Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 353
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 6 986
Dolli, чета те с интерес , защото и аз з а пръв път ще правя козунаци. Нямам големи очаквания от себе си, но поне ще спазя всички препоръки , които прочетох.
Пък , каквото фурна покаже:)

# 106
  • Бургас
  • Мнения: 877
Dara888  благодаря! Аз влязох в блога и обаче има няколко рецепти за козунак, та не разбрах коя визирате затова попитах. Simple Smile
Biserka_a спокойно, важното е желанието и да пробваш, при всички положения стават вкусни за ядене, пък при повече желание и проби все ще ни се получат перфектни някога.. Особенно като сменя печката (големи надежди тая за това, най вече за да успокоявам себе си, че все пак се справям с печенето Simple Smile
На теб ти го желая от първия път! Simple Smile

# 107
  • Мнения: 6 986
Благодаря, Dolli, но късметът на начинаещия рядко ме е спохождал:)

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
.. и аз з а пръв път ще правя козунаци. Нямам големи очаквания от себе си, но поне ще спазя всички препоръки , които прочетох.
Пък , каквото фурна покаже:)
И аз така бях с първите си опити. Старая се, правя каквото мога и така... Четох, четох тогава, та имах и някаква увереност поне на теория... ама стигна де. Simple Smile
Обаче няма ли да направиш пробно преди празника? С една малка доза. Да изпробваш и себе си и фурната (ако не си я познаваш де).

# 109
  • Мнения: 6 986
Морена, генерална репетиция ли да направя, добра идея:) И време днес да пробвам твоята рецепта:)

# 110
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Давай,  за мен лично не си струва на празник да приготвяш нещо за сефте. Колкото и да си уверен при това. Wink

# 111
  • Мнения: X
Аз се чудя що не ми излиза темата, а то имало нова....  Smiley
Благодаря!
И въпрос...от "Берьозка"-каталог, ще правя кулич.Обаче, в рецептата има
цукати-гугъл ми показва захаросани сушени плодове
и
изюм-дава ми стафиди.
Така ли е?

# 112
  • Бургас
  • Мнения: 877
Айде да дам отчет и какво сътвирих по рецептата на Морена!
Първо да кажа, много повече ми харесва от предната и на вкус и влажност и конци (въпреки моите "прекрасни" умения с които саботирах рецептата)
Резултата ми не е идеален, дори не се доближавам, но там проблема вече е в мен, предполагам че изпечените от дами с умения ще са превъзходни! Определено ще наблегна на усъвършенстването на тази рецепта, но ще си меся в хлебопекарната и ще добавя и подсладител (че аз с моето сладко)! Морена много благодаря и за рецептата и за наставленията!





Утре смятам пак да забъркам (този път изцяло в хлебопекарната) една доза, докато боядисвам яйцата, да тренирам фурната (най-вече)... Simple Smile
Благодаря пак на Морена и на Fortuna! Simple Smile

# 113
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 406
Здравейте в новата тема! Имам два въпроса:
1. В рецептата за козуначени кифли на Джема пише мая 1 пакет суха .Чудя се колко грама е това, защото има различни грамажи- 7, 10 и 11.
2. Бриошите, които публикува Марчева могат ли да са с друга форма?
Да споделя опит с печенето в малка фурна Дипломат. Винаги продукт от тесто с мая слагам в студена фурна на долното ниво, за да втаса още докато се затопля фурната. След около 10 мин покривам с фолио, но понякога изтървам момента.  Последните козунаци от миналата седмица бяхапак по рецепта на Морена. Направих от една доза два- с плънка от локум и от сладко. Малко се препекоха, но отвътре бяха леко влажни, както описва Морена.

# 114
  • София
  • Мнения: 4 208
Искам да попитам, ако днес направя козунак дали да го замразя, за да не засъхне до края на седмицата?

# 115
  • Мнения: 627
Момичета, замесих една доза с брашното за баница. Уж генерална репетиция 😁 обаче тестото ми стана ужасно жилаво! Няма месене. Близо час и половина го размесвах и не можа да поеме всичкото олио. Останаха ми около 20мл.
Толкова жилаво ли става? Меся всичко на ръка, ако има значение.
Предния път месих с брашно Екстра,  тестото беше много приятно за месене. Мекичко, страшно лесно за работа. Сега се чудя ще стане ли нещо от това? 😄

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Доли, радвам се, че си доволна. Пак заповядай. Имам и други козунаци. Grinning
Ползвай си машината да меси... моята бърка в момента за едни обикновени кифли с кашкавал по поръчка на ММ.

1. В рецептата за козуначени кифли на Джема пише мая 1 пакет суха .Чудя се колко грама е това, защото има различни грамажи- 7, 10 и 11.
2. Бриошите, които публикува Марчева могат ли да са с друга форма?
...
Добре дошла и ти в новата! Simple Smile
1. Като имаш предвид брашното (маята се дозира според него) което 350г (някъде, не помня точно) е пакет 7г, та може и половината дори.
2. Формата не е от значение за успеха на печивото - абсолютно избор на готвещия.


Humpty Dumpty, мисля че ти е твърдо тестото, затова ти е проблемно/жилаво.

# 117
  • Мнения: 627
Ами да, стана твърдо и жилаво. От какво да e?
Рецептата ми е абсолютно същата като миналия път, само брашното е различно.
Вътре е топло, то и тестото беше топличко. Захарта разтопена, маята хубава, нямам идея какво стана. Сега съм го сложила до радиатора да втасва. Дано стане нещо.

# 118
  • Мнения: 84
Здравейте,
някой дали е ползвал тази мая - evmaja. Турска е, но никога не съм ползвала такава. Исках да се пробвам да направя козунак и не знам дали да използвам тази мая на кубче или сухата, която имам. Моля да ме посъветвате - аз нямам много опит в месенето.

# 119
  • Тополовград
  • Мнения: 572
И аз правих няколко по рецепта на Морена. Супер са. Последно го направих в алуминиева форма и много се разтвори. Как ги закрепяте да не се разтварят.

Общи условия

Активация на акаунт