Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 991
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Или просто ще си я свалиш от продажба и ще чакаш по-добри времена Simple Smile Всеки, който не е притиснат от нещо, ще предпочете втория вариант.

Добре де, казваш ще свалиш обявата от продажба. Тогава за какво си я качвал изобщо? Явно от някаква нужда, нали Simple Smile Или просто да се похвалиш? Grinning
Едно 20% от обявите са качени точно  така, да пробват и да видят дали някой ще се обади. После или изчезват или ако случайно някой прояви интерес следва отказ от продаване.
Видно е какви коптори, точно стил бабата или дядото е починал и изнесен предни дни и на какви цени се обявяват, но факт е , че има такива обяви.

# 286
Скрит текст:
Или просто ще си я свалиш от продажба и ще чакаш по-добри времена Simple Smile Всеки, който не е притиснат от нещо, ще предпочете втория вариант.

Добре де, казваш ще свалиш обявата от продажба. Тогава за какво си я качвал изобщо? Явно от някаква нужда, нали Simple Smile Или просто да се похвалиш? Grinning
[/spoiler]
Ами имам 3 и съм решила да продам единия, за да ида да видя най-после тези Малдиви, дето толкова ги разправят Simple Smile Или друг вариант, двама наследника сме, нищо не ни притиска, но не ни се занимава и сме решили да продаваме, ама на падащ пазар няма да продаваме, ще си го държим заключено и ще чакаме. Или трети - давала съм под наем, разправии и завличания, писнало ми е и го обявявам за продажба. Ама спешна работа нямам, изтеглям си го, държа го заключено и чакам нов подем след няколко години. Изобщо не виждам защо някой ще продава  на падащ пазар, ако не е закъсал. Най-вероятната причина е невъзможност за изплащане на ипотека или здравословни проблеми и спешна нужда от много кеш (не дай Боже!), а който няма спешност, може да си позволи  да чака и да не продава.
Скрит текст:
Добре де, казваш ще свалиш обявата от продажба. Тогава за какво си я качвал изобщо? Явно от някаква нужда, нали Simple Smile Или[/spoiler] просто да се похвалиш? Grinning
Едно 20% от обявите са качени точно  така, да пробват и да видят дали някой ще се обади. После или изчезват или ако случайно някой прояви интерес следва отказ от продаване.
Видно е какви коптори, точно стил бабата или дядото е починал и изнесен предни дни и на какви цени се обявяват, но факт е , че има такива обяви.
Мисля, че са дори повече от 20 %. Има и такива с объркани и нередовни документи, водени дела и т.н. Изобщо да се намери читав имот с редовни документи и сериозен продавач е трудно дори на възходящ пазар, а на низходящ съвсем.

# 287
А някой да ми каже нещо за ония 84 милиарда депозити на домакинствата в банките ? Да не се прицели някой в тях ?   Или пък като в Европата лихвата да стане отрицателна ?

# 288
Не знам защо едва ли не се мисли, че само закъсалите може да продават понеже цените падат. Не всеки трупа и чака да не се мине.
Има десетки причини, искане на по-голям или по-малък апартамент, 1 голям за 2 малки, учене на деца, помагане на деца в друг град или държава и т.н. и нито един няма да е закъсал както се смята.
Пак да питам, да не би през 2010-2015 да нямаше продажби на апартаменти??

# 289
Малко статистически данни за потребностите от жилище, т.е. има ли потенциален пазар за недвижимите имоти, възможностите вече са друго нещо.

https://www.mediapool.bg/nad-40-ot-horata-v-bulgaria-zhiveyat-v- … e-news306532.html
Това не го ли бяхме коментирали преди? Изкривяването в статистиката идва от там, че нашите кухньохолове не ги броят за помещение.

# 290
2012 живеехме на квартира в Младост 2 при РУМ. Двустаен панел, с кухня и килер (от онези които сега ги продават като тристайни). Хазяйката ни го предлагаше за 80 хил. лева. Още ме е яд.
Ама тогава "пфффф, панелка, тая да не е луда"

# 291
Не знам защо едва ли не се мисли, че само закъсалите може да продават понеже цените падат. Не всеки трупа и чака да не се мине.
Има десетки причини, искане на по-голям или по-малък апартамент, 1 голям за 2 малки, учене на деца, помагане на деца в друг град или държава и т.н. и нито един няма да е закъсал както се смята.
Пак да питам, да не би през 2010-2015 да нямаше продажби на апартаменти??
Имаше, ама много по-малко от тези преди това. АП изнася данни за вписванията, може да провериш.
Който продава, за да купи друг(и) имот, него не го интересува нивото на цената, той ще продаде за по-малко, но и ще купи за по-малко. Освен някои подробности, че малките имоти са по-скъпи на кв от големите, а също и се намират по-трудно, което прави тази операция на низходящ пазар много трудна.
Който иска да помага на деца да купят в чужбина, зависи какво и къде, и дали сметката за разликата се вързва. Ако е за даун само и детето може да си позволи остатъка с ипотека, да. Ако не, за какво да продава?

# 292
Румка, няколко пъти го писах, но никой не изкоментира, че то не е и за коментар, а и е кофти да кажеш, че си купил 2-стаен на практика, нищо че по документи е 3-стаен.

Спомням си обясненията по телевизията и по медии при предишното преброяване, догодина пак ще ни ги обяснят .
Преброяването на жилищния фонд се прави по единна европейска методика за целия ЕС, за да може да има сравняемост на данните. По тази методика:

1) Кухнята не е жилищно помещение, и
2) Кухнята трябва да е отделена с постоянна преграда някаква от жилищно помещение.

Ерго, кухньохолът всъщност е една голяма кухня, поне според общата методика в ЕС (независимо колко бил удобен и модерен този "дневен тракт" Smirk).

Ерго, 2 спални с кухньохол, по тази методика, е 2-стаен, но навсякъде по обяви, а и по документи, се води 3-стаен. Дори и в ЗУТ инвеститорите са си сложили удобен член, че кухнята/кухненския бокс може да бъде обособен в част от хола, т.е. в дъното му.

ЕПК-тата с кухненски боксове сигурно в 99% от случаите са с преход към трапезария/хол с нормална или портална врата, т.е. тези апартаменти са си с реално жилищно помещение хол, защото кухнята е отделена с постоянна преграда.

# 293
Ако цените отиват на долу следващите 10 години, колкото по-рано толкова по-добре за продавача.

Следващите 10 години пазара ще ецв полза на купувача, кой продал продал.

Това никога не е било - десет години са много. Ако има толкова дълга стагнация НС ще стане минимално, а хора ще продължат да се раждат, стари съборетини да се бутат и т.н. и търсенето пак ще надвиши предлагането.

# 294
Аха, това исках и аз да кажа. Мисля че в Западна Европа повече имат жилища с едни мънички кухнички, които са си сервизно помещение.
Мисля че ако се прави статистика според квадратурата на обитаваната площ, статистиката ще е друга (в наша полза). Ама ЕС това не го устройва Wink
Ние примерно живеем 5 човека в 180 кв.м. къща, отделно имаме още една малка къща в двора и постройка барбекю.
Всекидневната ни е голяма, спалните малки. Ако смятат според квадратите на спалните, значи 5 човека живеем в 50 квадрата някъде. 😃

# 295

Ние примерно живеем 5 човека в 180 кв.м. къща, отделно имаме още една малка къща в двора и постройка барбекю. 😃
Е и ние опитахме да живеем заедно първо с единия син, после с другия ама не се получи. Избягаха. Макар че единия е в чужбина а другия замина в друг град, и в нашия да си бяха останали пак нямаше да искат съвместно съжителство и пак щяха да се отделят .
Не знам, може би греша, но мисля че е трудно две семейства да делят една баня и една тоалетна. Макар и едното да е на детето ти. Не че не може и няма такива, но живот ли  е...Та жилища все ще се търсят.

# 296
Скрит текст:
Не мисля , че генерално можеш да заключим за 10% спад на цената. Защото който не е на зор, не продава, оттеглил е офертата си. Който е на зор, вероятно и преди би дал отстъпка.

Който е решил да продава трябва в даден момент да продаде. Ако цените отиват на долу следващите 10 години, [/b]колкото по-рано толкова по-добре за продавача. Много продавачи няма да искат да направят жертва -10% и ще научат по трудния начин че са в грешка и ще продадът със сълзи на очите на -20%, а по-упоритите няма да се поучат от първия път и ще продадът от втория път на -30%, а най твърдоглавите на -40%. Това е просто нагласата и няма как да я избегнем. Преди нагласата беше същата за купувачите само че който не купи на +10, купи на +20, +30,+40... това е пазара, винаги има кръговрат, възходи и падежи. За бащините имоти могат да си ги продават и до живот, но дали ще има будали да дадът абсурдна цена за саборетини и коптори това вече е друг въпрос. Следващите 10 години пазара ще ецв полза на купувача, кой продал продал.[/spoiler]
Зависи, човек си променя плановете според ситуацията. Да, точният израз е "ако", което нито ти, нито продавачът знае как ще бъде Simple Smile И докато ти само си разсъждаваш, аз съм била свидетел на 4 кризи досега, в нито една не е имало спад 10 години, спадът е бил година и половина-две, задържане на дъното около две години  и после пак нагоре. Опитът на възрастта Simple Smile
    В турбулентни времена ще продава само този, който е на голям  зор или иска да  вложи парите в друг имот. Иначе е глупост. Аз продадох наследствен в предишната криза, защото беше орташки. И купихме друг, за да не изгорят парите. Хората, от които купихме , искаха да си купуват къща в по-малък град. И така , по веригата.
Точно. Само че на някои хора това не се харесва, нали все я сънуват тази криза, че да купят евтино Simple Smile

Аз съм готов да заложа моя апартамент за думите си, а вие вашия? Да се срещнем и да подпишем договор и ще видим Simple Smile има ли сделка?

# 297
Аз съм готов да заложа моя апартамент за думите си, а вие вашия? Да се срещнем и да подпишем договор и ще видим Simple Smile има ли сделка?
Не, разбира се - това са глупости.  Нито ми трябва вашия апартамент, нито пък искам да ви видя на живо. Залагайте си каквото си искате и с когото си искате. Ще поживеем, ще видим кой е бил прав.

# 298

Просто нещата ще се обезсмислят. Нека предположим хипотетично 10 процента спад . Както написах в предишен пост, продавам имот само за да купя друг.Ако продам моя с 10 процента загуба , то и имотът който искам да купя ще е ценово повлиян от рецесията.Така че е все тая.Някой спомена по горе - да продадем жилище за да издържаме деца в друг град. Еми имам две такива деца в друг град, и нито ги издържам, дори те на мен помагат Laughing.Та за какво да продавам тогава ?
Най лошият вариант- ще цитирам нелицеприятен макар и частен случай.На наш близък съпругата заболя от злокачествено образувание в главата. Продадоха си второто жилище и дадоха 100 000 лева за операция/терапия в Турция, въпреки препоръките на всички наши светила в материята че ще си пропилеят напразно средствата.  Така и стана.Почина жената само няколко месеца след операцията, а в момента синът им е теглил ипотечен кредит и изплаща собствена гарсониера.

# 299
Е, живея а децата си, те са малки още. Коментирах как изчисляват квадратите, на които живеем. Simple Smile
Като порастнат, кой ги знае къде ще живеят. Засега само най-малкото ми обещава, че винаги ще ме обича и винаги иска да живее с мен Wink ма то още е в ДГ 😃😃😃

Общи условия

Активация на акаунт