Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 734
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
  • Мнения: 1 250
Морена, искам да направя питката ти с прясно и кисело мляко, но не пишеш колко е брашното. Би ли ми казала колко приблизително е и дали е добре да ползвам брашно на София мел - фамилно /това от 5 кг./

# 211
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
.Само един въпрос в стартера не се слага и захар, правилно ли съм разбрала?
Правилно!  Успех!

... Имам два въпроса. Защо няма захар в стартерното тесто и 1/2 с. л сол не е ли много?
Стартерът е един вид квас/дива мая.  Глутенът в брашното се образува от досега на брашното с течност - само толкова.  На снимките поне в последната  ми (с най-скорошна дата в блога ми) рецепта има снимки на втасалия стартер - втасва си и без захар.  Simple Smile  И това е едно втасване.  После имаме още две.
Ако забъркаме маята с малко мляко, брашно и захар - за 10-15 мин. шупва/активира се маята. Това не е втсване.



Морена, искам да направя питката ти с прясно и кисело мляко, но не пишеш колко е брашното. Би ли ми казала колко приблизително е и дали е добре да ползвам брашно на София мел - фамилно /това от 5 кг./
Нели, предвиди около 1кг, но започни с 700г и добавяй, колкото е нужно до меко тесто. Добро е брашното, питките не са претенциозни, доста по-леко е тестото. Simple Smile

# 212
  • Мнения: 449
Аз правя на Морена - Козунак , пухкав и влажен с жилави конци и тънка коричка .

Sunny да правилно , стартера без захар . Аз го правя вече три пъти , няма проблем , втасва си Blush

# 213
  • Мнения: 1 279
Отчет от втория опит : Морена, изпълних абсолютно стриктно рецептата ти с двойна доза, единствено половината кисело мляко замених със заквасена сметана. Към омесеното с миксер тесто (20-30' с почивки) добавих стафидите и лимонови и портокалови корички от Лидл. Беше меко още на този етап и позволяваше добавки. Разделих на 2. Едното втасва на терасата на 9-10 градуса и изпълни купата до сутринта - поне 3-4 пъти нарасна, но беше хванало коричка. Въпреки това тя не попречи на крайния ефект. Другото довърших веднага като добавих локум след първото втасване. И двете теста обаче, бяха лепкави и не бяха стегнати и добре оформени...
Още налучквам печенето. Първите 3 броя пекох повече и ги изсуших (един в по-голяма правоъгълна метална тавичка, показвана тук около час и другите 2 в малки алуминиеви 45 минути ).
Сутрешните вече пекох по указанията на Морена, загрята на 180 фурна без вентилатор, после на 160 - фурната ми е силна.  Големият в кръгла йена без хартия извадих след 45', а малките след 35'. Това е първият голям, вижда се, че е пресушен
Това е част от кръглият сравнен с парче от сухия
Във фитилите на втората партида добавих сладко и нарязан шоколад (поотделно) - стана върховно. Другите аромати са кора от лимон и половина, сок от лимон и мандарина, 2 броя ванилия на прах. Стафидите нямах време да кисна. Благодаря за съветите и информацията, която всички публикуват. Всичко е от полза - грешки и успехи. Бъдете здрави!

# 214
  • Мнения: 332
Днес направих доза и половина от кифличките на Джема. Никога не бях ги правила, но реших да ги пробвам. Та...сложих всичко в хлебопекарната на програма тесто. След като свърши програмата оставих тестото, докато изпълни целия контейнер. Излезнаха ми 16 броя кифлички. Имах останал шипков мармалад в хладилника и го ползвах за пълнеж. Оставих ги и да втасат малко в печката, и тъй като не бях сигурна на каква температура да пека ги пуснах от студена фурна на 190 градуса. После намалих на около 160 градуса. Изпекоха се перфектно, но отдолу позагоряха, което лично на мен не ми харесва. Въпросът ми е на каква температура се пекат обикновено, с горен и долен реотан или с вентилатор. Може би грешката ми беше, че не ги сложих в предварително загрята фурна. Иначе са страхотни и много бързо ги приготвих.
;

# 215
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Bo Bo Va, прекрасни кифлички! Simple Smile
Дребни форми като кифлите и бретцелите се пекат на средно ниво "горен и долен ротан" на 170-180 градуса за около 20 мин.

Малага, това е важното да ѝ хванеш цаката на фурната ти. Може би  трябва да ползваш 170 и 150 градуса, щом казваш, че ти е силна. Този на снимката е и с дебела коричка.

# 216
  • София
  • Мнения: 358
.... и първия ми въпрос е след като го извадя сутринта колко време трябва да го оставя да се отпусне? После го премесвам, оформям и оставям втори път да втаса?....
Morena, благодаря Simple Smile Може ли само едно уточнение за това ми питане?
Извинявам се ако си отговорила вече на някой друг, но или не съм го видяла или не съм запомнила Animal See No Evil

# 217
  • Мнения: 332
Благодаря ти, Morena! Фурната трябва ли да е загряла предварително или както сега направих от студена? Аз ги бях сложила на 2 ниво от 5 нива. Явно и затова се по препекоха отдолу.

# 218
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
.... и първия ми въпрос е след като го извадя сутринта колко време трябва да го оставя да се отпусне? После го премесвам, оформям и оставям втори път да втаса?....
Morena, благодаря Simple Smile Може ли само едно уточнение за това ми питане?
Извинявам се ако си отговорила вече на някой друг, но или не съм го видяла или не съм запомнила Animal See No Evil
Това видя ли го -

...ще правя козунак,но ми се ще да го замеся предния ден. Трябва ли да втасва веднъж преди да го прибера в хладилника,и после веднъж след това?
Измесваш и слагаш в голям съд в хладилника/на балкона (на 5 - 12градуса) - там втасва тестото, сутринта изваждаш да се стопли на стайна Т и оформяш, втасва оформено за около 45 мин и печеш.
Като прибереш от балкона или извадиш от хладилника на стайна Т,  зависи на колко студено е било (на 5 или на 12 градуса), та не мога да кажа време... да речем нещо като час - повече или по-малко...Тестото е стегнато, а като се отпусне, става меко както когато е втасало на стайна Т.

Bo Bo Va, на 2/5 са козунаците, защото порастват на височина и да не са близо до горния реотан, който дори е открит.  Малките форми нямат таква височина. Simple Smile
Печива с набухвател винаги слагам в загрята фурна - така бухват. Така са ме учили мама и баба (тя беше готвач в ресторант) и  освен това ми изглежда, че е по-логичния вариант.

# 219
  • София
  • Мнения: 12 229
Пускам по ред и съответните страници, всеки може да подбере , моите козунаци почти винаги имат плънка, но това не е задължително, но аз така ги харесвам . Рецептите са дълги , защото съм многословна и обяснителна.  Подбрала съм само видовете козунаци, които съм работила през годините, като съм пропуснала бриошите, те са също вид козунак но с по различна структура

Козунак от старите тефтери - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_6.html
Козунак с крем-сирене Филаделфия -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_580.html
Козунак със заквасена сметана - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_556.html
Козуначен бретцел - тази рецепта е на Морена и е много хубава - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_357.html
Великденски крънч - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_57.html
Украински кулич - по рецепта на Джемма - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_43.html
Козунакът на Ева Тонева - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_65.html
Козуначени топки с локум - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_79.html
Козуначени гевречета - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_49.html
Лимонова Коломба - това е много  лесен сладкиш и не се работи с мая. Рецептата е напълно оригинална, посочила съм източник - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/torta-colomba-al-l … -un-dolce-di.html
Козунак от рецептурника по сладкарство - това е рецепта от Джемма -заслужава си вниманието - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_33.html
Козунакът на едно македонско девойче - прекрасна рецепта на Морена - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_97.html
Оригинален гръцки козунак - Цуреки - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/greek-sweet-mahlab … red-tsoureki.html

# 220
  • Sofia
  • Мнения: 10 923
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча рецепта за козунак, който е мнооого сладък (обичам само козунаци с повече захар), а отвътре е по-тестен, т.е по-влажен, а не тип хлебен.
Няколко пъти правя по разни рецепти, но никога не е достатъчно сладък и тестен.

# 221
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча рецепта за козунак, който е мнооого сладък (обичам само козунаци с повече захар), а отвътре е по-тестен, т.е по-влажен, а не тип хлебен.
Няколко пъти правя по разни рецепти, но никога не е достатъчно сладък и тестен.

Препоръчвам ти рецептата на Морена, която се цитира на всяка втора страница тук, а ако държиш да е много сладък, добави подсладител в тестото. НЕ захар, подсладител, защото захарта ще повлияе на тестото и няма да бухне. Доколкото знам, в България има магазини за диабетици, там се продават подсладители, може би и в големите аптеки? Откъде да си купиш подсладител няма как да те посъветвам, че съм малко далечко. Wink

За да остане влажен, не печи много.

# 222
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча рецепта за козунак, който е мнооого сладък (обичам само козунаци с повече захар), а отвътре е по-тестен, т.е по-влажен, .
Няколко пъти правя по разни рецепти, но никога не е достатъчно сладък и тестен.

Препоръчвам ти рецептата на Морена, която се цитира на всяка втора страница тук, а ако държиш да е много сладък, добави подсладител в тестото. НЕ захар, подсладител, защото захарта ще повлияе на тестото и няма да бухне. ...
За да остане влажен, не печи много.
Освен това  сложи повече олио, за сметка на маслото.

# 223
  • София
  • Мнения: 12 736
Днес направих репетиция с обикновения козунак в кексова форма.



Скрит текст:











Просто се топеше в устата, хем изпечен, хем влажен. Е, вече го няма! Yum

# 224
  • Мнения: 703
Морена, много се изплаших с твоя козунак. Не знам защо бях запомнила, че ти отива 500 гр. брашно за баница. На мен при 500 гр. ми беше мокро. Сложих около 570 гр. и не посмях повече, защото ми пречеше предходната мисъл, за 500-те гр. брашно. В последствие премерих к. мляко, сложила съм 68 гр., може би е много, ама хич не умея да работя с такива мерки - вилици, лъжици Grinning. Добре стана обаче, сега го пека и по твоите градуси даже, да видим, нямам търпение. Ще посрещам малък гостенин с него Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт