Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 379
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
Така, започнали сте грешно. Това, че двете гърди са произвеждали много е добре, но вие сте дали грешна стимулация и една гърда е седяла 5-6 часа пълна и е давала сигнал на тялото "няма нужда от мляко, пълно е". Така че започнете да предлагате двете гърди на всяко хранене като първо предлагате малката всеки път. Често кърмене, може с компресия, без дохранване, защото нищо не го налага сега. Не мерете преди и след ядене, а по един път на ден, вечер примерно. Освен това 80-90 мл кърма с помпа не са малко, бебето може да изсуче повече от това. Спрете тая помпа и даването с шише, защото си правите лоша услуга. За седмица добър стимул ще има ефект. Пийте много вода, от чай няма смисъл.
Колко пишка и ака детето? Това е правилния ориентир за ядене, а не колко време е сукало и какво и се е сторило на майката.
Следете като е на гърда дали суче, а не само да виси.

# 556
Здравейте, момичета! 💐😊💐

Станах мама за първи път преди малко повече от месец и въпреки преждевременното раждане на дъщеричката ми (роди се в 35+6), успяхме за стартираме кърменето благополучно. В началото имахме проблем със заспиване на гърда и съответно не наддаваше килограми. Свързах се с Хедра и след стриктно спазване на препоръките й (гърда+изцеждане), започна да качва тегло и си минахме отново само на кърмене от гърдите. Сега даже съм я оставила сама да определя кога и по колко да се храни, като от около десетина дни е в период на търсене на гърда през 1.5 - 2 часа, а доста пъти е и по-често. През нощта си прави паузи от 3 часа, но в тях е включено и кърмене по около час. Спи при нас на спалнята и има постоянен достъп до гърда.
Ох, дългичко стана, но исках да кажа че сме изцяло на поискване, което обаче ме затруднява да приемам Л-тироксин (хипофункция и Хашимото). Според моя ендокринолог, трябва да изчакам 3-4 часа преди да я кърмя отново, но това е невъзможно в нашия случай. Ето днес, понеже видях че не се нахрани добре и предположих че ще се събуди за да търси да цока след 1 час, не си пих хапчето, а знам че то е важно за производството на кърма 🙄 Не знам как да организирам приема му! Колко сте чакали/ чакате преди да кърмите след него?

# 557
Браво на мама и малката госпожица!
Напълно съвместим е с  кърменето, пий го спокойно! Ако искаш пиши на Хедра,ще те увери  тя 😉

# 558
+ 1, кърмя на поискване вече 5 месеца, хапчето го пия понякога точно преди сутрешното кърмене. Говорила съм и с моята ендокриноложка, каза, че няма проблем. 😊🌺

# 559
Леле, момичета, страхотни сте 😘💐🥰 Спасявате ми живота направо, защото всяка сутрин ми е една мъка да преценя дали няма да иска да суче в следващите 2 часа, а тя (естествено) тогава се оказва най-гладна 😂 Единственото спасение ми беше разходка навън със слинга! Тц тц тц, как ме е заблудил моя ендокринолог, а е професор, но явно хал хабер си няма от кърмене 🤷 Ох, камък ми падна от сърцето! Днес не си пих хапчето, защото прецених, че ще ми е по-важно да мога нея да нахраня отколкото да го взема... Дано няма проблем като съм изпуснала един ден. Аааа, моята доза е 75 и мисля, че не се води да е много висока 🤔

# 560
Ommm,аз също съм на 75 и си кърмя без да се съобразявам с хапчето. Някъде бях чела ,че ако дозата е над 100 е добре да се изчака около час,два,но това , което казва Кактусчето ме успокоява доста!

# 561
Правило е, че когато искате да пиете нещо, дори и чаша бира, то бебето ще иска баш след 5 мин да суче....

# 562
Моето зърно е на път да се разрани отново като миналия път. Правя компреси с черен чай и засега все още не е толкова лошо положението.

Но за друго идвам да мрънкам. Снощи се буди 7 пъти да суче Weary Не всяка вечер е така, но мининумът е 4 пъти, до 5, 6, 7 пъти на вечер. На 7 месеца и половина. Пауза от 4 часа не е правила не помна откога Unamused

# 563
На колко стана  детето, Шоколадче? Прощавай, но не съм сигурна,та питам.

# 564
Амииии нормално, за съжаление. Моето се будеше до 2 годишно през час-два, взе ми здравето.

# 565
На 7 месеца и половина е, Кактусче. Дали е щото спим заедно или... (редовният въпрос Grinning) не й стига кърмата? Всъщност, отговорът май е: защото яде по малко и на често.

Ваня, отчайваш ме Grinning

# 566
За мен е редно да отделите детето да спи в легълцето си. Аз по принцип не толерирам спането в леглото на родителите, защото аз не мога да спя така. Денем храни ли се добре? Опитайте да увеличите количеството храна през деня, за да е по-сито детето. А ако са зъби няма оправия...

# 567
Дали е редно или не, решава семейството, не ние. Дали ще стане майката 7 пъти до кошарата или ще се завърти в леглото,нейно решение.

Аз практикувам co-sleeping и детето се отдели, когато беше готово, ненасилствено и за всички чудесно,без драми. Сега си изисква леглото сама.

Буденията за 7-месечно са си съвсем нормални. Особено със захранването има повече нощни хранения/наваксване на мляко/привикване  новите храни/растеж на зъби. Период е,би трябвало като си установи някаква рутина, да намалеят.
Предполагам,че зъб ще избие - това разраняване + неспането,на там насочват.

Опитвай да коригираш като усетиш,че стиска зърното, търка го, обикновено като тръгне да заспи бебето изведнъж стиска и прави рана на зърното, та слагаш кутрето в ъгъла на устата  пъхаш между венците,да отпусне хватката и вадиш.
Спокойно,няма да е вечно,ще мине. Но има моменти на крайна изнервеност.

# 568
Нейното легло е залепено за нашето, тип Next to Me e, уж за да не ставам нощно време. Но се оказа крайно неудобно да я взимам при нас така, както съм коленичила на леглото, защото си тежи и почнаха да ме болят ръцете и кръста. Освен това, трябваше да оставам будна, за да мога да я върна после, защото ни беше страх да не я затиснем. Иначе и аз бях твърдо против да спим заедно, а баща й в друга стая Simple Smile

Кактусче, със захранването е доста зле положението. Твърда храна яде много малко и реално си е на кърма през цялото време - суче средно по 11 пъти на ден, от 2 до 5 минути за двете гърди. Ако сме направили по-дълга пауза суче по-дълго, докъм 7 - 8 минути.

# 569
Как спи семейството е изцяло негово решение, има хора против и за co-sleeping-a. Не искам да разводняваме темата,защото е за друго. Всяка двойка родители и бебе намират своята истина по тоя въпрос. Но спането с детето категорично не е причината за будене нощем.

Храненията на 7месечно са предимно млечни,не виждам проблем в това. Недей така да осъждаш ситуацията "зле е положението",не,не е ,съвсем нормално е  дете на 7месеца да опитва храна. Калориите идват от млякото (кърма или АМ),не от няколко лъжици пюре или хапки твърда храна. Захранването би следвало да  процес,воден от бебето (независимо дали е на пюре или парчета храна)защото бебето е човек и като такъв самО определя кога е гладно и дали и колко ще яде. Човек насила не се храни. Замествания на тази възраст на едно или повече млечни хранения не е норма.

Единственият ми съвет е между предлагане  твърда храна и сукане да има интервал поне час. Тоест суче и след час поне или час и половина,зависи от детето,предлагаш твърдата храна и след нея суче,ако си поиска. Ако е по-малък интервала, детето едва ли ще е гладно и трудно ще се заинтригува от другото хапване.

Търпение,ще мине тази фаза и не се обезкуражавай така сама себе си. Справяш се,а детето преминава през съвсем нормални етапи.

Общи условия

Активация на акаунт