Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 376
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
... За кой град е това newsm78
Пише в профила ѝ.  Не е БГ.

...В сравнение с други брашна това за баница е доста по жилаво. Добре че аз месих с миксер. Мазнината също доста време му трябваше да я поеме цялата. Но като втаса стана мекичко- отпусна се.
Ами нали е с повече белтък - по жилав глутен - и конците са такива  и плетката не се разкъсва лесно/изобщо. Simple Smile  
Аз това му харесвам - и на ръка съм месила, и с машина (миксер и хлебопекарна) нямам проблем. Но тестото ми е меко,  сигурна съм, че ако е по-твърдо/брашнено е по-трудно за месене.

Лолита, в по-старите ми рецепти може да съм го добавила, иначе го имам в последната от публикуването ѝ, защото по нейно време имах възможността да науча от учебника. Simple Smile

# 151
  • Пловдив
  • Мнения: 44 129
Днес направих три по-малки козунак по рецептата на Морена. Станаха хубави. Много внимавах с печенето. Имам два въпроса. Защо няма захар в стартерното тесто и 1/2 с. л сол не е ли много?
Лени, и аз се зачудих...
Вътре на конци ли са? На ръка ли меси?

# 152
  • Варна
  • Мнения: 1 541
Здравейте неуморни!
Втора проба по рецепта на Ваня Джорджевич - Козунак с лимонада от тефтерите на прабаба
Тук втасванията са по-бързи/къси като времетраене. Този път използвах суха мая. След първата проба (с рецептата на Морена) вече можех да отстраня част от грешките, които бях направила - твърдостта на тестото, печенето. Започнах към 17:30 и козунаците бяха готови малко след 22:30. Сложих ги в загрята на 180°С фурна за 10 мин. и после намалих на 160°С за около 20-30 мин., но пак се поопекоха отгоре. Следващия път, след като намаля фурната ще ги завия и накрая ще ги отвия за малко.
Скрит текст:
За празника съм си купила София мел за баница и се надявам на още по-добри резултати Bowtie

# 153
  • Мнения: 1 957
Дами,
Това има ли как да се направи у дома? Изглежда божествено, но 50лв са адски много пари за козунак...

https://www.savinigelato.com/product/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0 … colate-hazelnuts/

# 154
  • Мнения: 449
Момичета , кажете ми , ще слагам сушени екзотични плодове на кубчета . Трябва ли да ги накисвам предварително или така да ги слагам ?

# 155
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
... Имам два въпроса. Защо няма захар в стартерното тесто и 1/2 с. л сол не е ли много?
Стартерът е един вид квас/дива мая.  Глутенът в брашното се образува от досега на брашното с течност - само толкова.  На снимките поне в последната  ми (с най-скорошна дата в блога ми) рецепта има снимки на втасалия стартер - втасва си и без захар.  Simple Smile  И това е едно втасване.  После имаме още две.
Ако забъркаме маята с малко мляко, брашно и захар - за 10-15 мин. шупва/активира се маята. Това не е втсване.
Не е много 1/2с.л. сол срещу 120-140 г захар и в 500г, щом така съм дала рецептата.  Simple Smile

# 156
  • София
  • Мнения: 12 214
Дами,
Това има ли как да се направи у дома? Изглежда божествено, но 50лв са адски много пари за козунак...

https://www.savinigelato.com/product/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0 … colate-hazelnuts/
Може, защо да не може. Сниман е още горещ за да се разтече Нутелата, иначе си е козунак с Нутела,  обикновени ядки, що трябва да са \БИО - дрън-дрън,  порток. корички, ванилия на клечка, с кафява захар е,  френ. ликьор - дрън.дрън, заменя се веднага с ром/коняк , ако нямаш френ. ликьор,  е БИО портокали ще си купиш 1 брой, не е проблем , био какао - дрън - дрън. Отговорих ти, и мисля , че ме разбра, че си е напълно измислица и цената е заради БИО им продуктите, а аз изобщо не им вярвам, но това си е мой проблем, нали...Давай, хващай един и започвай, защото ,както си чела всеки един козунак е основно с яйца, хубаво брашно, мая, хубаво прясно мляко и всичко друго е допълнение по избор.

# 157
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Това има ли как да се направи у дома? Изглежда божествено, но 50лв са адски много пари за козунак...
Може, защо да не може. Сниман е още горещ за да се разтече Нутелата, ... всеки един козунак е основно с яйца, хубаво брашно, мая, хубаво прясно мляко и всичко друго е допълнение по избор.
Баш така.  Нищо особено, та да струва майка си и баща си...

Деляна, тези не се киснат, те са достатъчно сочни, не като стафидите.

# 158
  • Близко съм
  • Мнения: 942
Здравейте дами, искам да ви попитам нещо за първи път ще се пробвам да правя кето козунак с моцарела, въпросът ми е следният:
тъй като по рецепта е твърда моцарела, не тази във вода, която да се настърже и разтопи на водна баня и да я разбъркам с крема сиренето до получаване на хомогенна смес, от малък град съм и тук нямаме избор, та тази, която е на щафета дали ще стане? Дават че може и на микровълнова, някой е проббвал би ли споделил за първи път ми е-

# 159
  • София
  • Мнения: 12 214
Здравейте дами, искам да ви попитам нещо за първи път ще се пробвам да правя кето козунак с моцарела, въпросът ми е следният:
тъй като по рецепта е твърда моцарела, не тази във вода, която да се настърже и разтопи на водна баня и да я разбъркам с крема сиренето до получаване на хомогенна смес, от малък град съм и тук нямаме избор, та тази, която е на щафета дали ще стане? Дават че може и на микровълнова, някой е проббвал би ли споделил за първи път ми е-
Пусни един линк да я разгадаем тази рецепта с моцарела, не съм правила, не зная, ама то човек може и да се научи. Твърдата моцарела е за печене, много я ползвам , но основно за пица.

# 160
  • Близко съм
  • Мнения: 942
Скрит текст:
270 г настъргана моцарела (от твърдата и узряла моцарела, не тази във вода)

2 яйца

80 г крема сирене

45 г кокосово брашно

1 бакпулвер

1 чл есенция ванилия

2 сл какао или натрошен натурален шоколад

2 сл стафиди

2 сл орехи   




Разтопете моцарелата на водна баня или в микровълнова. Към нея добавете крема сиренето и объркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте с шпатула или ръка докато получите тесто. Полученото тесто разделете на две топчета. Всяко топче разточете между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху едното поставете какаото или шоколада с орехите , а върху другото поръсете със стафиди. Навийте на руло и оплетете на плитка. Преместете в подходяща тава и печете на 190градуса в предварително загрята фурна за 30 мин с фолио и 30 мин без фолио. Охладете напълно и сервирайте

# 161
  • София
  • Мнения: 12 214
Скрит текст:
270 г настъргана моцарела (от твърдата и узряла моцарела, не тази във вода)

2 яйца

80 г крема сирене

45 г кокосово брашно

1 бакпулвер

1 чл есенция ванилия

2 сл какао или натрошен натурален шоколад

2 сл стафиди

2 сл орехи   




Разтопете моцарелата на водна баня или в микровълнова. Към нея добавете крема сиренето и объркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте с шпатула или ръка докато получите тесто. Полученото тесто разделете на две топчета. Всяко топче разточете между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху едното поставете какаото или шоколада с орехите , а върху другото поръсете със стафиди. Навийте на руло и оплетете на плитка. Преместете в подходяща тава и печете на 190градуса в предварително загрята фурна за 30 мин с фолио и 30 мин без фолио. Охладете напълно и сервирайте
М.. да, това е по скоро кейково , ама не съвсем , тесто, щото е с бакпулвер, да го наречем пита с бакпулвер и моцарела. Не е лошо, интересно е, но , но!! само според мен, не е баш козунак, а нещо между пита, кейк, и може би козунак. Нека и другите да преценят, но това е моята преценка. Я, вземи и забъркай един нормален козунак, да не те е яд, не е сложно, лесно е, само имай търпение да изчакваш хубаво да втаса , печеш и си готова.

# 162
  • Близко съм
  • Мнения: 942
Скрит текст:
270 г настъргана моцарела (от твърдата и узряла моцарела, не тази във вода)

2 яйца

80 г крема сирене

45 г кокосово брашно

1 бакпулвер

1 чл есенция ванилия

2 сл какао или натрошен натурален шоколад

2 сл стафиди

2 сл орехи   




Разтопете моцарелата на водна баня или в микровълнова. Към нея добавете крема сиренето и объркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте с шпатула или ръка докато получите тесто. Полученото тесто разделете на две топчета. Всяко топче разточете между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху едното поставете какаото или шоколада с орехите , а върху другото поръсете със стафиди. Навийте на руло и оплетете на плитка. Преместете в подходяща тава и печете на 190градуса в предварително загрята фурна за 30 мин с фолио и 30 мин без фолио. Охладете напълно и сервирайте
М.. да, това е по скоро кейково , ама не съвсем , тесто, щото е с бакпулвер, да го наречем пита с бакпулвер и моцарела. Не е лошо, интересно е, но , но!! само според мен, не е баш козунак, а нещо между пита, кейк, и може би козунак. Нека и другите да преценят, но това е моята преценка. Я, вземи и забъркай един нормален козунак, да не те е яд, не е сложно, лесно е, само имай търпение да изчакваш хубаво да втаса , печеш и си готова.


Умишлено е такъв, поради здравословни причини...... така го водят, не мога да кажа, но тук имаме само щафета моцарела и ми е чудно дали ще се разтопи и ще се получи като за тесто

# 163
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Скрит текст:
270 г настъргана моцарела (от твърдата и узряла моцарела, не тази във вода)

2 яйца

80 г крема сирене

45 г кокосово брашно

1 бакпулвер

1 чл есенция ванилия

2 сл какао или натрошен натурален шоколад

2 сл стафиди

2 сл орехи  




Разтопете моцарелата на водна баня или в микровълнова. Към нея добавете крема сиренето и объркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте с шпатула или ръка докато получите тесто. Полученото тесто разделете на две топчета. Всяко топче разточете между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху едното поставете какаото или шоколада с орехите , а върху другото поръсете със стафиди. Навийте на руло и оплетете на плитка. Преместете в подходяща тава и печете на 190градуса в предварително загрята фурна за 30 мин с фолио и 30 мин без фолио. Охладете напълно и сервирайте
Ама то това не за тук... няма ли кето тема? Там по скоро ще са ти полезни.
Иначе и сухата моцарела се топи.

# 164
  • Мнения: 627
С брашното за баници нищо не стана при мен. Получи се тежко, жилаво тесто. Не втаса. Иначе се получиха чудесни конци, балончета, но не втаса. И не е от маята, месих два пъти. Веднъж със суха, веднъж с жива мая.
Утре отивам за друго брашно. Добре, че го изпробвах днес. 😄
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт