Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 50 816
  • 763
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 219
Моля за помощ. Отчаяна  съм.
Пренесох кваса си през 1000 км , три дни беше в колата, хранен всеки ден, завит на умерено топло. От седмица вече се прибрахме, храня всеки ден. От  два с пълнозърнесто брашно, от вчера вкарах ръж. Но не се надига въобще. Мирише на кисело, което е знак че е гладен. Като го разбърквам усещам пухкав, но грам не мърда от маркировката.
Дайте съвет, че е на повече от година и не искам да го изгубя.

# 631
  • Мнения: 3 637
Ръжта ферментира бурно и ако квасът ви не се движи добре, винаги може да го дохраните с още малко пълнозърнеста ръж за да го побутнете. С друго не мога да съм полезна, моят е с бяло брашно и за пълнозърнестите съм запозната само на теория. В Гугъл има много по темата, потърсете там.

На прима виста намерих тази рецепта, научих се да меся хляб с квас по рецепти на авторката и мога да гарантирам, че са повече от добри.

https://www.cookwithasmile.com/%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d … 0%bc%d0%ba%d0%b8/

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 09:01 от Sysly

# 632
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Моля за помощ. ...
Дайте съвет, че е на повече от година и не искам да го изгубя.
Едва ли ще кажа нещо, което не знаете, след като го имате повече от година...
Нали не го храните преди да тръгне да спада от пика?!
Извадете (при  пик или подобно в случая) 1-2г и захранете с по 10г брашно и вода.

# 633
  • Мнения: 6 258
Eдна две стафиди, или една фурма правят чудеса с кваса. Аз лично  откакто замених водата с цвик - както при храненето, така и при месенето,  се радвама на фантастични хлябове. Пухави и меки, с хрупкава коричка. Уточнявам, че не работя с мерилки до третия знак след десетичната запетая. 300/200/100 е моята формула. Един час почива  в тази конфигурация, после морска сол, и едно две завъртания, зависи от времето. После в хладилника , и така при замесване едната вечер, на другата имам чудесен пресен хляб.

# 634
  • София
  • Мнения: 5 586
Здравейте дами, реших и аз да се пробвам с квас.
Обаче от 2 месеца се мъча и нещо все не ми се получава така както пишат по книгите.
Вече имам на 2 седмици, надига се , ама не е така както го пишат по групите и форумите.
Бяло Балван и филтрирана вода, надига се ама двойно чак след 6 часа , а пък навсякъде казват че за да е готов трябва да е двойно след 4 часа.
Храня го по 2 пъти на ден в началото 1.1.1, вече пробвам 3 схема , ама все тая. И с 1:3:3, и с 1:4:4 и с 1:6:6. У дома е топло 26, 27 ,че понякога и 28° и може и това да е причината.
Хляб още не съм правила, не смея, само катми и американски палачинки.
Приемам всякакви съвети.
Има балончета , ситнички, има и на повърхността - не са много.
Ще сложа и снимки. 

# 635
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
На 2 седмици е този на снимките ли?
Аз моя го храня 1:15:15 ( 1г квас: 15г брашно: 15г вода) на 12 часа сега лятото.  Като захладнее, ще му трябва по-малко храна.
Препоръчвам ти да вземеш високобелтъчно бяло брашно и да смесиш с 10% ръжено.
И за 2-3-4 дни наблодавай как се движи, за да установиш режима му. Храни го в пик или тъкмо като тръгне да спада, в никакъв случай преди пика.

Ето и днешното ми хлебче.





Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 19:08 от Morena

# 636
  • Мнения: 3 637
Е-ха, Морена, за мен това е перфектният хляб! Разкошен е!

Аз съм збъркала тесто за едни съботни мекички, този път сложих и кисело мляко и ще видя как ще са. Миналия път бях забравила едно тесто повече от 5 дни и се получиха не мекици, а облаци. Бяха ненормални, нямах време за снимки, че изчезнаха за норматив. Relieved

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 19:40 от Sysly

# 637
  • София
  • Мнения: 5 586
Това е снимка на 10 дни, довечера ще снимам днешният.

# 638
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Благодаря, Сис!  Аз искам още... ще пробвам други брашна.
Миленски, аз според описанието ти ти написах, снимката едва ли ще промени нещо.
Пробвай ако искаш, това което ти предложих и пиши има ли промяна.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 20:32 от Morena

# 639
  • Мнения: 3 637
Морена, сподели като ти попаднат качествени брашна, че аз съм много зле с марките и видовете. Полазвам си моето и нещо интересно ако ме срещне слагам като добавка. Пазаруваме от италианския магазин и от там си вземам семола и симолина римичина, други не съм пробвала.

Напоследък в тия жеги нещо изпускам момента при насипната ферментеция и не ми прави гребен. Smirk Много му се ядосвам, ама моите всякак го харесват, даже предпочитат да не пукнат. Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 16:22 от Sysly

# 640
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Сис, у нас много  харесваме лекопревтасалите (каквито са основно моите) - за предпочитане е повече от добре, от недобре... втасал. Simple Smile   И аз не предпочитам гребен - рони се при рязането. Като не се разпука така е по-цяла кората. Simple Smile  Ето така



Това нали ми е първо лято с кваса и аз нагазих неподготвена в жегите, но понаучих... Simple Smile  За жегите - оформяне при 50-70% нарастване и да си довтаса оформено и после в хладилника.
Иначе Температурата е много ключова  при кваса - от самото начало още от автолизата.
Ако се доближа повече до желаното, ще споделя брашното. Заминаваме на море, та след това ще са тестовете.

# 641
  • Мнения: 3 637
И аз какви ли не гимнастики правих, втасвах в хладилната чанта, замесвах с ледена вода, намалявах количеството квас за закваската, но изпусна ли насипната на повече от 70% гребена отива да дойде. Joy

Жълтият цвят от царевично брашно ли е?

# 642
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Ааа от царевично такова жълто ... с куркума е. Simple Smile

# 643
  • Мнения: 3 637
Хайде на закуска! Wink



Това са мекиците! С кисело мляко са далеч по-пухкави и мекички, не стоят жилави.

И един пицо-сандвич Relieved:

Като ме мързи да правя пица, правя така на тостера.

# 644
  • Мнения: 669
Здравейте дами, реших и аз да се пробвам с квас.
Обаче от 2 месеца се мъча и нещо все не ми се получава така както пишат по книгите.
Вече имам на 2 седмици, надига се , ама не е така както го пишат по групите и форумите.
Бяло Балван и филтрирана вода, надига се ама двойно чак след 6 часа , а пък навсякъде казват че за да е готов трябва да е двойно след 4 часа.
Храня го по 2 пъти на ден в началото 1.1.1, вече пробвам 3 схема , ама все тая. И с 1:3:3, и с 1:4:4 и с 1:6:6. У дома е топло 26, 27 ,че понякога и 28° и може и това да е причината.
Хляб още не съм правила, не смея, само катми и американски палачинки.
Приемам всякакви съвети.
Има балончета , ситнички, има и на повърхността - не са много.
Ще сложа и снимки. 


Аз също правя моят квас с Балван, но слагам и ръжено брашно. Лично аз гоправя 50:50 бяло и ръжено.Не съм голяма специалистка, но си харесваме хляба.

Общи условия

Активация на акаунт