Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 381
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря много за съвета Little Cactus. А как е "по учебник", колко кърмения като минимум за 24 часа? Срещнах различни мнения, затова питам и тук. Знам, че е индивидуално, като цяло как е?

# 541
За новородено минимум 8 хранения за 24 часа, обичайно са между 8 и 12 на брой, зависи си от детето. След урегулиране на кърмата постепенно започват да отпадат, на 3-4 месеца може да са 8, може да са 7. Зависи наистина. Всяка двойка мама-бебе са различни. Ако бебето хапва по-малко,ще си иска по-начесто  и обратното,ако хапва повече, ще иска по-рядко. Моята дъщеря ядеше през час и половина  до 4-тия си месец например. После почна да разрежда.

Поведението на бебчето ти е съвсем нормално за възрастта. Така правят здравите, любопитни деца на тая възраст,следиш пълните памперси, подканяш, ако сметнеш за нужно кърмения (често си наваксват през нощта,на тъмно и спокойно)и наддаването разбира се,като идете на преглед.

# 542
Благодаря, Кактусче!

# 543
Момичета, моля за помощ. С новородено на 4 дни съм и регади. Не хареса силиконови зърна. Още сме в болницата и дохранвам. Имам само коластра. Мажа Лансинох...нз какво да правя. Да продължавам ли?

# 544
Повикайте консултант на място да коригира позата. Мажете с лансинох, стойте по гърди, без сутиен, по-лесно заздравява.

# 545
Здравейте момичета Simple Smile
Родих секцио преди 8 дни в 36+3 седмица. Все още нямам кърма. Последните 2,3 дни когато бебето се разплаче коластрата тръгва сама / всъщност не знам дали е коластра / по няколко капки.  Днес обаче не е така. Храня го с АМ , но преди всяко ядене го слагам на гърдите. В болницата ми казаха, че зърната са ми плоски и купихме силиконови протектори. Засуква ги, но като поседи и усети, че няма нищо започва да плаче и да се бори. На самите протектори от вътрешната страна виждам по няколко капки коластра/кърма. Пия и чай на Хип. Та се чудя има ли шанс да тръгне кърма, въпреки че мина вече доста време? До вчера гърдите бяха малко напрегнати, днес вече не са. Има ли още нещо, което бих могла да направя?
В болницата ми го донесоха на 2 ден чак, а в следващите дни го водеха озверял от глад и ревящ и изобщо не искаше да стои на гърда.
Извинявам се за дългия пост Simple Smile

# 546
Честито бебе! Слагайте на гърда често, на 2 часа най-много. Преди да срожите на гърда може да дръпнете ма.ко с помпата, за да се оформи зърното. Правете комресия като сложите на гърда. Следете дали преглъща като е на гърда. Не давайте пълна доза АМ, за да може да огладнява по-често. Ще тръгне кърма, но ще трябват усилия.

# 547
Благодаря Simple Smile
Като огладнява често и го слагам на гърда и няма мляко, как да се справя като се изнерви и почне да пищи и да ме бута? Пак ли да давам АМ?

# 548
Консултант ще ви помогне много. Като начало за засукването на бебето, ако зърната  са действително плоски - ще ви трябва малко помощ на терен как да слагате бебето. На тоя етап,дохранване трябва да има. За детето е приоритет да е нахранено.
На какъв интервал яде и колко АМ като добавка?в каква поза кърмите? Като детето е на гърда - чувате ли преглъщане или чувате цъкане?
Обадете се на консултант.

# 549
Консултант ще ви помогне много. Като начало за засукването на бебето, ако зърната  са действително плоски - ще ви трябва малко помощ на терен как да слагате бебето. На тоя етап,дохранване трябва да има. За детето е приоритет да е нахранено.
На какъв интервал яде и колко АМ като добавка?в каква поза кърмите? Като детето е на гърда - чувате ли преглъщане или чувате цъкане?
Обадете се на консултант.
Бебето засуква със силиконовия протектор. Чувам само цъкане, мисля че не преглъща. Яде през 3 часа, от днес 8 ия му ден, са ми казали една седмица да яде по 80мл АМ, той обаче не ги изяжда. Мисля че се измаря докато суче напразно и после заспива. Но пък не се буди скоро да иска да яде, ние го будим след 3 часа и пак памперс, на гърда, шише и той капва. Най-добре ми се получава да засуче като съм права или седнала с изправен гръб. Не мога да легна на страни, още ми дърпа шева , също и да го сложа целия да легне на корема не мога. При положение, че няма кърма консултанта как ще помогне?

# 550
Да,задължително консултант. Протекторите в момента не бих ги препоръчала, може повече да затрудняват детето,отколкото да помагат, но това са неща,които трябва на живо да се видят,няма как през форум. Чуйте се с консултант още днес.
Това цъкане подсказва,че не засуква правилно. На 3 часа е голям интервал. Най-дългият интервал през деня трябва да е 2 часа, а рез нощта може една! 4-часова пауза.80мл са много за новородено,няма нищо очудващо,че не ги изяжда.

Консултантът първо ще погледне  и ще ви каже анатомията на зърната каква е и как да сложите детето на гърда (без протектори),според вашите зърна и гърди, така,че да засуче правилно и да суче ефективно. Ще погледне и анатомията на устата на детето,за да се изключи затруднение при детето.
Ще си поговорите и ще изготвите план на организация на кърменето - ще ви покаже как да ползвате помпата,как да събуждате детето.

За да има кърма трябва стимулация. Често и ефективно кърмене и постепенно намаляване на добавката. С 80мл АМ няма да стане, нито с се по-рядка стимулация на гърдите.

Няма нищо срамно в това да получите помощ,категорично през форума няма как да помогнем повече от това, информация има за всичко в първи пост,но на вас ви трябва съвет на място,за да се отстрани затруднението и да започне детето да суче ефективно и след това план как да стимулирате гърдите с помпата и да намалявате АМ постепенно.

Седнала с изправен гръб не е добра поза. Позата трябва да е удобна,освен това в тази поза бебето не може само да си помогне за засукване - трябва майката да контролира закукването. С показване и коригиране на поза също ще помогне консултанта,пак може да сте седнала,но ще ви трябва опора от възглавници за гърба  за бебето,трябва да се захване детето по определен начин,така че брадичката да е опряна в гърдата,нослето свободно.

Има клипчета в първи пост,но друго е да ви покаже човек на живо. Доброволните консултанти работят безплатно,ibclc консултантите платено. В сайта на НАПК ще намерите контакти.

# 551
Здрваейте момичета. С бебка сме на 18 дни и допреди 3 дни имах доста хубаво количество кърма. Не знам какво стана, но изведнъж намаля и едната гърда е основната хранилка.
Може ли да ми препоръчате изпитан чай или нещо друго, с което сте успели да увеличите кърмата?
Благодаря ви!

# 552
Физически кърмата няма как да "изчезне" изведнъж. Начинът за стимулиране е като бебето се слага често на гърда, след това може и с помпа за доп.стимулация.

# 553
Ако разкажете повече,може и да успеем да помогнем:
 за храненето на детето,колко пъти суче,от двете гърди ли, колко кърмения има за 24 часа,колко напишкани и наакани памперси има  24 часа, колко се е родило,как протече раждането и кога за пръв път сложихте на гърда?
Какво стана преди 3 дни,някакви промени в ежедневието или в организацията на кърменето?
С чай не се увеличава кърма. Единственият начин е с повече стимулация - кърмене и/или цедене.
Така, че дайте детайли, за да можем да посъветваме адекватно.

# 554
Бебето се роди секцио в 38 седмица, като от 5ти ден вече беше само на кърма. Кърмата ми слезна на 4ти ден и хранех бебето на 2-3 часа. От както ни изписаха имаме проблеми с повръщане и се оказа че май имаме рефлукс. Нищо не съм променяла преди 3 дни, а просто забелязах че бебето не се засища, яде по 5 минути. Слагам да суче и на другата гърда в едно хранене (защото иначе ги редувах - имах доста кърма и в двете гърди) но като премеря после на кантара виждам че не е изяло нищо. Както беше почнала да наддава, така последните 3 дни даде назад, според мен за това, че нямам такава кърма както преди. Лявата гърда е много слаба, в дясната е основната част от кърмата.
Започнах от вчера да се цедя с помпата, за да й давам - еми едвам събирам 80-90 мл и то не всеки път, както и основно благодарение на дясната гърда...

Общи условия

Активация на акаунт