Градинарство - моето хоби 24

• 32 621
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Насадих моите хортензии  под няколко овошни дръвчета - така хем са на сянка, хем не заемат място, хем комбинирам поливането

# 601
  • Norge
Валетке, виждаме как усилено работиш по градината и ти вярвам, че вече нямаш място Sparkling Heart
Хортензия в съд...Confused Аз уморих една така. Дълго време изкара и в самия край на зимата не ѝ стигнаха силите.
Все пак, ако се погрижиш да изолираш кашпата/саксията може би ще се получи? А може и да имаш късмет с температурите. Така де, на мен щом цял корен картофи ми презимува... Grinning

# 602
  • София
Аз с въпрос. Днес в Лидл не можах да подмина синята хортензия. Нямам място в градината, дали ще оцелее зимата в кашпа отвън?
Аз гледах поне 3-4 години една хортензия подарена ми от колегите в голяма саксия. Есента я прибирах в стълбището на блока, като последната година май и навън остана и отново изби отдолу. Тази година е успешно насадена най-накрая в двора, да видим как ще се почувства.

# 603
Айла, как избива отдолу? Тя се орязва ли всяка есен?

# 604
  • София
Не просто беше измръзнала последната година, но сега изби отдолу и си е жива.
Би трябвало вече като не е в саксия да се чувства по-добре и да няма поражения.
Идеята ми беше, че без някакви специални мерки успя да оцелее въпросната хортензия  и в голяма саксия, доста голяма обаче.

# 605
Някои видове се режат,за предпочитане рано на пролет.

# 606
  • густо майна Филибето
Хортензиите са различни видове, съществуват около сто вида. Simple Smile
В тази тема са изброени повечето от тях, има и подробна информация.  Най-познатите са ни хортензия макрофила, с големите розови топки, които в кисела среда стават сини. Разбира се, има и такива, които не си променят цвета. Тази хортензия често измръзва зимата (надземната ѝ част), и тъй като повечето подвидове цъфтят само на стари клонки и то във връхната част, ако ги изрежем, цвят няма да видим.

Другия тип, паникулата, с цветове с пирамидална форма, обратно - цъфтят на нови клонки. Те се режат, за да цъфнат с едри цветове.

Аз наскоро си купих от първия вид, но някакъв хибрид, който цъфти и на стари и на нови клонки, така че вече не ме е страх от студени зими. Важното е, да оправяв почвата, защото при мен стават хлорозни заради по-ниска киселинност.

Има и една, дървовидна хортензия, която цъфти с големи бели топки, тя също се реже и цъфти на новите клони.

# 607
Аз с въпрос. Днес в Лидл не можах да подмина синята хортензия. Нямам място в градината, дали ще оцелее зимата в кашпа отвън?

Има ли етикетче с вида на хортензията? Ако е Hydrangea macrophylla, най-продаваният вид, те са по-чувствителни и искат много вода, особено в саксия.
Hydrangea paniculata са значително по-издръжливи на студ и засушаване. Освен това кореновата система е плитка и широка, ще й трябва и по-широк контейнер. През зимата се слага изолираща подложка под саксията, например стеропор, и цялата саксия се увива добре. Най-добре е да се премести в неотопляемо закрито помещение като мазе, гараж, стълбище...

Редактирам се, Любознателна твоето мнение не се виждаше доакто пишех, не съм искала да те повтарям Flushed

# 608
Благодаря, момичета!  Направо ме разубедихте за саксия.  Ще мисля къде покрай бъдещия навес да я бодна. Стига ми, че ще разнасям бугенвилия.

# 609
# 610
  • Norge
…...
Има и една, дървовидна хортензия, която цъфти с големи бели топки, ….
Любознателна, изключително много ги/я харесвам! При мен я наричат „люлякова хортензия“, което е доста сполучливо име.
Все още не съм измислила къде да си посадя една такава. :/ Отделно, че имам и проблем да избера цвят.

# 611
  • софия
Ох, аз имам 6 хортензии - две розови, две сини, една лилава, с огромни лилави цветове и една бяла - кичеста. В начлаото бялата малко, като че ли, не с особен ентусиазъм я купих, но сега ми е любима. Така красиво се разстила... Всичките са ми в саксии. Онази, дето за няколко часа и посърна и умря единия цвят, така и не разбрах какво и се случи. Не, че има значение, но щях да знам за какво да внимавам да не им причинявам. Както и да е. Къде ще им търся място на есен....нямам ни ка ква и де я!  Само се моля да си ги опазя!

# 612
  • пак там
Като се заговорихте, имахме едно време с леля ми спор - какво е картопът? Вид дървовидна хортензия ли е или друго растение?

# 613
Е не е ли народно име за хортензия(храстовидната)? Аз с такова впечатление съм останала🙄

# 614
Не, бъркат се. Това, на което хората казват картоп, е вид калина (вибурнум). Но те и на дребните хортензии викат картоп понякога. Simple Smile

Аз много харесвам и калините, и хортензиите. Насадила съм калина с червените плодчета до задната ограда, а също и една хибридна Dawn, която е много красив храст.

От хортензиите гледам паникулата (метличеста) и дъбоволистна. По-популярните, дребни, не са за при мене, или студ, или жега ще ги умори, иначе почвата е май леко кисела.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 22:33 от bflmp

Общи условия

Активация на акаунт