Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 376
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте отново, момичета! Моята дъщеря навърши 18 месеца, като почти постоянно е кърмена. Вечер си суче по 3,4 пъти, заспива на гърда, понякога и през деня. От януари исках да оставя едно кърмене за заспиване и после да спра, но това не се случи. Вчера, след разговор с моя позната психолог, реших да сложа окончателно край на кърменето. Тя заспа лесно с баща си, аз си легнах при каката. Много ми е мъчно и тъгувам, но все някога трябва да спре. Проблемът е, че в момента гърдите ми ще се пръснат, пълни са като при новородено. Не искам да пия медикаменти за спиране. Едно време при сестра и спрях да кърмя на 10 месеца и половина, но кърмата беше изключително малко и спря без никакви допълнителни усилия. Просто спря. Имам помпа, която не съм използвала никога. Мисля да поизцеждам по 5,10 мл, колкото да облекча и постепенно да спре. Моля дайде ми съвет какво мога да направя.

# 571
Според мен ще трябва повечко цедене в намаляващи обеми, за да не стане някое запушване.

# 572
Да, на този етап е разумно кърменето да не се спира от раз,за да няма запушвания,а да отпадат постепенно кърмения. В случая, ако детето е спряно от гърда, изцеждайте в намаляващи обеми (ако до сега е имало 4 кърмения, 3 изцеждания до облекчаване,след 1-2 дена 2 изцеждания и така до спиране). Ако не  ползвана никога помпата,може да не успеете да изцедите изобщо с нея и бих предложила цедене на ръка (вижте техника Мармет https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/amp/).
Слагайте си с компрес със зеле, пишите дали знаете как се прави или да обясня подробно. Чаят от салвия,по една чаша 3-4 пъти дневно също оказва добро влияние за намаляване на лактацията.
Ето и статия по въпроса https://xedra.wordpress.com/2014/10/23/naturalstop/

# 573
Здравейте. В понеделник Родих в 34 сед. Поради вложен кръвоток към бебето. Бебето е добре диша сама, 1800кг. Се роди. В ковиос е сложена и засела е качила на 1860кг за 4 дни
 Хранят я със донда.
И сега идва въпроса с кърменето.
Аз зачочнах да се цедя с помпа през 3ч. Още в деня след секциото. Цедя  за са стимулирам. След многото което изчетох цедя по системата на Мелине Бакърджиева именно 7-5-3мин. Събитам по 20мл. Вече кърма. Днес ме изписват  к се прибирам. Започвам да събирам в пликчета казаха пл 30мл  8бр. И да нося дълбо замразена в болницаата за бебка.
Въпроса е колко да цедя сега да гледам 30мл.  И да спра. Или пак по схемата 7 5 3мин. Нз как да процедирам?
Извинявам се за дългия пост. Мерси

# 574
Честито бебе!
Цедете малко повече от нуждите на бебето или колкото има, но пак да е в повече от нуждите. През 3 часа или по-малко цедете, защото сега е важно да направите добра стимулация, за да имате мляко в момента, в който си вземете бебето.

# 575
Честито бебе!
Аз понеже съм минала по подобен път ще си позволя да ви кажа - не се плашете, че е малко на килограми и не знаете колко се храни и дали наддава. Може и да ви кажат, че е прекалено слабо да суче, защото се е родило малко (както беше при мен, роди се 2010 по същата причина и ме уплашиха, затова давах и ам и без малко да си прецакам кърменето). Като си го приберете просто го слагайте често да суче, през час, час и нещо или на всяко събуждане, за да не се научи на лесно от шише. Това ако искате да кърмите, де, а е много по- лесно, отколкото да цедите или да правите ам. Ако имате нужда от повече насоки, пишете да помагаме.

# 576
Привет! В първи пост ще намериш един закован текст за недоносените бебета, в него е описано подробна схема на цеденето. Моля те,прочети го. Сега е наистина важно да има добра и редовна стимулация с помпата и постепенно да се премине към сукане от гърда като заякне бебето. След като прочетеш това, ти препоръчвам тази статияhttps://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2011/07/10/late-preterm/amp/
Мисля,че ще отговори на въпроси,които още не са се появили.
Мелине Бакърджиева е консултант по кърмене,та ако сте се чували, може спокойно да й се довериш. Системата 7-5-3 цели да стимулира повече кърма, ок е да ползваш този начин щом работи при теб добре.

Аз лично бих ти препоръчала по-малък интервал на цедене,така ще постигнеш още по-добри резултати. Просто новороденото на кърма си иска кърма на по-къс интервал,кърмата се обработва за около час/час и половина,та 2 часа е по-оптимален интервал на цедене,близък до естествената стимулация,която би получила от бебето, ако сучеше в момента. През нощта може една 4 часова пауза.

При нужда от по-голямо количество изцедено мляко може да пробваш и модела - power pumping, идеята е да се прави една такава сесия на ден за около 3 дни за рязко увеличение в количеството. 20 мин цедене -10 почивка - 10 цедене - 10 почивка - 10 цедене. Повтарям това е, ако гониш количество определено и ти трябва увеличение в количеството.
Когато сядаш да цедиш - се опитай да се отпусната,да ти е удобно. Гледай снимка на бебето,клипче, това помага много, защото влияе на производството на окситоцин и рефлексът на потичане.
За пликчетата - ако на една сесия изпомпваш 20,може да сложиш в хладилника две и като се еднакво изстудени - да смесиш до 30мл и после във фризера.
Трябва да има повече от 8 сесии на ден. За да поддържаш лактацията, новородено яде между 8 и 12 пъти в денонощие. И увеличава количествата постоянно. Значи 8 е краен минимум. А детето ще заякне и идеята е да симулираш сега естествения процес. Тоест - по-често и по-малко,не рядко по-много.

# 577
Мерси за бързите отговори. Почвам да чета.

# 578
Скрит текст:
Как спи семейството е изцяло негово решение, има хора против и за co-sleeping-a. Не искам да разводняваме темата,защото е за друго. Всяка двойка родители и бебе намират своята истина по тоя въпрос. Но спането с детето категорично не е причината за будене нощем.

Храненията на 7месечно са предимно млечни,не виждам проблем в това. Недей така да осъждаш ситуацията "зле е положението",не,не е ,съвсем нормално е  дете на 7месеца да опитва храна. Калориите идват от млякото (кърма или АМ),не от няколко лъжици пюре или хапки твърда храна. Захранването би следвало да  процес,воден от бебето (независимо дали е на пюре или парчета храна)защото бебето е човек и като такъв самО определя кога е гладно и дали и колко ще яде. Човек насила не се храни. Замествания на тази възраст на едно или повече млечни хранения не е норма.

Единственият ми съвет е между предлагане  твърда храна и сукане да има интервал поне час. Тоест суче и след час поне или час и половина,зависи от детето,предлагаш твърдата храна и след нея суче,ако си поиска. Ако е по-малък интервала, детето едва ли ще е гладно и трудно ще се заинтригува от другото хапване.

Търпение,ще мине тази фаза и не се обезкуражавай така сама себе си. Справяш се,а детето преминава през съвсем нормални етапи.

Кактусче, благодаря ти. Дали вкусно сготвих, дали защото спазих интервал след кърмене, за първи път я виждам да си хапва така Simple Smile

Благодаря и за съветите от миналия път за компреса с черен чай. Този път ми се размина с много по-малко болка и се възстанових по-бързо Blush

# 579
Момичета благодарение на вас се кърмим вече 1г и 5м. Heart. До сега нямах и цикъл, но от онзи ден имам Sad. Количеството е обилно в сравнение с преди както и количествата много намаляха изведнъж, знам че при някои е нормално, но малкото човече се дразни и мрънка. Беше като новородено до миналия месец, но с намаляването на кърмата започна да яде повече твърда храна, но пък с идването повечв намаля и за заспиване се дразни че не пуска много Sad, на мен пък ми става мъчно.  Надявам се с приключването да се нормализира Количеството. Малко да по мрънкам, че ми е много мъчно и само вие ще ме разберете Simple Smile

# 580
Мерси за бързите отговори. Почвам да чета.
Електра и кактусчето са казали до голяма степен всичко. Само ще добавя и идеите да си представяте как кърмите бебето и да увиете със салфетка шишето докато цедите, за да не се вторачвате  в милилитрите, че знам колко е трудно, особено в началото

# 581
Ая, ще се нормализира,не се тревожи🤗

# 582
Здравейте,
 Моля ви за съвет,бебето ми е на 4 м и тежи 5.400 кг,родено е 2910 кг.,изключително кърмено. Според педиатърката не наддава достатъчно добре и трябва да я захранвам с АМ. От тук идва и проблема, тя не иска  да пие от шише по никакъв повод, като го види започва да плаче и направо изпада в истерия. Моля ви за съвет, как бих могла да я науча да свикне с шишето.

# 583
Как е било наддаването до момента? Колко за последния месец? Колко кърмения на ден има? Давате ли вода или залъгалка?

# 584
Здравейте,
 Моля ви за съвет,бебето ми е на 4 м и тежи 5.400 кг,родено е 2910 кг.,изключително кърмено. Според педиатърката не наддава достатъчно добре и трябва да я захранвам с АМ. От тук идва и проблема, тя не иска  да пие от шише по никакъв повод, като го види започва да плаче и направо изпада в истерия. Моля ви за съвет, как бих могла да я науча да свикне с шишето.

Пробвай с лъжичка да й даваш въпреки, че ще е голяма мъка така май..

Общи условия

Активация на акаунт