Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 370
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Това е почти идентично тегло с моето бебе ( момиче). Погледни на графиките за тегло на момиче дали си върви по кривата. Аз като хвърлих поглед изглежда че върви добре между 9ти и 25ти процент. Ние следим и дали пишка и ака, дали е доволна и бодра с добър мускулен тонус. Ако да, няма нужда да се дохранва според мен. Имам някъде схемата за дохранваме с кърма (active management се води), при който случай избягвате АМ.     
https://www.rcpch.ac.uk/resources/uk-who-growth-charts-0-4-years

Здравейте,
 Моля ви за съвет,бебето ми е на 4 м и тежи 5.400 кг,родено е 2910 кг.,изключително кърмено. Според педиатърката не наддава достатъчно добре и трябва да я захранвам с АМ. От тук идва и проблема, тя не иска  да пие от шише по никакъв повод, като го види започва да плаче и направо изпада в истерия. Моля ви за съвет, как бих могла да я науча да свикне с шишето.

# 586
Ако наддава малко, увеличете броя кърмения. Все пак напишете наддаването по месеци, режима ви, ака ли, пишка ли?

# 587
А вие колко сте висока и колко тежите? А мъжът ви?
Дъщеря ми родена 3400,на 4 месеца беше 5400. И двамата с мъжа ми сме ниски и слаби. Ген. Теглото е в долната крива и е нормално. Не ви трябва шише или привикване към него. Ако детето пълни памперсите и наддава (наддаване е всичко над нищо), жизнено,весело и здраво е, това са индикации,че е добре. Тя до 6 месеца ще си удвои теглото, има ли изобщо аргумент,че детето не "наддава"? Защото "достатъчното" се определя от гените. Дъщеря ми повече от 600гр на месец никога не е наддавала. И това е нормално. Ако ще гледате таблици, за да вмествате детето в тях, има една адекватна за кърмени бебета на СЗО, която показва долна и горна крива. Нана я е дала.

Ето ви нагледно, две 3-месечни бебета. И двете са нормални. Успокойте се. Бебета не са еднакви, те са хора като нас и са в различни размери  форми, като нас. Носят нашите гени. Няма как вашето бебе да тежи колкото бебето на съседката, която е с коренно различна височина,структура и т.н.

# 588
Момичета, до никъде не стигнах с отбиването. Две вечери спа с татко си, нямаше драма. На сутринта обаче и давах, защото не успях нито с помпи, нито на ръка да се изцедя, поне малко. След тези два дни тя се разболя от някакъв вирус и преустанових кърменето, защото беше с 38.5-39.5 температура почти 3 денонощия. Вчера беше добре, но на мен ми отстраниха хироргично мъдрец. Вечерта умирах от болка и пих дексофен. Прочетох, че не е съвместим с кърменето и цяла нощ не бях при нея. Тя цялата нощ плака, плаках и аз в другата стая. Татко и и даваше кисело мляко с шише, но тя го отказва. Не знам какво ще правя. Тя е на навършени 18 м, не исках да става толкова рязко.

# 589
Дексофенът е съвместим. За болка от мъдрец се предписва нурофен обичайно. Но и дексофенът  е ок. Като не знаете съвместимостта,звънните на НАПК и консултант ще я провери за вас.

При вирус и болест не е най-удачно да спирате кърмене. Много причини - обезводняване, липса на апетит, антитела от кърмата.

Детето очевидно не е готово и затова плаче. Отбиването може преспокойно да го направите плавно и постепенно, сама казвате,че не искате да е  рязко, защо го правите така тогава? Това е много важен преход и би следвало да не е травматичен,ако обстоятелствата го позволяват.  Би следвало вие да сте готова също,не звучите готова. Ако желаете да кърмите детето си, го правете, малко е още. Ако не искате - спазвайте започнатата линия,но говорете много, гушкайте и успокоявате. Трябвало е да вкарате метод на успокоение преди махането на кърменето. То не е само храна за детето.

# 590
  • София
Здравейте! Следя редовно темата, защото е изключително полезна. Имам нужда от съвет. Моето момиче е на 2 години и 3 месеца. Ходи на ясла. Съответно я кърмя сутрин, вечер и през нощта през седмицата, а когато сме заедно цял ден и през деня 2-3 пъти.
От известно време имам някаква задръжка на течности и се подувам малко. Искам да попия нещо отводняващо и намерих добавки с листа от бреза, за които пише, че нямат противопоказания. Някой има ли опит с такива добавки и съвместимостта им с кърменето? И, дали примерно мога да пия такава добавка преди обед за да има време да отшуми действието й докато дойде време за вечерното кърмене.

# 591
Ира, идете на лекар за тази задръжка на течности. Може да е  нищо, може да  симптом на проблем с бъбреци, черен дроб и други. Трябва да се уточни коя е причината за него. Не се самолекувайте. Дори билковото лечение следва да е предписано от лекар или специалист по билково лечение.

Все пак проверих и за тази билка няма данни. Явно няма изследвания. Видях и кои капсули сте харесали и силно ме съмнява произходът им. Билковите продукти излизат на пазара без особена регулация, аз лично не бих приемала от непознат производител,който на просто търсене го няма. Билките не са безобидни! Не си ги самоназначавайте,моля!

# 592
Дексофенът е съвместим. За болка от мъдрец се предписва нурофен обичайно. Но и дексофенът  е ок. Като не знаете съвместимостта,звънните на НАПК и консултант ще я провери за вас.

При вирус и болест не е най-удачно да спирате кърмене. Много причини - обезводняване, липса на апетит, антитела от кърмата.

Детето очевидно не е готово и затова плаче. Отбиването може преспокойно да го направите плавно и постепенно, сама казвате,че не искате да е  рязко, защо го правите така тогава? Това е много важен преход и би следвало да не е травматичен,ако обстоятелствата го позволяват.  Би следвало вие да сте готова също,не звучите готова. Ако желаете да кърмите детето си, го правете, малко е още. Ако не искате - спазвайте започнатата линия,но говорете много, гушкайте и успокоявате. Трябвало е да вкарате метод на успокоение преди махането на кърменето. То не е само храна за детето.
За съжаление съм наясно с всичко това. За това, че е малко, не смятам така. Защото според психолози, мои приятели след 18 месеца, кърменето крие рискове и се отключват проблеми в пубертета. А именно фиксация в оралната фаза. Четох доста по темата и някои твърдения ми се струват логични. Но не искам да предизвиквам дискусия тук и да отклонявам темата. По принцип искам да я отбия вече и то от януари. Но кърменията са хаотични и не мога да ги редуцирам до едно сутрин или вечер. Искам да е плавно и никога не съм оставяла детето да плаче и минута, освен снощи. Тя е изключително кърмена, без заместено хранене до 12 м. Правила съм ежедневни опити. Имах успешно кърмене с първото си дете. При нея всичко беше по учебник, отбих я лесно и без проблем. Тук намерих следната информация за това лекарство https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRmUtbGFjdGFuY2l … IzbXNnMzQ2NjQ0MjM.

# 593
Неви,това категорично не е вярно и има официално становище на Американска Педиатрична Асоциация по тази тема и на СЗО. Казвам го като консултант това. Няма място изобщо за дискусия. Могат да се запознаят цитираните лица с официалната научна информация. Да не говорим колко е сексистко да се следват проучвания на мъже психолози(не почиващи на статически признати данни, а на отделни казуси) ,които намират в естествени фази на развитие на бебе - зараждане на неврози. Това го заявявам като културолог, изучавал и психология в курса на обучението си.
Лекарството,което цитирате е различно от дексофен,чията активна съставка е Dexketoprofen и е безопасна. Пак казвам налична информация за лекарства винаги ще получите на телефона на НАПК или пров2рявате активна съставка и после elactancia.
Може да си поговорите с някой ibclc консултант. Може да прочетете и статията на Хедра за дългото кърмене и отбиването на дъщеря й.

# 594
LittleCactus, това е много ценна информация за мен. Ще звънна ако се задълбочи проблемът. Не искам да и причинявам стрес и рев повече. Добре е, че дексофенът е съвместим. Но ще се опитам да не пия повече и ако тази нощ плаче, ще и дам да суче. Относно ще се стремя да е спокойна в момента, в който прекратя напълно. Вече минаха 28 часа от последното кърмене. А иначе на СЗО не вярвам.

# 595
Детето плаче много, защото един ден давате, един не давате, ми то не знае какво искате от него. Изяснете си за вас и после кажете на детето с думи какво смятате.
Лично аз не вярвам на това за оралната фаза, золащото при кърменето винаги има много субективизъм и всеки човек има мнение. Психолог с мниние е непобедим, винаги ще намери довод с негова полза. Акохискате да дълбаете, тогава какви биха били последиците от рязко отбиване, дали детето няма да се почувства отхвърлено, дали това няма да има последици като е голямо. Много неща има за мислене, но първо вижте се като двойка мама и бебе и решете за вас.

# 596
Пробвайте с нурофен, ако ви боли, мисля през 4 часа можеше да се пие хапче. Сладолед ще помогне,ако ви е ваден мъдрецът.

На научните факти няма защо да имаме вяра,те са научни факти, не религия 😉 има достатъчно изследвания по въпроса.
С Ваня съм съгласна,трябва да решите за себе си какво искате и да действате по тази линия. Вече писах, кърменето не е само хранене, изисква да замените близостта и успокоението от него с друго - гушкане, говорене, песничка, вие си знаете какво работи при вас и много говорене. Моментът на болестта,съчетан с отказ от гърда, когато детето най има нужда, не е бил добър за целта. Но вече е минало. Просто решете за себе си какво искате и защо. Нека мотивацията да е ваша. Не на други хора,това е вашето дете и вие го познавате. Що се отнася до научни факти - доказано дългото кърмене не само не уврежда психически,а подпомага всъщност развитието на детето,физическо и нервно-психическо. Ако вие не искате повече - ок,но трябва много да се говори,да се утешава и успокоява.
Статията на Хедра за дългото кърмене и естествено отбиване, просто една гледна точка
https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/03/25/credo/amp/

# 597
  • София
Ира, идете на лекар за тази задръжка на течности. Може да е  нищо, може да  симптом на проблем с бъбреци, черен дроб и други. Трябва да се уточни коя е причината за него. Не се самолекувайте. Дори билковото лечение следва да е предписано от лекар или специалист по билково лечение.

Все пак проверих и за тази билка няма данни. Явно няма изследвания. Видях и кои капсули сте харесали и силно ме съмнява произходът им. Билковите продукти излизат на пазара без особена регулация, аз лично не бих приемала от непознат производител,който на просто търсене го няма. Билките не са безобидни! Не си ги самоназначавайте,моля!

Благодаря, LittleCactus!
Днес си направих изследвания и ми предстои консултация с лекар. На пръв поглед няма нищо извън норма.
Само информативно споделям, ако за някого е полезно, че днес продължих да търся информация за нещо безопасно, отводняващо, съвместимо с кърмене, и попаднах на коментар на Хедра, в нейния блог, в който тя казва, че Неоренал (който съдържа бреза) е безопасен за прием.

# 598
Задържането на вода може да е и на хормонална основа.

# 599
Дано всичко е наред, Ира!

Неви,София Кандиларова е консултант по кърмене и клиничен психолог, ако искате се свържете с нея,ако имате нужда да обговорите ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт