Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 735
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 196
Здравейте! Може ли помощ за ореховата плънка с какао (без белтъци)? Вари ли се, какви са пропорциите и ако сложа във фитили дали ще се загуби или само в  руло е опция?

# 316
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
... Пробвала съм и само с жълтък с мляко, с белтък и с цяло яйце, разлика голяма не виждам. Но то от толкова рецепти човек се обърква. да не кажа побърква Wink
И аз не виждам разлика, затова съм редактирала  да е с цяло яйце - по-удобно е според мен.
За рецептите - така е... все едно и също, с минимални разлики. И особено като направи някой нечия рецепта, сложи я в блога си и те така са даже още по-...  Това е положението. Simple Smile  
На начинаещите прпоръчвам да не обикалят много - 2 рецепти като прочетат, да изберат едната и толкова. Или нещо средно от двете... Да пробват с малки дози...
Относно оформянето  - аз предпочитам с брашно (минимално количество) защото мазнината омекотява тестото, а не ми трябва.

# 317
  • София
  • Мнения: 971
Морена, аз уж щях да избирам лесната ти рецепта, но съм отворила и на някаква с 3 втасвания. Grinning Замесих тестото, стана чудно. Сега е във фурната на 40-50°. По план мисля довечера да го премеся, но после къде да го слагам - в хладилника ли или във фурната? Защото утре сутринта ще пека. Първо на 180° 10 мин, а после 20 мин на 160°. Оставих си и 1 белтък за мазане.

# 318
  • София
  • Мнения: 12 229
Морена, аз уж щях да избирам лесната ти рецепта, но съм отворила и на някаква с 3 втасвания. Grinning Замесих тестото, стана чудно. Сега е във фурната на 40-50°. По план мисля довечера да го премеся, но после къде да го слагам - в хладилника ли или във фурната? Защото утре сутринта ще пека. Първо на 180° 10 мин, а после 20 мин на 160°. Оставих си и 1 белтък за мазане.
На 40 -50 градуса във фурната е ужасно много, абсурдно е и защо изобщо е във фурната, ден голям, топло е... нещо започвам да не ви разбирам.

# 319
  • София
  • Мнения: 971
Съчувствам ви! Щото до последно си мислех, че правя лесната рецепта.  Grinning Изключих фурната. През нощта къде да държа тестото?

# 320
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Ляля, и аз не разбрах... коя рецепта правиш последно?
Козунака без месене е с 3 втасвания, да... но все пак, коя?

# 321
# 322
  • Мнения: 2 082
здравейте,как да оформя козунак със сладко от сини сливи за да не изтече сладкото?не е много гъсто..

# 323
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
И моите великденски козунаци са вече във фурната. Замесих тестото още към 9, в хлебопекарната отново, по леко видоизменена рецепта на Морена - замених киселото мляко с почти същото количество прясно. Пое ми малко повече брашно от миналия път. ...
Така е станала трдиционната рецепта. Simple Smile
И е логично да поеме повече брашно в такъв случай. Simple Smile

# 324
  • Мнения: 2 026
Благодаря ви, момичета, то хич не съм нова, ама всеки път като ми цъфне някоя нова рецепта и се разцентровам.

Морена, линкът за плетката в блога ти, долу при коментарите, не е валиден, да знаеш Simple Smile

# 325
  • София
  • Мнения: 6 210
Здравейте, момичета!
От около 3 години по време на великденските празници често надничам в козуначените теми. Правила съм козунаци, прилични, но все нещо им куцаше, а конци в мой козунак не бях виждала до днес. Всъщност не знам дали имам конци, опасявам се, че може и да ми се привиждат вече... след три години опити Joy (по-долу ще кача снимки).
Бих искала да благодаря на опитните съфорумки, които са не само отзивчиви, но и много търпеливи, както и на момичетата, които споделят и успехи, и неуспехи. Човек винаги може да научи нещо допълнително така.

Снощи се хванах и замесих по рецептата на Морена "Козунак - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка". Тъй като ползвах суха мая, пропуснах първото втасване на стартера. Замесих в машина и прибрах тестото в хладилника. Днес към 8.00 го извадих и го оставих до 9.45 на стайна Т (даже имам чувството, че се беше надигнало още след изваждането от хладилника). Забравих да си отделя жълтък или белтък снощи и преди печенето намазах козунаците с малко разтопено в мляко масло. Мисля, че това бяха единствените импровизации, които си позволих. Плънката ми е от стафиди и парченца локум. По долу ще сложа снимки:

Скрит текст:
Това е замесеното тесто. Много жълтее от светлината вероятно:


Втасало на сутринта:


Някакви опити за плетка..., не мога по-добре за съжаление:


Поръсени:


Изпечени:
   

И, моля ви, кажете ми, че това са конци!

# 326
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Знам за  линка, писали са ми там. Дала съм друг. Пък докато не го изтрият и него. Wink  
nano, върни се прочети малко назад... писахме. И търсачката може да ползваш...
Вени***,  всичко ти  е на 6, поздравления, отличен козунак! Hug
Ляля, рецептата, която правиш... не може да отлагаш печенето - днес трябва да е. Просто следвай рецептата, няма какво друго да направиш.
Ако си правила стартер  сега си на второто втасване.

# 327
  • Мнения: 1 150
Конците не са мираж 😁
Много съм доволна и благодарна за съвета за нощното втасване.
Тази вечер пак ще правя, докато не ни втръсне.

# 328
  • София
  • Мнения: 971
Благодаря за отговора, Морена! Да, явно днес ще се пече. Но нали уж четвъртък и събота се пекат козунаци и аз за това така. Grinning

# 329
  • тук и там
  • Мнения: 13 684
Не съм правила до сега никога козунак.Не ме бива в месенето-то и нямам никакъв опит по принцип.Харесах рецепти за козунак без месене-но нямам жива мая.В рецептите пише 1 кубче жива мая примерно..Това на колко грама суха се равнява? Да разбирам ли че 1 гр жива се равнява на 3 гр суха,и колко грама е кубчето жива мая?
Няма налични ром,коняк или есенции,но имам стафиди -да ги накисвам ли в нещо?Благодаря предварително !

Всъщност 5 гр суха мая е  равна на 15 жива ..Разбрах.Blush

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 16:58 от Kaisia

Общи условия

Активация на акаунт