Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 345
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Ако се слага в студена фурна козунакът не трябва да е втасвал - оформя се и се слага в такъв случай. Иначе има вероятност да се разкъса плетката. 
Така или иначе аз не препоръчвам в студена фурна козунак. Малки форми - мъфини или кифли - да.

А защо да не се слага? С години правих така ..
Ами заради същото... И аз от години всичко с набухвател слагам в загрята фурна и съм доволна. Simple Smile

# 91
  • София
  • Мнения: 12 213
За бриоша - както написах по-горе ще правя и броиош, защото много се харесва у дома. Този последния, който направих беше разкошен с пълнеж от лешников крем, толкова се хареса , че искат отново това да бъде, за Великден,  ще го забъркам, не ми е проблем. Разликата е тази, че бриошите са много по олекотени като тесто, не са сбити , имат вътре и малки шупли, докато нашенските козунаци са по-сбити, това си е така и никой не може да ме накара да мисля обратното. Която и рецепта да взема козунаците ни са плътни, нямат въздух в тестото, не че са лоши, но си е друг вид тесто. Между другото повечето бриоши се приготвят с олио, това е интересно и в началото когато четях италианските рецепти смятах, че съм в грешка с превода, но не съм, олио си е. Разбира се, че има и бриоши с масло, имам и такъв десен. Нямам лош бриош, всичките са перфектни.
Този например е такъв разкош, че как да не го завъртя отново - Бриош с крем пастичера и череши Амарена
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/01/blog-post_45.html
Само времето да ми стигне, иначе всичко ще е наред, и нашенски ще завъртя с маскарпоне и... каквото мога.

Днес малко обиколих магазините да си потърся и маково семе, свършило е, нямаше, но аз имам така че май ще ми стигне. Споделям го, защото по-горе се коментираше плънката с какао,  тя е много хубава, но трябва да има и 2 с . л маково семе, тогава става пълен разкош. Тези от вас които искат мога да пусна плънки с шоколад и лешници и с кафе и...още нещо беше , но не го помня, но ще го видя, имам го.
Изписах се.Laughing
PSкоментира се и по-плътната коричка, ми.. не ми се е случвало. Винаги ги вкарвам във фурната на 160-170 градуса максимум, ми... пече си се прекрасно. Ако някой не вярва да погледне в блога ми, етикети - козунаци.

# 92
  • Бургас
  • Мнения: 877
Тъй, извадих първия, по рецепта от нета на Ани. Конци има не е като да няма, но на мен са ми недостатъчни, малко по-сухичък ми идва, ама това най-вероятно е от моята фурна и моето печене. За вкусен, вкусен е, аз обаче от подсладителя сложих само 1 капачка, че 100 гр, ми се видяха страшно много, при положение, че на етикета пишеше, че 270 мл отговаря на 5 кг захар, а 10 мл, отговаряли на 180 грама. Е не ми е достатъчно сладък. Обаче и тук не съм критерии, имайки предвид, че си пия кафето с 8 захарчета (обичам и ям изключително много сладко). Другото което не ми хареса, ама пак е моя грешка, че плънката ми е малко, сложих вместо шоколад от рецептата, стафиди, сушени кайсии и сушени боровинки, бадеми и орехи накълцани. Та така с този, с другия по рецептата  на Морена утре ще се отчета...
И снимки на първия (не че е за снимки, ама поне мойте грешки да не повтаряте Simple Smile

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 93
  • Мнения: 449
Браво на всички , прекрасни козунаци правите Hug Аз утре вечер ще замеся тестото и го оставям през нощта да втаса , на сутринта в четвъртък ще пека за трети път моите козунаци .. дано този път най- накрая са с конци ... Толкова много четох и клипчета гледах , не се отказвам Blush

# 94
  • Мнения: 6 986
DolliGi, благодаря за споделените резултати! По- напред в темата, беше спомената, че сладостта е слаба , вероятно ако плънката е шоколадова ще и с достатъчна сладост. Знам ли Simple Smile
Аз ще я пробвам тази рецепта, но и този на Морена. Само ще избегна подсладителя( ще допълня със захар по схемата на Морена).

# 95
  • Мнения: 746
Здравейте, не мога да се ориентирам по коя от рецептите става "мокър" козунак? Иска ми се да е не точно клисав, добре опечен, но влажен?

# 96
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Здравейте, не мога да се ориентирам по коя от рецептите става "мокър" козунак? Иска ми се да е не точно клисав, добре опечен, но влажен?
Козунак - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка

# 97
  • Мнения: 746
Много благодаря!

# 98
  • Мнения: 15 043
И този на Ваня Джорджевич, с безалкохолното, се оказа с влажна текстура и е много вкусен. Тази година той ще е за Великден.

# 99
  • Бургас
  • Мнения: 877
Може ли линк към рецептата на Ваня Джорджевич?

# 100
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Аз само да вметна -  от първия си опит за козунак (2006г.) имам влажност и конци. Те не са ми били цел - просто ги има. Та не е нещо трудно за постигне влажността ... смятам, че най-важното е да не се пекат дълго козунаците.

# 101
  • Мнения: 15 043
Може ли линк към рецептата на Ваня Джорджевич?

От телефона ми е трудно да дам линк, имам скрийншот на продуктите. Там е изписан блога ѝ.



Мой съвет е да не заменяш маста с масло. Аз сложих само 2 с.л. масло към нея. Ако е само с масло, ми се струва, че има опасност да стане по-сух.

# 102
  • Мнения: 4 287
Вчера правих козунака на Ваня само с масло, стана перфектен. Не съм добавяла подсладител и вместо лимонада ползвах газирана вода, за нашия вкус беше идеален на сладост ( с лимонада или Фанта ще стане една идея по-сладък ) Аз имам питане за маята. Ползвах суха френска и както казах съм много доволна от резултата, имам и жива мая, но като че ли ме е страх дали ще се получат толкова хубави с нея. Според Вас с каква мая е по-добре суха или жива? Благодаря!

# 103
  • Бургас
  • Мнения: 877
Morena явно имаш хубава фурна и затова можеш да печеш по кратко. Аз в момента пека по твоята рецепта (снощи не издържах да чакам втасването и го оставих да си втасва, а аз си легнах та сега чак ги пека), беще излязло сутринта на разходка, но да се надявам че ще стават за ядене с моите "умения", разделих я на 3 малки, и правя какви ли не врътки (заради глупавата фурна), включая сложих съд с вода..
Надявам се да станат..... Simple Smile
 Поне ще знам, че и печене на козунаци съм пробвала в живота си Simple Smile

# 104
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Аз работя/предпочитам жива мая, просто така. Иначе няма никакво значение за успеха на печивото.

Доли, доволна съм от фурната си/работи нормално, да. Аз съм писла в рецептата си по въпроса. 
И най-важното е всеки да е нясно със своята, особено като си има някакви специфики/номерца (както например Фортуна с нейната), което се постига с употребата ѝ. Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:00 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт