Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 092
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
G..D...супеееер са и твоите 👍🥰. И аз искам да се науча бе хора. Но не става. Вчера след хляба на Ванчето, реших да пробвам друга рецепта за кръгъл хляб. Еми нищо не стана. Всичко следвам както трябва, но уви някъде греша. Ето, клисав, суров, лепкав от вътре.

Месих всичко по рецептата, оставих за 3 часа да втаса, разпъвах на всеки час. После оставих за още 2 часа. Оформих и пекох. В рецептата нямаше втасване след оформянето. Дали не беше това грешка? Ей ама значи.

# 181
  • София
vici75, какво значи кръгъл хляб? Какъв по-точно искаш да е? Кажи да помогна.

# 182
Ами като на G.D. например на предната страница снимката по-тъмния кръглия с резките отгоре 😊😂 Абе класическия.

# 183
  • София
Ето този много харесвам аз: Хляб със сусам. Yum Е, не е кръгъл, но е много вкусен! Wink

# 184
Ще пробвам обезателно, но по нататък че почваме седмицата, а аз работя и само уикендите имам възможност. Благодаря ти от сърце 🥰

# 185
Бавното втасване една нощ в хладилник е важно ,за да се напълни с въздух тестото. И после - как печеш. Аз съм с една уникална тенждера за печене от Кауфланд, с оребрено дъно и много висок капак. 20мин. под капак в гореща фурна и гореща тенджера, и после след 20 тата минута махаме капака  и печем така още 20 мин, на 210-220 градуса. После вадим и оставяме да изстине преди да разрежем ( а не като мен). Няма да е клисав ако се е надул добре при последното втасване в хладилника.
Аз петък след работа захващам кваса, и замесвам водата с брашното. След час два имам готов квас, омесвам. Разтягам до към полунощ, оставям отвън. На сутринта прегъвам и местя в хладилника., Вечерта , или неделя сутрин пека. Колкото повече седи в хладилника, толкова по добре. Няма начин да не ти се получи.

# 186
Ами честно да ти кажа на Ванчето тостерния хляб го оставих до сутринта да втасва, макар че рецептата не казва това. Понеже се захванах в петък и стана много късно, та реших да го оставя за цяла нощ. Тоя втория уж някакъв бърз, и по рецепта пишеше след второто втасване да се омеси, оформи и да се пече. Според мен това е грешката. Реално тестото ми беше цялото в балончета докато месих. Но е трябвало да втаса пак след оформянето. Много тъпо. Как така са го написали оформяш и печеш. Ами като се замисля ама чак сега, много ясно че нищо няма да стане. На мен проблема ми е че нямам време и нямам ден в който да съм в нас един цял ден. И съответно няма как да се занимавам на другия ден. И търся и пробвам различни уж бързи рецепти. Но не стават така нещата.

# 187
  • София
В рецептата за белия хляб не съм написала време, а да се остави на топло, докато тестото удвои обема си. Това може да отнеме и цял ден. Зависи от много неща.

# 188
Ох аз пак с на Ванчето тостерния хляб влизам. Направо се влюбих в него и пак правих. Определено е за начинаещи, за да може да усети кое как. Тоя път в друга форма. Взех си за еднократна употреба една и ми израстна на горе една педя. Пак горещ го нарязах от любопитство.
Скрит текст:

Прави ми впечатление, че после стяга някакси. Не е толкова въздушен. Но ние точно така го харесваме.

Следващия е по друга рецепта. Но пак проблем. Всичко му беше на ред. Сложих да го пека в една иенска с капак. И ми опря в капака. И съответно не можа да се пукне като хората. Как не ми дойде на ума да го захлупя с другата иенска, че имам две еднакви. Щеше да стане супер. За това човек трябва да пробва и да се учи от грешките си.
Скрит текст:
Тука пак горещ нарязах и го смачках. Но е много пухкав иначе.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 18:22 от vici75

# 189
  • София
vici75, поздравления! Аз като този белия правя един подобен, пак става като тостерен, с добавка на червен пипер. У нас повече го харесваме от белия, но всичко е въпрос на вкус.

# 190
Ване, благодаря ти 🥰 Задобряваме 😊, но човек трябва да прави хляб всеки ден, да пробва да има време да се занимава. А този хляб не е за работещи хора. Уж си водя записки на грешките и съветите които ми давате, но в предвид че правя рядко хляб и всичко съм забравила до другия път. Сега се меракландисах да мога да засиля кваса за козунаците и се наричам само да правя хляб.  Довечера ще имам гости и ще сервирам за да се претика тоя дето съм направила. И така.

# 191
  • София
Ето как изглежда този с червения пипер:

# 192
Уникален!!!!!!!

# 193
  • София
Аз за Великден освен всички варианти на козунаци и куличи, правя и един великденски кравай:

Става страхотен! Yum

Така че, май и аз ще се захващам с моята закваска, та за Великден да е в добър вид, че даже и преди това, ако мога някоя репетиция да направя. Wink

# 194
А какво брашно използвате за козунаците? Нали трябва  да е силно?

Общи условия

Активация на акаунт