Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 733
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
  • Мнения: 14 675
Козунаци се правят в събота или неделя. На разпети петък не се прави нищо. Консумират се в неделя. Ако ги правите в четвъртък, ще изсъхнат бързо.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 17:55 от Viviana91

# 331
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 952
Още една рецепта + много полезна информация. Simple Smile https://www.lpk1tchen.com/single-post/nai-vkusniqt-kozunak

# 332
  • София
  • Мнения: 12 736
Kaisia, можеш да накиснеш стафидите в топла вода, а може и така директно да ги добавиш към тестото.

# 333
  • София
  • Мнения: 971
Козунаци се правят в събота или неделя. На разпети петък не се прави нищо. Консумират се в неделя. Ако ги правите в четвъртък, ще изсъхнат бързо

Към 12:30 през нощта ще ги пека. Simple Smile

# 334
  • София
  • Мнения: 12 229
Не съм правила до сега никога козунак.Не ме бива в месенето-то и нямам никакъв опит по принцип.Харесах рецепти за козунак без месене-но нямам жива мая.В рецептите пише 1 кубче жива мая примерно..Това на колко грама суха се равнява? Да разбирам ли че 1 гр жива се равнява на 3 гр суха,и колко грама е кубчето жива мая?
Няма налични ром,коняк или есенции,но имам стафиди -да ги накисвам ли в нещо?Благодаря предварително !

Всъщност 5 гр суха мая е  равна на 15 жива ..Разбрах.Blush
На 1 кг брашно - 40 г жива мая и съответно 11 г суха мая, на 500 г брашно - 7 г суха мая и около 20 г жива мая.

# 335
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Не съм правила до сега никога козунак.Не ме бива в месенето-то и нямам никакъв опит по принцип.Харесах рецепти за козунак без месене-но нямам жива мая.В рецептите пише 1 кубче жива мая примерно..Това на колко грама суха се равнява? Да разбирам ли че 1 гр жива се равнява на 3 гр суха,и колко грама е кубчето жива мая?
Няма налични ром,коняк или есенции,но имам стафиди -да ги накисвам ли в нещо?Благодаря предварително !

Всъщност 5 гр суха мая е  равна на 15 жива ..Разбрах.Blush
На 1 кг брашно - 40 г жива мая и съответно 11 г суха мая, на 500 г брашно - 7 г суха мая и около 20 г жива мая.
А при мен  1кг бр. - 30г жива мая;  500г бр. -15г жива мая.
Тъкмо се връщаме от Фантастико, взех си Виво мая 42г за 2кг бршано, от кога не съм я виждала... Simple Smile

# 336
  • Мнения: 268
Здравейте! Мога ли да опеча козунаците без форми, а върху хартия директно в тавата от фурната? Ако да, по колко едновремено мога да печа?

# 337
  • Мнения: 644
Здравейте избрах си рецептата на Морена, но ще меся изцяло в машина. И маята ми е суха. Въпроса ми е за стартера трябва ли да разтварям сухата мая или я слагам върху брашното? И правилно ли съм разбрала че след час месене на стартера добавям останалите продукти и пак стартирам месене?
Помощ? Simple Smile

# 338
  • Мнения: 2 191
Здравейте избрах си рецептата на Морена, но ще меся изцяло в машина. И маята ми е суха. Въпроса ми е за стартера трябва ли да разтварям сухата мая или я слагам върху брашното? И правилно ли съм разбрала че след час месене на стартера добавям останалите продукти и пак стартирам месене?
Помощ? Simple Smile

Със суха мая не се прави стартер, слагаш течните съставки, отгоре брашното и най-накрая маята и солта в различни ъгли на казанчето. След това постепенно добавяш мазнината. Когато спре месенето на машината пускаш програмата отново, за да измеси още един път.

# 339
  • София
  • Мнения: 12 736
Здравейте! Мога ли да опеча козунаците без форми, а върху хартия директно в тавата от фурната? Ако да, по колко едновремено мога да печа?

Можеш, но ще ти се разлеят повече най-вероятно.  Според мен по 3 е най-добре, за да са на разстояние един от друг.

# 340
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Здравейте избрах си рецептата на Морена, но ще меся изцяло в машина. И маята ми е суха. Въпроса ми е за стартера трябва ли да разтварям сухата мая или я слагам върху брашното? И правилно ли съм разбрала че след час месене на стартера добавям останалите продукти и пак стартирам месене?
Помощ? Simple Smile
Ами то пише в рецептата ми всичко.

Цитат
Ако ползвате суха мая, действате както имате обичай с нея. Аз сухата мая я ползвам като суха - разбърквам я в брашното (за по-малки теста) За козунаци обаче ползвам само жива мая.
.....

 Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб.
В купата на миксера/контейнера на хлебопекарната забърквате стартера * (виже по горе за него).
При стартера (след втасването му) добавяте яйчната смес, лимоновия сок, половината мазнина и покривате с брашното (не цялото, оставете малко - 100ина г), а отгоре солта.
* Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре върху брашното в единия край, в другия - солта. 
Пускате машината да омесва продуктите... ако е нужно, добавете още от останалото брашно и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите),  спирате с брашното (ако е нужно ползвайте и от онези "+/- 100г" ) и започвате да  измесвате тестото, като добавяте останалата мазнина постепенно.


Стартерът не те интересува, след като ще ползваш суха мая.
______________________________________________________________________________________________________________________


Здравейте! Мога ли да опеча козунаците без форми, а върху хартия директно в тавата от фурната? Ако да, по колко едновремено мога да печа?
Ако имаш опит с тесто... може. Аз така пека козунаците,  но съм сигурна в брашното, доброто измесване и втасване.  Тук може да видиш снимки - Козунак с 3 втасвания - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка. И може колкото събираш да печеш и може да ги разделиш един от друг с пекарска хартия, поне да не залепнат. Само трябва да са на един ред /едно ниво  козунаците.

# 341
  • Пловдив
  • Мнения: 381

По рецептата на Морена от първа страница. Благодаря за опита който споделяте, беше ми много полезен!
Стана чудесен - мек, въздушен и с конци, които не успях да снимам , защото се изяде веднага след начупването от гладните мъже.
Утре ще забъркам още една доза. Stuck Out Tongue

# 342
  • София
  • Мнения: 12 229
Здравейте избрах си рецептата на Морена, но ще меся изцяло в машина. И маята ми е суха. Въпроса ми е за стартера трябва ли да разтварям сухата мая или я слагам върху брашното? И правилно ли съм разбрала че след час месене на стартера добавям останалите продукти и пак стартирам месене?
Помощ? Simple Smile

Със суха мая не се прави стартер, слагаш течните съставки, отгоре брашното и най-накрая маята и солта в различни ъгли на казанчето. След това постепенно добавяш мазнината. Когато спре месенето на машината пускаш програмата отново, за да измеси още един път.
А, не , не винаги е така, може и да има предварителна закваска със суха мая, не е задължително да се добави направо. В никой  случай не е грешка, примерно аз я активирам предварително, не винаги, но го правя. Имам рецепта при която сухата мая се активира три пъти.... през определено време и чак тогава се добавя към основното тесто... мда.

# 343
  • Мнения: 24 732
Аз си я активирам по навик... едно време като съм се учила да меся, нямаше такива екстри а само свежа мая. Ама то при мен и по-добре да я активирам че меся мноого рядко и да си я проверя става ли още Grinning
Иначе по принцип не се изисква. То всъщност и за свежата съм срещала да я слагат направо, явно всеки както си е свикнал и все става.

# 344
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
... Иначе по принцип не се изисква. То всъщност и за свежата съм срещала да я слагат направо, явно всеки както си е свикнал и все става.
Точно. За мен активирането си е точно проверка. И като съм сигурна, не проверявам, а това е най-често.
особено сега с това ИП, много често правя хляб, та не застоява мая. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт