Градинарство - моето хоби 24

• 31 870
  • 784
  •   2
Отговори
# 315
  • Варна
Моля помогнете! Има ли спасение ит тези черни листни петна по розите... Пръсках с Дитан, пръсках и с Дикфор. Имам чувството, че пак се появяват
Тази е голяма роза, купена от разсадник. В съседство до нея има други, нищо им няма, явно е предразположена. Имате ли съвет?

# 316
  • густо майна Филибето
LittleCactus🌵, аз порових още и прочетох за какви ли не капани, например фолио, вързано за ствола, и обърнато като шапка, а вътре намазано с грес. На клип пък показаха ненадежността на капан от найлон, вързан като фуния - мравките се разхождаха по дървото. Човекът си реши проблема, като насипа долу от прах против мравки. На другия ден мравки нямаше Simple Smile. Друг пък пише, че правел няколко черти с тебешир против хлебарки и мравки. Друга реши да пробва с лента за мухи около ствола и долните клони, но резултат не показа. Малко проба-грешка работата Simple Smile

ivka_smile, тези листа няма да се излекуват, важно е да се убият спорите. При мен борбата е постоянна и не особено успешна Sad Има сортове, които се петносват по-малко, и други, които са си вечно петносани. Дитан и Фоликур дават за борба, аз пръскам и с Ридомил Голд и Скор. Редувам. Сега като е влажно времето, боледуват повече.
Щом е само една, откъсни листата и ги изхвърли , затворени в найлонов плик. И долу не оставяй опадали листа. По тях има спори.

# 317
  • София
Разгледах капаните- може би, ако под "полата" се обмаже с нещо лепкаво, което не съхне дълго време, ще е някакво  решение.
Сещам се за едно лепило за гризачи, което се продава в туби.
Не разтваря полиетиленовите пликове и ако се направи от такъв полата, като в нея се пъхне картон за да я държи разперена, ще се лепят отвътре.

# 318
  • София
Какво е това дръвче?Не знам как се търси в Гугъл по изображение...

# 319
  • София
Какво е това дръвче?Не знам как се търси в Гугъл по изображение...
Глициния, ако не се лъжа ☺️

# 320
Даа,също вистерия. Имам две,ама кой знае кога ще цъфнат. 😃

# 321
Точно, уистерия. Расте като лудо... днес точно се борих с клоните, които бяха налазили всичко наоколо...

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 00:03 от anelliya

# 322
За едно и също говорите,глициния=вистерия. Просто има различни видове - японска,китайска  т.н.

# 323
Да,едно и също е. Моите не знам какви са,ама кой ги знае кога ще ги видя тези цветове.

# 324
  • пак там
Аз имам уистерия. Взехме я преди три години от един разсадник на Цариградско (София), беше двайсетина сантиметра висока. Посадихме я на пловдивското село, до къщата (имаше една дупка за оттичане, че под къщата се събираше вода). Там хем е на слънце повечето време, хем има и добро "оводняване".

Сега вече е на втория етаж, миналото лято цъфтя за първи път, ама слабичко - цветът не беше такъв огромен, а мъничък, с два-три цвята. Но за първи път беше истинско удоволствие да я видя цъфтяща! Simple Smile

# 325
Снощи садих хости. Обаче после погледнах описание в нета, че обичат да са на сянка. Ако са на слънце какво ще им се случи? Или да ги местя до като е време?

# 326
Според мен - трябва да се преместят на сянка.
Аз поръчах бяла вистерия, много-много исках такава.

# 327
Аз съм по лилавкото,едната мислех,че няма да я бъде и поръчах втора,та сега две лилави... може би. Като цъфнат ще разбера.
Мацки,орязах едната хризантема почти до долу,но за другата ми е жал. 😃 Четох,четох за това пензиране,и другата ще режа така,пък да видим. Дано не ги окепазя.

# 328
  • Варна
Аз се сдобих с една вистерия, пише двугодишно растение, мъничка е обспе, към 40 см, нали бързо растяли?Казаха, че догодина ще цъфне, така ли е? А дали "ще дръпне" тази година на височина?

# 329
Ами моята едната е към 70-80 см и върви дооста бавно. Аз исках нея да я оформям като дърво,обаче с това темпо,не знам. Другата доста бързо дърпа. Рязах я пролетта,сега пак се е разкикерчила. 😃 Големи са ми снимките,не мога да покажа. Та за твоята зависи. За цъфтенето според мен е рано,но и за двете е божа работа. 😃

Общи условия

Активация на акаунт