Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 430
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Иван Вазов има отстояния и зеленина, и тишина, колкото щеш. Освен  на самите Витошка и Бяла Черква, в целия останал квартал е тихо, зелено и с междублокови градинки, а Южният парк е на 5 мин пеш в две посоки - и към Каравелов, и към Бяла Черква.  Това е може би най-зеленият и най-нашироко строен квартал в София, основно застрояван 1970-те и 1980-те, без никакви пречки да има градинки и междублокови пространства, за разлика от строежите след 1990-та, когато всяка педя земя е застроявана. А НС в Иван Вазов почти няма. И това го знае всеки,  който има и най-малко понятие от квартала.  Единственият му проблем е липсата на зона и това съвсем скоро ще се промени.

Няма лошо всеки да си харесва квартала, но все пак е добре като говори за други квартали, да има някакво лично понятие от това, за което говори.  Иначе историята с "комшията" си я бива Wink Имаш въображение Simple Smile

Обаче  предполагам, че готините мацки не са очаровани от перспективата да ги заведеш на гости в западен квартал, колкото и да ги омайваш с хубостите му Simple Smile Те търсят Лозенец и Иван Вазов, и Докторски, нали знаеш  Wink  А тези, които са готови пък съответно не са готини. Живот, какво да го правиш Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 23:26 от Анонимен

# 661
На някои места наистина прекаляват с презастрояването и гъстотата. В Барселона единсвено готическия квартал е нагъчкан, ама той е строен преди 4 века, иначе стари, нови квартали на всякъде зеленина широки улици и тротоари.
София е дива индия. Нови квартали без училища, детски градини и асвалтирани улици. За булеварди да не говорим. Никой не гледа в перспектива.

# 662
Е, Попеа, сега, ако очакваш пледоарии, знаеш, не съм човекът.
Но много си се объркала. Това, че в момента живея еди си къде, не значи нищо, защото имам и на други места. Естествено, изобщо няма да се обяснявам, още повече пък тук. Спокойно, и на Витошка в една от уличките на 25 м. oт "Пъкала на Ада" Палатата има, даже още по-централно от любимия ти Вазов, но не живея там, и няма да живея, не става - тясно, зони (въпреки винетката), абсурд да се бутам с кола там всеки ден, а без нея не мога и не искам.
Така по-добре ли е? "Класирах" ли се? Mr. Green

Това кой, къде водя, или не водя, и коя какво знае, или не знае, аз преценявам, спрямо заслугите й, и трябва да е много умна, специална, и да си заслужава. Другите получават "достатъчно-нужното", ако не им харесва, се прехвърлят на следващия клон, чаткаш ли? Не ми дреме.
И не смятам, че ти трябва да ми го казваш това, като отдавна излезнала от "пазара на плът". Wink

Въображение, че имам, знам си го, и не си първата, а много от поредните, които ми го казват. Това, че не вярваш с комшията какво съм си говорил одеве, няма какво да направя. Вярвай, в каквото искаш. Simple Smile
Важното, че на мен ми е добре, а не какъв вид колорадски бръмбар се върти в главите на момиченцата и жените, като цяло, още повече пък на ник "Попеа" от някакъв си форум. Mr. GreenHands V

# 663
Цитат
твърдо убедена че брокерите поне в преобладаващата част от случаите не защитават интересите дори и на доверените си страни и тяхната единствена цел е сделка на всяка цена с оглед комисионната. И кой каквото и да ми философства няма да ме убеди в противното.
И на всичкото отгоре работят на граждански договор и не плащат данъци.Иначе са много ''почтени и добронамерени'' хора.Колкото до ''професионалисти'',не ставайте смешни.И на мен са ми губили времето не купувачи,а кандидат наематели.В обявата пише,че отдавам двустаен.За какво ми идва стрина хипопотам да ми обяснява,че идва от четиристаен апартамент за по-малък наем.Какво очаква?
Много тъпи хора се пробват и е дразнещо,че подценяват човека отсреща.
Цитат
просто ще ми каже да си потърся марка и модел за парите,който имам или искам да дам.
Това е.

# 664
Е, Попеа, сега, ако очакваш пледоарии, знаеш, не съм човекът.
Скрит текст:
Но много си се объркала. Това, че в момента живея еди си къде, не значи нищо, защото имам и на други места. Естествено, изобщо няма да се обяснявам, още повече пък тук. Спокойно, и на Витошка в една от уличките на 25 м. oт "Пъкала на Ада" Палатата има, даже още по-централно от любимия ти Вазов, но не живея там, и няма да живея, не става - тясно, зони (въпреки винетката), абсурд да се бутам с кола там всеки ден, а без нея не мога и не искам.
Така по-добре ли е? "Класирах" ли се? Mr. Green

Това кой, къде водя, или не водя, и коя какво знае, или не знае, аз преценявам, спрямо заслугите й, и трябва да е много умна, специална, и да си заслужава. Другите получават "достатъчно-нужното", ако не им харесва, се прехвърлят на следващия клон, чаткаш ли? Не ми дреме.
И не смятам, че ти трябва да ми го казваш това, като отдавна излезнала от "пазара на плът". Wink

Въображение, че имам, знам си го, и не си първата, а много от поредните, които ми го казват. Това, че не вярваш с комшията какво съм си говорил одеве, няма какво да направя. Вярвай, в каквото искаш. Simple Smile
Важното, че на мен ми е добре, а не какъв вид колорадски бръмбар се върти в главите на момиченцата и жените, като цяло, още повече пък на ник "Попеа" от някакъв си форум. Mr. GreenHands V
Напълно си прав, че тук сме само някакви никове - и аз, и ти Wink Във форума всеки голям го вади, в реала нещата са различни. Ти сам се оплакваше от мацките (в друга тема), аз просто те бъзнах, но на мен хич не ми дреме за твоите любовни истории, и тук си прав.
Единственото обективно нещо е, че това, което е казал някой си комшия (ако изобщо съществува комшията)  за Иван Вазов изобщо не е това, което в действителност е Иван Вазов. И всеки, който има някакво понятие от квартала,  знае, че точно отстоянията и зеленината са най-големият плюс на точно този квартал. И няма какво да вярвам или не, аз там съм живяла и отлично знам как е.  Но пък на кого му пука за някаква си обективна истина Wink

# 665
  • София
Иван Вазов - само го миришем Wink

# 666
Това с прозорците, отразяващи топлината, у нас не работи, защото имаме горещо лято и студена зима. Лятото ще е ОК, ама зимата искаме слънцето да влиза вътре. Иначе по тропиците ги ползват много.

За това може да си права. Аз съм живял на горещо място тип тропик и там забелязах че слагат такъв филм или по-висок клас прозорци. Аз си сложих такъв филм на прозорците на колата и разликата е невероятна. Човек трябва да си прецени какво е по- важно за него - топла зима или хладно лято и дали предпочита повече отопление през зимата или климатик през лятото. Аз лично харесвам повече светлина така че варианта с щори не ми допада. Що се отнася до нагряването на стените, аз не съм експерт ама първия ми инстинкт е че сградата не е добре изолирана понеже не се сещам някога да съм имал подобен проблем.

# 667
Neymar, какъв проблем си нямал? Усещането за комфорт в едно жилище е  следствие от комплекс от фактори и ти няма как да разбереш от къде идва то (или липсата му), освен ако не си специалист. Ти да не мислиш, че стената пари, като я пипнеш Simple Smile Изолацията разбира се, че помага, но не е панацея и въпреки нея, ако едно жилище е изцяло южно, няма засенчване и не може да се проветри нощем, без климатик вътре е невъзможно да се стои лятото, юли и август. Лично съм го изпитала. Пък който иска, нека вярва на Фрейгранс, то си е изцяло за негова/нейна сметка, когато сам установи как е в действителност  Simple Smile
Няма как да сравняваш термичните характеристики на кола и жилище.
Ето един материал за биоклиматична архитектура, за който се интересува какво казват специалистите по въпроса:
https://gradat.bg/energyefficiency/2014/06/24/2329677_koncepcii_ … ichna_arhitektura
Основните елементи са: пасивен соларен дизайн, естествена вентилация, засенчване, използване на естествена светлина и нощно охлаждане.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 01:05 от Анонимен

# 668

Обаче  предполагам, че готините мацки не са очаровани от перспективата да ги заведеш на гости в западен квартал, колкото и да ги омайваш с хубостите му Simple Smile Те търсят Лозенец и Иван Вазов, и Докторски, нали знаеш  Wink  А тези, които са готови пък съответно не са готини. Живот, какво да го правиш Simple Smile

Язък, че купих в западен квартал, сега готините мацки материалистки няма да ми се лепят..

# 669
Естествено, че топлината минава и през стените, но според ме това не е основният процент от жегата, ако има добра изолация. Ако  е някой 8-10 часов пек сигурно ще влезе топлина и през стената, но като цяло затоплянето на изолирана стена става много бавно и ако напичането е за няколко часа само (конкретно ако е изток например това е до към 11 часа) за това време няма кой знае какъв ефект. Много по-осезаемо е навлизането на топлина с въздуха през прозорците и чрез слънчевите лъчи пак през прозорците. Зимата например ако сложа ръка на стъклото на южните си прозорци то е по-топло от радиатора. Т.е. от слънчевото греене имам няколко квадратни метра радиатор.  Та ако лятото в една добре изолирана сграда се сложат някакви външни щори може и без климатик. Много е важно да са външни, защото изолират лъчите преди стъклопакета и навлизането на топлина е минимално. А зимата щорите се вдигат и се ползва безплатното отопление.

За Иван Вазов - това е стар квартал и не е презастроено, има градинки, дървета и междублокови пространства. Е, не знам дали навсякъде е така, но и аз имам едно имотче там и отпред си е доста прилична градинка.  Виж с паркирането е проблем определено - тези стари блокчета на практика нямат гаражи. Моето си има свой паркинг, но на него паркират всякакви, а и без това не стига. Слагали са бариера, но съседите я чупят. Та май това са му негативите. А и не твърдя, че познавам целия Иван Вазов, аз говоря за площта в триъгълника между "България" и "Витоша".

# 670
Neymar, какъв проблем си нямал? Усещането за комфорт в едно жилище е  следствие от комплекс от фактори и..
И най важния от които са тихите и възпитани съседи.  Всичко друго се оправя, купува, ремонтира и пригажда съобразно изискванията ви.

# 671
Ха, тихи и възпитани съседи - кои ли са такива? Млади пенсионери, интелигенция, четяща книги, но преди да ги хване старческата глухота и старческото безсъние, че телевизор на новини от някаква "пенсионерска" телевизия или радио Христо Ботев на народна музика (това от личен опит го пиша) също не е много добре и няма възможност за ""комуникация". Колкото и да се обясняваш, няма да те разберат.

За изложенията и архитектурата - мислене трябва при проектирането, иначе е ужасТ. Вижте снимки в нета на Варна Саут Бей - апартхотел комплекс в Аспарухово. Миналата година бях там на море, ниското тяло към вътрешния двор. Ами наистина беше ужасТ, вътрешният двор е като сауна, защото няма проветрение, затворено отвсякъде, ветрец не подухва, до 22 ч. вечерта по-добре да не отваряш прозорец, на балкона е напечено и не духа, и не духа ама хич, само горещи вълни се носят от напечените стени от всички страни. А е на практика на плажа. Само частта, която гледа към улицата и плажа сигурно е прохладно. Е, това не са сгради за постоянно живеене, ваканционен тип комплекс е, но не е мислено при проектирането, определено.

Тухла от 80-те гг., вътрешен апартамент без външна изолация, 7 ет. на юг незасенчен от никоя посока, но с дълбоки балкони, само трапезарията и кухнята са на север, пак незасенчен, през лятото хич даже не е толкова горещо. Ако са пуснати плътни завеси през деня, докато повечето хора са на работа, може и без климатици даже. За прохлада се отварят северните прозорци - за кухнята е супер, защото там се готви. Ако искаш през уикенда да си помързелуваш на балкона обаче, пряко слънцето не огрява на височината на главата, но напича пода, така че някакъв сенник би бил много добре. Зимата слънцето от юг огрява на 5-6 м. навътре и е супер - и светло, и топло.

ЕПК 12 ет. (в миналото ми) двете спални гледаха на юг- югозапад, но само тесните страни, та нямаше толкова бетон да се нагрява и излъчва топлина през лятото. Хол-трапезария-кухненски бокс на север-северозапад - много външни стени, лятото добре, ама зимата - стууд, няма стопляне.

Та е добре, ако има възможност, да се гледа и това - дали апартаментът е вътрешен, външните стени колко са големи и с какво изложение. С външна изолация, докато се нагреят стените, става вече август някъде, след това пък до октомври, до пускането на парното на практика, изстиват и излъчват топлина навътре, т.е. е комфортно топличко вътре.

# 672
Естествено, че топлината минава и през стените, но според ме това не е основният процент от жегата, ако има добра изолация.
Скрит текст:
Ако  е някой 8-10 часов пек сигурно ще влезе топлина и през стената, но като цяло затоплянето на изолирана стена става много бавно и ако напичането е за няколко часа само (конкретно ако е изток например това е до към 11 часа) за това време няма кой знае какъв ефект. Много по-осезаемо е навлизането на топлина с въздуха през прозорците и чрез слънчевите лъчи пак през прозорците. Зимата например ако сложа ръка на стъклото на южните си прозорци то е по-топло от радиатора. Т.е. от слънчевото греене имам няколко квадратни метра радиатор.  Та ако лятото в една добре изолирана сграда се сложат някакви външни щори може и без климатик. Много е важно да са външни, защото изолират лъчите преди стъклопакета и навлизането на топлина е минимално. А зимата щорите се вдигат и се ползва безплатното отопление.
За Иван Вазов - това е стар квартал и не е презастроено, има градинки, дървета и междублокови пространства. Е, не знам дали навсякъде е така, но и аз имам едно имотче там и отпред си е доста прилична градинка.  Виж с паркирането е проблем определено - тези стари блокчета на практика нямат гаражи.
Скрит текст:
Моето си има свой паркинг, но на него паркират всякакви, а и без това не стига. Слагали са бариера, но съседите я чупят. Та май това са му негативите. А и не твърдя, че познавам целия Иван Вазов, аз говоря за площта в триъгълника между "България" и "Витоша".
Не  говоря за изток и засенчване от съседна сграда, както е вашият, а за юг и без никакво засенчване. Има голяма разлика. Добре изолирано НС, не помага изолацията, жега е и няма спасение, освен климатик, лично изпитано. Иначе си права за прозорците, естествено, че зимата има слънчеви ползи, зимата в същото жилище е изключително топло, но лятото става ад. Иначе пропорцията между стени и прозорци и техните топлинни характеристики определя и % на затопляне (и изстиване съответно) през едните и през другите, има си формули за смятане на това, по спомен беше някъде 30-35 % прозорци и останалото стени, средно взето, разбира се, зависи от размера и броя на прозорците.

Така е за Иван Вазов, всеки, който има понятие от квартала, го знае. Е, че той е пет улици на кръст Simple Smile Познавам го добре, обикаля се пеш за 10-15 мин целият. Проблемът с паркирането е голям, защото в него паркират всички, които избягват зоната в Лозенец и зоната на НДК. По Петко Каравелов е някакъв ужас, но и в това каре твоето също е много зле. Доколкото следя нещата, след много сигнали на жители има решение на Триадица за въвеждане на зона от май, но ИП забави нещата.

Мандринка, това казвам и аз, мислене трябва най-вече при проектирането, затова съществуват тези принципи, които постнах. Проблемът след 1990-та обаче е, че тези принципи най-често не се прилагат и не защото архитектите не ги знаят, а защото нямат възможност заради ограниченията на парцелите и стремежът да се изстиска всеки кв сантиметър ЗП. За скъпите квартали още повече важи това.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 10:43 от Анонимен

# 673
Попеа, какво обясняваш, като за малоумни. И аз, и Станцията, и много други (като теб) сме кореняци и познаваме идеално София, още от 90-те, и помним какво е, а някои от много преди това (все пак съм най-млад от всички ви, отдавам поне това - имате повече опит, нормално), но не можеш да ме убедиш кое и защо да харесвам, или не. Някои предпочитаме удобство, ширина, и всичко, каквото може да предложи животът.
Или накратко - раята да се бута в центъра и "елитния" Юг, на мен целите са ми други - предпочитам на по-височко да съм с гледки, гараж, да не се съобразявам с "паркомясто" и т.н.
Както е ясно - не може да има угодия за всичко, компромис сякаш с нещо винаги трябва да се направи, но сега, както съм си уредил нещата, нещо, наистина много добро и струващо си трябва да излезе, за да се преместя от удобствата, и всичко да ми е на "една ръка разстояние" с богат избор.
И не на последно място - Фрейгранс не "убеждава" в нищо, къде пък видя това? А коментира и споделя негови си впечатления и размисли. Нищо повече.
Какви жени? Къде си видяла да се "оплаквам"?
Никак не се оплаквам, забавлявам се и разнообразявам. Sunglasses

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 11:09 от FragranceFanatic

# 674
Фрейгранс, да си кореняк софиянец не винаги означава, че не трябва да ти се обяснява повечко Wink Както виждаш, и ЧС (а и не само тя) знае как е в Иван Вазов и то не е така, както обясняваш ти чрез твоя комшия.
Принципите на биоклиматичната архитектура, които изложих  и сложих линк,  важат за всички,  вкл. и за кореняк софиянците, нищо че някои от тях и хабер си нямат от тези принципи Simple Smile
Казах вече, че любовните ти истории наистина не са интересни, беше просто закачка, може би неуместна за темата. А може би не, не знам.  В тази връзка имам пример пред себе си на супер мацка, която заряза гаджето си в момента, в който баща му им купи имот в Люлин и трябваше да напуснат квартирата си в Лозенец. Намери си друг с апартамент в Лозенец. Та не знам, може и да има някаква връзка между любовния живот и пазара на имоти в София Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 11:45 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт