Козунаци 2020 - 2ра тема

• 34 784
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Днес направих репетиция с обикновения козунак в кексова форма.

Може ли рецепта? От вчера не мога да реша по коя рецепта да пробвам 🤷♀

# 226
  • Sofia
Те моите градуси са за моята фурна, за ориентир са, както съм подчертала в рецептата и е по-важна схемата - "10 мин. на по-висока, 20мин. на по ниска Т". Wink
Опит си трябва и ще го научите тестото, щото точни мерки е трудно да има. Брашната са различни и различно поемат течности, яйцата също са различни дори в един размер да са. Иначе ориентири съм дала за тестото, понеже онова с "мекото на ухото" аз не го зачитам. Simple Smile
Иначе аз относно чаши и лъжици ползвам мерителни такива.

Днес направих репетиция с обикновения козунак...
От вчера не мога да реша по коя рецепта да пробвам 🤷♀
Мдааа... нали са много, но реално са почти еднакви.  Wink

# 227
  • София
Днес направих репетиция с обикновения козунак в кексова форма.

Може ли рецепта? От вчера не мога да реша по коя рецепта да пробвам 🤷♀

ketito, заповядай: Обикновен козунак в кексова форма.

# 228
Ми, уж имам опит, ама е предимно с една рецепта, на Еликсир. Твоята вече ми става любима. Страхотен е козунака.

И все пак, кажи колко брашно ползваш ти, че сега ме гложди отвътре как и защо съм запомнила 500 гр. И ако може, и млякото да измериш следващия път, ще е супер.

Препоръчвам рецептата на... NBM ли беше потребителката, ще получи това което търси.
Скрит текст:

# 229
Реших да правя козуначено руло с макова плънка и съвсем се обърках по рецепти.
Та ще се радвам на изпитана рецепта за такова руло.
Другия ми проблем е, че имам един пакет някаква готова макова плънка за такива рула, обаче текста за използването е на унгарски и гугъл транслейта или ми забива или ми пише безмислици. Та, ако някой е работил с такава готова плънка ще съм благодарна за всякакви напътствия.

# 230
  • София
Днес се юрнах да правя козунаците. Репетицията оня ден беше супер. Днес нещо не ме удовлетворяват. Първата доза се позапекоха ( ползвах по- дълбок съд за единия и докато стане отвътре , отгоре и отдолу се попрепече). Втората доза я дебнах, ама май искаха още. Квото, такова. Утре ще им направя и кифлички ( замесих и го пъхнах в хладилника) и да идват да си ги взимат. От мен толкова.
Опаковах във фолио. Да ги слагам ли в хладилника?

# 231
  • Пловдив
Каква беше причината плетката да не е съвсем отчетлива след изпичане? При първата доза нещо не ми се запазиха идеално фитилите, но при този хаос явно съм изпуснала края.

Проблемът е, че докато предупредя, че не са приготвени да се ядат днес и от два остана един, даже не видях как изглежда отвътре 🤦♀.
Преди малко замесих втора доза...

# 232
  • София
Реших да правя козуначено руло с макова плънка и съвсем се обърках по рецепти.
Та ще се радвам на изпитана рецепта за такова руло.
Другия ми проблем е, че имам един пакет някаква готова макова плънка за такива рула, обаче текста за използването е на унгарски и гугъл транслейта или ми забива или ми пише безмислици. Та, ако някой е работил с такава готова плънка ще съм благодарна за всякакви напътствия.
Аз правих такова руло,но не от козуначено тесто ,а намерих някаква руска рецепта.Ако искаш козуначено тесто избери си рецепта и действай по нея,само няма да разделяш на фитили, а ще направиш правоъгълник който после ще навиеш.
Маковата плънка аз си правих.Готова виждала съм при рускините.Ако твоята изглежда като гъста маса а,не стои на зрънца значи направо можеш да я мажеш върху тестото

# 233
Каква беше причината плетката да не е съвсем отчетлива след изпичане? При първата доза нещо не ми се запазиха идеално фитилите, но при този хаос явно съм изпуснала края.

Проблемът е, че докато предупредя, че не са приготвени да се ядат днес и от два остана един, даже не видях как изглежда отвътре 🤦♀.
Преди малко замесих втора доза...
Обикновено,това се получава когато тестото е прекалено меко-плетката се слива.

# 234
И аз пак тук , тия конци вече са мираж при мен ..Cry Не знам какво толкова трябва да го правя тесто , месих дълго време , сгъвам като плик , усуквам , мехурчета имаше , втаса много хубаво .
Крайния резултат - много пухкави и меки козунаци , вкусни и добре опечени , ама тия дълги конци ги няма Blush В събота ще пробвам пак , този път с 500г брашно , дано да ми е по- лесно да го омеся .
Ето сега козунаците от днес Blush

# 235
Да не би пък да са поизсушени от по-дълго печене? Тогава също се позагубват конците, по-отчетливи са когато е по-влажен отвътре козунакът. От снимки е трудно да се прецени дали е така, просто го споменавам като още една възможна причина.

# 236
Ами ще пробвам освен в събота това печене с вода в купичка във фурната . Иначе аз пекох 45мин. на долен реотан с вентилатор на 160° . Не са сухи отвътре , изглеждат малко по-препечени на снимката .

# 237
Деляна, аз не съм от най-добрите майсторки на козунак, но твоите изглеждат страхотни. Сигурна съм, и вкусни. За мен конците не трябва да са някаква мания.

# 238
  • Пловдив
metome, остави се, аз заради конците правя козунаци 🤦♀, иначе не бих се занимавала. Не ги ям, но като ги разчупя ако не се обтегнат фитилите, все едно нищо не съм направила. Луда работа!

# 239
Деляна,
Скрит текст:
тези козунаци са от 1 кг брашно, така ли? Не виждам добре колко са, 3 или 4. Ако са 4, това означава че един е от 250 гр. брашно, ако са 3 - от 333 гр., приблизително. 45 мин. на 160 градуса с вентилатор ми се виждат много за тези козуначета, не повече от 30 мин. за такива малки козунаци. Аз по принцип пека на горен и долен реотан, без вентилатор, на 170 градуса и нищо не се обърква. Днес пекох 35 мин. по рецептата на Морена и е идеално изпечен. Ако се изсуши при печене, както е казала и natka, конци също няма. Може и да не е измесен добре. Аз днес го месих половин час. Преди малко едвам отрязах едно парче, много е жилав и се реже ужасно трудно. Аз съм с обикновен телефон, с обикновена камера (телефонът ми пострада Grinning) и не мога да си снимам добре козунака и да покажа колко всъщност е хубав. Не си личи добре на снимките това, което искам да покажа.

Общи условия

Активация на акаунт