят същите спорове между жанровете 100% 😂. Не сме сами в борбата срещу балканските ритми (това е 100% сарказъм)
Не съм „роб” на който и да било стил музика, но не бих определяла човек спред музикалните му предпочитания.

# 14
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 115
Между поп- фолка и класическата музика няма и никога не е имало спор, защото те нямат нищо общо.
Нямам нищо против балканските ритми, те са част от нашата същност, произлизат от фолклора. Имам против, обаче, чалга културата.
Не припадам по нито един жанр, за мен музиката се дели на хубава и лоша.

Общи условия

Активация на акаунт