Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 376
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 6 986
Е, хубава работа. Аз тъкмо бях запретнала ръкави да почвам пробните козунаци с брашно за баница.

# 166
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
С брашното за баници нищо не стана при мен. Получи се тежко, жилаво тесто. Не втаса. Иначе се получиха чудесни конци, балончета, но не втаса. И не е от маята, месих два пъти. Веднъж със суха, веднъж с жива мая. ...
Много топла течност да е уморила маята.  Да е дошло много брашното на маята. Това са вероятните проблеми.
 Изобщо не е причина брашното. Та и друго да вземеш...
Аз от година - две вече само с това брашно правя козунаци.

Е, хубава работа. Аз тъкмо бях запретнала ръкави да почвам пробните козунаци с брашно за баница.
Е, ти пък  един на многото успели ли ще те препъне?!  Wink Пък и не е проблем брашното...


Даре, ей ги кифлите - убиец станаха ... и свършиха Grinning

Скрит текст:




# 167
  • Пловдив
  • Мнения: 44 129
Жената написа брашно за Козунаци...

# 168
  • Мнения: 627
Направи един пробен преди събота да не се изложиш като мен. 😄
Скрит текст:
За сравнение абсолютно същата рецепта, с друго брашно. И втаса в студена стая, за около 2 часа.
Морена, маята си я активирах, и двата пъти беше ок. И като съотношение брашно мая беше ок. Даже от живата сложих малко повече. Пак не стана. Второто тесто си стои до радиатора. Утре сутрин ще го видя какво ще го правя.

# 169
  • София
  • Мнения: 2 531
А бе тия брашна..... за козунаци, за баница..... кой знае какво насипват в завода.
На кой-каквото му се падне явно.

# 170
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
А бе тия брашна.....
На кой-каквото му се падне явно.
И това е вярно...от партида до партида...
Ето сега нали и нови опаковки са пуснали СМ с по повечко белтък... аз още не съм го ползвала това, че имам от старите "за баница". Новото уж го пазя за Великден...

# 171
  • Мнения: 24 514
Такова трудно втасване става и ако се прекали с брашното и стане твърде жилаво тестото. Лесно се прекалява ако е по-силничко брашно и се сложи всичкото още отначалото. Може и такъв да е случаят, то нали отначало изглежда по-лепкаво докато се измеси. Втасват пак нещата, но отнема доста време и са по-сухички накрая като се изпекат.
Никога не слагам наведнъж брашното по рецепта, винаги оставям част от него и добавям при нужда и колкото е нужно, че те и брашната варират, и яйцата варират и няма как да е точен грамажът. И на мен понякога ми е трудно да преценя ако меся на ръка - правя ги с мас, а ръцете ми са много топли, та тестото си поема ли поема брашно и все изглежда че може още...

# 172
  • Бургас
  • Мнения: 877
normas извинявай, преди час се прибрах и сега видях, че си питала..
От долната страна е 7/20 някъде, горе е 8/22, това плюс минус половин един см, че съм ги посплескала малко....
 Остатъци са от старо пазаруване, ама се сетих за тях, че са еднакви и да ги оползотворя, а и нали по-малки по-лесно се изпичали...
3 те са от една доза, от рецептата на Морена, правени са с брашното за баница на София мел
Утре смятам да пробвам, с брашното за козунак, че и от него имам, да го видя и с него как ще стане, дано ми остане време.... Simple Smile

Humpty Dumpty и моето снощи го чаках 2  часа и беше се надигнало с 2 см, оставих го за през ноща, сутринта беше излязло от купата не да се е удвоило, преди това същия ден бях правила пак с него по друга рецепта, ама почти без месене, то за 2 часа и половина стана огромно, мисля че при месенето нещо грешим (аз на бавно втасалото май му сложих малко повечко брашно и олио в стремежа да се справя с лепненето, преди да го преместя в хлебопекарната да го доизмеси, че нервите ми не издържаха да го стържа от плота непрекъснато)

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 21:12 от DolliGi

# 173
  • Мнения: 250
А бе тия брашна..... за козунаци, за баница..... кой знае какво насипват в завода.
На кой-каквото му се падне явно.
Има нещо такова, макар че София мел е модерна фабрика. Аз използвам и различни брашна, често на непопулярни мелници - последно използвах Арчар и Деметра. Естествено подбирам според качеството. Не бих казала, че брашното кой знае колко ми повлиява резултата.

# 174
  • Мнения: 449
Охх мале , тотално се обърках .... но започнах вече да правя тестото точно с това брашно за баница Flushed






Аз ще го оставя през нощта да втаса , сутринта ще пиша как е . Дано всичко да е наред , миналия път втаса много хубаво през нощта , но беше с другото брашно , сега специално си взех от това Grinning

# 175
  • Мнения: X


Първите ми козунаци!
Благодаря ви за ценните съвети и препоръки , които пишете.

# 176
  • Мнения: 1 515
Днес направих три по-малки козунак по рецептата на Морена.
Тези 3 броя от 1 доза тесто ли са? И от колко брашно по- точно?
matiat от една доза по рецептата са
mistic на ръка месих и оставих в хладилника за цяла нощ да втасва.
Морена, благодаря за отговора 🙂

# 177
  • Мнения: 15 044
Морена, майстор си ти! Ей ги и моите. И тях ги няма, ама 18 броя за никъде не стигат при нас.




Според мен на жилавия козунак, който не се е надигнал, тестото е твърдо. Много му е дошло брашното. Изчаквайте преди да добавите още брашно. Както изглежда лепнещо, след минути става перфектно. Това с хлебопекарната, де, на ръка е трудно да устоиш да не сложиш още, докато лепне. Но пък затова се доизмесва с мазнина.

# 178
  • Мнения: 627
Рецептата ми е 1кг брашно, 4 големи яйца, 200гр. захар, 250мл. прясно мляко, 200мл. олио(олио и масло) и мая за 1кг.
Сложих целия пакет брашно и не съм добавяла. Какво да коригирам?

# 179
  • Мнения: 10 630
Не е ли малко течността? На кило брашно по принцип дават 6 яйца, но пак мн зависи.

Общи условия

Активация на акаунт