Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 3 131
С уточнение,че понятието ортоценгър се учи в 8 клас.
Иначе в 7 кл в урока за парпендикуляр от точка към права напр в учебника на Архимед има зад да се построят височините на равнобедрен остроъгълен,правоъгълен и  тъпоъгълен триъгълник -та с нея съвсем спокойно може да се направи извод,че височините се пресичат в една точка и какво е положението на тази точка за разл видове триъгълници.
Не знаех кога се учи ортоцентър  когато решавах задачата. Нямам и учебник пред себе си. Звъннах на внука ми-7 клас- и той каза, че са го учили.

# 16
 • у дома
 • Мнения: 6 230
Не искам са се заяждам,но у дома има 3 учебника за 7 клас по математика и в нито един от тях не присъства думичката ортоценгър. Може ли да попитате детето учебника на кое изсателсгво е и в кой урок се учи ортоцентър? По програма със сигурност не се учи-написах предния пост не като заяждане,а защото определени потребители се учудиха-моето дете също е 7 кл,учи в провинциална МГ и много добре знае,че трите височини се пресичат в една точка,както и къде се намира тази точка в зависимост от положението на триъгълника,но че се казва ортоцентър не знае-току-що го питах.

# 17
 • Мнения: 5 205
Е добре де, знае че се пресичат винаги в една точка, но не знае наименованието "ортоцентър". Аз не си спомням от кой клас започва да се нарича по този начин, но за решението не е нужно името, а знанието, че трите височини се пресичат в една точка (винаги). Пресечната точка на медианите също е точно една и си има име "медицентър". Пресечната точка на ъглополовящите също е точно една, но няма такова име... Май в по-късен клас става ясно, че е "център на вписаната окръжност".
Името в случая не е важно, важно е, че като има точка, обща за две вусочини, то трятата също минава през тази точка... със или без името й "ортоцентър" Hands V

# 18
 • Мнения: 3 131
Svetlaem,
Да си призная, не помня дали го попитах знае ли що е ортоцентър или че височините се пресичат в една точка. Но, както казва peneva, не е необходимо да знае названието, за да реши задачата, използвайки свойството. А може и учителката да е споменала.

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 14:32 от W

# 19
 • Мнения: 508
Хора, може ли помощ за задача 10 (5ти клас ) 🤪😒☺

# 20
 • Мнения: 3 131
Лицето е пак 15,8. защото:
Sadcd= /AB.+CD/.h/2
Samc=/AB+BM/. h/2
но CD=BM

# 21
 • Мнения: 2 627
За спорната задача с ортоцентъра не бих използвала третата височина АF.  От еднаквостта на триъгълниците ABP и PHC следва че ВР е равна на РС, а от там триъгълник ВРС е равнобедрен и правоъгълен, следователно ъгъл С е 45 градуса.

# 22
 • Мнения: 508
Благодаря 🌺

# 23
 • Мнения: 3 131
За спорната задача с ортоцентъра не бих използвала третата височина АF.  От еднаквостта на триъгълниците ABP и PHC следва че ВР е равна на РС, а от там триъгълник ВРС е равнобедрен и правоъгълен, следователно ъгъл С е 45 градуса.
Да. Дамата каза, че няма проблем с подточка а/ и аз въобще не я погледнах. Затова съм се насочила към това решение. Не е грешно и то, де. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 24
 • Мнения: 2 627
W, не е грешно, интересно е - друг вариант, както и моето.
А аз се чудя дали може да се реши трета подточка без Питагоровата теорема.

# 25
 • Мнения: 3 131
Може да се помисли. В тази карантина-време предостатъчно.

# 26
 • Мнения: 1 362
W и Динчо, благодаря и на двете за предложените решения. Показах на детето варианта с построяване на третата височина. Ама нали трябва да се сети да я построи. Сега ще му покажа и варианта на Динчо. За детето би бил по-достъпен. Бъдете здрави!

# 27
 • София
 • Мнения: 12 786
....
А аз се чудя дали може да се реши трета подточка без Питагоровата теорема.

С подобие или тригонометрия - веднага, за 7 клас ми е обаче малко съмнително, примерно с някое доп. построение, ама надали...

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 09:15 от пенсионирана русалка

# 28
 • Мнения: 3 956
Моля за помощ за 2 задачи за 3 клас. От състезанието Иван Салабашев през 2018 г. са.
Отоворите не ми помогнаха за решението. Simple Smile
Скрит текст:

# 29
 • София
 • Мнения: 12 786
Ориентирай се най-напред за общия брой кабини. Щом от едната посока тръгва кабина 39, а от другата 93, значи в едната посока се движат кабините от номер  39 до 92 вкл. Това  са 54 кабини . Още толкова кабини и в обратната, значи 108 кабини общо. Сега стартира кабина 67.До 108-ма са 42 кабини. Значи останалите 12 кабини ( до 54 в едната поска) са  с малки номера от 1 нататък,  до 12 включително. Кабина номер 13 е първата, тръгваща наобратно.

Общи условия

Активация на акаунт