Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 703
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Рецептата ми е 1кг брашно, 4 големи яйца, 200гр. захар, 250мл. прясно мляко, 200мл. олио(олио и масло) и мая за 1кг.
Сложих целия пакет брашно и не съм добавяла. Какво да коригирам?
Маята колко е? Малко са ти течностите, както и предположих одеве. В моите рецепти препоръчвам да не се слага цялото количество брашно, а на части.
За сравнение ти давам да видиш грамажите при мен в Традиционния козунак
Или ако удовиш продуктите по последната ми рецепта - Козунак - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка


Даре, благодаря за комплимента! И ти си майстор!  Hug

Обмислям утре да изпробвам новата опаковка "за баница"  с Козуначените ми бухти

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 23:11 от Morena

# 181
  • Мнения: 15 066
Humpti, не да добавяш още, а да не бързаш да го слагаш цялото наведнъж. Слагаш 700 гр., а останалите по малко, на части, докато прецениш, че е достатъчно. Понякога е достатъчно по-малко от указаното, друг път се налага да се добавя още.

# 182
  • Мнения: 627
А ако са малко течностите как си се омесва тестото? Представям си, че ако течностите не са достатъчно тестото ще е "брашняно", а то си става хубава , гладка топка.
На дозата от килограм сложих 14гр. суха мая на Биосет.
А на 500гр. брашно сложих малко повече от четвърт жива мая на Юва.
Ще дам още един шанс на моята рецепта, ако пак не стане ще пробвам друга. 😒

Dara888, много съм начинаеща в тестата и не ги усещам работите.😃 Затова ми е по-лесно да работя с точни мерки. Ноо ще се науча, заинатила съм се. 😁

# 183
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
А ако са малко течностите как си се омесва тестото? Представям си, че ако течностите не са достатъчно тестото ще е "брашняно", а то си става хубава , гладка топка.
На дозата от килограм сложих 14гр. суха мая на Биосет.
А на 500гр. брашно сложих малко повече от четвърт жива мая на Юва.
Ще дам още един шанс на моята рецепта, ако пак не стане ще пробвам друга. 😒
Ако са малко течностите/повече брашното се омесва трудно, както сама сподели. Не е брашнено, а твърдо тестото.
Мая на Биосет не съм виждала и ме съмнява, че е добра. Иначе тия 14г от друга мая бих направили чудеса.
На 500г  слагам 15г жива мая.
Ако не промениш  нещо в твоята рецепта, няма как да имаш успех. Или намали брашното, или увеличи яйцата... ако искаш разбира се.

# 184
  • Мнения: 24 729
Няма как да е точна мярка за брашното, те просто поемат различно течност. Затова и ти казваме да не го слагаш всичкото наведнъж, а да замесиш с по-малко. Ако не стига, лесно можеш да добавиш още малко брашно. Ако прекалиш обаче и направиш твърдо тестото, си видяла че е по-сложно, то няма как да го отнемеш.

# 185
  • София
  • Мнения: 12 229
На същото мнение съм, че не може цялото к-во брашно от 1 кг, затова се добавя на порции. Смятам , че при продукти за 1 кг брашно ще отиде около 850 - 900 г брашно + продуктите и пак трябва да се усети брашното. Ако продължава да лепи, аз специално никога  не добавям още брашно, това ми е достатъчно, затова го измесва дълго време, горе-долу по часовник около 20 мин., като през това време добавям и мазнината малко по.малко. Тестото се отпуска, става гладко и еластично. Оставям да втасва, колкото-толкова и вече го работя по нататък. За разлика от Морена даже и при оформянето не добавям брашно, а с леко намаслени ръце, това означава, че от парче твърдо масло само си намазвам дланите, и оформям , или малко с парчето масло си намазвам плота, колкото да не лепи. |Ако по време на измесването лепи по плота, което често се среща, пак не добавям брашно, даже може и да лепи ,въпреки че съм добавила  мазнина, тогава с шпатула/стъргалка го прибирам към основното тесто и така.

# 186
  • Мнения: 449
Направих аз тестото , лепнеше ми , но не сложих брашно а добавих малко мазнина още . Месих доста време , като при добавяне на мазнината по малко , прегъвах тестото на плик и после месих издърпвайки го . Дано този път имам хубави конци Pensive

Ето стартера и готовото тесто





Оставих го да втасва на студено , но сега пък се чудя може ли до сутринта до 7 часа да превтаса и да няма после конци ? Какво да направя , да го премеся още веднъж след малко или да го оставя на по- студено ? Ако е на по- студено има ли проблем за тестото ?

# 187
  • Мнения: 1 592
Аз да попитам след първото втасване, когато искам да наръся стафиди този кръг с ръце ли го оформям или с точилката???
Иначе, аз направих само една проба до сега по рецептата на Морена и беше с това брашно за баница на София мел с 13гр белтъци. Хареса ми брашното, или по скоро тестото което се получи. Аз обаче си бях приготвила 500гр брашно в купа и отделно 100 за доомесване. Всички продукти изсипах в 500-те гр брашно....... Т.е явно съм имала късмет че е било добре съотношението мокри/сухи съставки и не ми е станало твърдо тестото. Този извод правя на база последните коменетари. Сега за Великден ще си правя с 1кг, но този път ще имам едно наум и няма да го сложа на веднъж.
Имах пакетчета суха мая от Лидл и с нея работих. Работя с нея както с живата, може би не трябва, но така ми е по нагледно. Направих си стартера като я разтворих в малко хладко мляко, малко захар и брашно, стана много течна топка и си втасва 50мин. Това просто за инфо.

# 188
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
С ръце, Розичка, много грубо би било с точилка.
Деляна,  аз писах вече няколко пъти за втасването в хладилника/на балкона.
Ще дам още един шанс на моята рецепта, ако пак не стане ще пробвам друга. ... много съм начинаеща в тестата
Пита какво да коригираш, 4 жени тук ти говорим едно и също, ама ти пак ще си правиш твоята си рецепта. И защо тогава питаш и се хабим...

# 189
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Направих аз тестото , лепнеше ми , но не сложих брашно а добавих малко мазнина още . Месих доста време , като при добавяне на мазнината по малко , прегъвах тестото на плик и после месих издърпвайки го . Дано този път имам хубави конци Pensive

Ето стартера и готовото тесто

Оставих го да втасва на студено , но сега пък се чудя може ли до сутринта до 7 часа да превтаса и да няма после конци ? Какво да направя , да го премеся още веднъж след малко или да го оставя на по- студено ? Ако е на по- студено има ли проблем за тестото ?

Деляна, с риск да ми се разсърдиш, но не ми изглежда добре омесено твоето тесто - неравномерно е, няма въздушност още отсега, ако се опиташ да го изтеглиш, няма да се изтегля, а ще се къса. Конците, при хубаво измесване, ще се видят още на първото месене, дори преди втасването.

И друго, дори при мен, дето по-напред си показвах неуспешните теста в немски условия, стартерът се надигна много повече, брашното (поръсеното) доста повече се "разпуква". Изчака ли го достатъчно? Маята ти точното количество ли е? Брашното ти ок ли е? Давам ти само насоки за мислене.

Относно притесненията ти - в хладилника или навън на 5-6° (не съм сигурна къде живееш и колко е в момента през нощта) не считам, че ще превтаса за 7 часа.

# 190
  • Мнения: 449
chrissy не се сърдя , нали затова питам Blush Премесих го сега още малко и го оставих да продължи да втасва . То затова май по- добре да правя малки дози с 500 г брашно , че сега с 1 кг доста стана тестото .

Утре ще пиша като опека козунаците какво е станало Grinning

# 191
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Деляна, подкрепям казаното от Криси - тестото изглежда рядко и недостатъчно омесено. Дано след премесването да е с по-добра консистенция. Стискам палци и аз Simple Smile

# 192
  • Мнения: 8 480
Аз направих първия си козунак (изцяло на ръка) през 2011г. Тогава Джемма ни учеше как да месим, за което много ѝ благодаря 🌹. Тя казваше по какво да се ориентираме дали е добре тестото - да е меко колкото меката част на ухото.
 Брашното задължително се добавя на порции. В един момент ви се струва, че иска още брашно, но месете още малко преди да добавите още брашно, може и да е достатъчно.
За фурната - някой напред писа, че в печка Дипломат слага теста с мая в незагрята фурна. Преди месец правих питка от блога "Щъркелово гнездо"(много питки съм правила от този блог и са все сполучливи) и за първи път спазих това, което пише авторката (тя не втасва оформените питки, а ги пече в незагрята фурна), питката стана разкошна. Та, сега съм решила, а и придобих смелост от момичето, което по-напред писа, да сложа козунака в незагрята фурна (НО понеже е тежко тесто , мисля да го оставя да втаса оформен). Извинявам се, че занимавам всички, но написах това и за Доли, и за всички с печки Дипломат или по-стари. Доли, не е лоша печката, трябва да ѝ хванеш цаката и може би малко повече да висиш край нея. Simple Smile

# 193
  • Мнения: 43 673
Ще дам още един шанс на моята рецепта, ако пак не стане ще пробвам друга. ... много съм начинаеща в тестата
Пита какво да коригираш, 4 жени тук ти говорим едно и също, ама ти пак ще си правиш твоята си рецепта. И защо тогава питаш и се хабим...
Ами не, не се хабите. Нека пробва мацката нейната си рецепта с вече дадените съвети за повече течности/по- малко брашно, повече втасване и т.н.. Така сама ще си види приликите и разликите с първия опит и следващия по една и съща рецепта.

# 194
  • Мнения: 1 159
Ако ползвам за козунак рецептата на Джемма за кифлички, трябва ли да променя последователността на продуктите и мазнината да я вкарвам в готовото вече тесто? Маслото разтопено или неразтопено трябва да е ? В рецептата за кифлички е 60гр.  - сега за козунак 30гр масло и 30гр. олио ли да сложа?

Общи условия

Активация на акаунт