Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 657
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
  • София
  • Мнения: 3 415
Дайте идея за тортичка, сладкиш от изостанал козунак и заквасена сметана.

# 556
  • София
  • Мнения: 1 921
Здравейте! Правих козунаци тази година, и тъй като не успяхме да ги хапнем до днес, току-що нарязах един и  го опитах - и О! Ужас - той е повече солен на вкус, отколкото сладък! Сигурна съм, че не съм го солила. Имате ли идея от какво може да е това и има ли начин да ги оправя някак?

# 557
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
... - той е повече солен на вкус, отколкото сладък! Сигурна съм, че не съм го солила. .
Невероятно направо... съответно нямам престава защо/как, но малко по-назад съм дала рецепта, в която може да вложиш "соления" козунак, та да не го хвърлиш.
В моята рецепта за козунак има 1/2 с л. сол на 500г брашно и 120г захар и няма нищо солено... напротив солта подчертава сладкото.

Дайте идея за тортичка, сладкиш от изостанал козунак и заквасена сметана.
Ми явно сметаната ти е крем, козунака блат и... ето ти торта. Можеш да добавиш и каквото там друго ви харесва - шоколад, ядки, плодове...
Пък ако не държиш толкова на сметаната, виж малко по-назад, дала съм сладкиш с козунак.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 09:48 от Morena

# 558
  • София
  • Мнения: 3 415
Благодаря, Морена! Направих я вчера. Чудна стана. По-скоро се колебаех дали е нужно сиропиране на козунака. Сиропирах с прясно мляко с какао и малко алкохол. Козунака ми беше с шоколад и боровинки. За крем леко подсладена заквасена сметана. Стана много, много вкусна. Мислех като стегне да я залея с шоколадов ганаш, но не стигна до там...

# 559
  • Мнения: 6 324
Този и следващия уикенд ще се пусна в козунакоприготвяне, за да изптаатя на децата. Кифличките, особено във варианта с локум и пудра захар ще са в двойна доза, за да има и за двамата, и за децата около тях. Пека, замразявам, и в последния момент опаковаме и пращаме.  На режимно хранене съм, и малко се притеснявам как ще устоя на тези невероятни кифлички....

# 560
  • Мнения: 703
G..D.., как изпращаш козунаците, как ги опаковаш? Искам и аз да изпратя.

# 561
  • Мнения: 6 324
G..D.., как изпращаш козунаците, как ги опаковаш? Искам и аз да изпратя.

замразявам ги, непосредствено преди да опаковането ги нареждаме в колета, пращаме ги по спедиторска фирма и отпътуват. Горе долу седмица е пътя, сега е все още хладно, до сега не е имало проблем. Лятото избягвам да пращам, но в хладно време се съхраняват и децата успяват да хапнат.

# 562
  • Мнения: 703
Благодаря!

# 563
  • Мнения: 1 656
Здравейте! Подариха ми робот klarstein и много ми се иска да замеся козунак с него, някой ако разполага с инструкция за употреба или има такъв да де съвет че бъда благодарна!

# 564
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Здравейте! Подариха ми робот klarstein и много ми се иска да замеся козунак с него, някой ако разполага с инструкция за употреба или има такъв да де съвет че бъда благодарна!
В който и да е миксер за тесто, принципа на месене е един и същ - слагаш първо мокрите продукти, след това сухите.  Тук съм писала за месене с миксер, както може и рецептата да ползваш, ако не си избрала вече такава - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html.

# 565
  • Мнения: 1 656
Точно нея чета, благодаря ти!това пише в инструкцията
Скорост 1 20 сек, после скорост 2 за 20 сек, скорост 3 за три мин. Да не се ползва повече секунди на ниските степени и не повече 4 Мин на трета.да не се ползва повече от 4 минути като цяло малко ме обърква

# 566
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Защото, ако е фуд процесор, той не е тестомес и не може да работи дълго. Само събира тестото и нататък се доомесва на ръка. Кой модел е?

# 567
  • Мнения: 1 656


Знам ли

# 568
  • Мнения: 1 656
Да фуд процесор пише, тоест карам си по книжката и продължавам на ръка като минат посочените минути

# 569
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Не, това си е машина за месене. Колко вата е? Пускайте си го спокойно, пък ще прецените, ако се мъчи, спирайте. За 500 гр брашно мисля няма да имате проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт