Козунаци 2020 - 2ра тема

• 34 350
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Аз нали съм свела до минимум правенето на козуннак и си полволявам да ползвам подсладител и са сладки, та мога да не ги покривам със захар. Simple Smile

# 76
Реших да пробвам рецептата на Ваня Джорджевич (с кисело мляко и оранжада), добре се получиха. Аз винаги слагам козунаците в студена фурна и тогава включвам на 160°С. Така, докато фурната достигне градусите и започнат да се пекат, се надигат още. И винаги са си с тънка, хрупкава коричка. Уточнявам, че след 20-та минута покривам с фолио. Тогава са се изпекли отгоре, но бодната клечка излиза с тесто по нея. Може би трябва да пека на още по-ниски градуси, но... следващия път.
Не му гледайте плетката. От четири фитила, но ме мързя да си пусна клипче и да ме бяхте видели как умно гледам и се чудя кой фитил накъде да завъртя. Joy Joy

Плетката изчезна, но тестото беше по-меко.

Кръглият е със сладко от малини и бисквити, а другият - с локум и стафиди. Брашното е от лидълското, със зелената опаковка, тип 650 и 11,9 белтък.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 18:48 от Dara888

# 77
  • Sofia
И моята коричка е тънка, ама не покривам, не местя... само слагам таймер, който да ме подсети да намаля и после да извадя. Мързеливо/лесно и бързо - за 30мин.  Плетката отдавна вече не ми се разкъсва, не се размива... абе затова казвам, че си намерих съвършенството за мен/семейството ми. Simple Smile 
Много си харесвам плетката с два фитила - и за дълъг, и за кръгъл козунак и най-често нея си ползвам. Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 18:54 от Morena

# 78
Здравейте момичета, ще правя козунак,но ми се ще да го замеся предния ден. Трябва ли да втасва веднъж преди да го прибера в хладилника,и после веднъж след това?
Благодаря

# 79
  • Sofia
Здравейте момичета, ще правя козунак,но ми се ще да го замеся предния ден. Трябва ли да втасва веднъж преди да го прибера в хладилника,и после веднъж след това?
Благодаря
Измесваш и слагаш в голям съд в хладилника/на балкона (на 5 - 12градуса) - там втасва тестото, сутринта изваждаш да се стопли на стайна Т и оформяш, втасва оформено за около 45 мин и печеш.

# 80
...........................

marchеva14 Бихте ли споделили рецептата за тези великденски бриоши? Изглеждат страхотно! Heart
Рецептата на Звездев хич не е лоша, разгледах я.
Веднага ти я пускам  и да ти кажа , че много са хубави тези гевречета, едни мекички и много вкусни. Тази година моите хора ме предупредиха да заложа определено на бриош, а не на нашенските козунаци, повече им харесват ,защото са много въздушни , леки , а и много, много вкусни. Ще направя някой и друг нашенски козунак заради традицията, но повечето ще са бриош, определено има разлика в тестото.
Рецептата е на прекрасната Ивана Кръстева - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/brioche-di-pasqua.html

мм - захарта която  ползвам е едра захар на перли. Донесох си я от Италия, но видях , че е на свършване и си поръчах онлайн 2 кг, но не мога да кажа точно от къде, не помня , а и не си ги записах тези хора които я предлагат, но с търсене из нета ще я откриеш. Не беше скъпа,  съвсем нормална цена е, но..... старост нерадост, не помня.

Много благодаря за рецептата и поясненията, задължително ще пробвам да ги направя! 🤗

# 81
  • там, където ми харесва
Мисля си сега за Великден да измеся тестото в хлебопекарната вечерта без втасване. Да прекъсна програмата до месене само и да го оставя да втасва на терасата през вечерта. Дали е добра идеята?

# 82
  • София
Да, защо не.

# 83
  • Sofia
.. и да го оставя да втасва на терасата през вечерта. Дали е добра идеята?
Така де... как ще месиш няма значение - останалото е както писах през един пост по-нагоре.

# 84
  • Бургас / UK
И аз идвам в Новата тема , Морена Hug

Значи , за да ми е по-тънка коричката трябва да е НЕзагрята фурната предварително, правилно ли съм разбрала ?

# 85
  • София

Значи , за да ми е по-тънка коричката трябва да е НЕзагрята фурната предварително, правилно ли съм разбрала ?

Ако я искаш мека, слагаш в студена фурна, почваш с 10мин. на 100С, след това 10 на 150С и доизпичаш на 170С. Имай предвид, че с този начин бухва допълнително!

# 86
  • Sofia

Добре дошла в новата! Simple Smile
Заповядай за коричката - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Всичко с набухвател (мая, сода, бакпулвер) пека в загрята фурна и пак имам тънка коричка.

... слагаш в студена фурна, почваш с 10мин. на 100С, след това 10 на 150С и доизпичаш на 170С. Имай предвид, че с този начин бухва допълнително!
Ако се слага в студена фурна козунакът не трябва да е втасвал - оформя се и се слага в такъв случай. Иначе има вероятност да се разкъса плетката. 
Така или иначе аз не препоръчвам в студена фурна козунак. Малки форми - мъфини или кифли - да.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 20:54 от Morena

# 87
  • София
Ако се слага в студена фурна козунакът не трябва да е втасвал - оформя се и се слага в такъв случай. Иначе има вероятност да се разкъса плетката. 
Така или иначе аз не препоръчвам в студена фурна козунак. Малки форми - мъфини или кифли - да.

А защо да не се слага? С години правих така и ставаха разкошни козунаци, никога не съм ги правила повече от 500гр. Но си ги втасвах във фурната, като си удвоят обема, включвам фурната, при печене се вдигат още и стават супер. Нямат хубава хрупкава коричка обаче, която обожавам и за това започнах да ги пека в загрята фурна.

А в чугунена тенджера, някой да е пробвал?

# 88
  • Бургас
Аз да се отчета. Извикаха ме на работа но се прибрах, 14 и подпуках козунаците. Правя 2, по 2 рецепти, едната на Морена (сложих го преди малко да втасва), голям зор..., месих повече от 30 минурти усилено и не спря да се залепя за плота, голяма борба, та накрая се ядосах и го сложих да се доумеси в хлебопекарната, пуснах един път на 30 мин, 10 минути почивка и после още 20 мин (и пак леко лепнеше като го вадех), кой знае къде съм оплела конците, уж всичко предварително измерих и приготвих (2 мийки с чинии мих после), както и да е към полунощ или час по-късно се надявам да видя резултата (не съм снимала, че голяма борба с тестото водих, нямаше как и омазана да снимам), ще снимам само резултата...
Другата, някаква бърза с малко месене реших да пробвам за сравнение (намерих я в нета)
https://www.youtube.com/watch?v=hx2XkB6B7O0
сега се пече, обърках сплитането естествено, не прецених и формата, поизлезе малко, тъкмо я погледнах, уж по съвета на Fortuna  (за което много и благодаря, иначе сигурно до сега да е изгорял) пека, пак се запече доста отгоре, глупава фурна...
Тъкмо я покрих с мокро фолио за печене и отгоре с фолио, предполагам, че до 20на минути трябва да го извадя, пък ще видим ....
По късно снимки, та да ме светнете какво съм прецакала пак...

Аз уж съм от топлолюбивите, обаче с това поддържане на 24-25 градуса в мойта малка кухня, цял слетобед и сега вечерта направо ме подлуди.....

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 22:23 от DolliGi

# 89
DolliGi, сподели после, моля те, дали си доволна от резултата по рецептата на Ани( от линка, който си пуснала).

Общи условия

Активация на акаунт