Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 354
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 461
Привет! Решила съм да пробвам рецептата на Морена. Имам въпрос - маята , която използвам е 500 гр.калъп. На пакета пише, че е препоръчително на 1 кг брашно да се сложи 50 гр.мая. Какво количество да добавя за тази рецепта?

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
... Имам въпрос - маята , която използвам е 500 гр.калъп. На пакета пише, че е препоръчително на 1 кг брашно да се сложи 50 гр.мая. Какво количество да добавя за тази рецепта?
Ами щом на 1кг е 50г, за 500 трябва да е 25.  Тази явно е като обичайните (които продават на кубчета по 40-50г), та аз бих се пробвала и с 15г, но ти си сложи 25г. Simple Smile

..
някой дали е ползвал тази мая - evmaja. Турска е, но никога не съм ползвала такава. ..
В сегашното положение каквто мая намеря (а все не са от обичайните Ува или Виво) ползвам и избщо не се чудя, Имам ли избор... Wink Та въпросната не съм ползвала май (звучи познато някак, ама не се сещам), но ако таква намеря ще ползвам и още как.

# 122
  • Мнения: 2 231
А максималното съдържание на захар за 1 кг. брашно какво следва да е?

# 123
  • Мнения: 84
Благодаря, Morena

# 124
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 507
Аз само да се оплача, че не мога и не мога да открия читаво силно брашно! Изкупиха всичко около католическия Великден, доставките са бавни и навсякъде е останало само обикновеното! Аз обиколих 4 магазина, мъжът ми вчера още три и никъде няма. ААААА!

# 125
  • София
  • Мнения: 12 213
Аз се чудя що не ми излиза темата, а то имало нова....  Smiley
Благодаря!
И въпрос...от "Берьозка"-каталог, ще правя кулич.Обаче, в рецептата има
цукати-гугъл ми показва захаросани сушени плодове
и
изюм-дава ми стафиди.
Така ли е?
Да!

# 126
  • София
  • Мнения: 11 007
Аз само да се оплача, че не мога и не мога да открия читаво силно брашно! Изкупиха всичко около католическия Великден, доставките са бавни и навсякъде е останало само обикновеното! Аз обиколих 4 магазина, мъжът ми вчера още три и никъде няма. ААААА!

Май не си в София, тук си има всичко. Пазарувам в близкото Фантастико в 9 вечерта, няма хора а си има всичко.... дори мая Vivo Simple Smile

Напоследък имам фаворит и при сухата мая, ето тази от "полезния" щанд на Фантастико, препоръчвам с две ръце!

https://lifestore.bg/zhiva-maya-bez-gluten-125-gr-dovesfarm

# 127
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Тарталета, съчувствам ти искрено! Аз още като минахме на ИП  у нас, се запасих с брашно "за баница". То пък не изчезна...  Както писах наскро... по отношение на брашното - изборът е непроменен.  Конкретно в Лидл изчезна по едно време, ама оттогава вече се намира и там.  Маята е по-трудна в сравнание с брашното, но се намира де.
Странно е, че не са обичайните марки, а някакви невиждани до сега. Ей таква има обичайно сега в кварталния ни супер.

Скрит текст:


И аз правих няколко по рецепта на Морена. Супер са. Последно го направих в алуминиева форма и много се разтвори. Как ги закрепяте да не се разтварят.
Не е до формата. Аз пека без форма - силно брашно (визирам това "за баница" на СМ, ако си в в БГ де), добро и достатъчно измесване, добро втасване са нужни. Освен това Фитилите не трябва да се дърпат при оформянето им и после при плетенето, така че да се прокъсва тестото.  
Какво има' предвид "разтваряне", може  ли снимка?


...
Напоследък имам фаворит и при сухата мая, ето тази ..
Браво на тези че са си написали да се добави към брашното! Simple Smile

Ирене, на 1кг е 340 г захар.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:50 от Morena

# 128
  • Тополовград
  • Мнения: 572
В нашия град няма за баница никъде. Само екстра и за козунак. Фитилите ги разточвате така ли, без да ги разпъвате. Благодаря.

# 129
  • София
  • Мнения: 11 007
Браво на тези че са си написали да се добави към брашното! Simple Smile

О да, суха мая не помня да съм разтваряла.... но и козунаци меся само с прясна, сухата я използвам за хляб.

# 130
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
В нашия град няма за баница никъде. Само екстра и за козунак. Фитилите ги разточвате така ли, без да ги разпъвате. Благодаря.
Ползвай Екстрата. Онова "за козунак" е някакво недоразумение - брашно като брашно, нищо козуначено.
Фитила го размачкваш леко с пръсти, така че да оформиш лента, където да намажеш плънката.

Браво на тези че са си написали да се добави към брашното! Simple Smile

О да, суха мая не помня да съм разтваряла.... но и козунаци меся само с прясна, сухата я използвам за хляб.
И аз не я разтварям - не виждам логика. И я ползвам само за малки дози тесто - катоза пица, пърленки... Козунак, питки, хляб (само за онзи с дълтото втасане ползвам суха) правя с жива, просто я предпочитам. Мога да видя ако е проблемна, докато сухата не. Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 15:01 от Morena

# 131
  • Мнения: X
Аз се чудя що не ми излиза темата, а то имало нова....  Smiley
Благодаря!
И въпрос...от "Берьозка"-каталог, ще правя кулич.Обаче, в рецептата има
цукати-гугъл ми показва захаросани сушени плодове
и
изюм-дава ми стафиди.
Така ли е?
Да!
Благодаря! Simple Smile

# 132
  • София
  • Мнения: 12 213
В нашия град няма за баница никъде. Само екстра и за козунак. Фитилите ги разточвате така ли, без да ги разпъвате. Благодаря.
Не ги разточвам с точилка, а с меко намаслени ръце ги оформям както си искам, някои са за руло, други ги сплитам..както си реша.

# 133
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 854
А максималното съдържание на захар за 1 кг. брашно какво следва да е?
Мисля, че 240 гр.

# 134
  • Мнения: 4 287
Тарталета, ако имаш Карфур от там взех силно брашно, ако искаш мага да ти го снимам. Иначе БГ магазина се оказа, че прави доставки и си взех и за баница ( нищо, че сме на 30 км. ) ако имате при вас попитай може и те да доставят.

Общи условия

Активация на акаунт